Välistävetäjät

Jos olet vastavalmistunut tai peräti kokenut IT-alan osaaja, niin miltäpä kuulostaisi tällainen työllistyminen?

Menet töihin johonkin IT-alan yritykseen, teet normaalia työtä ja yritys kouluttaa sinua koko ajan uusiin ja entistä vaativampiin tehtäviin. Viralliselta statukseltasi olet kuitenkin koulutettava eikä sinulle makseta palkkaa, vaan saat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen korvauksen. Sinua hyödyntävä ja kouluttava firma on tehnyt sopimuksen rekrytointifirman kanssa ja maksaa sille rekrytointifirmalle koulutuksesta, jonka antaa itse.

Jos olet IT-alan yrittäjä, niin kuulostaako järkevältä tavalta rekrytoida työvoimaa? Sinun kannaltasi tietyti palkaton työvoima on etu, mutta mihin tarvitaan sitä rekrytointifirmaa, joka välittää näitä palkattomia työntekijöitä? Miksi sille pitää maksaa? Eikö olisi viisaampaa palkata alan osaaja suoraan töihin ja kouluttaa hänet juuri omalle yritykselle sopivaksi kuin kouluttaa hänet joka tapauksessa ja maksaa sama raha tälle välistävetäjäfirmalle?

Jostain syytä näin kuitenkin tehdään, vaikka siinä ei ole mitään järkeä. Yritys nimeltään  Uusi IT-duuni tekee tätä maanlaajuisesti. Se solmii IT-alan yrityksen kanssa koulutussopimuksen, hankkii yritykselle koulutettavat ja rahastaa tästä välitystoiminnasta yritystä. Tätä se kutsuu nimellä rekrytoiva koulutusohjelma.

uusi it 1

uusi it 2

Tässä toiminnassa on järkeä vain tämän rekrytointifirman kannalta. Näitä ns. koulutusta järjestäviä yrityksiä tulee koko ajan lisää ja ne pärjäävät oikein mukavasti. Tämäkin Uusi IT-duuni on henkilöstöpalveluita tuottavan Baronan tytäryhtiö ja Baronalla menee lujaa. Sen liikevaihto on 161 miljoonaa euroa vuodessa.

Nämä henkilöstöyritykset ovat se varsinainen uusi Nokia, mutta eivät ne mitään varsinaista hyötyä tuota. Rahastaa ne kyllä osaavat.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Välistävetäjäfirmat ovat olleet monella alalla arkipäivää jo vuosikausia. Miksi se muodostuu ongelmaksi vasta, kun vedätettävät ovat IT-alan työntekijöitä?

  • 1.1

   stunned sanoo

   Miksi ongelma haluttaisiin nähdä vain silloin, kun hyväksikäytettävät ovat luusereita tai niitä nyt jo klassisia sohvallamakoilija-sossuelättejä? Kaikenlainen riisto ja veronmaksajien vedättäminen on naula Suomen arkkuun.

   Valtion kirstuun kädellään hamuava yrittäjä ei ole yhtään kansantaruston kuvitteellista sossupummia parempi. Lapsikin jo ymmärtää jättää keksipurkin rauhaan tai ei ainakaan kerskaile sen tyhjentämisellä.

   • 1.1.1

    keke sanoo

    ”Valtion kirstuun kädellään hamuava yrittäjä ei ole yhtään kansantaruston kuvitteellista sossupummia parempi.”

    Uskaltaisimpa väittää että se joka ”pummii” ahneuttaan on pelkkä paska. Se joka ”pummii” taas tarpeeseensa on oikealla asialla.

    Palvelussa yhteensä 10266 ilmoitusta
    Tänään haettu: 4
    Vastauksia saatu: 0

  • 1.2

   Angie sanoo

   Onhan ne välistävetäjäfirmat ongelma joka alalla ja Saku on tästä palkattomasta työstä kirjoittanut miljoona kertaa aiemminkin. Ihmisille pitää maksaa tehdystä työstä palkka. Ei yksityisten yritysten palkanmaksuvelvollisuutta voi siirtää veromaksajien maksettavaksi. Sellaisen tien päässä on talousjärjestelmän tuho.

 2. 2

  Anselmi sanoo

  Eikö olisi viisaampaa palkata alan osaaja suoraan töihin ja kouluttaa hänet juuri omalle yritykselle sopivaksi kuin kouluttaa hänet joka tapauksessa ja maksaa sama raha tälle välistävetäjäfirmalle?

  Jospa se viisaus piileekin siinä, että koulutus onkin lumetta. Otetaan ”koulutetavaksi” insinööri, joka osaa homman, vaatii korkeintaan perehdytyksen, joskus vähän syvällisemmänkin. Voi kestää puolisen vuotta ennenkuin on sisällä hommissa niin, että alkaa oikeasti tehdä lisäarvoa yritykselle.

  Jos ottaisi suoraan työsuhteeseen, joutisi maksamaan ehkä 3000+ sivukulut, alkasi kertyä lomaa, josta aikanaan seuraa lomankorvaus. Jos sairastuu, tulee kuluja jne..

  Jos tyypistä ei tykätä, ei tarvi irtisanoa. Sanotaan vaan, että et sä nyt oiein opi näitä töitä. Ei meillä ole nyt sopivia vakansseja. Jos joskus jotain tulee, niin ilmoittaudu tuonne Baronan listoille, niin sieltä sitten kutsumme.

  Erinomainen tapa välttää työnantajan vastuut ja kiertää mahdollilsten työehtosopimusten jopa työsopimsulain määräyksiä.

  Tässä tapauksessa näyttää taustalla olevan te-keskus. Kaippa sekin meidän rahoja jollekin jakelee.

  Luulen, että se viisaus asuu täällä!

 3. 3

  Kaaleppi sanoo

  Miten joku sertifiointikoulutus on sitä ns. koulutusta ? Onko sinulla esimerkkejä siitä millaisia koulutuksia osallistujat ovat saaneet tuon IT-Duunin kautta kun noin kyynisesti siihen suhtaudut ?

 4. 4

  Pauli sanoo

  FEC koulutuksiin taitaa kuulua jonkinlainen ulkopuolisen antama koulutus, jonka pitäisi johtaa jonkinlaiseen sertifikaattiin yms (ITIL, ISTBQ jne). Nämä sertifikaatit ovat sitä millä esim it konsultti myydään jollekin yritykselle.

  Sinänsä varsin ikävä tapa tämä rekrytoiva koulutusohjelma, se on hyväksikäyttöä, mutta parhaimmissa tapauksissa se onneksi johtaa työllistymiseen (esim allekirjoittanut).

 5. 5

  Salla Willman sanoo

  Niin on, Tom Pesch ja se on yhtälailla ongelma. Ehkä IT-alaa on hyvä käyttää esimerkkinä siitä syystä, että näissä ko. alan FEC-koulutuksissa on aika kovat osaamisvaatimukset koulutukseen hyväksyttäville. Vaaditaan suoritettua korkeatasoista koulutusta ja/tai usean vuoden työkokemusta.
  Ja silti vaan edelleen pitäisi vain harjoitella ja harjoitella. Lisäksi ilman varmuutta siitä, että koulutusjakson loppuessa työnantaja todella rekrytoi pysyvään työsuhteeseen harjoittelijan. Lopussa työnantaja näissä voi sanoa, että kiitti ilmaisesta harjoittelusta, mutta ei palkata kuitenkaan.

  IT-alalla työantajat ovat mielestäni vielä tällä hetkellä rekrytoinnissa erityisen tarkkoja palkkaamiensa henkilöiden osaamisesta ihan yksittäisten teknologioiden ja välineiden osalta. Hakijalta vaaditaan osaamista täsmälleen tiettyyn teknologiaan tai välineeseen ja jos sitä ei ole (vaikka muuta tai vastaavan teknologian tai välineen osaamista löytyisi ja useita vuosia), hakijaa ei palkata. Johtuu tietysti siitäkin, että alalla on juuri nyt työnantajan eikä hakijan markkinat. Esimerkkinä vaikka tämä: hakija on korkeasti koulutettu alalle, löytyy vuosien työkokemus useilla eri teknologioilla ja välineillä, mutta voi voi, ei käy, jos et ole käyttänyt vaikka AngularJS:ää. Ei voida ottaa.

  Näitä koulutuksia käyttävät (mahdollisesti) rekrytoivat yritykset haluavat siis, että yhteiskunnan/veronmaksajien kustantamana hakijakandidaatit päivittävät osaamistaan jonkun tietyn teknologian tai välineen osalta. Vielä siten, että yritykselle ei muodostu 100 % velvollisuutta työsuhteen solmimiseen harjoittelun ja koulutuksen jälkeen.

 6. 6

  jepjepjep sanoo

  Tämähän ei ole uusi ilmiö. Minulle tarjottiin vastaavaa 2008 kun olin puoli vuotta lomautettuna (toistaiseksi). Ainakaan tuolloin ei ollut mitään pakotetta ottaa moista sopimusta vaikka sitä työkkärissä innokkaasti esiteltiinkin.

  Luin ehdot ja totesin, jotten orjaksi ala. Koulutus firma ei muuten edes vaivautunut etsimään sitä työpaikkaa missä koulutuksen voi tehdä vaan harjoittelupaikankin etsintä olisi jäänyt minulle.
  – Täysipäiväinen työ ilma palkkaa alalta, johon minulla insinöörin paperit
  – Ei työllistymistakuuta
  – Yritystä ei pakotettu jatkamaan koulutusta loppuun
  – jne

 7. 7

  keke sanoo

  Muistakaa kansalaiset sitten IT-alalla työskentelevällä työharjoittelijalla saattaa olla pääsy teidän henkilökohtaisiin tietoihin, joten valmistautukaa henkisesti siihen että saattaa olla että ne saattavat lähteä myyntiin jos vaikka työharjoittelijasta tuntuu siltä että hänen taloudellinen tilanteensa vaatii sen elintason nostamista.

 8. 8

  Jarno Paulamäki sanoo

  Saatan nyt kuulostaa hieman kerettiläiseltä, mutta tällainen koulutus / harjoittelukombo on oikeasti toimiva ratkaisu.

  Tietenkään se ei ole herkkua, mutta se tarjoaa tekijälle erinomaisen mahdollisuuden sekä osoittaa käytännön työssä oma osaaminen että saada itselle ilmaista koulutusta helposti useamman tonnin edestä. Tietenkin tilanne on työnantajalle on myös erinomainen mahdollisuus arvioida tekijän osaamista.

  Onko se nyt sitten yhtä siistiä kuin suora rekrytointi? No ei. Tekijä roikkuu joko peruspäivärahalla tai ansiosidonnaisella ja on päivät poissa kotoa notkumasta. Toisaalta työntekijä voi koko ajan hakea töitä ja aloittaa työt palkkaavassa firmassa seuraavana päivänä työttömyysstatuksensa vuoksi.

  Tosiasiassa harjoittelupaikan tarjoavalla yrityksellä on 0% velvoite työllistää harjoittelija jakson päätyttyä ja sitä varmasti käytetään hyväksi siellä sun täällä, mutta useimmiten yrityksellä on jokin tarve tietyn työn tekemiselle ja tietyn osaamisen omaavalle tekijälle, joten siltä kannalta katsoen yrityksellä on yleensä jonkinlainen intressi palkata harjoittelija työntekijäksi harjoittelun päätyttyä. Järkevästi toimiva firma osaa myös laskea tekijän koulutuksen sijoituksena eikä kuluna, mutta tässä on varmasti vaihtelua.

  Jostain syystä tunnun olevan hiukan vaikeasti työllistyvää sorttia yli 15 vuoden IT-kokemuksesta huolimatta, joten olen osallistunut kolmeen harjoitteluun ja saanut kaksi paikkaa harjoittelun päätyttyä. Olisin saanut sen kolmannenkin, ellei yrityksessä oltaisi harjoittelujakson lopussa käyty YT-neuvotteluja joiden päätteeksi irtisanottiin väkeä, eikä sitten sen vuoksi voitu palkata. Reiluuden vuoksi voin kertoa myös että harjoittelujakson alussa noita YT-neuvotteluja ei ollut näköpiirissä eikä suunnitteilla.

  Olen itse rekrytoinut suoraan ja harjoittelun kautta, nyt viimeksi suoraan; noin 50 hakemusta, 5 kandidaattia haastateltiin ja 3:n osaamista testattiin, yksi palkattiin. Ne 45 ensimmäistä hylättiin joko täysin puutteellisen osaamisen,vääränlaisen kokemuksen tai hakijaprofiilin takia, loput 2 ensimmäisen haastattelun jälkeen ja 2 viimeistä teknisen testin jälkeen.

  Itseäni lähinnä ihmetyttää että miksi tätä konseptia ei käytetä enempää.

  • 8.1

   keke sanoo

   Kerettiläistä tai ei. Kumminkin ennen kuin aletaan tiettyä systeemiä kehumaan väylänä työllistyä niin varmaan kannattaisi lyödä luvut tiskiin että mikä se palkkatyöllistymisprosentti on harjoittelun jälkeen. Luulisi aiheesta jo jotain lukuja olevan.

   Mitä omaan kokemukseeni IT-alan työharjoitteluista tulee niin olen ollut 3 työharjoittelussa joissa kummassakaan sitten sitä palkanmaksunhaluja ei löytynyt harjoittelun päättymisen jälkeen. Kiva kumminkin kuulla että toisilla se on 66% tai jopa 100% riippuu miten tahdot nuo prosentit laskea.

  • 8.2

   sart sanoo

   ”Ne 45 ensimmäistä hylättiin joko täysin puutteellisen osaamisen, vääränlaisen kokemuksen tai hakijaprofiilin takia”

   – Kerropa, millainen on vääränlainen hakijaprofiili

 9. 9

  Hupiukko sanoo

  Tätä se työvoimapula on. Yrittäkää tottua kaikilla aloilla. Tätä tarvitaan kilpailukyvyn takia.

  Oliko ensimmäinen kerta sitten Tony Halmeen vaalivoito,, kun Timonen ajatteli jotain muuta kuin persuja ja niiden rasistisuutta?

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Kirjoitapa tuohon blogin hakukenttään vaikka ”kuntouttava työtoiminta”, niin näet suurimman osan jutuistani käsittelevän jotain ihan muuta kuin persuja.

  • 9.2

   Angie sanoo

   Mikä työvoimapula? ITC-alalla taitaa olla enemmän työttömiä insinöörejä kuin esim. humanisteja tällä hetkellä. Kyllä näihinkin Uusi IT-Duunin tarjoamiin töihin löytyy työttömiä insinöörejä. Sen kun vaan palkkaa töihin! Se, että ei palkata, vaan keksitään tekosyitä työharjoittelusta ja koulutuksesta, on ihmisten härskiä hyväksikäyttöä!

 10. 10

  Anselmi sanoo

  Erilaiset yritykset hanakasti tarttuvat tällaiseen tuettuun ammattitaitoiseen työntekijään, teettävät sillä työt edullisesti, heittävät pihalle ja ottavat hetken päästä jonkun toisen. Saavat hyvän työpanoksen ja kilpailuetua muihin yrityksiin nähden. Jos ei joutilaita ammattilaisia olisi, joutisivat oikeasti maksamaan työstä. Jokainen työnantaja tulisi sitouttaa työsuhteeseen koulutuksen jälkeen tai tuet maksettava takaisin. Tässähän meidän veronmaksajien keräämä kassa on kuin haaska, jota röyhkeästi käytetään hyväksi. Eikä tällä pitkällä juoksulla talouta paranneta.

  • 10.1

   keke sanoo

   ”Eikä tällä pitkällä juoksulla talouta paranneta.”

   Tämä kyllä itseäni vähän naurattaa että suurimpana huolena on jonkun mystisen talouden parantaminen. keke kun on sitä mieltä että nimenomaan yritysten taloutta parannetaan niin lyhyessä kuin pitkässäkin juoksussa tällä systeemillä. Työharjoittelijan taloutta saatikka sitä terveyttä ja hyvinvointia sillä ei paranneta oikeastaan päin vastoin. Mitä kansantalouteen tulee niin se varmaan menee fixty-sixty tapauskohtaisesti että paraneeko se kyseisellä tempulla se.

   Mitä työssäkäyvään kuluttajaan tulee että lisääkö systeemi ostovoimaa sekä elintasoa sillä kun työvoimanhinta tippuu ja se siirtyy tuotteen hintaan niin silloin systeemi voi olla hyvä heidän näkövinkkelistään. Toisaalta jos tuotteenhinta ei tipu ja säästetyt työvoimakustannukset siirtyvät Litchestainin kansalaisten kiertoon eikä paikallisiin investointoihin tai kotimaankulutukseen niin silloin systeemi on varmaankin aika huono.

   Vissiin jokaisen veronmaksajan kannattaisi puntaroida sitä hetki päässään että olisiko se järkevämpää että se työharjoittelijan ostovoima nostettaisiin sinne palkanverran kunnan sisälle kulutukseen luomaan niitä työpaikkoja vai siirtää rahat osakeyhtiön jaettavaksi sinne osinkomiehille ja sitä kautta ehkä kulutukseen tai investoihin kotimaahan.

   Sinällään veronmaksajaa saattaisi kiinnostaa se säästö jos maksettaisiin työharjoittelijalle palkkaa kun sieltä sosiaalimenoista leikkautuisi melkoinen siivu pois muuhun valtion tarpeisiin tai vaikka verohelpotuksiin tiedä häntä antaa hallituksen budjettimiesten tuosta sitten tulevaisuudessa mahdollisesti päättää. Puhumattakaan mahdollisesta verokertymästä kun työharjoittelija siirtyisi nettomaksajaksi sosiaalipummin sijaan.

 11. 11

  Tupu sanoo

  En tiedä mistä löytyisi täsmällistä tietoa, mitä työllisyyskoulutus maksaa ja miten rahavirrat kulkevat.

  Itse olen ollut siinä käsityksessä, että työllisyyskoulutus maksetaan verovaroista ja kouluttava työpaikka saa rahallisen korvauksen koulutuksesta. Palkatonta työvoimaa käyttävä yrittäjä saa ilmaisen työntekijän ja sen lisäksi rahakorvauksen.

  Jutun perusteella tulee vaikutelma, että kouluttava yritys maksaisi ilmaisesta työntekijästä ”orjaisännälle”…?

 12. 12

  Pera sanoo

  Useat firmat kierrättävät uudet työntekijänsä juuri tuon FEC-koulutuksen kautta (ennen kouluttajana oli Saranen Consulting mutta firma meni Baronalle). Niin minäkin olin tuollaisella kurssilla ja meitä kurssilaisia oli 7. 2 heistä oli palkattu jo aikemmin mutta kävivät kurssin ja tekivät muutaman kuukauden palkatonta työtä. Kurssin loputtua palkattiin vielä 1 venäjän kielen taitoinen yliopiston käynyt. Muille viitattiin kinttaalla.

 13. 13

  töytön sanoo

  Minullekkin tarjosivat työkkäristä vastaavaa juttua. Virkailija sanoi suoraan että erittäin kalliita ostaa tämmöiset ”palvelut”. Olisi samalla voinut opiskella alaa 9kk aikana, mutta siis mitään tutkintoa ei saisi. 9kk työkokeilua eikä mitään toiveita edes tulla palkatuksi, niin enpä lähtenyt touhuun mukaan. Kovasti se puljun koordinaattori perään soitteli.

 14. 14

  Työhönvalmentaja sanoo

  Selvittelimme tuota ohjelmaa yhdessä IT-alalta irtisanotun asiakkaani ja hänestä kiinnostuneen ohjelmistofirman kanssa ja totesimme, että osallistumisessa ei ole mitään järkeä asiakkaan eikä yrityksen kannalta. Yritykselle oli paljon fiksumpaa ja kustannuksiltaan jotakuinkin samantasoista palkata henkilö suoraan ja hakea osaamisvajeen kompensaatioksi palkkatukea TE-toimistolta. Useamman asiantuntijan voimin tuo ohjelma todettiin totaaliseksi kusetukseksi ja ihmeteltiin miten työhallinto on lähtenyt mukaan moiseen.

 15. 15

  Siru Pola sanoo

  Firmat pelkäävät ottaa henkilöitä työsuhteisiin. Rekryfirmat ja ”rakennemuutoksen” yms huuhaan edustajat ovat jo vuosien ajan toitottaneet epätyypillisistä työsuhteista ja luoneet siten aivan uuden yritystoiminnan muodon.

  Tehkää muut niin kuin haluatte, mutta minun firmaani palkataan kokoaikaisia työntekijöitä. Niistä sitten kouliintuu ajan myötä luotettavia ja taitavia työntekijöitä. Maksamalla heille kohtuullista palkkaa katson hyötyväni heistä enmmän kuin epäpätevistä satunnaiskävijöistä. Kuulemani palautteen mukaan hekin ovat tyytyväisiä.

  Tietysti työnantajalla tulee joskus hutejakin. Puolen vuoden määräaikaisuus työsuhteen alussa on ainakin minun näkemykseni mukaan osoittautunut hyväksi ja jyvät ovat sinä aikana erottautuneet akanoista. Sen verran olen rekrytoinnissa ikärasisti ollut, ettei ole vielä tullut palkattua alle kolmekymppisiä.

 16. 16

  sanoo

  Liekö sosiologinen perverssiteetti työnjaon hienovirityksen muodossa vai koko maailman muutos curling-yhteiskunnaksi, kun ei enää edes haluta rekrytoida ja eksitoida itse? Se ei yllättäne ketään, että työhön ei pääse tai siellä ei ainakaan pysy ellei osaa, sovellu ja kykene. Johan tämän näki itsekin jo aikaa sitten, että kuviteltiin jonkun tuovan täydellisen valmiin työväen suoraan työmaalle sisälle annettuna aikana, eikä mitään oltu halukkaita tekemään sen pysymiseksi/pitämiseksi. Siis mitään todellista, mitä nyt vähän näyttelemään kivaa naamaa ja antamalla namuja missä niissäkin oli yhtiön brändi käärepaperissa. Jos sellaisesta yritettiin puhuakaan, niin johan alkoi itkunviuroaminen että miksi joku ei halua olla jonkun toisen kaveri, ja eihän nyt käy päinsä että siitä toisesta menee huono viesti eteenpäin.

  Siksi en ole valmis vastuuttamaan henkilöstön resurssiksi eli korporaatiokielellä kankeillen HR:ksi muuttamista yksipuolisesti sinne enkä tänne. On selviö, että tästä Sakarin bloggaama välistävetäjäfirmojen olemassaolo kuitenkin lähtee. Aina vaan parempaa hooärrää, kuta halvemmalla saadaan ja kun eroon päästäkseen tarvitsee vain nollata kulkuavain sekä soittaa hakemaan omansa pois. Enää ei syntyne edes työhuoneentäyttä läppäreitä ja kännyköitä, kun eikös se ole Bring Your Own Devices nykyään valttia? Nii-in, siinäpä pohtimista, että kumpi on syy ja kumpi seuraus: halvan- jahelppoudentavoittelu ulkoistamisella, ihmisarvokato resurssiksi välineellistettäessä vai työvoimapoliittinen veivaus. Hauskaa on varmaan kaikilla paitsi sillä, joka tulee ”saattaen vaihdetuksi”(pilkka tarkoitettu).

  Kai se on sitten tämän postfordistisen ajan iskusävel, että määräaikaista kaikki on vain. Mutta kun se on vain sillä lailla, että ei linkitetty ja/tai kuvakaapattu täysi humppahumppa mitään tuota. Yhä edelleenkin yksi leikkii olevansa töissä olemattomalla vastikkeella. Toivottavasti tämä on yhä jonkinsortin bisnes välistävetäjälle ja teettäjän työt tulevat tehdyksi, mutta oikeasti en siihen usko. En vähääkään pidemmällä tähtäimellä, kyllä siellä ennemin tai myöhemmin realisoituvat kaikki pakon, valehtelun ja väärän vallankäytön luoman moraalisen hasardin seuraukset. Sanotaanko vaikka näin, että jos in-housen mallia oleva työterveysasema yhä olisi niin sen lepohuoneen ovenpieleen voisi taas syntyä uusi murtovälineen jälkien vuosikerta siihen 1990-luvun laman jälkien viereen.

  Missä välissä tuote ja palvelu kehitetään tai edes ylläpidetään niin, että siitä markkinoilla mitään maksetaan? Ehkä ei missään. Aikanaan luin ilmeisen tasilaispapan pamfletista kapitalismin ultravaiheesta, jossa millään tälläisellä ei enää sanota olevan mitään merkitystä, koska työn tuottavuudelle ei anneta mitään arvoa, kaikki on saatava halvalla/ilmaiseksi ja tehtävä massamitassa. Jos koskaan mistään valmistumattomat nokkavat kauppakamarinulikat, jotka luonnetivat itseään sosiaaliliberaaleiksi ja markkinakonservatiiveiksi tai vice versa eivät tahdo olla kaikessa kommunistisen kirjallisuuden örkkimäisiä tyyppivihollisia, miksi he sitten tekevät kaikkensa sellaisten lailla käyttäytyäkseen? Jos kerran kommunistit olivat väärässä niinkuin samat kernaasti väittävät.

 17. 17

  syritty suomalainen orja sanoo

  sääli on sairautta liike-elämässä. kaikkee ne keksii huh huh..ja lisää huomena.