Palkatonta työtä ja sitoutumista

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström hämmästytti taas molemmilla ministerinpestinsä osa-alueilla vaatiessaan lakimuutoksia turvapaikanhakijoiden opettamiseksi työntekoon ja heiltä vaadittavaa sopimusta Suomen lainsäädännön noudattamiseen.

Turvapaikanhakija voisi tehdä vastikkeetonta työtä esimerkiksi risusavotoissa ensimmäisestä päivästään lähtien Suomessa. Takana on se ajatus, että turvapaikanhakija tekee jotakin avun eteen ja samalla osallistuu yhteiskuntaan”, Lindström sanoo. Hän pohtii voisivatko turvapaikanhakijat turvapaikkapäätöstä odottaessaan tehdä jotain yhteiskunnalle hyödyllistä työtä.

”Suomessa on paljon tekemätöntä työtä.”

Jokainen turvapaikanhakija osallistuu varmasti mielellään ”pieneen puuhasteluun”, kuten ministeri tätä suunnitelmaansa uutisissa esitteli. Tätä varten ei tarvita mitään lakimuutosta, vaan vastaanottokeskuksen lumityöt ja marjastusreissut sujuvat varmasti ihan osana kotouttamista. Terve ihminen tekee mielellään tällaista aikansa kuluksi eikä sitä varten tarvita nytkään työlupaa.

Lakimuutosta tarvitaan ihan muusta syystä ja se on halu antaa turvapaikanhakijoita heti ensimmäisestä päivästä lähtien palkattomaksi työvoimaksi yrityksille. Arvaan lakeja muutettavan siten, että työluvan saantia nopeutetaan tai sen vaatiminen turvapaikahakijoilta poistetaan kokonaan. Lakia tullaan muuttamaan myös niin, että heidät voidaan velvoittaa työkokeiluun eli antaa yrityksille palkattomaksi työvoimaksi elatustaan vastaan. Siitä he eivät tule koskaan etenemään palkkatyöhön, kuten ei yleensä kukaan muukaan kerran palkattomiin töihin joutunut.

Koska perustuslaki edellyttää yhdenvertaisuutta lain edessä, niin vastaava työvelvollisuus on laajennettava koskemaan ihan kaikkia työttömiä. Nykyisinhän laissa on erilaisia määräaikoja ennen kuin työvoimapoliittiset toimenpiteet koskevat suomalaisia työttömiä. Määräajat on tietenkin yhdenvertaisuuden nimissä poistettava ja tulevaisuudessa jokainen työtön voidaan määrätä palkattomaan työhön heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Suomessa on paljon tekemätöntä työtä  ja jokaisen on osallistuttava yhteiskuntaan tekemällä työtä. Näin Suomessa toimitaan.

Osallistava sosiaaliturva sieltä taas kerran nostaa rumaa päätään ja sitten kaikki työttömät ovat yhdenvertaisia lain edessä.

12274361_938284109550502_4551804109544535346_n

Kuva: Teppo Palmroos.

Toisella osaamattomuusalueellaan eli juridiikassa ministeri Lindström pohti Viron mallin mukaisen sitouttamissopimuksen  käyttöönottoa. Siinä turvapaikanhakija allekirjoituksellaan vahvistaisi ymmärtävänsä Suomen käytännöt.

Tällaisella sopimuksella ei ole yhtään mitään juridista arvoa. Suomen laki koskee jokaista sen vaikutusalueella kulloinkin oleskelevaa tunsipa hän lain sisällön tai ei. Tästä maasta ei varmasti löydy yhtään sellaista ihmistä, joka tietäisi ihan kaiken voimassaolevasta lainsäädännöstä, mutta silti se velvoittaa jokaista. Ignorantia legis neminem excusat eli tietämättömyys lain sisällöstä ei ole mikään puolustus.

Tietenkin lakia ja käytäntöjä pitää tulijoille opettaa, mutta allekirjoitettu noudattamissopimus on oikeudellisesti mitätön. Yhtä hyvin voitaisiin jokaiselta 15 vuotta täyttävältä eli rikosoikeudellisen vastuuiän saavuttavalta vaatia allekirjoitus samanlaiseen paperiin. Itse asiassa niin olisi perustuslain edellyttämän yhdenvertaisuuden nimissä tehtäväkin.

Ihmettelette varmaan miksi minä kirjoitan blogijutun aina kun ministeri Lindström avaa suunsa. Minä ihmettelen miksi hän aina puhuu kysymättä ensin virkamiehiltään oman valtansa ja lainsäädännön asettamista rajoista.

Kommentit
 1. 1

  Aikamies sanoo

  Kun kysyy ja itse vastaa, niin menee hyvin: Minä ihmettelen miksi hän aina puhuu kysymättä ensin virkamiehiltään oman valtansa ja lainsäädännön asettamista rajoista.
  Meinan, jotta eihän se ole kuulijoiden vika, jos ministeri(t) munaa ja puhuu päättömis (ts omasta päästä).

 2. 2

  Anonyymi sanoo

  Lindström voisi ihan esimerkkinä olla ensimmäinen allekirjoittaja. Tuo teksti voisi olla tällainen:

  Minä NN allekirjoituksellani vakuutan ymmärtäväni kaikki Suomen käytännöt. Ymmärrän myös, ettei minua niitä käytäntöjä pidä kirjaimellisesti noudattaa. Minulla ei ole esimerkiksi ollut tapana pahoinpidellä vaimoani, metsästää, saunoa, vetää perskännit joka lauantai, lähettää kuvia sukuelimestäni, vaatia maahanmuuttajien saunan taakse viemistä ja muita sen sellaisia käytäntöjä.

 3. 3

  keke sanoo

  Lindströmille sellaiset terveiset että mitäpäs jos jokaiselle maahanmuuttajalle tarjotaan oikeaa työtä joka toteutetaan TES:n mukaan ja sitten vasta aletaan haukkumaan toisia laiskimuksiksi. Täten maahanmuuttaja heti alkuun alkaa maksaa veroja joista Lindströnkin voi sitten elintasonsa kustantaa sekä heille avautuu laillinen tapa sitä rahaa lähettää perheilleen jotka ovat vielä sodan jaloissa. Silloin loppuisi myös se huoli siitä loisimisesta valtion kustannuksella sekä saadaan mahdollisesti radikaaliaines rauhoitettua nousseen elintason myötä.

  Ai ei kelpaa herra Ministerille? No arvasin.

  • 3.1

   LL sanoo

   No näinpä, keke. Voisi tässä yhteydessä myös kysyä: kuinka moni suomalainen tuntee omaa elämäänsä koskevan lainsäädännön, edes niin hyvin, että kykenee puolustamaan omia perusoikeuksiaan. Työttömiin kohdistuva lainsäädäntö muuttuu tuontuosta ja et voi ikinä olla perillä siitä. Niin hyvin etteikö TEM olisi jo keksinyt jotakin, josta ei välttämättä olla aina täysin selvillä siellä missä työtön asioi (Te-tmsto, Kela, sosiaalitoimisto, työttömyyskassa). Ja jos niin harmillisesti käy, että työtön on paremmin selvillä, niin siitähän sitten virkamiesten mieli pahoittuu.

   Taitaa olla ihan ylivoimaista ex-ay-aktiiville, ex-paperityöläinen Lindströmille, että TESsiä sentään noudatettaisiin?

 4. 4

  sanoo

  Onko metsätalous edelleenkin niin työllistävä ala, että kaikki Suomen 300 000 työtöntä ja sen 35 000 pakolaista saataisiin työllistettyä risusavotoihin TES palkalla?

  • 4.1

   LL sanoo

   Noin puoli miljoonaa työtöntä, Samppa, ehkä enemmän. Kaikki eivät ole tilastoissa. Et tainnut ehdottaa mitään?

   • 4.1.1

    sanoo

    Kysymykseni oli lähinnä toteamus. Ei ehdotus. Risuilla ei taida elää, kuin risupaketin saaneet metsänomistajat. Sekin sivutulona.

  • 4.2

   Saku Timonen sanoo

   Ei, mutta ilman palkkaa ja pelkällä vesurilla tehden sitä työtä riittää kaikille.

   • 4.2.1

    sanoo

    Ettei se vesurikin olisi liian vaarallinen työkalu osaamattoman käsissä? Saati vihaisen nuorenihmisen? Puhumattakaan raivaussahasta, hakettimesta ja hypsometristä?

  • 4.3

   Muuan mies sanoo

   Näihin risusavottafantasioihinhan liittyy usein se, että suoritettavan työn ei suinkaan tarvitse olla tuottavaa ja metsänhoidollisesti järkevää vaan mieluummin rangaistuksenomaista eli jotain vesurin kanssa räntäsateisessa pimeässä pusikossa heilumista. Oppii siitä sitten laiska työtön, mamu tai muu elätti tietämään paikkansa yhteiskunnassa.
   Sen verran metsurin töitä ammatikseni olen itsekin tehnyt, että tiedän kuinka vaativaa työtä se oikeasti on ja suivaannuttaa suunnattomasti kaikkien arvokasta työtä metsässä tekevien miesten ja naisten puolesta aina, kun korkeilta tahoilta näitä ”risusavottaan vaan kaikki” -puheita kuulen. Ainakin se kertoo sen, että puhuja ei itse ole ko. työtä tehnyt koskaan jos kuvittelee siihen kenen vain tuosta noin vain kykenevän.

   • 4.3.1

    Anssi Lähde sanoo

    Risusavottafantasia on osuva määritelmä. Aina kun jonkun ryhmän oletettu joutenolo alkaa hermostuttaa niitä, jotka eivät koe olevansa joutavia, tämä kestofantasia kaivetaan esiin. Löytyy pitkä lista vaivoista, joihin on lääkkeeksi tarjottu risujen, käpyjen ja marjojen keräämistä. Oikeastaan toimii aina silloin kun ei ole juuri minun vaivoistani kyse.

    Lindström on todellakin jo mestari omassa sarjassaan ja se on paljon se. Tässä tapauksessa keskustellaan sujuvasti samaan aikaan työelämään siirtymisestä ja risusavotasta. Ikään kuin palkaton risujen kerääminen edustaisi työelämää tai jouduttaisi oikeasti sinne siirtymistä.

    Tekemistä on varmasti hyvä järjestää pelkän odottamisen ohella, mutta miten se toteutetaan, on (kuinkas ollakaan) vähän mutkikkaampi juttu. Jonkun pitää järjestää se ”työtehtävä”, mahdollisesti kuljetus sinne ”työpaikalle”, työvälineet ja ennen kaikkea työnjohto. Se ei ole ilmaista. Ei ole mitään isoa metsää minne kaikki vain voidaan työntää ilman lisäjärjestelyjä ja ennen kaikkea resursseja.

    Jos ei ideaan liity mitään konkreettista toimeenpanosuunnitelmaa rahoituksineen kaikkineen, niin oliko tämä nyt vain tällainen tiistaipäivän heitto. Että taas on esitetty jotain ”niiden” elämän hankaloittamiseksi ja Suomen Uutisilla on tarjottavaa lukijoilleen.

    • 4.3.1.1

     PeelsePuupi sanoo

     Pystyn kuvittelemaan mielessäni tilanteen, jossa sata maahanmuuttajaa komennetaan risusavottaan heille tuntemattomaan metsään, ja loppu viikko etsitään ihmisketjulla metsään eksyneitä…

 5. 5

  Angie sanoo

  Onko meillä pellekoulun käyny työ- ja oikeusministeri? Aina kun hän avaa suunsa, niin naurattais jos ei itkettäis.

 6. 6

  Marko Turunen sanoo

  Itse olen välillä ihmetellyt, että kuuntelevatko nuo niin sanotut ministerit näitä ”ammattitaitoisia” virkamiehiään ministeriöissään, vai onko todellakin niin, että nuo lainausmerkit tässä lauseessa ovat ihan aiheesta.

 7. 7

  Pera sanoo

  Suomi on ollut jo pitkään tiedoitushiljaisuudessa, että mikä leiri täällä tekee samettivallankumousta, venäläiset vaiko amerikkalaismieliset?

 8. 8

  sanoo

  Lindström pamautti monikärkiohjuksen: hämäys epäolennaisella, vastaanottokeskusten asukkaiden häpäiseminen turhalla työllä, turhuudesta hyötyminen sekä omien kannattajien ruokkiminen vastaanottokeskusten asukkaiden turhan työn teettämisellä kurittamisen&häpäisyn tuomalla sadistisella mielihyvällä.

  • 8.1

   LL sanoo

   Yhteiskuntasopimus hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä kaatui. Nyt astuvat voimaan hallituksen pakkolait. Huomion voisi siirtää nyt siihen. Rikoksia tehdään ja poliisi&oikeuslaitos tekee työnsä. Nyt tulee kylmää kyytiä, ihan kaikille.

   • 8.1.1

    sanoo

    Olisi melko kyynistä ja tuhoisaa politiikkaa Perussuomalaisilta ruokkia romahtavan valkoisen työväenluokan etnistyyppistä ihmisvihaa, joka on tietysti siellä siinä kuin ne muutkin osaset: sosiaalinen pudokkuus, ontuva työelämä, päihteet ja elämäntavat sekä etenkin harhaluuloinen nostalginen kuvittelu taaksepäin katseluna. Samalla kun vihaa ruokitaan/ollaan myötäelävinään niin tehdään kuitenkin kaikki voitavansa muka sympatiseeraamiensa todellisten etuja vastustaan vaikkapa nyt sitten romahduttamalla työehtosopimukset ja viemällä ay-liikkeen valta. Kuinka ihmeessä näillä persuilla pysyy ivallisuus ja nauru sisällä tämän kaiken tehdessään? Koville täytyy ottaa.

 9. 9

  Akka sanoo

  Minua ihan oikeasti nolottaa kuunnella, kun työ- ja oikeusministeri avaa suunsa…

 10. 10

  ihmettelijä sanoo

  Uuninpankkopoika otti Lindströmin ehdotuksesta vai pienen osan ja repostelee sitä:

  ”turvapaikanhakijoita velvoitetaan perehtymään yhteiskuntaan, tapoihin ja lakeihin. Vasta kun turvapaikanhakija on läpäissyt yhteiskunnan tuntemusta mittaavan testin”

  Yhteiskunnan TUNTEMUSTA eli tavat…. eli kevennetty kansalaisuustesti.

  Kaikkien pitää tuntea laki! Kuitenkin nyt mediassa olleissa raiskausjutuissa on ihan ylen keskustelu ohjelmiin saakka ilmestynyt tätejä ”asiantuntijoina” kertomaan, että iso syy on kulttuuri erot.

  En sitten tiedä missä kulttuurissa raiskaus ei ole rikos.

  • 10.1

   Saku Timonen sanoo

   Ei ole olemassakaan sellaista kulttuuria, jossa raiskaus ei olisi kriminalisoitu.

  • 10.2

   LL sanoo

   ”Turvapaikanhakijoiden velvoitetaan tutustumaan yhteiskuntaan, tapoihin ja yms. ” Onko tässä jotain uutta? Näinhän se on ollut tähänkin asti.

   Minä velvoittaisin ministerit tutustumaan vieraisiin kulttuureihin, niin voisi ainakin valistaa omaa kannattajakuntansa.

 11. 11

  Orpana sanoo

  Ministerin ehdotuksista VOKkeihin liityen. Hän taisi ehdottaa myös, että asukit voisivat kunnostaa VOKkien tiloja. Tämähän on hyvä ajatus kuin myös metsä- ja lumityöt, mutta taitaa huutoa syntyä siitä jossain ja joillain, kun toisen kiinteistö on rempattu huippukuntoon ilmaisella työvoimalla ja varmaan valtio ne tarvikkeetkin kustantaa. Näin ollen tässähän aiheutetaan kiinteistön arvon nousua ihan valtion toimesta ja tämä jos mikä alkaa olleen pakolaisbusinesta.

  • 11.1

   keke sanoo

   Jaa onko se todellakin niin että huutoa ei saisi syntyä siitä että syntyy ilmaista työvoimaa vai mikä se kirjoituksesi punainen lanka oli?

 12. 12

  Turo Mustakallio sanoo

  Onko kukaan miettinyt minne todella olemme menossa?
  Miksi kaikelle asetetaan hintalappu?
  Miksi kaiken pitää tapahtua valtiovallan ohjauksessa?
  Miksi meitä sumutetaan, ja tarjotaan vain perustoimeentuloa, kun kaikki leikkaukset ja kiristykset on tehty?

  – suojaa, lämpöä, ruokaa; Maslowin tarvehierarkian matalimmat portaat.

  Ihan tosissaan, minne tämä tie johtaa?

  ——-

  Oletteko muuten tutustuneet reaalisosialismiin ja Karl Marxiin?

  • 13.1

   Saku Timonen sanoo

   Kyllä se into laantuu, kun muutaman talven tekee lumitöitä kahvipalkalla eikä parannusta ole luvassakaan.

 13. 14

  Oula Juutilainen sanoo

  Vaikka ehdotetun kaltaisen sopimuksen juridinen arvo onkin täysin mitätön, niin ei se silti ole välttämättä täysin huonokaan idea. Tutkimuksissa on todettu, miten yksinkertainen lupauksen antaminen ja allekirjoittaminen saa ihmiset kunnioittamaan lupaustaan. Esimerkiksi työtuntilappujen allekirjoittaminen varmistaa tehokkaasti sen, ettei työntekijä herkästi satuile työaikoja edukseen. Harkittu petos on tietenkin aina asia erikseen.

  Läpi eri kulttuurien lupausta lähes järjestään kunnioitetaan. Voi tietenkin olla, että esimerkiksi allekirjoituksella ei ole jokaisessa kulttuurissa yhtä painavaa merkitystä, kuin länsimaisissa kulttuureissa. Pitää kuitenkin vielä sanoa, että tuskinpa Lindström näistä eduista on ollut tietoinen.