Yhdellä silmällä

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ajaa sinnikkäästi vastikkeellista sosiaaliturvaa, mutta yksisilmäisyyttään hän luulee ajavansa sitä vain oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on nyt valmisteilla kotouttamisjärjestelmä, jossa nimenomaan lähdetään siitä, että se on vastikkeellista ja etenkin oleskeluluvan saaneilta henkilöiltä edellytetään monenlaisia asioita

– Lähdemme siitä, että tämän sosiaaliturvan taso on merkittävästi pienempi kuin mitä se on ollut tähän saakkajulistaa Mäntylä.

Mäntylä aikoo alentaa myös oleskelulupansa käsittelyä odottavien turvapaikanhakijoiden vastaanottorahaa.

Mäntylä toteaa, että jo nykyisenkin lain mukaan turvapaikanhakijioille myönnettävän vastaanottorahan ei tarvitse olla rahaa, vaan se voi tarkoittaa asuntoa tai muita aineellisia asioita.

Mäntylä ei ole vieläkään lukenut kotiläksyjään.

Kun henkilö on saanut oleskeluluvan, niin häntä kohdellaan kuten ketä muuta tahansa. Jos hänellä ei ole työtä, niin hän saa työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saman verran kuin muutkin.

Mäntylä aikoo pontevasti asettaa yhden ihmisryhmän eriarvoiseen asemaan ja määrätä sen ryhmän sosiaaliturvan vastikkeelliseksi. Hän ei vieläkään tunne perustuslakia, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Jos oleskeluluvan saaneen voidaan katsoa selviävän pienemmällä minimituella kuin muiden ja tekevän sen eteen vielä työtä, niin silloin kaikkien on selvittävä sillä pienemmällä minimituella sen eteen työtä tehden. Ihmisiä ei voida asettaa eriarvoiseen asemaan työmarkkinatuen ja toimeentulotuen suhteen.

Se tarkoittaa sitten alennettua ja vastikkeellista työmarkkinatukea ja toimeentulotukea ihan kaikille niitä saaville.

Entäpä sitten tuo aikomus pienentää oleskeluluvan käsittelyä odottavien vastaanottorahaa? Vastaanottoraha on yksinäiselle henkilölle 316 euroa kuukaudessa, jos vastaanottokeskus ei tarjoa aterioita. Se on vähemmän kuin toimeentulotuki. Jos ateriat tarjotaan, niin summa on 92 euroa.

Mäntylä sanoo, että vastaanottorahan ei tarvitse olla rahaa, vaan se voi tarkoittaa asuntoa ja muita aineellisia asioita.

Tästä asiasta on jo olemassa perustuslakivaliokunnan lausunto 59/2010.  Silloin vastaanottorahaa alennettiin nykyisiin määriin. Lausunnon ydin tiivistettynä kuuluu näin:

Toimeentulotuki on ihmisarvoisen elämän minimi. Tukea pienemmän vastaanottorahan määrä vastaa kuitenkin toimeentulotuen perusosaa, koska siitä on vähennetty vastaanottokeskuksen hyödykkeinä järjestämä osuus.

Suomeksi sanottuna vastaanottorahaa sai alentaa nykyisiin määriin loukkaamatta perustuslakia, mutta ei yhtään enempää.

Jos vastaanottorahaa voidaan alentaa, niin silloin voidaan ja pitääkin alentaa samassa suhteessa kaikkien toimeentulotukea. Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Mäntylä hakkaa sinnikkäästi päätään perustuslakiin, koska äänestäjille tuli luvattua turvapaikanhakijoiden aseman kurjistamista. Se on ainoa koko Perussuomalaista puoluetta nykyisin kiinnostava asia. Kaikkihan on turvapaikanhakijoiden syytä, Timo Soinin mukaan he aiheuttivat jopa puolueen kannatuksen romahduksen pienpuolueeksi.

Kun kyvyt eivät riitä ja kaikki vaalilupaukset on syöty, niin syytetään turvapaikanhakijoita. Yksisilmäisesti ajetaan järjetöntä ja vastoin perustuslakia olevaa tukien alentamista ja vastikkeellisuutta tajuamatta, että se kurjistaminen tulee koskemaan kaikkia. Tästä köyhät äänestäjät taas kiittävät.

 

Kommentit
 1. 1

  Raiko Karvonen sanoo

  On tämä Suomi hölmöläisten maa. Tuensaajia ei voi asettaa eriarvoiseen asemaan ja silti tälläistä lakimuutosta yritetään viedä eteenpäin.
  Päättäjät ovat todellisia turvenuijia välillä.

  • 1.1

   Angie sanoo

   Eivätkä nuo Mäntylän unelmoimat toimet ainakaan paranna oleskeluluvan saaneiden kotoutumista.

   • 1.1.1

    Angie sanoo

    ”Kotoutuminen tarkoittaa sitä, että maahanmuuttaja sopeutuu suomalaiseen yhteiskuntaan ja omaksuu uusia tietoja, taitoja ja toimintatapoja, jotka auttavat häntä osallistumaan aktiivisesti uuden kotimaansa elämänmenoon. Toiset maahanmuuttajista kotoutuvat helposti, toiset tarvitsevat sopeutumiseen enemmän aikaa ja tukipalveluita eli kotouttamistoimia. Suomen tai ruotsin kielen taito ja tieto suomalaisesta yhteiskunnasta ovat kotoutumisen tärkeitä edellytyksiä.

    Kotouttaminen on osa monen viranomaisen työtä valtiolla ja kunnissa. Viranomaisten kotouttamistoimien tavoite on, että Suomeen muuttanut henkilö tuntee yhteiskunnalliset oikeutensa ja velvollisuutensa ja tuntee olevansa suomalaisen yhteiskunnan tervetullut jäsen.

    Kotouttamista ohjaa laki kotoutumisen edistämisestä.”

    Lähde: Sisäministeriö

  • 1.2

   Pera2 sanoo

   Eiköhän taka-ajatuksena ole, että kaikki tuki asetetaan niin alas, että hakijat omatoimisesti vetäisivät hakemuksensa pois ja poistuisivat maasta. Kotouttamisen suhteen tässä varmasti lyödäänkin omaan polveen ja asetetaan kantasuomalaisetkin entistä huonompaan asemaan.

 2. 2

  valkoihoinen lihaa syövä heteromies suvakki Jumalan armosta sanoo

  Saku, ei tuohon voi mitään lisätä. Arvostan henkilökohtaisesti suuresti kaltaisiasi ajattelijoita.

 3. 3

  anomuumi sanoo

  Tuo vastaanottorahan korvaaminen tuottaa taas yhden hallintohimmelin lisää. Maahan tarvitaan aika monta tarpeellisten tuotteiden jakopistettä, varastoa ja käsiparia jakamaan noita vajaan 100 euron arvoisia välttämättömyystuotteita turvapaikanhakijoille. Hieman vaikea nähdä tästä toiminnasta syntyvät säästöt…

  Samainen rouva veti aamulla myös yhden stubismin eli halusi heikentää turvapaikanhakijoiden terveydenhoitoa, koska nämä saavat parempaa yksityistä hoitoa kuin suomalaiset. Tällaista tietoa ”on tullut kentältä”. Luulisi, että ministerillä on tästä asiasta myös virallista tietoa tarjolla, eikä tarvitse turvautua päätöksenteossa kentältä kuultuihin totuuksiin.

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   ”Onko tarina totta vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.” – Riikka Slunga-Poutsalo –

  • 3.2

   keke sanoo

   ”heikentää turvapaikanhakijoiden terveydenhoitoa”

   Kannattaisi varmaan kysellä lääkäreiltä että mitä mieltä he ovat kulkutautien leviämisestä sekä terveydenhuollon heikentämisen suhteesta riskiryhmien osalta. Paljonko säästöjä asiasta syntyy, koska yksilön tai populaation terveydentila selkeästikkään ei perusteena voi käydä asioita mietittäessä

   • 3.2.1

    Pera2 sanoo

    Isompi ongelma on mielestäni, julkisen puolen kuormitus, joka on jo nyt haaste. Paremmin julkinen puoli osaa hoitaa ja järjestää hoitoa tartuntatauti potilaille, ilman muiden potilaitten riskin kasvua tartunnalle.

   • 3.2.2

    Veera L sanoo

    Tästä turvapaikanhakijoiden yksityisestä hoidosta on monet herneet vedetty nenään. Sääli vaan että hermostujat eivät ole ymmärtäneet että hoitoa saa vain akuuteihin ongelmiin: sydänkohtaukseen joo, sydänvaivoihin ei.

    Voi vaan kuvitella miten kalliiksi tämäkin linjaus tulee loppujen lopuksi: terveydenhuolto on kumminkin halvempaa kuin sairaskohtausten hoitaminen.

 4. 4

  Eeva sanoo

  Voihan myös olla niin, että ministeri Mäntylä haluaa tietoisesti alentaa toimeentuloturvaa. Kansalaisille menee läpi tuen alentaminen turvapaikanhakijoiden kohdalla ja siinä samalla kuin varkain voidaan jatkaa hyvinvointivaltion rakenteiden rapauttamista. Ministeri voi siis olla sinisilmäinen tai kylmän tietoisesti hyvinvointirakenteita riisuva päättäjä. Huolestuttavia vaihtoehtoja molemmat.

 5. 5

  Haikki sanoo

  Kait sitä vastaanottorahaa voisi pienentää entisestään, mutta vastapainoksi se majoitus pitäisi varmaan olla sellaista hotellitasoista täyshoitoa, joksi nämä perussuomalaisten syvät rivit nykyään MV:stä luettuaan niitä vastaanottokeskuksia luulevat.

  • 5.1

   Pera2 sanoo

   Mistähän tämä huhu on lähtenyt liikkeelle? Suurin osa hakijoista kuitenkin majoitetaan vanhoihin kerrostaloihin? En kadehdi asemaa, että joutuisin asumaan tuikituntemattomien ihmisten kanssa samassa talossa vaikka ruuat saisinkin

 6. 6

  Tuomas sanoo

  Kiitos taas, että olet ehtinyt tekemään tästä tilanteesta selkokielisen rautalankamallin, joka pitäisi olla ymmärrettävissä ihan koko kansan silmin. Harmillista, että hallituksen ja ministeriöiden resursseja kulutetaan tällaiseen asiaa varsinkin, kun resursseja on käytetty jo runsaasti niin sote-riitelyyn, hallintorekisterilain lobbaamiseen ja lakityöhön sekä työmarkkinaratkaisujen sekoittamiseen. Mahtaakohan ministeriön virkamiehet riittää tai jääkö heiltä aikaa ihan oikeiden ja tärkeiden asioiden valmisteluun?

 7. 7

  Laurent sanoo

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/147219-ministeri-tvssa-turvapaikanhakijoiden-kustannuksista-sanon-sen-ihan-suoraan

  ”Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen voi maksaa valtiolle miljardiluokan summan, katsoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.
  Suomella ei hänen mukaansa ole tähän varaa nykyisen järjestelmän puitteissa.

  – Me puhumme sellaisista summista, että jos me emme saa tätä tilannetta hallintaan ja loppumaan sitä tulijavirtaa tähän maahan ja näitä järjestelmiä kuntoon, jotta nämä toimenpiteet olisivat tehokkaita, niin meillä yksinkertaisesti ei ole varaa siihen, Mäntylä sanoo.

  – Me tulemme puhumaan miljardeista. Sanon sen ihan suoraan, että tässä puhutaan sellaisista summista. Silloin meillä on keinot aika vähissä, että mistä ne rahat otetaan, Mäntylä toteaa.

  Mäntylän mukaan tällainen summa ”heijastuu väistämättä” myös palveluihin ja eri yhteiskunnan toimintoihin. Hän huomauttaa, että esimeriksi poliisit toimivat tällä hetkellä ”aivan äärirajoilla”.

  – Jotta pystymme turvaamaan palvelut tasavertaisesti myöskin Suomen kansalaisille hyvälaatuisina ja laadukkaina, niin meidän pitää myöskin pystyä tunnustamaan se tosi asia, että meillä ei ole pohjatonta rahakaivoa, josta me otamme sitä rahaa, Mäntylä toteaa.”

  Olisi mukava kuulla välillä sellaisia ehdotuksia, jotka a) eivät riko perustuslaki/kansainvälisiä sopimuksia/ihmisoikeusjulistuksia/moraalisia peruspilareita JA b) ehkäisevät Suomen ajautumista uudeksi Kreikaksi. Eli mitä tälle asialle sitten pitäisi tehdä? Taikaseinä ei ole auki enää pitkään.

  • 7.1

   stunned sanoo

   Pitäisikö hoitaa palkkatöitä ihmisille tai pistää veronkiertäjät kuriin? Mitä suotta. Otetaan vähemmistöt ja heikoimmat vastuuseen.

   • 7.1.1

    Petri sanoo

    Totta kai palkkatöitä pitäisi hoitaa ihmisille. Ja se onnistuu yritysten ja työnantajien kilpailukykyä parantamalla verrattuna kilpailijamaihin. Sitähän se Sipilä nyt porukkoineen kovasti yrittää. Mutta vastatuuli on rankaa. Ainakaan minulta ei saa leikata.

  • 7.2

   Pera2 sanoo

   Varmasti jokainen toivoo tähän tilanteeseen ratkaisua nopeasti ja tehokkaasti. Niin rasistit kuin suvakitkin. Toisaalta en koe, että sakunkin kirjoittama ”koulukiusaaminen” auttaa tässä tilanteessa. Aivan varmasti muistakin puolueista kuin perussuomalaista löytyy sen verran isänmaallisia, että etsivät ratkaisuja, ja olisivat sellaiseen jo päätyneet, jos tilanne olisi helppo. Turhan paljon aikaa ja voimavaroja menee nyt ministeri Mäntylän esittämiin asioihin, jotka mielestäni ovat leikkaussali/armeija termein vain damage controllia.

  • 7.3

   Arttu sanoo

   Me puhumme nyt sellaisista summista, että paras vaan sulkea silmät ja korvat ja ottaa sikana lisää lainaa. Kurjistetaan tasa-arvoisesti kaikkien köyhien elämää entisestäänkin vasta sitten kun lainahanat menevät kiinni.

   Pääasia on, ettei kukaan koskaan edes vihjaa mahdollisuudesta että perustuslakia voisi muuttaa.

   • 7.3.1

    Pera2 sanoo

    Osaisiko muuten Saku vastata tähän, että jos perustuslaki muutosehdotus laitettaisiin vireille (ei haettaisi kiireelliseksi) ja hyväksyttäisiin, mutta tulisikin uudet vaalit kesken kauden, niin pystyisikö uusi eduskunta äänestämään muutoksesta vai siirtyisikö äänestys sitä seuraavalle eduskunnalle?

   • 7.3.2

    stunned sanoo

    Ennen vaaleja Sipilä oli sitä mieltä, että velkaantuminen ei ole ongelma, kunhan veronkierto saadaan kuriin ja ulkomaille piilotetut varat takaisin valtion kirstuun.

    http://yle.fi/uutiset/sipila_haluaa_kieltaa_veroparatiisit/6287257

    ”Veroparatiisit ja harmaa talous ovat yksi suurimpia uhkia hyvinvointiyhteiskunnalle. Niiden poistaminen poistaisi myös Eurooppaa vaivaavan velkakriisin.”

   • 7.3.3

    sauhuttelija sanoo

    Tottakai perustuslakia voidaan muuttaa. Tämä nykyinen ei ole edes kovin vanha.
    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

    Mitä tahtoisit muuttaa?

    Ilmeisesti pykälää 6 jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä?
    Oletko aivan varma, että tahtosi on tilanne jossa laki ei olekaan sama kaikille?

    Vai pitäisikö muuttaa ihmisen määritelmää siten, että turvapaikanhakijat (ketkä muut?) eivät olekaan ihmisiä? Sovellettaisiinko heihin sitten eläinsuojelulakia?
    Mutta miten koira tuomitaan esim. myymälävarkaudesta?
    Saako koira perustaa pitserian?

    On varmasti ikävää, että perustuslaki estää ajamasta läpi mielivaltaisia asioita tunteenpurkausten ja nettiälämölön perusteella.

    Turhan moni huutaa oikeutta vaikka tahtoo kostoa.

    • 7.3.3.1

     Angie sanoo

     Aivan mahtava kommentti, Sauhuttelija! Ihan parasta A-luokkaa!!!

    • 7.3.3.2

     Arttu sanoo

     Pykälää 6 ei tarvitsisi muuttaa. Siinä kun sanotaan ettei saa asettaa eriarvoiseen asemaan ilman perusteltua syytä. Perustelujahan voi aina keksiä.

     Sen sijaan muutaisin pykälää 19, joka takaa kaikille, siis kaikille sosiaaliturvan. Tämä ei riipu siitä onko henkilöllä Suomen kansalaisuus vai ei. Vetovoimatekijöitä ei nykyisellään voida millään poistaa niin kauan kuin pykälä 19 estää sen.

     • 7.3.3.2.1

      Mikko Punkero sanoo

      Minun mielestäni siinä voisi lukea, että kaikki suomalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ei sen tarvitse koskea koko maailman kansalaisia. Ylipäätään lainsäädännön pitäisi koskea vain oman maan kansalaisia ja ulkomaalaisille voisi olla täysin oma lainsäädäntönsä. Se olisi reilua meille, jotka tämän koko lystin kuitenkin kustannamme.

     • 7.3.3.2.2

      Saku Timonen sanoo

      YK:n ihmisoikeusjulistus ja EU:n ihmisoikeussopimus edellyttävät jäsenvaltioidensa kohtelevan ihmisä yhdenvertausesti lain edessä. Pitäisikö siis niistä sopimuksista sanoutua irti, koska niiden voimassaollessa ei perustuslakia voida muuttaa kertomallasi tavalla?

     • 7.3.3.2.3

      Saku Timonen sanoo

      Mikä sitten mielestäsi on se perusteltu syy tarvapaikahakijoden tapauksessa? Uskonto, etnisyys, kansallisuus vaiko pelkästään se, että he ovat lähteneet sotaa pakoon?

     • 7.3.3.2.4

      Mikko Punkero sanoo

      Eikö nämä lait ja sopimukset ole kuitenkin ihmisen kirjoittamia? Aika Impivaaralaista ajatella, että muuttuvassa maailmassa ei pitäisi muuttua ajan hengen mukaisesti. Jos olisimme aina jämähtäneet noudattamaan vanhoja lakeja niin varmasti täällä vieläkin pidettäisiin yllä noitavainoja ym. Kyllä lakeja ja sopimuksia voidaan muuttaa. Eivät ne ole kiveen kirjoitettuja.

     • 7.3.3.2.5

      Saku Timonen sanoo

      Lakeja muutetaan koko ajan, mutta perustuslain muuttaminen on tehty vaikeammaksi juuri sen takia, että ei säädettäisi vaikkapa noitavainoja oikeuttavia lakeja, jos eduskunnassa sattuu istumaan noitiin uskova enemmistö. Nyt siellä on aika paljon ristiretkien aikaiseen propagandaan uskovia, joten perustuslaki estää heitä säätämästä vääräuskoisten murhaamisen sallivia lakeja.

    • 7.3.3.3

     KT sanoo

     Voisimme ottaa ihan hyvin mallia Tanskasta. Siellä turvapaikanhakijat eivät saa samoja tukia kuin kansalaiset. Tanska on paljon eurooppalaisempi maa kuin Suomi, joten turha potea imago-ongelmia. Tällä hetkellä jokainen Euroopan maa – erityisesti Ruotsi – pohtii keinoja, joilla saisi pysäytettyä pakolaistulvan. Teille se valitettavasti vielä ei ole mennyt perille. Ranskan pääministeri sanoi viikko sitten, että EU:n ulkorajat pitää sulkea pakolaisilta. Kertokaas nyt vaihteeks mistä te itse olette valmiita luopumaan, jotta ne miljardi per vuosi kustannukset saadaan maksettua.

     • 7.3.3.3.1

      Saku Timonen sanoo

      Tanskan maksama vastaanottoraha on kesällisen leikkauksenkin jälkeen puolitoista kertaa suurempi kuin Suomessa.

     • 7.3.3.3.2

      LL sanoo

      Luovutaan mahdollisudesta piilottaa miljardeja veroparatiiseihin, ja kiertää laillisin keinoin verojen maksu, on arvioitu että siten saataisiin aika paljon tuloja valtiolle, sitä kautta omaan kansantalouteen ja kiertoon. Sellainen raha joka kiertää tuottaa. Luovutaan pääomatulojen erillisestä verottuksesta ja verotetaan aivan kaikkia tuloja samalla tavalla (tulovero).

      Verotukseen liittyen: muualla Euroopassa (mm Ranskassa ja Saksassa) pääomatulojen verotus on paljon kovempaa kuin Suomessa.

     • 7.3.3.3.3

      Petri sanoo

      Saku Timonen: – ”Tanskan maksama vastaanottoraha on kesällisen leikkauksenkin jälkeen puolitoista kertaa suurempi kuin Suomessa.”

      On vai? En uso. Ainakin kesäiset (ja valtamediasta sensuroidut) uutiskuvat, joissa haastateltiin ”siirtolaisia” vaelluksellaan läpi tanskanmaan ja kysyttiin miksei tanskan turva kelpaa hädänalaiselle. Yksi vastasi syyksi Tanskan heikon sosiaaliturvan.

      Jos Suomessa olisi oikeasti heikompi vastaanottoraha, niin nämä 30 000 tulijaa olisivat jääneet Tanskaan.

     • 7.3.3.3.4

      Saku Timonen sanoo

      http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/09/18/valikoitu-totuus/

      Katso myös tämä http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network/reports/docs/ad-hoc-queries/protection/458_emn_ad-hoc_query_on_asylum_support_rateswider_dissemination_en.pdf

      Ja nyt voit mennä lukemaan perustuslain selitysteoksia, ihan sieltä alkeista. En jaksa opettaa jokaiselle erikseen miksi vanki ei saa poistua vankilasta, mutta muut saavat liikkua vapaasti, vaikka perustuslain mukaan kaiki ovat yhdenvertaisia. Jos et ymmärrä edes sitä, niin on parempi pysyä poissa tästä blogista.

     • 7.3.3.3.5

      LL sanoo

      Faktat eivät ole uskonasioita.

      Uskotko vai luuletko sinä, että Suomessa on aivan liian hyvä sosiaaliturva? Ja siitä johtuu, että meillä on puolisen miljoonaa työtöntä. Senkin uskomuksen varassa elävät vielä melko monet luulijasuomalaiset.

  • 7.4

   PeelsePuupi sanoo

   Laurent, kumpaa se Mäntylä nyt sitten sinun mielestäsi toivoo? Tulijavirtaa loppumaan vai järjestelmää kuntoon? Jos tulijavirta saadaan kokonaan loppumaan, on kai yhdentekevää millainen järjestelmä on olemassa turvapaikanhakijoiden varalle… Ja kääntäen: jos järjestelmä saadaan kuntoon, lupautuuko Mäntylä silloin ottamaan enemmän turvapaikanhakijoita maahan? Vai onko tämä SITTENKIN taas vain yksi perssujen aivopieru, jossa omalle viiteryhmälle luvataan kaikkea mahdollista, ymmärtämättä mistään oikein mitään… ”Kun me ei voida.”

   • 7.4.1

    stunned sanoo

    Persujen tavoitteena nyt vain on ajaa hyvinvointivaltio alas ja kiiruusti ennen kuin pakolaiskriisi hellittää, jotta voidaan heittää syyt asyylien niskaan. Sitten onkin työttömien vuoro. Sitä on työväenpuolue ilman sosialismia. Die Bewegung.

    • 7.4.1.1

     LL sanoo

     Koko nykyisen hallituksen tavoitteena on romahduttaa julkinen palvelusektori ja heikentää jo valmiiksi hyvin heikkoa sosiaaliturvaa.

     Jotkut onnettomat kuvittelevat, että Suomeen tullaan siksi, että täällä voi nostella tonnin seteleitä sosiaalitoimiston luukulta. Sellainen fantasia taitaa ministeri Mäntylällä myös olla. Harhamaailmoissa eläminen on vahingollista kenelle hyvänsä, mutta erityisen suurta haittaa siitä on ministerille, koska hänen tekemänsä ratkaisut vaikuttavat kansalaisten elämään.

 8. 8

  Aikamies sanoo

  Rosvoja ja ryöväreitä?
  Sukututkimus on kivaa ja yllättävää… Sukutauluuni mahtuu niin Elias Lönnrot, Alexis Stenvall (A Kivi) ja jokunen Nurmijärven Rosvokin (ks https://fi.wikipedia.org/wiki/Nurmij%C3%A4rven_rosvot ).
  Suosittelen Mäntylällekin sukunsa tutkimista. Maahanmuuttajasukulaisista en kerro mitään, eihän Mäntyläkään kerro – tiedä josvaikka löytyisi kaapista ns ”luuranko” tai ainakin ”laukkuryssä” rajan takaa ( on ihan tavallinen karjalainen kauppias). Tai siis varmasti löytyy…

 9. 9

  Quarz sanoo

  Voi kun nää kiitospaitaiset isäm’maa-patriootit tajuaisivat mitä siitä seuraa jos ei tätä hommaa hoideta asianmukaisesti.

  Ei vastaanottokeskusta, ei asuntoa, ei rahaa: Seurauksena olisi jokaisessa porraskäytävässä, pihavarastossa, ladoissa ja navetoissa yöpyviä muukalaisia.
  Joka aamu saisit olla tarkastamassa ensimmäiseksi valvomattomat paikat että onko omaisuuseräsi vielä tallessa. Sama illalla töistä kotiin palatessa ja kerran vielä nukkumaan mennessä. Mukaan lähtisi kaikki irtilähtevä rahaksi muutettava omaisuus ja jopa sellainen jolla on jokin tilapäinen käyttötarkoitus ottajalleen.
  Kun rahat on loppu, silloin sitä pitää saada lisää. Ja mistäs sen helpoiten saisi kuin mummoilta ja pappoilta. Ja puukon kanssa tietysti myös nuoremmilta.

  Ai että rajat kokonaan kiinni? No meillähän taitaa olla muutama tuhat kilometriä rajaa maalla ja merellä. Milläs niitä valvot? Jos virallisista rajanylityspaikoista ei pääse, niin tornionjoki on useamman kuukauden jäässä. Ja silloin kun ei ole jäässä niin silloin uidaan siitä yli. Tai tullaan norjan tai venäjän puolelta maatapitkin. Ja mitäs siitä seuraisi kun tämä ihmismassa olisi tullut noin? No, meillähän olisi Keravan kaupungin kokoinen populaatio täysin tuntemattomia ihmisiä keskuudessamme. Ja takuulla naiset, lapset, mummot, pappat ja itsekukin kiitospaita olisi suuremmassa vaarassa kuin järjestäytyneellä maahantulolla.

  Tällaisen suomenko me muka haluamme?

  EI, mieluummin toivoisin että tämä maa huolehtisi kaikista jäsenistään. Myös niistä jotka tänne jäiseen räntähelvettiin ovat tulleet jäädäkseen, silloin harvoin kun joku ei itse pysty toimeentuloaan omasta tahdostaan huolimatta hankkimaan. Kaikilla ihmisillä on kuitenkin tahto tulla omillaan toimeen. Annetaan heille se mahdollisuus.

  • 9.1

   Anselmi sanoo

   ”No meillähän taitaa olla muutama tuhat kilometriä rajaa maalla ja merellä. Milläs niitä valvot?”

   Muutama miljoona kilometriä natolankaa ja muutama kymmenentuhatta reserviläistä hommiin (:

   • 9.1.1

    Q-10pää sanoo

    Joo! Ja kaikkien normitöistään siirrettyjen reserviläisten tilalle palkataan työttömiä! Tässähän ratkaistaan kaksi ongelmaa kertaheitolla, ja kansantalous kiittää o/ Niin joo, ja sitten järjestetään kaikista kutakuinkin kirjoituskykyisistä yhdeksän euron kuntoutettavista mittava propagandaosasto trollaamaan päätöksen erinomaisuutta. Näiden johtoon organisoidaan nelitasoinen propagandajohtajisto, joiden huipulla on pari-kolme valtionpropagoijaa, jotka selittävät EU:lle, YK:lle ja kaiken maailman pilipalihyysäriorganisaatioille, miksi Suomi rikkoo kaikkia mahdollisia ihmisoikeussopimuksia.

 10. 10

  minä sanoo

  Mielestäni tässä yritetään tehdä lailliseksi asia jota valtion virkamieskoneisto on tehnyt vuosia lainvastaisesti kantasuomalaisille. Suomalaiset ovat tehneet tavallista työtä sosiaaliturvan saamiseksi jo monia vuosia. Koko ajan Se on myös ollut lainvastaista.

  • 10.1

   minä sanoo

   Monet ihmiset ajattelevat että Se nyt vaan on jotain sukkien kutomista tai katiskojen tekemistä. Onko Se? Itse aikanaan olin siinä,niin työt olivat asiantuntija työtä. Aluesuunnittelmien laatimista CAD ohjelmistoa käyttäen ja alueiden 3D mallintamista/ visualisointia jota yhdistys käytti internet sivuillaan mainonnassa. Paikalliset suunnittelu toimistot olisivat varmaan mielellään myös tehneet nämä. Itse jouduin tekeen ne 9€ päivä. Asiasta voin näyttää sakulle myös työtodistuksen jos haluatte.

   • 10.1.1

    minä sanoo

    Tuo oli niin sanottua kuntoutusta. Kuntoutus vaatii nykyisin hyvän koulutuspohjan ja alalta runsaasti työkokemusta. Yhä edelleen olen sitä mieltä että työvoimaneuvojasta ei ole lääkäriksi.

    • 10.1.1.1

     minä sanoo

     Kuntoutus oli tiistaisin ja torstaisin, maanantain, keskiviikon ja perjantain olin tavallisissa töissä josta sain palkkaa. Eli olin työelämässä samaan aikaan kun mua kuntoutettiin. Eipä tuo nyt voi enempää ihmisten elämää häiritä.

     • 10.1.1.1.1

      minä sanoo

      Myöskään kela ei välitä asiasta että ihmisiä kuntoutaan samaan aikaan kun he ovat työelämässä. Saadakseen soviteltua päivärahaa kelaan menevät kyllä tilinauhat joka kuukausi. Siitä huolimatta kela ei älyä että hän taitaakin olla työkykyinen. Kunnan sakkomaksuja näissä vaan kytätään. Ei sitä onko hän edes avun tarpeessa.

 11. 11

  Anselmi sanoo

  Paljonkohan turvapaikanhakijoille ja sen saaneille maksetuista tuista palautuu kansantalouteen. He ostavat kaupasta ruokaa, vaatteita, muita tarvikkeita, käyttävät palveluita. Heitä hoitaville, avustaville, opettaville jne. maksetaan palkkaa, josta ainakin verot palautuvat. Voipa joku työtönkin saada työtä, josta maksetaan palkkaa jne..

  • 11.1

   sauhuttelija sanoo

   Käytännössä kaikki. Turvapaikanhakijan 90 e/kk menee R- kioskille tupakka- ja puhelinkorttiostoksiin. Kaikki muut kulut ovat palkkoja tai tilavuokria yms.

   • 11.1.1

    LL sanoo

    Kaikki raha joka jää Suomeen, kiertää täällä, tuottaa aina jotain täällä eläville ihmisille.

  • 11.2

   monte sanoo

   Tämä on usein toistettu tyhmä päätelmä.

   Kaikki tp-hakijoille maksettu raha on verorahaa. Samoin heitä hyysäävien palkat. Sama vaikutus olisi jos valtio jakaisi suoraa tukea yrityksille joiden palveluja tp-hakijat ja heitä hyysäävät virkamiehet käyttävät.

   • 11.2.1

    Saku Timonen sanoo

    Ei olisi. Jokainen tp-hakijan ja yrityksen välissä oleva saa palkkaa, josta maksaa veroja ja jolla hankkii erilaisia hyödykkeitä. Mene kansantalouden peruskurssille.

 12. 12

  Mari Heimala sanoo

  Eihän tässä maassa ennenkään ole perustuslaista tarvinnut välittää, kun meillä ei ole perustuslakituomioistuinta. Esim. yrittäjät eivät saa toimeentulotukea. Vangit ja pakolaiset saavat parempaa kohtelua kuin vanhukset. Koululaisen tukitoimet riippuvat kunnan taloustilanteesta. Opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa jotta saa toimeentulotukea. Sellaista tasa-arvoista kohtelua.
  Ja Stubb rikkoi perustuslain 29§ ja 60§ rikkoo edelleen mennen tullen ja hymyillen.

  • 12.1

   keke sanoo

   ”Esim. yrittäjät eivät saa toimeentulotukea”

   Saisko tämän pykälän esille sieltä lainkohdasta mihin viittaat?

   ”Vangit ja pakolaiset saavat parempaa kohtelua kuin vanhukset”

   Vangit eivät taatusti saa parempaa kohtelua kuin vanhukset. Jos et usko suosittelisin vaikka vuoden mittaista rundia lähimmässä vankilassasi. Vanhuksiin en osaa sanoa muuta kuin että pirun huonosti aika monella menee kuten menee aika monella pakolaisellakin. Samaan kohtelukastiin heittäisin työttömät. Eipä taida kellään juuri oloissa hurraamista olevan.

   ”Opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa jotta saa toimeentulotukea. ”

   Ei taida se lainan ottaminen avata niitä taivaanportteja toimeentulotukeen koska tulot ylittyvät silloin.

   ”Ja Stubb rikkoi perustuslain 29§ ja 60§ rikkoo edelleen mennen tullen ja hymyillen.”

   Varmaan sanktiot on siellä lakikirjoissa määritelty mitä lain rikkomisesta seuraa. Mikäli ei niin kannattaa syyttää poliitikkoja tästä puutteesta esmes juurikin Stubbia

  • 12.2

   PeelsePuupi sanoo

   Heh. Vanhusten koteja tuskin yritetään tuhota polttopulloin. Vai yritetäänkö, Mari Heimala?

  • 12.3

   Ö? sanoo

   ”Opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa jotta saa toimeentulotukea.”

   Ei pidä paikkaansa. Opintolainan takaus vähennetään toimeentulotuesta lukuvuoden aikana, mutta kyllä sitä myönnetään jonkin verran jos muita tuloja ei ole. Opintolainaa ei ole kenenkään pakko nostaa, eikä moni haluakaan, koska se on nykyään niin pirun kallista. Mutta koska pelkällä opintorahalla ja asumistuella ei oikein tule toimeen, käytännössä opiskelijat pakotetaan hakemaan toimeentulotukea tai etsimään jostain paskaduunia opiskelun oheen. Tämä on helkutin typerää, koska edellinen vaihtoehto tulee vähintään yhtä kalliiksi yhteiskunnalle kuin kunnollinen elämiseen riittävä opintotuki tulisi, ja jälkimmäinen vaihtoehto pidentää opiskeluaikoja dramaattisesti. Ja vaikka useimmat opiskelijat päätyvät töihin opintojen lomassa, niin silti uusliberaaliörkit solvaavat laiskoiksi ja vaativat nopeampaa valmistumista tukien menetyksen uhalla. :c

   • 12.3.1

    LL sanoo

    Kaikki työttömät eivät saa toimeentulotukea. Eivätkä kaikki opiskelijat. Toimeentulotuki perustuu ajatukselle, että jokaisen olisi tultava omillaan toimeen. Jos on tuloja ja/ tai varallisuutta niin sillä pitää pärjätä. Toimeentulotuki on tarkoitettu kaikkein köyhimille, niille joilla ei ole mahdollisuutta elättää itseään omilla varoilla. Opintotukea, työmarkkinatukea ja asumistukea saa, vaikka olisikin omaisuutta tai muuta varallisuutta, tulot tietenkin vaikuttavat niihinkin.

    Sitä en kyllä ymmärrä, että miksi puhut Ö? paskahommista joita on tehtävä elättääkseen itsensä. Jonkun verran on jokaisen tehtävä ”paskahommiakin” ei kaikki voi aina olla pelkästään kivaa. Työelämässä oppii yhtä sun toista, joten työnsyrjässä kannattaa pysyä myös opiskeluaikoina.

 13. 13

  sanoo

  Kuinka sairaalloisen institutionaalinen maailmankuvan ja ihmiskäsityksen on oltava, jotta uskoo kaiken tarvittavan voitavan jakaa laitoksesta? Ilmeisesti melkoisen sellainen pitää olla. Sehän siinä nyt vain on, että kun eivät vastaanottokeskuksen asukkaat ole oikeustoimikelvottomia tai vapautensa menettäneitäkään. Niin, sehän siinä sitten tietysti on, että moisena kohtelu aiheuttaa ongelmanratkaisukyvyttömyyttä, yritteliäisyyden puutetta ja yleistä vaikeutta tarttua elämästä kiinni, kun lopultakin tulee se hetki ettei ole päivystävä virkamies tekemässä kaikkea puolesta. Että…haha…aikooko muka maahanmuuttokriittinen ministeri seuraavaksi luoda vokkeihin kotiuttamis- ja vapautusyksiköt sekä jälkihuoltoapparaatin? Sehänhän se sitä rahaa säästikin, supisti byrokratiaa ja teki kaikki aikamme muutkin poliittiset hyveet. Ja buulllshhiiit! Sehän on ihan niinkuin ennenkin eli ensin tekemällä tehdään ongelma, jonka ratkaisuun vaaditaan resurssia, valtuuksia jne.

  Niin, tai sitten tämä on ihan sitä mille näyttääkin, eli vastikkeellisen, nöyryyttävästi kontrolloivan ja pysyvästi alentuneen tason sosiaaliturvan sisääntulo. Ensin tekemällä tehdään nälkäpalkkaköyhällistö ja sitten ne työmarkkinat mitkä heidät ”työllistävät”(pokkani ei pidä kirjoittaa moista ilman lainausmerkkejä vaikka käsite onkin täysin karannut jo nyt). Tessit ovat silloin pelkkiä suosituksia ellei vitsikirjoja ja ammattiliitot pelkkiä perinteiden, arkiston sekä lippuvitriinin säilyttäjiä. Joku pidäke tässä kuitenkin vielä Suomessa on, toistaiseksi johtavana tapana on ollut erilliset kunnan ja mukakolmannensektorin verstaat, palkattomille ollaan toistaiseksi haluttomia antamaan avaimia, kassavastuuta tai itsenäistä pääsyä maksaviin asiakkaisiin. Mutta eiköhän tähänkin vielä saada ”joku muutos”…kröhöm.

  Kehitys on sinänsä yleismaailmallinen, joskin joka maassa on ollut omat Palkattoman Pakkotyön Kansalliset Erikoisuudet, mikä ei todellakaan muuten ole mikään Ville Haapasalon elokuvan nimi. Miksipä eivät kotoperäiset turvapaikanhakijoita sortavat populistimme siis alkaisi kansaa näennäisesti yhdistävästä pelosta ja vihasta, kun kerran aiemmat hallitukset eivät ole päässeet mihinkään sen paremmin deregulaation kuin työmarkkinoiden ”joustojenkaan” kautta? Paikallinen sopiminen niille ketkä ovat silloinkin yhä tarpeeksi vahvoja tullakseen luetuksi mukaan, loput tyytyköön pakkolaeilla alennettuun minimiin(kun lopulta keksitään kuinka ne säädetään). Mahtaa sitä useita hatuttaa, kun paljastuukin ettei ole ensinmainittuja Valkoisia Miehiä vaan viimemainittua valkoista roskaväkeä, jolle sanotaan että ellei kelpaa niin aidan toisella puolella on vielä tilaa.

  Sanotaan, että turvapaikanhakijat tulevat kulttuurista, jossa ainoa tapa olla on vastavuoroisuus. Mutta se unohtuu, että eivät nekään tyhmiä ole, käsittäessään saaneensa taas modernin vastineen kertakorvaukselle arvottomia lasihelmiä ja tartuntauteja mihin heillä ei ole vastustuskykyä vastineena kaikkien arvokkaiden resurssiensa täydellisestä pois luovuttamisesta, niin konfliktihan siitä tulee ja iso sellainen. Ja jokunen seuraavien polvien maahanmuuttajista tulee varmasti tekemään ajassa pinnalla olevat tyhmyydet, mitkä ikinä ne sinä vuonna sitten ovatkin. Jos siis syntyperä, ihonväri tai uskonto eli karkeasti sanottuna ROTU ei ole meillä relevantti poliittinen tekijä nyt, kuka hitto käskee siitä sellaisen tehdä? Korostan, että r-sana esiintyy havainnollistamistarkoituksessa kuvaamassa poliittista tilannetta, tottakai tiedän että oikeasti koko käsitettä ei ole olemassakaan.

  Epäyhdenvertaisuudesta tässä on kysymys. Joku voi siitä tienata, mutta pääosa kärsii ja ei ole pätkääkään liioiteltua sanoa että epäyhdenvertaisuus tappaa. Kyllä, jos epäyhdenvertaiseen yksityistettyyn pahoinvointivaltioon mennään niin sen vaikutuksesta vapaata tilaa ei jää. Ei kotiin eikä kaduillekaan.

 14. 14

  Mikko Punkero sanoo

  1. Perustuslakia voidaan muuttaa tarvittaessa.

  2. Ei ole mikään ongelma muokata perusturvaa ja sitä pitääkin muokata.

  3. Raha ei tule seinästä, joten jotain on tehtävä.

  Miten itse ratkaisisit tämän rahoituksellisen ongelman? Lisää veroja, velkaa vai leikkauksia? Kasvua ei ole näköpiirissä sen enempää kuin mitään mullistavia investointejakaan, jotka merkittävästi vaikuttaisivat taloustilanteeseen tai lisäisivät työllisyyttä tai toisivat verotuloja sen enempää kantaväestölle kuin pakolaisillekaan.

  Milenkiintoinen yhtälö, kun 1-1 pitäisi olla +2 vaikka tulos on 0

 15. 15

  Ajatusten Kukertainen sanoo

  Miten ihmeessä sinä Saku jaksatkin jauhaa paskaa perustuslaista? Suomen perustuslaki nimittäin ei estä henkilöiden asettamista eriarvoiseen asemaan KANSALAISUUDEN perusteella. Samat jorinat tasavertaisuudesta löytyvät jokaisen EU-maan lainsäädännöstä, mutta Ruotsia lukuun ottamatta yksikään ei maksa turvapaikanhakijoille niin avokätistä sosiaaliturvaa kuin Suomi. Näin ollen voisimme aivan vapaasti rukata lainsäädäntöämme niin, että turvapaikanhakijat saisivat lämpimän pedin ja lämmintä ruokaa leiriolosuhteissa. Kelpaisi varmasti edelleen henkensä edestä pakenevalle. Siinä toteutuisivat lisäksi niin perustuslaki kuin kansainväliset sopimuksetkin, eikä tulisi läheskään näin kalliiksi.

  • 15.1

   Saku Timonen sanoo

   Olet väärässä. Suomi on vataaanottorahan suhteen Euroopan keskivertoa ja esim. Tanska maksaa vielä kesällisten leikkaustenkin jälkeen puolitoista kertaa enemmän kuin Suomi. Lisäksi voisit 1) siivota suusi ja 2) tutustua Suomen perustuslakiin ja sitä selittävään kirjallisuuteen.

 16. 16

  Ossi Saresoja sanoo

  Saku: ”Hän ei vieläkään tunne perustuslakia, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.”

  Tältä osin näyttää siltä, että perustuslaki (tai ainakin sen nykyinen tulkinta) on kovin epäjohdonmukainen. Tässä mainittua paljon pahempi kansalaisten ja ei-kansalaisten epätasa-arvoinen kohtelu on mahdollista, nimittäin ei-kansalaisten tulon maahan pystyy estämään kokonaan (jos tulevat EU/ETA-maiden ulkopuolelta).

  Esim tänne pyrkineitä albanialaisia on käsittääkseni palautettu takaisin Albaniaan, mikä on mielestäni väärin. Miten on mahdollista, että perustuslaki suojelee albanialaisia siltä, että tänne päästessään saisivat suomalaisia heikompaa sosiaaliturvaa, mutta ei siltä, että heitä ei päästetä Suomeen alkuunkaan?

  Ihmisten päästäminen tänne vaikka kokonaan ilman sosiaaliturvaa olisi paljon vähäisempi rajoitus kuin se, että maahantulo estetään kokonaan. Avoimet rajat saattaisivat vaatia sitä, etteivät ainakaan kaikki tulijat saisi ainakaan täyttä sosiaaliturvaa ainakaan ennen tietyn mittaista asumista/työuraa Suomessa. Tämän valossa perustulaki vaikuttaa harvinaisen tekopyhältä.

  (Ymmärrän kyllä, etteivät PS-ihmiset hae tässä avoimien rajojen mahdollisuutta.)

  • 16.1

   Saku Timonen sanoo

   Palauttamisesta on säädetty Ulkomaalaislaissa eikä se ole perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma.

 17. 17

  Pete sanoo

  Kyllähän tälläkin hetkellä opiskelijat saavat toimeentuloonsa huomattavasti ketä tahansa muuta kansalaista vähemmän tukea. Toki saavat sen saman minimin, kun tuloiksi lasketaan myös opintolaina. Mikä estää tekemästä samanlaista järjestelyä myös muiden ryhmien kohdalla?

  • 17.1

   sauhuttelija sanoo

   Ajatus menneisyydestä on ollut se, et jos luet vaikkapa lääkäriksi niin tiedossa on varma duuni, hyvät tulot ja varaa hieman velkaantua. Valtion takaama laina on katsottu rahanarvoiseksi eduksi.
   Ei toimi tänään joten asian voisi kyseenalaistaa.

   Mut asioita ei voi edes kyseenalaistaa jos jo perustuslaissa lukee, et laki ny vaan ei ole sama kaikille.

  • 17.2

   LL sanoo

   Ei opiskelijaa (jonka koulutuksesta suurimman osan kustantaa yhteiskunta) voi mitenkään rinnastaa työttömään jolla voi olla jopa yli 30 vuoden työura ja opinnot jo takanaan. Miten takuueläkettä saava oikein maksaisi mahdollisen lainansa takaisin? Opiskelijat saavat muita asioita: koulutuksen, opiskelijoiden ruokailut, terveydenhoitopalvelut, opiskelija-alennuksia, edullista asumista yms.yms. Eivät opiskelijat ole kaikkein vähäosaisimpia.

 18. 18

  monte sanoo

  Timonen vetoilee usein lakeihin. Lait ovat kuitenkin perimmältään koodattuja arvoja ja hyväksyttyjä käytäntöjä. Perustuslakimme on monelta osin epäonnistunut, tehty aikana jolloin ei ollut huolta huomisesta ja jota vahvasti tuki myös tuhoisa presidentti Halonen.

  Tilanne on muuttunut nopeasti, liian nopeasti, perustuslaki on kiviriippa ja halvaannuttaa kohta kaiken muun -tarpeellisen- lainsäädännön.

  Perustuslaissa puhutaan ”kaikista”. Ketkä ovat ”kaikki”? Suomen kansalaiset? Oleskeluluvalla olevat? Turistit? Vailla statusta olevat ulkomaalaiset? Kaikki Suomessa ei voi olla kaikille saatavissa. Se nyt vain on fakta. Hanna Mäntylä on rohkeasti ja oikein uudistamassa sosiaaliturvaa.

  Suomen ulkomaalaislait perustuvat arvopohjaltaan edelleen 90-luvun alkua edeltäneeseen aikaan jolloin Suomessa oli 20000 ulkomaalaista, hekin suurelta osaltaan sopeutuneita. Silloin oli helppo uskoa kototuttamiseen ja antaa kaikille sama kuin suomalaisillekin.

  Timonen ilmeisesti haluaisi jäädyttää kaikki muutosyritykset järkevämpään suuntaan.

  Sellaisia ne uuninpankkopojat ovat.

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   Perustuslaki on kaiken lainsäädännön pohja. Se ei ole mikään nopeastikin vaihtuvien poliittisten suhdanteiden tuuliviiri, vaan sen tehtävä on taata yhteiskunnan vakaa ja lillinen kehitys.

   Perustuslaki ei puhu kaikista Suomen kansalaisista, vaan ihmisistä.

   Ad hominem -argumentaatiosi takia tämä olikin sitten ensimmännen ja viimeinen kommenttisi täällä. Opettele käytöstavat.

   • 18.1.1

    monte sanoo

    Perustuslaissa puhutaan ”kaikista”

    Taitavat kommenttini olla liian teräviä ja purevia. Haluat kommentteja niiltä joiden kieli on mahdollisimman syvällä perseessäsi.

     • 18.1.1.1.1

      timo harju sanoo

      Nimimerkki monten kommentit ovat kylmääviä. Kirjoitusasu kohtalaisen moitteeton ja sisällön arvomaailma kuin Auschwitzissa laadittu.

      Paljonko näitä on? Ennen tätä ns. sosiaalista mediaa ajattelin, että suomalaiset ovat kehittynyttä ja sivistynyttä porukkaa.

     • 18.1.1.1.2

      Saku Timonen sanoo

      Näitä on ihan liikaa. Sivistykselle on tapahtunut jotain katastrofaalista.

 19. 19

  timo harju sanoo

  Väsyttää lukea miltei päivittäin näitä persupoliitikkojen tolkuttomuuksia. Persujen myötä valtaan on päässyt tollous, Se Itse, I ja II ja XXIII vähän Paavo Haavikkoa lainatakseni. Soini kyllä oli näköjään tästä vaarasta tietoinen, kun jo keväällä antoi ymmärtää, ettei päästä puolueessaan valtaan jokaista poliitikan nostamaa. Arvattavasti hän on haravoinut esiin parhaat voimat, mutta ei tämä oikein vakuuta. Tietämättömyys, osaamattomuus ja väliin aivan uskomattomat möläytykset ( joista vaikkapa Ajatusten Kukertaisen yllä oleva perustuslakianalyysi paikallisena esimerkkinä) ovat persuvallan tietä reunustaneet. Huvittaahan se toisinaan, mutta valta on kuitenkin aina hyvin kouriintuntuvaa valtaa ihmisiin, eikä ole se ja sama minkälaisilla kyvyillä sitä käytetään. Soinista itsestään ei ole enää luomuksensa vartijaksi. Kun on parikymmentä vuotta kiertänyt toppatakissa sateisia toreja keskittyy kyllä näin yllättäen vallan saatuaan puremaan kurkun poikki jokaiselta hillopurkkia uhkaavalta ja siitä tulee päätehtävä.

 20. 20

  Jore Puusa sanoo

  Saku sanoo:
  ”Sivistykselle on tapahtunut jotain katastrofaalista”.

  Minusta olemme kuitenkin samassa tilanteessa kuin -70 luvulla, jolloin aloin tiedostaa ympäröivää maailmaa työni kautta. Suuri osa ihmisistä oli ( ja on) äärimmäisen rajoittuneita. Eli onko Suomessa edes ollut ns. sivistystä tai edes käytöstapoja? Epäilen, herraviha on niin kaikenkattavaa ja siihen on aina liitetty ns sivistys.
  -70 luvulla ei vielä tunnettu tai (muistettu 1944-45) pakolaisongelmaa. Mutta silloin oikeisto teki kaikin keinoin selvää vasemmistosta ja kielenkäyttö oli saman tasoista töykeilyä kuin nyt. Se ei vain näkynyt missään laajemmin, koska sanomalehdet eivät julkaiseet kiroilua ja solvaamista yleisönosastoissaan.
  Samanlaista oli toki kummallakin puolella, molemminpuolinen viha oli niin kovaa, etteivät ihmiset raksoilla voineet olla samassa tilassa syömässä ruokatunnilla. Tuo tietysti johtui SDP ja vassarit jaosta ja valtataistelusta. Ihmisiä tutkittiin ja kielenkäytöstä pääteltiin kumpia poika on. Oppi nopeasti puhumaan supistettua Suomea, että voi tehdä kesätöitä ja sama toisinpäin. Jos kirjakieli ja tietty määrä sävyttyneitä sivistyssanoja ei taipunut, lensi ulos oikeistopiireistä ( kaverit, tai kavereiden vanhemmat tai tyttöystävät) ja duuneista.

  Samaa jauhan – se on vikani mutta:
  1. Peruskoulu on tehnyt valtavan virheen ja ihmiset ovat jääneet vaille ns. sivistystä ja erityisesti inhimilliseen käytökseen johtavaa opetusta. Muistan mainiosti haastattelun, jonka aikana paikalle tuli noin 8 vuotias poika joka toimittajan kysymykseen, mitä sinä luet tuli r:ää sorauttaen vastaus: ” Kirrrjat on perrrseestä”
  – ”Kuka niin sanoi”?
  -”Isä”
  2. Miksi ihmeessä blogistit antavat ihmisten kirjoittaa nimimerkillä?????? Tietysti on kurjaa jos kommenttiosiot supistuvat pariin kirjoittajaan, mutta jos maanlaajuisesti kyettäisiin päättämään, että suomalaisessa somessa saa kirjoittaa vain verifioituna itsenään siivoutuisi some jälleen käyttökelpoiseksi, nyt se ei ole.

  • 20.1

   Tiina sanoo

   Jore ei kai ole seurannut face bookia? Kyllä siellä huomattavan moni kiehuu ihan omalla nimellään.

 21. 21

  Aikamies sanoo

  Asian vierestä, mutta kuitenkin: Eikös perustuslaki pääasiassa takaa yksilön oikeuksia ja velvollisuuksia(kin) (ja välillisesti valtaa ja vastuuta). Ei toista ilman toista, niinkuin monet, esimerkiksi sananvapaudestaan huolestuneet epäilevät. Ei siis oikeuksia ilman velvollisuuksia, valtaa ilman vastuuta (tästä tosin ministeritkin ns luistaa).
  Siispä muutetaan lakia. Jos on ”oikea” kansalainen, johon tosin tarvitaan uusi määritelmä, on lupa ihan mitä vaan sanoa ja tehdä(kin). Jos ei ole uuden uljaan määrittelyn sisältämä ”kansalainen” niin vastaantullessa vedetään vähintäänkin ns turpaan.
  Sopivan kansalaisuuden voisi uudessa perustuslaissa määritellä vaikka silmäin värin mukaan. Jos on kovin sinisilmäinen, niin eikun rajan (tai saunan) taakse. Sinisilmäiseksi voitaneen laskea (media)lukutaidottomat ja ihan tavalliset yllytyshullutkin. Tarkoitan jotta mitä hullumpi matu-mamu-tuha-huhu sitä enemmän huhuilijoita ja muutenvaan uskovaisia ilmestyy kommenttejaan laukomaan.
  Eiköhän porukalla lähdetä perustuslakeja muuttamaan… Viime vaalien jälkeen on painettakin kertynyt muutoksen saamiseksi – kun kerran valtioneuvostotasollakin tunnetaan tarvetta rajojen tulkinnalle.
  En muuten ole niin ”sinisilmäinen”, että muuttoporukkaan liittyisin. Mielestäni on parempi, että vallasta huumautuneet ja yllytyshullut rajojaan hakevat. Kansa maksaa – vaikka kalliiksi tuleekin.

 22. 23

  Jore Puusa sanoo

  Minä uskon. Olen nähnyt miten peruskoulu muokkaa ihmistä. Kulttuuri on opittua, ei geneettistä. Jos koulussa on rasisti opettajana tulee useammasta oppilaasta rasisti kuin, että opettaja olisi inhimillinen ihminen jolla opettaa inhimillisyyteen liittyvää moraalikoodia. Tässä peruskoulu on uskonnollisuudessaan ja oikeistolaisuudessaan epäonnistunut..
  Lue mitä kirjoitan. Jos kirjoitettaisiin verifioituneena oikeaksi henkilöksi. Some keskustelua helpottaa jos luetaan edellinen kommentti.
  Minulle nimettömyys merkitsee pelkuruutta ja puskista puukottamista. Jos nimettömyyttä ei sallittaisi muuttuisi some täysin. Nyt se on kaltaistesi nimettömien huutelijoiden vallassa.