Isänmaan äidinkasvot

– On kolme yhteiskunnallista mallia: sorto, sekasorto tai sosiaalipolitiikka. Sorrolla saa sekasorron kuriin, mutta sosiaalipolitiikalla sekä sorron että sekasorron.

Nämä 4.12. Demarista lukemani Ilkka Taipaleen sanat ovat viisainta mitä olen pitkiin aikoihin lukenut. Kansa on yhä selvemmin jakautunut rikkaisiin ja köyhiin. Kun kansanedustaja rehvastelee 70 – 80 000 euroa maksavalla mittatilauskorulla ja yhä suurempi osa kansasta värjöttelee leipäjonossa, niin kansakunnan koko kuva ja sen ystävälliset äidinkasvot näyttäytyvät koko rujoudessaan.

Video: Antti Vettenranta

Alamme elää sekasorrossa ja kuten arvata saattaa, niin monen mielestä paras keino panna se kuriin on sorto. Näin ajattelevat kaikki ne, joiden mielestä syyllisiä ovat turvapaikanhakijat. Heille on saatava ulkonaliikkumiskielto ja heidän sosiaalietuuksiaan pitää leikata rajusti. Heidät on laitettava lukkojen taakse odottamaan karkotusta. Nämä vaatimukset esitetään Suomen lippua heilutellen ja isämaallisia iskulauseita huudelleen. Suomi on saatava vapaaksi islamin kuristusotteesta maksoi mitä maksoi.

Yllättävän monet näistä isänmaallisuuden nimeen sortoa vaativista ovat itse pienituloisia tai suorastaan köyhiä. He ovat yhtä vilpittömän naiiveja kuin Leppäsen Preeti, joka tyttärenpoikansa sankarihautajaisissa selitti mielisairaalle Laurilan Antille näkemyksiään:

–  Minä sitä kanssa sanon, että kun voi ny toi vähävoimasempikin tän isänmaan eteen näin sota-aikana. Se on rauhanaikana niin kun paremman väen asia toi isänmaa, mutta sodassa passaa sitten vähän  huonommankin koittaa.

Nämä oman elämänsä leppäsen preetit eivät sokeudessaan ymmärrä kaivavansa maata omien jalkojensa alta. Jos sosiaalietuuksia leikataan, niin niitä leikataan kaikilta. Jos vastikkeellinen sosiaaliturva toteutetaan, niin se toteutetaan kaikille. Jos ulkonaliikkumiskielto määrätään, niin se määrätään kaikille.

Monet näitä isänmaallisuudella ratsastavista rajojen sulkijoista haluaisivat selvästi vallankumousta, jossa vallasta syöstäisiin koko demokratia ja tilalle pystytettäisiin diktatuuri. Näin Rajat kiinni-kansanliikkeen Fb-sivulla:

rajat

 

Taipaletta siteeraten sorrolla saa sekasorron kuriin, mutta sitten joutuu taas siteeraamaan Pohjantähti-trilogiaa:

– On vaan sitä sortajaa niin monenlaista.

Eivät nämä sorrosta haaveilevat itse valtaan pääsisi ja tuskin heidän nostamansa vallanpitäjät edes luottaisivat heihin. Joka on valmis kapinoimaan kerran, on valmis siihen toisenkin kerran. Varsinkin siinä vaiheessa, kun paljastuisi totuus. Vaikka kaikki maahanmuuttajat poistettaisiin maasta tänään, niin ei huomenna, ensi kuussa, ensi vuonna tai koskaan köyhän leipä levenisi. Säästyneet rahat säästettäisiin, ei niitä vallankumoussankareille ja köyhille jaettaisi. Diktaattoreilla on ikävä tapa täyttää ensin omat ja kavereidensa taskut ja antaa valittavalle kansalle turpiin.

Sitä minä yritän tässä sanoa, että taitaisi taas olla aika kokeilla sitä sosiaalipolitiikkaa. Kylläinen kansa ei kapinoi.

Kommentit
 1. 1

  Jussi Pelkonen sanoo

  Aina kun lukee tai kuulee juttuja näistä rajojensulkijoista ja monikulttuuripelkoisista, mieleen tulevat Axel Oxenstiernan sanat: “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

 2. 2

  seppo mahkonen sanoo

  Huonosti on historia luettu. Kolmannessa valtakunnassa vietiin ensin juutalaiset.Senjälkeen vasemmistolaiset, papit, romanit ja intellektuellit. Neuvostoliitossa vietiin pyövelitkin.

  • 2.1

   Masa sanoo

   Liki täydellinen historiantajuttomuus on nykyisen Suomen ongelma. Ja se ei valitettavasti rajoitu vain näihin elämänkoululaisiin, vaan näyttää rehottavan myös politiikan ja talouselämän ylätasoilla.

   • 2.1.1

    Jaana Jokinen sanoo

    Historiattomuus ei ole pelkästään ns. kouluja käymättömien tai poliittisen ja taloudellisen eliitin ongelma. Kyllä sitä esiintyy ihan sivistyneistöön itsensä laskevien keskuudessa. Alentuvan kiltti suhtautuminen toisiin ihmisiin, kuten maahanmuuttajiin tai leipäjonolaisiin, on valaiseva esimerkki. Toinen esimerkki on se, ettei tajuta omaa luokka-asemaa. Kaikilla, joiden toimeentulo koostuu suurimmaksi osaksi palkasta tai pakkoyrittäjyydestä, on aika paljon yhteistä leipäjonolaisten kanssa. Omistuista, että niin monet kuitenkin lukevat itsensä johonkin myyttiseen keskiluokkaan, jolla mukamas on samat edut kuin kaiken maailman sipilöillä ja bernereillä. Vielä kummempaa, että he kuvittelevat sipilöiden ja bernereiden jollakin tavalla pelastavan heidät, jos käy huonosti.

 3. 4

  Timo Sonni sanoo

  Suomen alasajo on synnyttänyt pienen mutta hyvin kasvavan white trash joukkion. On surullista huomata että ihmiset jotka ovat menossa syrjään ja kaikki omat ongelmat ovat joidenkin muiden syytä eivät ymmärrä kenen petiä petaavat kun vaativat kaksiteräisellä miekalla

  • 5.1

   stegosaurus sanoo

   Kuin myös, hyvää itsenäisyys päivää Sakulle, jos ei ens vuonna linnan kutsua tule niin jo on kumma.

 4. 6

  Kattoonsylkijä sanoo

  Tuolla Rajat Kiinni FB-ryhmällä on tällä hetkellä joku 5500 seuraajaa. Jos lasketaan heidän lapsensa ja perheensä mukaan, niin Suomeen saisi ilmeisesti vallankumouksen jälkeen jäädä asumaan maksimissaan joku 15 000 aitoa suomalaista. Muille ilmeisesti tarjottaisiin joko niskalaukausta tai maastamuuttoa.

 5. 7

  iris ritola sanoo

  Saku Timonen, Jussi P. ja Seppo M. hienoja ja asiallisia kommetteja!! Kiitos taas kerran Saku artikkelista…..se on todella valopilkku kaiken tämän nykyisen ”hulluuden” seassa! Itsenäisyyspäivä alkoi hyvin, kun sain lukea blogisi!!!

 6. 8

  Kyllästynyt sanoo

  Upea ajatus kertakaikkiaan.
  Mutta tällä hetkellä vaaditaan sitä realismia. Upeita sosiaalipoliittisia ratkaisuja ei synny kun vallalla on omaa etua, rahaa ja valtaa haluavia tahoja.

  Joten ymmärrän myöskin jonkun osan kansasta lähtevän tähän sekasorron ja kaaoksen kierteeseen mukaan. Koska ei ole luvassa mitään realistisia ratkaisumalleja.
  Kovin on yksioikoista ajattelua myös kommentissa. Tai itse asiassa ajattelen, että on kovin romantisoitua. Ajatus on kaunis, mutta vailla ratkaisukykyä ja toisin ajattelevien ymmärtämistä.
  Näitä samanlaisia kommentteja on nähty tässä jo ihan tarpeeksi.

  Jos joku kirjoittaisi kommentin jossa annettaisiin realistisia ratkaisuehdoituksia, toimintamalleja tai vaikutusmahdollisuuksia, niin uskoisin, että moni radikaalistikin ajatteleva lähtisi mukaan ajamaan asiaa eteenpäin.
  Nyt tämä tuntuu vain poskensoitannalta, vastakkain ajattelevien leimaamiselta ja tyhjältä länkyttämiseltä.

  Terkuin kyllästynyt

  • 8.1

   Viola Gamba sanoo

   Hei ”kyllästynyt”, mitä ajattelit itse tehdä asian eteen? Missä on oma nerokas ehdotuksesi asioiden parantamiseksi? Samaan tapaan näitä ”väärin sammutettu!”-kommentteja on tympeä lukea, varsinkin, kun yhteiskuntamme tapa on yrittää välittömästi näpäyttää jokaista, joka vähänkin omaa nuppiaan massasta nostaa. Mielestäni mielipidekirjoitukset ja kriittisten ajatusten esittäminen on erinomaisen tärkeää, ja se rakentaa myös osaltaan jälkipolville rikkaampaa ajankuvaa poliittisesta ilmapiiristä.

  • 8.2

   timo harju sanoo

   Ymmärrän kyllästymisesi, mutta ei mainitsemaasi sekasorron ja kaaoksen kierrettä maahanmuuttajia kivittämällä ratkaista. Eivät mamut ole syyllisiä suomalaiseen työttömyyteen, köyhyyteen ja monen kokemaan osattomuuteen, vaan kyllä niihin pitää etsiä syitä osaltaan niistä talous- ja yhteiskuntapoliittisista päätöksistä, joita tässä maassa on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tehty. Kun kurjalle osoitetaan omaan kurjuuteen syylliseksi toinen kurja, toteutuu vain Erno Paasilinna-vainaan määritelmä: jokaisessa sodassa rengit taistelevat toisia renkejä vastaan ja luulevat heidät voittavansa. Tämä kehitys on jo hyvällä alulla.

   Ja entä ne peräämäsi ratkaisumallit? Parasta ne olisi edelleen löytää harjoitettavasta talous- ja yhteiskuntapolitiikasta, niin hengettömältä kuin tämä kuulostaakin. Se toinen tapa on kokeiltu sata vuotta sitten eikä tuntunut onnistuneelta miltään kantilta. Muitakin ratkaisuja kuin hallituksen ja EK:n jyräys on esitetty, sitkeistä neuvotteluista vastaus on löytynyt aikaisempiinkin ongelmiin. Myönnän kyllä tämänkertaisen hallituksen kokemuksen ja osaamisen rajat.

   Entä sitten tämä fröken Koski. Olen aina pitänyt hänen ajatteluaan suorastaan vastenmielisenä. Itsensä koristelu kuudella sadalla timantilla samalla kun ulkona koikertelee kilometrin mittainen leipäjono on lyömätön virstanpylväs itsenäisen Suomen historiassa.

   Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille. Ja kiitos ja kumarrus Sakulle, jonka terävän kynän piirtoja olen seurannut jo vuosia. Ja juhlan kunniaksi säkeistö Lars Húldenin vanhasta Tango Finlandiasta:

   ”…Luoja ties, miten saivat he raataa/
   pestä voimalla miekan ja lain/
   hankea,taivasta, maata/
   josta jotkut sai rippeitä vain.”

 7. 9

  PeelsePuupi sanoo

  Kiitos Saku Timoselle oivaltavasta blogista ja hauskaa itsenäisyyspäivää.

 8. 10

  Tuula sanoo

  Hei!
  Jutustasi päättelen samoin muusta kuulemastani ja näkemästäni, että olemme menossa Romanian malliin. Rikkailla on ylinkylläisesti ja köyhillä ei edes varaa ruokaan. Yksi ero on tosin, meillä on ruokajonot!

 9. 11

  valkoihoinen lihaa syövä heteromies suvakki Jumalan armosta sanoo

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle Saku, ja kiitos hyvästä postauksesta taas.

 10. 12

  Minna sanoo

  Kolme Kuningasta on näin joulun aikaan varsin ajankohtainen aihe, mutta he olivat kylläkin länsimaisen kristinuskon perinteen mukaan Itämaan tietäjiä nimeltään Caspar, Melchior ja Balthasar. Eivät siis kantasuomalaisia nimeltään Junes, James ja Jussi.

  • 12.2

   Matelot sanoo

   Meillähän tietäjien vastapainoksi vaikuttavat nämä Itäisen Maan Tietämättömät. Juha, Timo ja KajKööranAleks (tms.) ovat herrat nimiltään.

  • 12.3

   LL sanoo

   Hallituksen valitsi vaalit voittanut puolue. Kepu. Kokoomus hävisi eduskuntavaalit, -7 paikkaa ja perussuomalaiset hävisivät vaaleissa -1 kansanedustajan paikan. Onhan tämä hallitus aika outo, demokratian, kansan tahdon kannalta. Joka kolmas äänioikeutettu suomalainen ei käyttänyt lainkaan äänioikeuttaan. Joten: suurin osa kansalaisista ei ole tämän hallituksen puolella.

 11. 13

  child.of.the.oil sanoo

  Juuri näin. Osuit mielestäni taas asian ytimeen. Juuri tämänkaltaiset kannanotot voivat olla se ainoa keino estää sekasorto ja sorto. Tällaisia ääniä tarvitaan lisää. Ihmiset ja heidän hyvinvointiyhteiskunnalta saamansa koulutus loi esimerkiksi Nokian menestystarinan. Hyvinvointia kannattaa puolustaa. Eläköön Sosiaalipolitiikka! Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

 12. 14

  Pauli Räsänen sanoo

  Kalevi Sorsa yritti viimevuosinaan saada uuden kansallisen perinteen kesällä vietettäväksi aijotusta kansanvallan päivästä, jolla olisi aikaamyöten korvattu tämä varsin ikävään vuodenaikaan sattuva itsenäisyyspäivä, varsinkin kun tosiallinen maamme itsenäisyys on jo menetetty ajatsitten ,tai kuten jokin jokin viisas loihi lausumaan maamme itsenäisyys on enää itsenäisyyttä venäjästä. Sensijaan kansainvälistyvässä maailmassa meidän suomalaisten tulisi pitää yllä kansallista omintakeista kansallista kultuuria. Mainitsemanne ja parjaamanne tahot ovat itseasiassa globaalin muukalaispelon airueita maassamme. Jos kykenisimme olemaan kultuurikansa kuten vaikkapa Ranskalaiset tai Venäläiset, nämäkin tyypit pyrkisivät suomalaistamaan tänne saapuvat sensijaan että kyräilevät ja pelkäävät heitä.

  • 14.2

   LL sanoo

   Ja vielä tarkemmin näin: Ruotsi ei ole koskaan valloittanut Suomea vaan olemme olleet sen osa monta sataa vuotta. Ruotsi riitantui Venäjän kanssa ja joutui luovuttamaan läntisen osan Venäjälle.

   Venäjä antoi ensin aluksi Suomelle autonomian ja myöhemmin myös itsenäisyyden. Meillä kävi hyvä tuuri ja oli viisaat neuvottelijat. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 2. maailmansodan melskeessä.

   • 14.2.1

    LL sanoo

    Sori, itäisen osansa tietenkin, Ruotsi luovutti Venäjälle – 😉 mikä lipsahdus…

 13. 15

  Jore Puusa sanoo

  Ilkka Taipale on rohkea mies. Hän on sosiaalipolitikaan sisällä taistellut konservatiivisia arvoja vastaan koko elämänsä. Kun hän yritti mm. saada aikaan alkoholisoituneiden ja syrjäytyneiden suoraa kirjoittamista eläkkeelle, sai vastaansa oikeiston voimat. Koska hän on asiantuntemuksensa perusteella puhunut heikomman kansanosan puolesta, on hänet syrjäytetty marginaaliin. Ansaitsisi ihan jotain muuta.
  Suomi ei toimi sen mukaan kenen substanssi riittäisi korjaamaan asioita, vaan sen mukaan kuka mitäkin sanoo.
  Mietin tuskastuneena, hävitäänkö tämä kamppailu – jota nyt käydään ja miten jaksaa taistella vastaan niitä, joiden kapasiteetti ei riitä ymmärtämään vastapuolen yksinkertaistettuakaan viestiä Onko hajaannus ja jako kahteen niin syvä, ettei maatamme voikaan enää siirtää eteenpäin, vaan jäämme rasistiseksi takapajulaksi – joka taantuu.
  Millaisia esiintuloja pitäisi olla ja keneltä? Onko enää olemassa auktoriteettiä, joka saisi sairastuneen kansanosan palautettua järkiinsä?

 14. 16

  Eija sanoo

  Miten joku Susanna Koski kehtaakin ja kyllä hän kehtaa laittaa kaulaansa pienen asunnon arvoisen kaulakäädyn näinä aikoina. Kuka hemmetti on hänetkin on eduskuntaan äänestänyt. Sen verran tiedän, että on Susannankin perhe aikoinaan joutunut turvautumaan sosiaaliavustuksiin. YÄK, mikä nainen.

  Sakulle suuret kiitokset taas kantaaottavasta blogista ja hyvää itsenäisyyspäivää !

  • 16.1

   Minna sanoo

   Koru työllisti suomalaisen kultaseppämestarin kuukaudeksi ja koru päätyy juhlien jälkeen Kansallismuseoon. Koski toimii vain suomalaisen käsityön esittelijänä. Korun materiaaliksi olisi kyllä voinut valita muun kuin timantit jos nyt ihan loppuun asti asiaa ajatellaan.

   • 16.1.1

    KT sanoo

    Niinpä, Sakulta taas meni ohi tosiasiat, eli se, ettei koru todellakaan ole kansanedustaja Kosken oma. Saa yhdeksi illaksi lainaksi. Voi kauhistus tätä kateuden määrää Suomessa. Saku, olet Suomen suurin valittaja ja kateellinen ihminen. Kuinka näet roskan lähimmäisesi silmässä, mutta et näe tikkua omassasi?

    • 16.1.1.1

     Jore Puusa sanoo

     Hyvä KT
     Mielestäni tuolla lukee: ”Kun kansanedustaja rehvastelee 70 – 80 000 euroa maksavalla mittatilauskorulla”

     Missään en näe mainitsemaasi väitettä, että koru olisi kansanedustajan oma.
     En näe että tuossa lukisi –korullaan!
     Kaikkein eniten minua ihmetyttää se, ettei kommenttiketjuissa lueta mitä on kirjoitettu. Olen kuvannut 7 kertaa linnan juhlat, pilapiirtäjä Kari kutsui niitä loiskiehunnaksi, vaikka oli itse kova oikeistolainen. Ihmiset, jotka siellä käyvät opetetaan syömään vallan kädestä ja esiintymään vallan mannekiineinä koruloistossa. Yleinen glamour ottaa taatusti 300 eurolla kuussa sinnittelevää yksinhuoltajaa päähän. ( olivat kannetut korut kenen tahansa)

    • 16.1.1.2

     timo harju sanoo

     Ja taas tämä kateusväittämä. Siitä on tullut oikeistolainen malliselitys kaikkeen kritiikkiin. Taannoin Henna Virkkunen julisti Hesarissa: ”En tiedä onko se ikävästi sanottu, mutta Sdp ja vasemmistoliitto ovat sellaisia katkerien ihmisten puolueita. Ei hyväksytä, että toiset ihmiset menestyvät”

     Noinkohan se on, KT? Virkkusen lausunto on samanlainen kateusväittämä kuin omasikin. Se sisältää myös selkeästi ajatuksen kokoomusta äänestävien ihmisten laadullisesta paremmuudesta. Kateuden kaltaisen inhimillisen ominaisuuden käyttäminen yleisselityksenä omista poikkeaviin yhteiskunnallisiin näkemyyksiin on yhteiskuntaselityksenä kuin vanhainkodissa laadittu. Ei kannattaisi munata itseään julkisuudessa tällaisilla yksinkertaistuksilla.

     • 16.1.1.2.1

      Tellervo sanoo

      Kukaan järkevä ihminen ei alennu kadehtimaan tavallista työllään elävää ihmistä, mutta silloin nousee karvat pystyyn, kun ”valtaapitävät! juhlivat samaan aikaan kuin toisten pitää miettiä millä tulla toimeen ensi vuoteen. Tällaisia ovat iso ryhmä eläkeläisiä, jotka huomisen jälkeen saavat seuraavan ”tilin” vasta ensi vuonna.Ero on niin räikeäettei voi olla kysymättä, onko tämä oikein?Eikä tällä ole mitään mielestän tekemistä kateuden kanssa,vai?

    • 16.1.1.3

     Saku Timonen sanoo

     KT: Minä olen viime aikoina huomannut, että kyllä se suurin valittaja ja Suomen kateellisin olet sinä. Ruikutat täällä jatkuvasti, vaikka sinulla ei ole koskaan mitään sanottavaa.

    • 16.1.1.4

     Eija sanoo

     Miksi kerta toisensa jälkeen tulet lukemaan Saku Timosen blogia, kun pidät häntä niin halveksittavana ihmisenä , KT ? Eikö olisi helpompi pysyä täältä poissa kokonaan ??

    • 16.1.1.5

     Angie sanoo

     Kirjoitat puppua KT. Uuninpankkopoika on ihana, älykäs ja komea. Sinä sen sijaan olet täysi nolla!

   • 16.1.2

    Eija sanoo

    Timanttikoru sopii kyllä hyvin Kosken pinnalliseen ja kovaan persoonaan. Siinä mielessä nappivalinta !

 15. 18

  Tjaah sanoo

  Oleellistahan tässä ei ole se, että koru ei ole, eikä tule olemaan Kosken oma. Oleellista sen sijaan on se, kuinka moni tämän typpisten juttujen jälkeen uskoo niin olevan ja muodostaa tai muokkaa käsityksiään ympärillään olevasta maailmasta ja ihmisistä sen perusteella. Tarkoitushakuisuus kuuluu myös olennaisesti sekasortoon.

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   Oleellista on se viesti, joka kansalle annetaan pröystäilyllä.

  • 19.1

   Aura sanoo

   Tätä varten minäkin tulin, onneksi olkoon ansaitusta palkinnosta ja kiitos täältäkin hienosta työstä.

  • 19.3

   MariaR sanoo

   Nyt meni palkinto oikealle miehelle! Paljon onnea Sakulle ja pysyköön kynäsi edelleen yhtä terävänä!

  • 19.4

   AMK sanoo

   Onnea Sakulle.Työttömyyteen liittyvät aiheet olisi pitänyt nostaa etusijalle vaikka kaikki aiheet ovat ajankohtaisia ja tärkeitä,.Kiitos Saku.

 16. 20

  Ö? sanoo

  Kristityt ja muslimit, maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset, vanhat ja nuoret, sairaat ja terveet, rehdit ja rikolliset: leipäjonossa kaikki köyhät ovat tasavertaisia.

  Että solidaarista itsenäisyyspäivää vaan kaikille!

 17. 21

  child.of.the.oil sanoo

  Jos presidentti Niinistö haluaisi nousta suurien johtajien joukkoon yhdistämällä kansan, hänen kannattaisi ennen seuraavia presidentin -vaaleja liittyä demareihin. Perusteina lähdölleen kokoomuksesta hän voisi käyttää sitä ettei hänen presidentin -vaalikampanjan rahoitusta ole julkistettu.

 18. 22

  make sanoo

  Leipäjonoja on Suomessa ollut jo kaksikymmentäviisi vuotta ainakin. Eivät ole herättäneet politikoissa sydämen sivistystä. Päinvastoin, syyttelyä ja pilkkaamista on kuultu avuntarvitsijoita kohtaan.

  • 22.1

   LL sanoo

   En olisi uskonut aikonaan, että leipäjonot jäisivät pysyviksi. Ne syntyivät alunperin tilapäiseksi hätäavuksi. Menetin silloin täysin uskoni suomalaiseen vasemmistoon. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Sellaista mikä on palauttanut uskoni vasemmistolaisuuteen. On syntynyt jo, uusi vasemmisto.

 19. 23

  Tornipöllö sanoo

  ”Potkitaan kaikki, jotka on meidän kanssa eri mieltä, ulos maasta. Näin meille jää jäljelle vain minunlaisista terveistä ihmisistä koostuva ei-missään-nimessä-diktatuuri!”
  Herra Mika Makkonen taisi juuri rikkoa tahattoman ironisuuden Suomen ennätyksen.

 20. 24

  Ossi Saresoja sanoo

  Laitoin edelliseen postaukseen kommentin, johon Saku vastasi. En valitettavasti ehtinyt vastata itse ennen kommentoinnin lukitsemista, joten toistan viestit tänne ja annan vastauksen.

  Minä kirjoitin: ”Saku: ”Hän ei vieläkään tunne perustuslakia, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.”

  Tältä osin näyttää siltä, että perustuslaki (tai ainakin sen nykyinen tulkinta) on kovin epäjohdonmukainen. Tässä mainittua paljon pahempi kansalaisten ja ei-kansalaisten epätasa-arvoinen kohtelu on mahdollista, nimittäin ei-kansalaisten tulon maahan pystyy estämään kokonaan (jos tulevat EU/ETA-maiden ulkopuolelta).

  Esim tänne pyrkineitä albanialaisia on käsittääkseni palautettu takaisin Albaniaan, mikä on mielestäni väärin. Miten on mahdollista, että perustuslaki suojelee albanialaisia siltä, että tänne päästessään saisivat suomalaisia heikompaa sosiaaliturvaa, mutta ei siltä, että heitä ei päästetä Suomeen alkuunkaan?

  Ihmisten päästäminen tänne vaikka kokonaan ilman sosiaaliturvaa olisi paljon vähäisempi rajoitus kuin se, että maahantulo estetään kokonaan. Avoimet rajat saattaisivat vaatia sitä, etteivät ainakaan kaikki tulijat saisi ainakaan täyttä sosiaaliturvaa ainakaan ennen tietyn mittaista asumista/työuraa Suomessa. Tämän valossa perustulaki vaikuttaa harvinaisen tekopyhältä.

  (Ymmärrän kyllä, etteivät PS-ihmiset hae tässä avoimien rajojen mahdollisuutta.)”

  Saku vastasi: ”Palauttamisesta on säädetty Ulkomaalaislaissa eikä se ole perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma.”

  Pointtini olikin juuri se, että on kummallista, että esim ulkomaalaisten päästäminen tänne asumaan on perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma, mutta ulkomaalaisten sulkeminen Suomen ulkopuolelle kokonaan ei ole perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma. Tässä suhteessa perustuslaki on epäjohdonmukainen ja jopa suorastaan tekopyhä.

  Minusta on väärin, että esim tänne haluavia köyhiä albanialaisia ei usein tänne päästetä. Perustuslaki ei ehkä sitä estä, mutta kenties sen pitäisi.

  • 24.1

   sauhuttelija sanoo

   Ossilla on nyt sekaisin maahanmuutto, turvapaikanhaku ja perustuslaki.
   Se, että on oikeus hakea turvapaikkaa ei tarkoita, että semmoinen tai oleskelulupa pitäisi myöntää. Perustuslaki takaa sen, että hakemukset käsitellään yhdenvertaisesti ja samoin perustein. Köyhyys ei ole peruste turvapaikan myöntämiselle.

   • 24.1.1

    Ossi Saresoja sanoo

    En näe mitä olisin sekoittanut. Voitko olla tarkempi?

    Minun mielestäni siis oleskelulupa pitäisi lähtökohtaisesti myöntää kaikille. Perusteeksi pitäisi riittää se, että haluaa asua/työskennellä Suomessa.

    Tuollaista oikeuttahan perustuslaki ei takaa, eli ulkomaalaiset saa sulkea Suomen ulkopuolelle (mutta ei tietenkään EU-kansalaisia tms.). Ilmeisesti kuitenkin se, että tarjoisi mahdollisuuden muuttaa Suomeen pysyvästi heikommalla sosiaaliturvalla (tai kokonaan ilman), ei sovi yksiin perustuslain yhdenvertaisuusvaatimuksen kanssa. Mutta sitten ihmisten sulkeminen Suomen ulkopuolelle kokonaan on ihan OK!

    Se on minusta epäjohdonmukaista ja tekopyhää. Avuntarpeessa olevia sanotaan olevan velvollisuus auttaa, joten suljetaan heidät Suomen ulkopuolelle, koska muutenhan heitä pitäisi auttaa!

 21. 25

  Satu sanoo

  Paljon onnea Sadankomitean rauhanpalkinnosta! Kiitos sinulle, että jaksat kirjoittaa. Teet tärkeää työtä. Arvostan sitä. Tsemppiä, jaksamista ja kaikkea hyvää sinulle.

 22. 26

  sauhuttelija sanoo

  Onnea pankkopojalle palkinnosta. Meni oikeaan osoitteeseen.