Huonoilla jäljillä

Kenellekään ei ole yllätys, että netin roskajulkaisu MV valehtelee tietoisesti. Laitan tähän sen kummemmin analysoimatta juuri äsken sosiaalisessa mediassa näkemäni oikaisun ikään kuin johdannoksi. MV julisti ihan kuittia näyttäen, että maahanmuuttajien omistamissa firmoissa huijataan:

m hannula mv

marko hannula mv

Tämän sattui huomaamaan alkuperäisen kuittikuvan julkaissut henkilö ja hän totesi MV:n keksineen ihan itse firman olevan maahanmuuttajien. Se oli ihan supisuomalainen:

marko hannula

Kenellekään ei ole yllätys myöskään se, että liikenne- ja viestintäministeriön asettaman Yleisradion tulevaisuutta linjaavan parlamentaarisen työryhmän jäsen Teuvo Hakkarainen pitää MV:tä ainoana totuutta kertovana julkaisuna:

t hakkarainen mv

Nämä MV:n julkaisijat, lukijat ja suosijat ovat jo erkaantuneet omaksi heimokseen, joka alkaa olla suunnilleen ihmisavun ulottumattomissa. Mikä tahansa valhe uppoaa heihin heti, kunhan jutussa vain mainitaan negatiivisessa sävyssä maahanmuuttajat. Tai maahantunkeutujat, matut, kuten termi nykyisin kuuluu. Jokaisen roskajutun perässä on joukko esihuutajia, joiden ainoa tarkoitus on lietsoa vihaa ja ohjata keskustelua. Jokaisen jutun kommenteissa yllytetään tätä nykyä suoranaiseen väkivaltaan.

MV on vajaassa vuodessa onnistunut saamaan lukijoita niin paljon, että jotkut heikoimmilla lahjoilla varustetut oikeiden lehtien päätoimittajat ovat päättäneet lähteä kalastelemaan samoille vesille. Kilpailu lukijoista on kovaa ja yleisöä pitää miellyttää. Koska mölymystö haluaa roskaa ja valheita, niin niitä sitten tarjoillaan.

Ilmaisjakelulehti Tamperelaisen päätoimittaja Karri Kannala on yksi heistä.  Hänen jutustaan saamaansa palaute on ollut niin positivista, että hän päättänyt jatkaa samalla linjalla.

En oikein usko, että Tamperelaisesta tulee MV:lle vakavasti otettava kilpailija. Pikemminkin voi käydä niin, että päätoimittajan tehtävät muuttuvat vähemmän kirjoituspainotteisiksi. Vajaassa viikossa uuteen tyyliin tympääntyneet lukijat ovat polkaisseet käyntiin massiivisen boikotin ja se näkyy varmasti lehden mainostuloissa. Niistähän ilmaisjakelulehti elää.

Päätoimittaja Kannala on tehnyt saman virheen kuin MV:n lukijat eli erehtynyt arvioimaan joukon suuruuden sen pitämän metelin mukaan. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan  joka kymmenes 15-vuotias suomalainen on käytännössä lukutaidoton, mutta loput 90 % osaavat lukea ja jopa ymmärtävät lukemansa.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Onkohan MV-”lehdellä” henkilötietoja ihmisistä jotka kyseiselle nettisivulle juttuja lähettävät? Nimittäin tuo kuitinväärennös on sen verran tutun näköinen että siinäpä kärähtäisi eräs jo pidemmän aikaa maahanmuuttaja-aiheisia kuittiväärennyksiä netissä julkaissut henkilö. Ei sen puoleen etteikö henkilö olisi jo tiedossa, mutta siinäpä olisi jo viranomaisillekin kelpaava todiste.

 2. 2

  Maria sanoo

  Olen surullinen ja huolestunut siitä että meillä on Teuvo Hakkaraisen kaltaisia kansanedustajia eduskunnassa. Että ihan oikeasti jotkut ovat hänen kaltaisiaan äänestäneet. Olen myös huolissani siitä että meillä on samanlainen europarlamentaarikko. Ja koska kansa on heitä äänestänyt, on kansa samanlaista.

  • 2.1

   Wildi sanoo

   Olen surullinen ja huolestunut, ettei eduskunnassa ole vain sinun valitsemiasi kansanedustajia.

 3. 3

  Asijantuntia sanoo

  Tätä se maahanmuuttokriittisyys netissä juuri on. Pieni vähemmistö pitämässä enemmän meteliä kuin enemmistö, joka ei juuri ota kantaa.

 4. 4

  tauno lehtonen sanoo

  Kansanedustaja Anna Kontula on ilmoittanut, että hän ei enää kirjoita kolumneja Tamperelaiseen.

 5. 5

  B sanoo

  Kävin tuon katsomassa jo aiemmin, vaikka siitä sitten ropsahti muutama pennonen Iljalle. Ei mitenkään yllätyksellistä toimintaa laatujulkaisulta.

  Huomionarvoista oli myös että tällöin MV:n luetuin artikkeli oli kohtalaisen kammottava video, jossa joku hollantilainen mustakiharatukkainen mieshenkilö koettaa tehdä veitsellä selvää jälkeä tyttöystävästään ja videon liitteeksi on vielä pistetty Stubbin ”Monikulttuurisuus on rikkaus” -twiittaus. Ilja on vielä itse ”toimittajana” allekirjoittanut ”artikkelin”.

  Kammottavaa toimintaa kieltämättä ja kommenttiosasto puhkuu pyhää vihaa eläimellisiä muslimeja kohtaan ja paljon epäillään että kohta Suomenkin kadut virtaavat verestä jos jotain ei tehdä ja pian. Ongelmana on vain että kun videon alkuperää vähän selvittää niin paljastuu että kyseessä on ihan kantahollantilainen hullu nimeltään Marcel L, joka nyt vain sattuu näyttämään hiukan itämäiseltä. Tämänkään tiedon jakaminen ei rauhoita kaikkia kommentoivia idiootteja, koska Hollanti ei ole Suomi ja siksi monikulttuuri tai jotain vastaavaa outoa.

  Aivan tahallista törkeää munatonta valehtelua, eikä mitään muuta.

  • 5.1

   virtanen sanoo

   Niin, videoijat katselevat vaan vierestä tappamista ja raiskaamista. Ja videot menevät täydestä.

   • 5.1.1

    tari palmroth sanoo

    Miten he eroavat Isisistä? Eivät mitenkään, sama ydin.

 6. 7

  Hannu Vesala sanoo

  Kiitos Saku blogeistasi!

  Asiaa, harkittua ja perusteltua. Toivottavasti jaksat jatkaa, vaikka tdn saat aikamoista oksennusryöppyä niskaasi koko ajan. Tuo MV-”lehti” on täysin käsittämätön; tietysti ihan tarkkaan harkittua propagandaa, mutta kun kritiikittömille menee huhut ja keksityt jutut totena perille, kun ne on julkaissut joku ”lehti”, niin ollaan aika vaikeassa tilanteessa. Lähdekritiikki on monelle tavalliselle tientallaajalle täysin uppoouto ajatus, kun se näyttää olevan niin vaikeaa ihan hallituksen ja eduskunnan jäsenillekin.

 7. 9

  Merja sanoo

  Tuon propagandan kumoamisen tekee hankalaksi se pirullinen koukku, jonka mukaan kaikki muu media valehtelee paitsi MV. Näytäpä tuohon uskoon hurahtaneelle mikä tahansa tilasto, uutinen tai muu fakta, niin se on saman tien kumottu, koska MV on kertonut, ettei mikään muu taho ilmeisesti koko maailmassa puhu totta kuin se.

  • 9.1

   Pera2 sanoo

   Mv tosin lainailee paljon myös valtamedioitten juttuja. Sitä en tiedä miten tieto muuttuu todeksi kun se luetaan sekundaarisesta lähteestä.

 8. 10

  Saku Sammakko sanoo

  Minä olen päättänyt puhua MV-lehdestä VMP-lehtenä. Suosittelen muillekin!

  • 10.1

   sauhuttelija sanoo

   Lehdestä puhuminen on liioittelua. Ei nettipalsta lehdeksi sillä muutu, että alkaa kutsumaan itseään semmoiseksi.

 9. 11

  Laurent sanoo

  Mikä siinä Kannalan kirjoituksessa oli roskaa ja valheita? Otsikko oli kyllä ärhäkkä ja kärjistetty, mutta en löytänyt itse tekstistä yhtäkään valhetta.

  Kerääkö tämäkin blogi mainostuloja lietsomalla vihaa niitä 89% suomalaisista vastaan, jotka haluavat rajatarkastukset takaisin käyttöön eli ovat rasisteja?

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kansa-kaipaa-rajatarkastuksia-lahes-puolet-ottaisi-tarkastukset-kayttoon-pysyvasti/5569792

  Tämäkin viesti todennäköisesti poistetaan, mutta mikäs siinä.

  • 11.1

   J. Paatalainen sanoo

   Ilmeisesti se ”suvakki”-termi kaatoi kupin. Itse en edes tiennyt että se tulee suvaitsevaisen ja vajakin yhdistelmästä kun ei tule hommafoorumeita seurailtua (mistä tuo kuulemma on), olen pitänyt sitä vastaavan tasoisena terminä kuin ”hommalainen”. Varmaan osittain siksikin että olen monen ”suvaitsevaisen” nähnyt käyttävän suvakki-termiä itsestään.

   Joka tapauksessa, tuo on kuulemma kovin loukkaava nimitys. Tuosta on närkästynyt kovin moni suvaitsevainen ihminen. Että tuolleen panetellaan. Mutta se on ihan ok ja luonnollisesti täysin eri asia, että kaikkia jotka näkevät maahanmuutossa riskejä tai/ja ongelmia, saa sumeilematta sanoa rasisteiksi, vaikka yhtälössä ei mitään rasismiin tai etnisiin ryhmiin liittyvää olisikaan. Suvaitsevainen yleistäminen ja väkivalta on parempaa, henkisenäkin.

  • 11.2

   sauhuttelija sanoo

   Kandee kattoa mitä ja miten on kysytty. Esim. Suomen ja Ruotsin rajan yli on liikuttu ihan vapaasti niin kauan kuin olen elänyt.
   Mutta esim. vielä viime vuosituhannella Tallinnanmatkan passintarkastusjonoissa meni kolmekin tuntia.

   Joka hoksaa, että se ”rajat kiinni” huutelu koskee itseäkin ei huuda niin herkästi eikä kovaa.

 10. 12

  JTL sanoo

  Aikanaan 1930-luvulla Saksassa valitettavan suuri osa äänestäjistä erehtyi pitämään kova-äänistä vähemmistöä enemmistönä.
  Sama ilmiö on harmittavasti jälleen havaittavissa tänäkin päivänä.

 11. 13

  kaksoiskansalainen sanoo

  Ihmettelen ettei kukaan demokratian kannalla oleva hakkeri ole viela hoksannut hankaloittaa MV-lehden elämää.

  • 13.1

   Hemuli sanoo

   On yrittänyt vaikeuttaa. Mvlehti oli palvelunesto hyökkäysten kohteena joku aika sitten. Mvlehti nyt vaan on niin pieni tekijä ettei kukaan jaksa sitä loputtomasti kiusata.

   Yllättävän paljon Mvlehti kuitenkin saa palsta tilaa esimerkiksi tässä blogissa.

   En väitä, että mvlehti olisi oikeassa mutta kummasti Timoselle riittää yksi Facebook postaus todisteeksi silloin kun postaaja on samaa mieltä kuin Timonen. Henk. koht. en rupeisi väittämään mitään yhden Facebook päivityksen todistusarvolla….

   • 13.1.1

    Päivin Pylkkerö sanoo

    Postaaja samaa mieltä kuin Timonen? Nyt menee puurot ja vellit somasti sekaisin. Alkuperäisen kuittikuvan julkaisija oikaisee MV-lehden valehtelun ja on siten Timosen kanssa samaa mieltä? Just, just…

 12. 14

  Veikko81 sanoo

  Viitasaaren sahuriakin jotkut pitäneet hieman enempi surkuhupaisana kuin vaarallisena, mutta nykyoloissa, ja päättävissä elimissä toimiessaan, viimesten eduskuntavaalien läpällä läpimeno naurattaa jo paljon vähemmän. #sahajauhot

 13. 15

  nyhjää tyhjästä sanoo

  Mitähän te nyt hysterisoitte, kun kuitenkin melkein sataprosenttia 92% suomalaisista ylen teettämän tutkimuksen mukaan, luottaa ylen uutisiin. Niin mitä te jostain muutamasta ihmisestä suomessa olette huolissanne.

  Kaikki on valtakunnassa aivan hyvin. peace and love <3

  • 16.1

   enemistö mamuista on ok sanoo

   tehnyt itsestään gallub kyselyn
   aika kyseenalaista
   koska sen verran kovaa kuittia tullee normikansaltakin
   ylen akenda
   muistakaa nyt ihmiset että enemistö mamuista on ok
   vaikka mitä tapahtuisi
   ei se ole niin vaaralista vaikka vähän rähinoidaan se on vain marginaali pieni ongelma kun
   enemistö mamuista on ok jääkö jo päähän
   enemistö mamuista on ok
   enemistö mamuista on ok

 14. 17

  virtanen sanoo

  Noista kuiteista. Otan yleensä aina kuitin. Joskus lompakkoa siivotessa tai pankkitiliä katsellessa hämmästyy, mikä tuo tuommoinen liike on, jonne olen jotain maksanut.

  Kuitissa voi olla täysin eri nimi kuin mitä on jollain pikku liikkeellä, kioskilla, jopa paikkakunta voi olla eri kuin mitä kotikaupungissani asioin.

  • 17.1

   sauhuttelija sanoo

   Tuossa ei ole mitään kummallista.
   Jos ovessa lukee ”Kukkapuoti Päivänkakkara” niin sitä voi ihan mainiosti pyörittää tmi Matti Virtanen.

 15. 18

  Merja sanoo

  Ilmoittaudun ihmiseksi, joka ei käy klikkailemassa Iljalle rahaa. Sen verran joskus tutustuin, että totesin tuon julkaisun olevan muita kuin minua varten. Joten myönnä sinä pitkäaikaistyötön mitä itseäsi koskee, mutta ole hyvä äläkä kuvittele kaikkia kaltaisiksesi. Minulle ja lukuisille muille riittää hyvin, että näkee silloin tällöin noita kuvakaappausnäytteitä; niistä tulee selväksi, ettei Janitskin ansaitse sitä rahaa, jonka sinäkin hänelle lähetät klikkaamalla hänen kakkalaatikkoaan.

  • 18.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Blogistin suvaitsevaisuudessa näyttää olevan nykyään pitkäaikaistyöttömän suuruinen aukko. Kuvitelkaa siis huoletta, että minua ei ole enää olemassa. Vain oikeanlaiset työttömät ovat ihmisiä, joista sopii olla huolissaan.

   Minä en klikkaile sitä paskalootaa sen enempää kuin blogistikaan. Luultavasti klikkailen sitä jopa vähemmän. Minua ei ne lukijakommentit esimerkiksi kiinnosta pilkun vertaa. Individualistinen asenteeni kahden rintaman välissä on näköjään liikaa kaikille osapuolille.

   Jos ihmisen elämän sisältönä on närppiä paskajulkaisua joka toinen päivä, niin se ei vaikuta kuitenkaan ko. paskajulkaisuun mitenkään. Sen sijaan saattaa mennä uskottavuus muitten asioiden kommentoinnissa, jos saa tietynlaisen maineen.

   Saku Timonen kommentoi työttömyysasioita toissijaisesta näkökulmasta käsin. Hänellä ei ole omaa kokemusta ja se valitettavasti näkyy välillä tavalla, joka ei ehkä ole meille oikeasti työttömille edullista.

   Soittakoon Saku poskeaan, kun kerran on hiekkalaatikon kingi, ja sensuroikoon meidät työttömät häiritsemästä maailmaa halaavaa demariagendaansa. Täällä työttömien katutasolla asiat ja odotettavissa oleva tulevaisuus vaan näyttäytyvät eri lailla kuin siellä valtuutettujen kahvikesteillä.


   ”No Future”, luuletteko maahantulijoiden kovastikin auttavan työttömien asemaa? Ei ole tulevaisuutta meille työttömille. Koska te tajuatte sen?

   Toivoisin olevani irakilainen kolkytvee mies design-farkuissa. Silloin minullakin olisi vielä tulevaisuus Suomessa. Sen sijaan olen vain suomalainen pitkäaikaistyötön 50+ urpo, jonka loppuelämä on niukkuuden kanssa kilpailua. Parasta olisi tappaa itsensä ja jättää tämä maa ja elämä heille, joita täällä eniten arvostetaan.

   • 18.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Röyhkeys ei edistä kommenttien näkyvyyttä, siinä syy useiden kommenttiesi poistoon. Jos et osaa käyttäytyä, niin sitten et kommentoi. Minä kirjoitan ihan mistä haluan ja ihan milloin haluan, enkä todellakaan kirjoita sinun tai kenenkään muunkaan halujen mukaan. Lisäksi sinä et voi tietää onko minulla kokemusta työttömyydestä vai ei. Et tiedä sitä yhtään sen paremmin kuin kukaan muukaan lukijani. Sinänsä mielenkiintoista, että noin puolet työttömyysjuttujeni arvostelijoista kuvittelee minun kirjoittavan omista kokemuksistani ja toinen puoli väittää, että en voi tietää asiasta mitään, koska minulla ei ole kokemusta. Miten olisi, jos ihmiset yleensä yrittäisivät vain lukea juttujeni sisällön ja jättäisivät kirjoittajan henkilön pohtimisen vähemmälle?

 16. 19

  medijaana sanoo

  Itse olen yhden ainoan kerran käynyt MV:tä vilkaisemassa ja luulin ensin satiirisivustoksi. Miten kukaan normaalin aivotoiminnan omaava voi sitä roskaa todesta ottaa, on jossain kaukana käsityskykyni tuollapuolen. Kommentointi oli sitä luokkaa, että pakko oli ihmetellä, miten isäm maam soturit ei näe sitä koomisen tasoista yhtäläisyyttä omassa ja kuvitellun vihollisensa mentaliteetissä. Siinä ovat toki oikeassa, että tämä on sivistysvaltio ja täällä kuuluu myös käyttäytyä sen mukaan. Väkivalta, raiskaukset, genitaalien silpominen, rasismi ja misogynia eivät tänne kuulu. Unohtavat tosin, että se sääntö pätee myös heihin itseensä. Kommenttiensa perusteella olisivat ihan kotonaan diktatuurin alla.

  • 19.1

   Wanda sanoo

   Niin samaa mieltä. Eniten järkytyin huomatessani joidenkin fiksujen ja sivistyneiden ystävieni olevan lehden mielipiteiden kannalla. Miten se on mahdollista? Kaihdan keskustelua aiheesta heidän kanssaan, pitäydymme turvallisissa, koska he ovat muuten mukavia ihmisiä.

 17. 20

  #85 sanoo

  Onhan tuolla roskajulkaisulla ilmeisesti kosolti lukijoita, mutta itse veikkaan tuon isoimman älämölöjoukon koostuvan varsin rajallisesta määrästä ihmisiä useamman some-profiilin kera. Sama porukka hilluu jokaisessa MV-artikkelissa. Sama porukka jakaa kaikki älyttömimmätkin artikkelit edespäin.

  Ainakin haluan uskoa siihen, että kaikkein lahopäisimmät edustavat hyvin pientä marginaalia ja jokaisen luulisi tietävän, kuinka helppo internetissä on antaa itsestään erinäisiä vaikutelmia.

  Se on tietysti oikeasti huono juttu (tämän kirjoituksen – jälleen kerran – osoittamassa valossa), että MV-roskan erehtymättömyyteen uskotaan kansanedustajatasolla.

  • 20.1

   sauhuttelija sanoo

   Nettihän on täynnä mitä ihmeellisintä soopaa, mutta yleensä se pysyy sillä asiaan vihkiytyneellä sivustolla jota ei tarvitse lukea.
   MV- trollaajat, tuo vähälukuinen, mutta aktiivinen ja agressiivinen porukka puolestaan tunkee itsensä somessa kaikkialle missä moderointi hiemankin pettää. Oli keskustelussa sitten kyse Volvon vesipumpusta tai pitkistä kalsareista niin jos sitä ei moderoida se täyttyy mamuälämölöllä ja linkeillä mitävittuun. Niinpä tuota palstaa ei tarvitse lukea tietääkseen mitä siellä on.

 18. 21

  kommentti sanoo

  Selasin ihan mielenkiinnolla imagea kun nyt satut sen alla olemaan. Sitten selasin sitä mv:ä. Pata kattilaa soimaa. En nyt hirveästi laatujulkasuksi imageakaan kutsuis. Annetaanko kaikkien lukia sitä mitä haluaa, keneltä se on pois?

 19. 22

  Hömps sanoo

  Jonkun tarttis tehdä MV:stä käänteinen julkaisu, kaikkea kuraa suomalaisista, kommenttipalstat täynnä melskaamista siitä kuinka jokainen 30v. suomalinen mies pitäisi pistää työleirille kun yksi tappaa kännipäiten jne…

 20. 24

  sanoo

  Mv-lehti. hyvä vai huono?
  mulla ei itsellä ole hevosta tässä juoksussa. En pidä itseä rasistisen. Se näkyy jopa kaveri piirissäni, josta ylipuolet on ulkomaalaisia, ympäri maailmaa. Mieleeni tuele kuitenki kysymys. mitä pahaa MV- lehti meille tekee? lietsoo propagandaa? sehän on kaikkien lehtien päälimmäinen tavoite. Jokainen lehti haluaa itselleen mahdollisimman paljon lukijoita. ei lukijoita saa uutisoimalla asioista rehellisesti. Ei sika-, lintuinfluenssa tule leviämään siinä mittakaavassa mitä uutiset ja lehdet sitä lietsovat, mutta tuo kauhu skenaario saa lukijat sivuille uudestaan ja uudestaan… MV- lehti lietsoo omasta kulmasta tuota propagnadaa aivan kuten esimerkiksi iltasanomat eri nurkasta. Rasistit haluavat uskoa vain maahanmuuttajien negatiiviset tempaukset ja ääri suvaitsevaiset haluavat uskotella ettei mitään ole tapahtunut. Ajatelkaa tuota kauhu skenaariota missä Suomessa olisi vain yksi valtion lehti ylistämässä yhtä miestä…

 21. 25

  VilleValio sanoo

  Marko Hannulalla on varmaan toimittaa kyseisistä kuiteista lisää kuvia todisteeksi että ne ovat hänen.