Mitä minä taas luin?

Meillä ei ole enää varaa nykyiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. Työtä tehdään liian vähän, koska passivoiva sosiaaliturva kannustaa mieluummin makaamaan sohvalla, kuin tekemään töitä kymmenen euron tuntipalkalla. Laiskurit kuppaavat tuet sossusta, joka puolestaan repii eurot valtion sekä kunnan kaapuihin puettuna ja verokarhun avustamana työssäkäyvien selkänahasta. Töitä paiskivien tamperelaisten ostovoimaa ja palkkapottia siirretään siis laiskottelijoiden taskuun.

Asenteen työntekoon on muututtava pian, muuten raha ei riitä edes aidosti tukia tarvitsevien avustusten maksuun. Tai riittää, jos tehdään kuten Kreikka.

Näin kirjoittaa Tamperelainen-lehden päätoimittaja Karri Kannala tänään lehdessään.

Ollessaan Imatralainen-lehden päätöimittaja Kannala kirjoitti 7.3.2014 samanlaisen vihaa tihkuvan jutun Imatran ja Lappeenrannan työttömistä. Silloin kommentoin hänen tekstiään näin 

Tällä kertaa Kannala on kirjoittanut tilastollista faktaa ensimmäiset kolme kappaletta ja päästänyt vasta sitten asenteellisuutensa ja vihansa valloilleen. Kannala ei taaskaan ole tehnyt kotiläksyjään.

Viime elokuussa Pirkanmaalla oli työttömiä työnhakijoita 36 221 henkilöä, kuten tästä ely-keskuksen työllisyyskatsauksesta näkyy. Tänään Tampereella on avoimia työpaikkoja 581 ja koko Pirkanmaalla 831.

Kannala voisi kertoa lukijoilleen millä taikatempulla hän survoo kaikki yli 36 000 työtöntä näihin 831:en työpaikkaan ennen kuin haukkuu kaikki työttömät sossua ja työtä tekeviä kuppaaviksi laiskureiksi.

Kiinnostaisi myös tietää mistä Kannala on napannut tuon kymmenen euron tuntipalkan, jolla työttömiä ei saa töihin. Jos hän tarkoittaa aktivointitoimista eli työkokeilusta ja kuntouttavasta työtoiminnasta maksettavaa kulukorvausta, niin se on yhdeksän euroa päivässä. Ei tunnissa. Jos Kannalalla on tietoa kymmenen euron tuntipalkkaa tarjoavista ja silti työvoimapulaa potevista yrityksistä, niin luulisi hänen kertovan lehdessään niistä. Se edistäisi työllistymistä huomattavasti paremmin kuin työttömien solvaaminen.

Luultavasti Kannala ei ole kiinnostunut tippaakaan faktoista eikä osaa niitä edes etsiä. Hän ansaitsee oman palkkansa kierrättämällä samoja työttömiä solvaavia juttujaan vain hiukan niitä muunnellen. Välillä hän aktivoituu MV:n kilpailijaksi suoltamalla asenteellisia tarinoita suvakeista.

Kannala elää liian syvällä omassa turvallisessa maailmassaan eikä viitsi kurkistaa sieltä ulos. Omalta koneeltaan hän näkee päivän kierrätysjutun. Mainosten käärepaperina toimivassa ilmaisjakelulehdessä se riittää journalismiksi.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Janne Viitamies sanoo

  No comment! Silkkaa asiaa ja hyvää retoriikkaa.

 2. 2

  Markku T Koivisto sanoo

  Kannala on lyhyessä ajassa tehnyt itsestään täällä Tampereella pellen. Minä, eikä mun muutama kaverikaan koske Tamperelainen-lehteen enää pitkällä tikullakaan. Harmi sinänsä, ilmaisjakelulehti on monelle se ainoa lehti, mihin on varaa.

  Hienoa, Sakke, että levität tämän, eh, kauniisti sanottuna vähän simppelin tallaajan asenteista julkisia ympäri valtakuntaa.

  PS 10€/tunti? Kysymys kuuluu: Montako tuntia viikossa?

  • 2.1

   Angie sanoo

   Voihan olla, että Kannala on kohta itsekin työtön laiskuri, joka elää meidän työssäkäyvien kustantamana. Lisää kun hän tuollaista kirjoittaa, niin ilmoittajat voivat piankin häipyä tuollaisesta ilmaisjakelulehdestä. Mihin on kadonnut empatiakyky heikommassa asemassa olevia kohtaan yleensäkin tästä maasta?

 3. 3

  Anne Laitinen sanoo

  Kiitos taas blogistasi! Näin tamperelaisena kyllä kismittää lukea moista julkaisua enää. Kehoitankin jokaista laittamaan palautetta tänne:

  http://www.tamperelainen.fi/palaute

  Vain yhteisvoimin kansalaisetkin pystyvät vaikuttamaan! Onneksi meillä on vielä empaattisia ja oikeudenmukaisia ihmisiä jäljellä, kuten sinä Sakari.

  • 3.1

   Mikko Virtanen sanoo

   Jep ilmestyy oveeni teksti ei Tamperelaista kiitos mainokset saa tulla!

 4. 4

  Timppa sanoo

  Sitten kun turvapaikanhakija ”kriisi” on hoidettu pureudutaan seuraavaan syntipukkiin. Soini jo valtaanastujaisten jälkeen haastattelussa haukkui työttömiä loisiksi. Työttömien syytähän se kun Suomi..Käsittämätöntä miten se työmiesministeri halveeraa ansiosidonnaisella olevia laiskoiksi..Ymmärtäisi jos työpaikkoja olisi miljoona.Se olis jo eri asia

 5. 5

  stegosaurus sanoo

  Kympillä tunnissa töihin työpaikkoja ei monta vapaana ole. Sen sijaan 2€ tuntipalkkaa tarjoavia puhelinmyyntifirmoja kyllä löytyy, myös muita työsopimuksilla lakia rikkovia firmoja, nolla tuntisopimusta, 2 tuntia 4 kertaa viikossä työpaikkoja jne jne.

  Yksi asia mikä nopeuttaisi matalapalkkkaisten työpaikkojen kannattavutta kansalaiselle olisi vuokrakatto, 50% nykyisestä ja kannattavia työpaikkoja tulee pirun iso läjä lisää, se on monasti just siitä asiasta kiinni: vuokrat ovat niin kalliita että vuokratukien ja sossun osuuden menetys ratkaisee: ei voi ottaa riskiä, nääs kaikki työpaikat eivät ole pitkäaikaisia, lyhyet työsuhteet vetää liian usein saldon miinukselle.. Ruoankaan suhteen ei ole niin hankalaa, vuokra on aina sen pari kolme sataa liian kallis.. Tässä kun on tullu koitettua vähän kaikkea ja lopputulos on: jos sais pulet halevammlla kämpän, alkaa kaikki tukimuotojen sallimat lisättulot, kaikki laskurajat tulla sen veran lähemmäksi että alkaa kannattaa.

  Perustulo ei tuo juurikaan muutosta tilanteeseen jos ei vuokrakattoa saada sovittua. Ja sitä EI tulla sopimaan tämän hallituksen aikana, jos jotain, vuokrat nousee. Ks. hallituksen jäsenten omat investoinnit ja kytkökset, kallis vuora on heille kannattavaa toimintaa.

 6. 6

  sanoo

  On se säälittävää millaiseksi ilmaisjakelulehtikin voidaan bastardisoida. Tuohan Kannalan tekstihän on kuin maailmanluokan tabloidit(siihen aikaan kun useimmat muut olivat broadsheetissä) ja bulevardilehdet. Hienot olivat perinteet, itsenäinen julkaisutoiminta kaikkinaisen paskantärkeyden, patruunahengen, poliittisuuden ja räikeän rahannyhdännän keskellä, jotka niitä aikoja journalismia rasittivat. No, tuon kun luki niin ei tarvitse enää ihmetellä niitä autoteemoja tai kuinka ikinä ensin juttu ja sitten mainokset -mekanismi kulkikin kussakin lehdessä. Rahkeet vähenee ja sisältö köyhistyy/kurjistuu, se on päivän sävel näemmä lehtiyhtymöityneessä ja keskaroituneessa ilmaisjakelussakin.

  Voivoi, kun ei Karri-kulta sitä vähääkään käsitä, että työttömyysetuus on työmarkkinapolitiikkaa ei työllistymisen edistämisen väline eikä elatus mitääntekemättömyydestä. Eikä työttömyyskään ole pääsääntöisesti laiskuutta, koska ei ole näytetty useimpien ihmisten omistavan omaa työtään, työkalujaan, työaineitaan jne. Tai työn olevan muilla tavoin yhtä kuin oma luovuus, josta voisi siis olla oletus tyyliin ”senkun vain rupea tekemään”. Kun ei tätä vähää maailman toiminnasta käsitä, täytyy vain todeta, että toivottavasti tuolla ukolla on hyvä johtajasopimus omasta hommastaan, koska kenkää se tulee kyllä vielä kohta saamaan, ja ihan oman harkintakyvyttömyytensä sekä ammattitaidottomuutensa vuoksi. Ei mene enää läpi edes tarkoituksellisena provonakaan.

 7. 7

  child.of.the.oil sanoo

  Tosiaan. Kannalan vihoittelu kohdistuu nyt väärään osoitteeseen. Epäilemättä hän kohdistaa sen tahallaan väärin. Kirjoituksen perusteella hänen aatepohja ei jää epäselväksi. Kannalalta voisikin kysyä olisiko hän itse valmis palkkaamaan työttömän tai pari? Hänen lehtensä kun kaipaisi ehdottomasti kunnon vahvistuksia. ;(

 8. 8

  Mika sanoo

  On mielenkiintoista, että työttömyys – joka siis on pelkästä luonteen ja sielun mädännäisyydestä johtuva valinta – lisääntyy aina samaan aikaan, kun yritykset sanovat väkeä irti. Onko Suomen kansa jo niin sairasta, että työpaikan menetys tulkitaan oikeutukseksi lopettaa työnteko?

  Irtisanominen on yrityksen tapa vähentää kustannuksia ja lopettaa syöttiläisten elättäinen. Ei se tarkoita, etteikö tehdylle työlle enää ole tarvetta. Tämä ei tietenkään sovi punavihreille suvakkilaiskurivapaamatkustajille, joten asiaan on puututtava lainsäädännön kautta. Irtisanomisen tulisi jatkossa koskea vain työnantajan velvollisuuksia. Eli irtisanomisen jälkeen työnantajan ei enää tarvitsisi maksaa palkkaa, luontaisetuja tai työvälineitä. Ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi työntekijän tulisi saada irtisanomisen vuoksi lopettaa työnteko. Se on vain sen jälkeen tehtävä palkatta ja omalla kustannuksella. Jos tulot ovat olleet ennen irtisanomista riittävän pienet, voi myös verovelvollisuus jatkua palkanmaksun päätyttyä. Eihän pienistä tuloista isoja veroja joudu maksamaan muutenkaan, mikä kieltämättä on hirveä vääryys.

  On ajateltava maamme kilpailukykyä! Nyt ei ole aika maata sohvalla velvollisuuksista lintsaamassa!

 9. 9

  9eorja sanoo

  Jos Tamperelainen lehden ylimmällä johdolla on vähänkään järkeä päästä. Niin joku Karri niminen tyyppi etsiskelee uutta toimittajan paikkaa pian uudestaan, jossa voisi jatkaa katkeraa vuodatustaan työttömistä.

  Ehkä Karrin ja muiden Karri-henkisten kannattaisi perustaa työttömiä morkaamaan oma MV-sivusto tyylinen sivusto niin katsottaisi miten pärjäisi MV-sivuston kanssa. Jäisin kyllä jännittyneenä seuraamaan sivustojen kamppailua lukijamääristä…

 10. 10

  tjk sanoo

  Pelottaa, että jotain ratkaisevaa on tapahtunut parin viime vuoden aikana yhteiskunnassa. Nämä ajat tuntuvat saavan kaikenlaisen saastan ja erilaiset ihmisvihaajat liikkeelle, Kannala vain yhtenä vaikkakin typeränä esimerkkinä.

  • 10.1

   tantsu sanoo

   Olen samaa mieltä. Kun katsoo ”isoa kuvaa”, ilmassa tai yhteiskunnan eri puolilla on vastenmielisiä ilmiöitä, alkaen hallituksesta. Ihan liikaa – kysymättä, pyytämättä vai miten se oli – niitä ynnäilemällä mieleen nousee todella ikäviä mielleyhtymiä Saksan 30-lukuun.

 11. 12

  Persaukinen sanoo

  10 euroa tunnissa olis ihan jees palkka, jos töitä olisi tarjolla täysiä työviikkoja. Oon tässä ollu öbaut kaks vuotta työttömänä (välillä yrittänyt jatkaa opintoja, mutta kela ja työkkäri on vaikeuttanu asioita, mutta ei siitä nyt enempää) ja kaikki työpaikat mihin työkkäristä on käsketty hakea on tarjonnu töitä 5-15 tuntia viikossa, tai jopa vähemmän. Mun kokemuksella kaupan kassalla mun tuntipalkka olisi vähän reilu 11 euroa tunnissa, jos töitä olisi 15 tuntia viikossa niin neljän viikon palkka ilman mitään lisiä tai vähennettyjä veroja olisi öbaut 660 euroa. Miten tuollaisella summalla pitäisi pystyä elämään? Vaikka mulla on yli 5 vuotta kokemusta kassahommista niin en ole edes haastatteluun päässyt, vaikka oon laittanut myös avoimia hakemuksia paikallisille kaupoille. Onneksi pääsin nyt kouluun, alkaa järki mennä täällä kotisohvalla.

 12. 13

  Pete sanoo

  ”Kannala voisi kertoa lukijoilleen millä taikatempulla hän survoo kaikki yli 36 000 työtöntä näihin 831:en työpaikkaan ennen kuin haukkuu kaikki työttömät sossua ja työtä tekeviä kuppaaviksi laiskureiksi.”
  Haluaisin vain huomauttaa että useiden tutkimusten sekä ihan ”talonpoikaisjärjen” mukaan huomattavan suuri osa työpaikoista ei todellakaan päädy julkiseen hakuun mihinkään mol.fi -sivustolle. Yleisimmät arviot sanovat että tuolla työvoimatoimiston palvelussa on arviolta 10-20% sen hetkisistä vapaista työpaikoista. Eli tässä lauseessa on nyt hieman tarkoitushakuista vääristelyä mukana.

  Toisekseen tulee myös huomioida, että ei kukaan oleta näiden 36 000 työllistyvän juuri sinä samana päivänä ja tuo vapaiden työpaikkojen tilanne kertoo kuitenkin vain ja ainoastaan juuri siitä hetkestä. Noita vapaana olevia työpaikkoja täytetään jatkuvasti ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Eli jos nyt näillä luvuilla leikitellään ja lähdetään siitä olettamuksesta, että mollissa on 10% työpaikoista, niin kokonaisuudessaan työpaikkoja on tarkasteluhetkellä ollut vapaana 8310. Jos nyt oletetaan hieman lisää ja ajatellaan, että jokaisessa paikassa olisi kuukauden hakuaika, jonka jälkeen tehtävään on henkilö löytynyt ja tämän kuukauden jälkeen noita paikkoja on taas uudet 8000 vapaana. Tällä logiikalla noilla 36000 työttömällä kestäisi työllistymisessä noin 4,5kk. Näin yksinkertaistahan asia ei tietenkään ole, mutta huomattavasti typerämpää on väittää kirkkain silmin, että nuo 36000 työtöntä tulisi ”survoa” noihin 831 ilmoitettuun avoimeen työpaikkaan.

  • 13.1

   LL sanoo

   Se on aina hauska kuulla, kun joku ihan todistamalla todistaa että työpaikkoja on vaikka kuinka olemassa. Ne on vaan niin piilossa ettei niitä kukaan löydä, liekö peräti ihan näkymättömiä? Työttömien vikahan se tämäkin talouskriisi on. Niinpä niin.

  • 13.2

   moi sanoo

   Arvoisa Pete, kertoisitteko sitten missä ja miten nämä 80-90% paikoista löytää?

   Kova on hehkutus *kouluttajilla*, kuinka kaikkien pitäisi olla jokaisessa somessa esillä niin heti napsahtaa.
   No, saahan pirkanmaalla moni huuhaapuhuja palkkaa siitä, kun ylistää Linkediniä (on muuten turkasesti spammaava taho) ja Twitteriä (turhaaa jaarittelua, mukafiksua näsäilyä ja uutislinkkejä), jättäen huomiotta kaikki muut kanavat, koska eivät osaa niitä toisia käyttääkään tai eivät ymmärrä. Kysytty on.

   • 13.2.1

    Pete sanoo

    ”Arvoisa Pete, kertoisitteko sitten missä ja miten nämä 80-90% paikoista löytää?”
    Ensimmäiseen kysymykseen, eli ”missä?”, vastaaminen on suhteellisen helppoa. Niitä on lähestulkoon kaikkialla. Useilla eri aloilla ja useissa eri yrityksissä.

    ”Miten?”, puolestaan vaatii hieman monimutkaisemman vastauksen. Tähän nyt ei varmaan ole olemassa mitään yksityiskohtaista ”step-by-step”-ohjetta. Ainoa neuvo oikeastaan on pitää silmät auki ja olla valmiina tarttumaan tilaisuuteen.

    Käytän nyt esimerkkinä omaa tilannettani. Viimeisimmät kolme työpaikkaani olen löytänyt jotain muuta kautta, kuin työvoimatoimiston sivuilta. Näistä kaksi ei missään vaiheessa ollut edes haussa kyseisen palvelun kautta. Ja itse asiassa yhtä työpaikoista ei varsinaisesti ollut edes olemassa ennenkuin vakuutin työnantajani tämän tehtävän työn tarpeellisuudesta ja sain hänet palkkaamaan minut tekemään tätä hommaa.

  • 13.3

   trals sanoo

   Todellakin kaikki työpaikat eivät enää tule mol.fi palveluun tarjolle. Osa työnantajista myös kokee, että työkkärin tarjoamat työntekijät ovat ns. sekundaa tai sosiaalipuolen tapauksia, joille tarjotaan vain näitä työllistämistoimenpiteitä tai tukityöpaikkoja. Esimerkiksi vastaavasta asenteesta oli vuosi pari sitten Keskisuomalaisessa tai Suur Jyväskylä lehdessä ollut sitten olevan Jyväskylän yliopiston it- alan asiantuntija haastattelu, jossa tämä totesi, että alan yritykset tiedustelevat heiltä suoraan osaajia tiettyihin it- alan tehtäviin , eli eivät yritykset näitä tekijöitä ” työkkärin ” kautta hae. Lisäksi rekrytointiprosessi on usein raskas ja aikaa vievä, joten helpommin työnantaja ottaa töihin ihmisen, jonka löytää omien tuttujen tai kontaktiensa kautta.

   Toinen asia on tietysti se, että alueen ja kaupungin elinkeinorakenne ei saa yksipuolistua liikaa: eli kasvava ja elinvoimainen yksityissektori on tärkeä, jotta julkisen puolen työpaikatkin voivat hyvin. Kunnan suuri rooli työllistäjän kertoo myös elinkeinorakenteen yksipuolistumisesta.

   • 13.3.1

    Matti Johannes sanoo

    On totta, että kaikki avoinna olevat työpaikat eivät tule työkkäriin. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että ne voidaan helposti täyttää ilman ilmoitteluakin. Mikä puolestaan kertoo siitä, että työhaluisia työttömiä löytyy ja paljon. Mikä se sellainen työpaikka on, jota ei saada täytettyä, mutta jota ei kuitenkaan viitsitä ilmoittaa missään?

    Oma työnantajani on jo pitkään pystynyt täyttämään yksittäiset paikat ilman ilmoitusta, koska avoimia hakemuksia tulee niin paljon kaikentasoisilta työnhakijoilta. Kun paikkoja on ollut täytettävänä useampi, on yleensä riittänyt kun on laitettu liikkeelle huhu että nyt rekrytoidaan tähän tehtävään. Avointen hakemusten määrä pompsahtaa saman tien.

    Työkkäriin, tai lehteen ilmoitusta ei laiteta, koska sitten hakemuksia tulee jo satoja ja pelkästään niiden läpikäymisessä on hirveä homma.

    Että on nää passiivisia nää työttömät.

    • 13.3.1.1

     PeelsePuupi sanoo

     Niin Pete, eli missä nyt sitten loppujen lopuksi olikaan ne työpaikat, joita puolen miljoonan suomalaisen työttömän pitäisi hakea? Kun ne täytetään saman tien korkeammalla työmotivaatiolla varustetuilla työttömillä? Logiikkasi ontuu niin pahasti, että tarvitsisi sauvat.

     • 13.3.1.1.1

      töytön sanoo

      Nykytrendi on, että ainakaan eläkkeelle siirtyvien tilalle ei enää palkata ketään, kiristetään vaan ruuvia päässä jäljellä olevilla työntekijöillä.

      Tähän piilotyöpaikan saamiseen tulee varmasti joku huuhaakurssi pikapuoliin työttömille ympäri Suomen, tyyliin ”revi työpaikka naapurisi kaverin seinästä” ym. Yhdellä käymälläni kurssilla ”kouluttaja” sanoi vakavalla naamalla, että ”menkää johonkin työpaikkaan ja ruvetkaa vaan tekemään töitä, ehkä ne palkkaa kun olet niin innokas työntekijä”. Harmi kun en saanu nauhalle.

     • 13.3.1.1.2

      LL sanoo

      Yli 50-vuotiailla (tai jo yli 45v.) työttömiksi joutuneilla ei ole mitään realistista mahdollisuutta enää saada työpaikkaa, josta saisi normipalkan tai voisi tehdä sitä minkä osaa tai mihin on koulutettu. Tämä on totta.

  • 13.4

   Päivin Pylkkerö sanoo

   Minäkin haluaisin huomauttaa, että suurin osa näistä avoimista paikoista täytetään työpaikan vaihtajilla, ei suinkaan työttömillä tai vielä vähemmän pitkäaikaistyöttömillä.

   Piilotyöpaikkojen suuri määrä ei ole totta kaikilla aloilla. Joillakin aloilla suurin työllistäjä on julkinen sektori ja julkisen sektorin työpaikkoja ei saa lain mukaan piilottaa, vaan ne on laitettava julkiseen hakuun. Suurin osa näistä julkisen sektorin avoimiksi ilmoitetuista paikoista on vain näennäisesti avoinna (poikkeuksena ehkä sosiaali- ja terveysala). Pitkä ja kallis hakuprosessi järjestetään, kymmenet tai sadat ihmiset lähettävät hakemuksen täysin turhaan, useampi henkilö haastatellaan täysin turhaan ja lopulta paikan saa jo ennalta valittu henkilö. On erittäin turhauttavaa lähettää hakemuksia näihin näennäisesti avoimiin paikkoihin. Kun lukee Valinta ei tällä kertaa kohdistunut sinuun – viestistä, että valittu henkilö oli jo töissä kyseisessä organisaatiossa ja näkyy olevan LinkedIn tuttu haastattelijoiden kanssa, niin kokee olevansa täysi tollo kun näitä paikkoja hakemuksillaan pommittaa. Miinustetaanpa nämä näennäisesti avoimet paikat tuolta molin sivuilta, niin paljonko jää jäljelle?

   • 13.4.1

    trals sanoo

    ”että suurin osa näistä avoimista paikoista täytetään työpaikan vaihtajilla, ei suinkaan työttömillä tai vielä vähemmän pitkäaikaistyöttömillä. ” Tämän suuntaisesti totesi Sitran vanhempi neuvonantaja Mikko Kesä Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 2.1.2015. Ja oikeassa olet noista näennäishaussa olevista julkisen sektorin paikoista. toki sama koskee myös jossakin määrin kolmatta sektoria ja järjestömaailmaa, jonne myös palkataan usein ennalta tunnettuja henkilöitä.

 13. 14

  LL sanoo

  Kannala on selvästi maamme nykyhallituksen miehiä. Tai yrittää olla kovasti Herra.

  Kovaa debattia käytiin tänään eduskunnassa, kun siellä käytiin keskustelua opposition tekemästä työllisyyspolitiikkaa käsittelevästä välikysymyksestä. Areenasta löytyy.

  Olipa hurjaa settiä, kuulkaas! Katsoin ja kauhistuin Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro kertoi kirkkaasti keiden puolella koko puolue on. Hermostunut kaksoisministeri Lindström ei osannut kuin irvailla alatyylisesti vasemmistolle. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käytti Juhana Vartiainen, ja hänpä tietää että kun palkkoja leikataan ja työttömyysturvaa heikennetään, niin kilpailukykymme paranee. Suomeksi: jokaisen palkkatyössä käyvän ja kaikkien työttömien elinoloja tiukennetaan, kurjistetaan.

  Parhaimmat puheenvuorot pitivät Sdp ja Vasemmistoliitto, erityisesti Anna Kontula joka osaa puhua selkeästi, suoraan ja kiertelemättä. Kannattaa katsoa ja kuunnella miten työttömistä puhutaan eduskunnassa. Kovaa puhetta, ja yhä kovemmaksi käy.

  • 14.1

   töytön sanoo

   Aika epäuskoisesti kuuntelin ja katselin settiä. Oinosen puhetta kuunnellessa en tienny pitäskö itkee vai nauraa.

   • 14.1.1

    LL sanoo

    Oinonen on kyllä ihan väärässä paikassa. Hänen ei kuuluisi olla eduskunnassa ollenkaan.

    • 14.1.1.1

     töytön sanoo

     Näköjään Karjalasta kajahtaa tarvittaessa näitäki, valitettavasti. Kovasti ootin Benin puheenvuoroa, näin fanina. Vartiaisella suu mutrusi koko ajan, mikä lie einespulla suussa ollu?

 14. 15

  Laurent sanoo

  Ja kun ottaa huomioon vain kokopäiväiset palkkatyöt, Pirkanmaalla on 410 avointa työpaikkaa. Eli puolet ilmoituksista on osa-aikatyötä ja/tai jotain provikkapalkalla lehtien kaupittelua (joita kumpaakaan työttömän ei kannata ruveta tekemään).

  • 15.1

   Arttu sanoo

   Yleensä on myös mahdollisuus tehdä useampaa duunia. Ihmiset ei vaan Suomessa ole tottuneet yhdistämään osa-aikatöitään.

 15. 16

  moi sanoo

  Kiitos taas kirjoituksesta Sakulle. Alunperin tuon kommentti lipsahti väärään juttuun, mutta onneksi tuli silti nähdyksi.

  ”Avoimissa” paikoissa on tosiaan paljon myös täysin epäkuranttia tarjolla, samat kiertävät koko ajan.

 16. 17

  Piippolan vaari sanoo

  Paras tapa hoitaa työttömyyttä on luoda yrittäjäystävällinen toimintaympäristö.

 17. 18

  Viikuna sanoo

  Tästä huomaa kuinka työväenliikkeen (tai työttömänväen-) ”intellektuellit” puhemiehet ovat erkaantuneet puolustamiensa ihmisten todellisuudesta. Itse asiassa usein edustajat ja edustettavat eivät edes siedä toisiaan.

  • 18.1

   Saku Timonen sanoo

   Minä en ainakaan siedä sinua, joten voit lopettaa trollaamisen täällä. Tästä lähtien poistan kaikki kommenttisi ja sanon etukäteen, että nimimerkin vaihtaminenkaan ei auta. Näen sekä IP- että sähköpostiosoitteesi, Martti.

 18. 19

  T. K. Lehtinen sanoo

  TYÖPAIKKA, mikä tämä on.. onko se siis paikka, jossa tehdään töitä .. Avoimia piilotyöpaikkoja on pilvin pimein, kuulostaa hämärähommalta.Vai onko nämä ”työpaikat” niin jemmassa, että työnantaja palkkaisi, muttei itsekään löydä ko, paikkaa?
  Eli paskaahan tässä puhutaan, on vamaan tunti siellä, tunti täällä. Ei siellä paikkaa ole, vaan niitä kuuluisia tekemättömiä töitä, jotka pitäisi tehdä maksamattomalla palkalla..

 19. 20

  sauhuttelija sanoo

  Hyvin huolestuttavaa on se, että tuommoisen tekstin oksentamista kutsutaan työksi ja että siitä maksetaan Kannalalle palkkaa.
  Mitävittuu- palstalla moni kirjoittaa vielä raflaavampaa paskaa mutta ihan vapaaehtoisvoimin.

  Kannalan työnantajana soisin hänelle mahdollisuuden liittyä iloisten työttömien loisten joukkoon ja antaisin palstatilansa mitävittuväen innokkaiden ja ilmaisten kirjoittajien käyttöön.

 20. 21

  Mikael Teljä sanoo

  Kannalan _täytyy_ olla vaan trolli. Onko häntä edes olemassa? Toistaiseksi tämä parodiahahmo on käynyt pääkirjoituksissaan läpi kaikki typerät oikeistolaisteemat, ikään kuin hän ei olisi ikänä kuullutkaan lukuisia kertoja ladottuja vasta-argumentteja.

  Teoriaa parodiahahmosta myös vahvistaa eriskummallinen muotokuva silmät vääristävine pullonpohjalinsseineen.

 21. 22

  Asijantuntia sanoo

  Tiedoksi Tamperelaisessa mainostaville yrityksille: minä en tule teidän mainoksianne näkemään niin kauan, kun tämä Kannala on lehdessä.

 22. 23

  trals sanoo

  Typerää asennetta Kannalalta. Ja mielipiteissään heijastuu tietämättömyys työmarkkinoiden toiminnasta ja työttömyydestä ylipäätänsä.

 23. 24

  Pekkis sanoo

  Kuka omistaa ja rahoittaa Tamperelaisen? Onkohan taustalla sama rahoittaja ja samat pyrkimykset kuin MV-lehdellä? Tarkoituksena on aiheuttaa kaaosta ja vihaa Suomen sisällä. Tietääkseni MV-lehteä rahoittaa joku taho Venäjältä.

 24. 25

  Aikamies sanoo

  Näin se on nähtävä. Trollaushan se – tai lääkitys on pielessä.

  Toisaalta: Futurologit eli tulevaisuuden ennustajat jo vuosikymmeniä sitten arvelivat järjestelmän tulevaisuudessa tuottavan riittävästi (mitä se sitten tarkoittaakaan) kaikkien osallistumatta (tavaran)tuotantoon. Jatkuvaan (kulutuksen)kasvuun perustuva talous ehkä on tullut tiensä päähän ja yhteiskuntajärjestelmämme ”värähtelee” eli hakee uutta toimintamallia – joka siis ei perustu jatkuvasti lisääntyvään (tavaran)tuotantoon.

 25. 26

  Virva Itäranta sanoo

  Kannala on kapitalistisen thatcherilaisen talouspolitiikan äänitorvi. Niitä on muitakin, kuten nykyinen hallitus. Sen mukaan syyllistetään työttömät omasta työttömyydestään, vaikka syy on viime kädessä aina valtion politiikan. Yleinen mielipide saadaan vihamieliseksi näitä toisten taskuilla loisivia kohtaan. Samalla ammattiyhdistysliikkeet pyritään ajamaan alas, jotta työehdot ovat käytännössä täysin työnantajan määriteltävissä. Myös hyvinvointiyhteiskunta romutetaan ”liian kalliina ylläpitää”, jotta tuensaajat saadaan pakotettua matalapalkkaisiin töihin millä ehdoilla tahansa. Ja, jos yksi työ ei riitä maksamaan ylisuuria vuokria, pitää tehdä kahta. Näin kääritään valtaeliitille satumaiset voitot ja maksatetaan sijoitusasunnot kahden työn tekijöillä. Tämä on kauhukuva Suomesta, joka näyttää olevan hyvän matkaa toteutumassa. Muuten Kannalan kaltaiset eivät voisi kirjoitella pääkirjoituksiaan, vaan joutuisivat etsimään muita töitä.

 26. 27

  Kimmo sanoo

  Onkohan metalliliiton TES palkkaluokka7 yli 10 € tunnille..
  Miksei jossain pirkanmaalla kaikille töissäkäyville makseta korkeiman palkkaluokan mukaan…

 27. 28

  Luonnonsuojelija sanoo

  Mistä löydän töitä? En löydä tähän vastausta mistään. Helppo on työttömiä syyllistää, kun oma maha on täynnä eikä työttömyydestä joidenkin kohdalla ole mitään vaaraa. Tämä koskee kaikkia hyväosaisia, joten ei heillä ole yhtään mitään käsitystä työttömyyden kurimuksesta. Kaikkien hyväosaisten pitäisi itse kokeilla työttömyyttään vähintään vuoden. Ehkä sitten ymmärrys työttömiä kohtaan edes hieman lisääntyisi, jos lisääntyisi.

  • 28.1

   Lento sanoo

   Näkisin asian niin, että työttömiä syyllistetään juuri siksi, että todellisuudessa itselläkin on työttömyyden vaara. Kyseessä on eräänlainen maaginen ajattelu, jonka avulla koetetaan lykkiä itseä kauemmas pelottavasta tai epätoivottavasta tilanteesta esittämällä tuohon tilanteeseen päätyneet ”ihan jonain muuna” kuin mitä itse on. Tähän päästään vaikkapa esittämällä työttömyys työttömän omana syynä: ”Koska minä en halua olla työtön, kuten tuo, ei minusta voi tulla työtön.” ”Koska en ole laiska, kuten tuo, minusta ei voi tulla työtön.” ja niin edelleen. Koska itselleen valehteleminen on monesti vaikeaa ja onnistuu huonosti, herättää siitä seuraava epämiellyttävä olo aggressioita välteltyä ryhmää kohtaan.

  • 28.2

   LL sanoo

   Asenne työttömiä kohtaan on hyvin syvällä koko kulttuurissamme. Niin syvällä, että vielä nyt 2000-luvulla eduskunnan istuntosalissa puhutaan laiskoista tai niistä, heistä, toisista; sohvaperunoista, kouluttamattomista onnettomista tai työttömien aktivointitoimenpiteitä tarvitsevista ja elämänhallintansa täysin menettäineistä. Tai siitä, että suomalainen hyvä sosiaaliturva ihan OIKEASTI houkuttelee työttömäksi jäämistä.

   Ihan totta, oli hierottava korvia ja silmiä kun kuuntelin eduskunnassa käytyä välikysymystä työllisyydenhoidosta. Mistä ihmeen maailmasta nämä, jotka puhuvat työttömistä yhä niin halveksuvasti, ovat oikein tähän yhteiskuntaan ja tähän eduskuntaan oikein tulleet?

   Puhujina ovat ihmiset, jotka ovat eläneet myös 1980-luvulla. Työttömyys oli silloin alhaisin mitä Suomen historiassa on koskaan ollut: noin 3% ja samaan aikaan sosiaaliturva ja työttömien etuudet korkeimpia ja parhaimpia kuin koskaan on ollut tämän maan historiassa. Työttömien etuuksia ja sosiaaliturvaa on leikattu sen jälkeen todella paljon. Siis hyvin paljon. Eikä se ole johtanut uusien työpaikkojen syntymiseen.

   Juhana Vartiainen (kokoomus) väitti, ihan vakavissaan, että sosiaaliturvaa leikkaamalla työttömät hienosti vain tuupataan töihin ja se innostaa työnantajat työllistämään työttömiä. Huomatakaa sana ”työllistää”. Se ei tarkoita, että työstä välttämättä maksettaisiin edes palkkaa.

   • 28.2.1

    Arttu sanoo

    Sinänsä en työttömien halveksuntaa ymmärrä, varsinkaan niiden jotka oikeasti hakevat töitä. Mutta kyllähän työ pitäisi tehdä aina kannattavaksi ottaa vastaan eikä niin että joku työ ei kelpaa sitten (varsinkin täysaikainen). Itse olen nyt mukavassa työpaikassa, palkka ei kaksinen ole, mutta tekisin mielelläni vaikka siivoushommia joista varmaan saisin jos mahdollista niin hiukan vähemmän, kuin olisin päivärahoilla.

    Ehkä perustulomalli muuttaa asiaa niin että lyhyitä osa-aikaisia töitäkin kannattaa ottaa vastaan.

 28. 30

  Lento sanoo

  Eli siis.
  Jos otetaan premissiksi se, että valtaosa saatavilla olevista duunipaikoista on piilotyöpaikkoja. Joita saa, jos vaan ne löytää ja niihin hakee.

  Niin se ilmeisesti tarkoittaa, että yrityksillä ON varaa työllistää ihmisiä ihan oikealla palkalla oikeaan duuniin (ja ehkä jopa tarjota työhön koulutus, kun kerran tätä samaa vaihtoehtoa kerran kaikille tarjotaan).

  Mistä sitten taas puolestaan seuraa, että meidän nykyisen hallituksen linjaukset on (tästäkin näkökulmasta) täysin virheellisiä. Koska yrityksillä kerran on jo rahaa palkata.

  Ongelma on siis pohjimmiltaan kommunikatiivinen. Yritykset nyt on vaan vähän silleen asseja/autismin spektrillä tahi ihan vaan ujoja, että eivät saa kakaistua ulos, että meillä nyt tässä ois, tätä duunia.

  Eli kommunikaatiokasvatuksen kauttahan tätä nyt kannattaa alkaa ratkaista. Ja kuinka ollakaan, mulla on tähän sopiva ratkaisu ja koulutus. Että jos löytyy silleen parin vuoden palkan edestä ostajia, niin voin polkaista yrityksen pystyyn ja alkaa myydä firmoille konsulttipalvelua ”Miten viestin yritykseni avoimet työpaikat työnhakijoille”.

  • 30.1

   Pete sanoo

   Piilotyöpaikkojen kohdalla ongelma on osittain myös siinä, että yritys ei välttämättä itsekään tiedä tarvitsevansa jotain tiettyä työpanosta. Vaikka yrityksellä olisikin varaa palkata työntekijä, niin ei sitä työntekijää ole kuitenkaan järkevää palkata, mikäli hän ei tuo mitään lisäarvoa yrityksen toimintaan. Aktiivinen ja osaava työnhakija parhaimmillaan luo yritykseen uuden työpaikan, josta edes yrityksen johdolla ei ollut tietoa ennen tätä henkilöä.

   • 30.1.1

    Lento sanoo

    Ahaa, eli käytännössä työnhakijan on tunnettava yrityksen toiminta paremmin kuin ne henkilöt, jotka yritystä hallinnoivat, jotta he voisivat hakea työpaikkoja, joista toimarit ja henkilöstöpäällikötkään eivät ole selvillä. Tämähän menee peräti jännäksi. Toivottavasti puheena olevien yritysten kaikki kokouspöytäkirjat, strategiat ja tilinpäätökset ovat julkisesti saatavilla, muuten tällaisia johtopäätöksiä voi olla aika hankalaa tehdä.

    Saattaisi se toki olla muutenkin hankalaa sellaiselle, jolla ei ole talouspuolesta tai hallinnosta mitään käsitystä, mutta kyllähän työttömät tällaiset haltsaa, koska enemmistö työttömistä on väistämättä huippuunsa koulutettuja nerokkaita moniosaajia, joiden toimintakyky ja itseohjautuvuus on yli-inhimillistä tasoa.

    • 30.1.1.1

     Pete sanoo

     Kyllähän tuota näköjään asian kuin asian saa kulostamaan hankalalta niin halutessaan. Minkähänlaisia superihmisiä kuvittelet markkinointipuolen henkilöiden olevan? Heidän työnkuvansa kun suurimmilta osin on tehdä asiakkaalle selväksi, kuinka hyödyllinen ja tarpeellinen heidän tuotteensa on asiakkaalle. Vaikka asiakkaalle itselleen ei olisi aikaisemmin tullut mieleen, että hän tätä tuotetta edes tarvitsisi.

   • 30.1.2

    LL sanoo

    Siten tuo logiikka toimii, että jos olet jossakin organistaatiossa jo työsuhteessa, vaikka vaan tuntiyöläisenä tai vaan määräaikaisena, niin organisaatioiden/yritysen sisällä on sisäisenä hakuna avoinna sijaisuuksia tai jopa pidempiä työsuhteita. Nämä työpaikat eivät koskaan tule julkiseen ja avoimeen hakuun. Näitä työpaikkoja on paljon tai no, vähän riippuen organisaatiosta tai yrityksestä tai yhteisöstä. Aika paljon näitä töitä/työpaikkoja jaetaan myös ns. tiskinalta (eli täysin ohi virallisten työmarkkinoiden ja suhteilla).

  • 31.1

   töytön sanoo

   Joo eikun vaan Tamperelainen-lehteen hakemusta sisään :).

 29. 33

  Juhani Valli sanoo

  Kiihotus kansanryhmää vastaan on puhetta tai kirjoitusta, jonka tarkoitus on halventaa tai pelotella kansanryhmää tai lietsoa väkivaltaista tai syrjivää toimintaa kansanryhmää kohtaan. Yleensä kansanryhmällä tässä yhteydessä tarkoitetaan rodun, etnisen taustan, kansallisuuden, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden määrittämää kansanryhmää.

  Pidän työttömiä kansanryhmänä, joiden toimeentulosta ja mielenterveydestä on syytä on huolissaan. Kannala edustaa lähinnä öykkärisukupolvea, jolle työtön ei merkitse mitään. Työtöntä vihaa Kannalan mukaan hänen veljensäkin. Lyötyä on helppo lyödä ja ihmistä, jonka energia menee veitsenterällä olevan taloutensa tasapainossa pitämiseen.

  Kun jokin menee rikki, hänellä ei ole rahaa sitä korjauttaa. Kannalat menevät ostamaan uuden. Ja Saku Timonenhan on jo monet kerrat kertonut millaisia töitä työttömälle sitten tarjotaan hengenpitimiksi.

 30. 34

  Työtön numero 600 001 sanoo

  Jos jollakin on tietoa mistä saa töitä työehtosopimusten mukaisella palkalla niin tulen heti töihin. Olen tässäkin kuussa hakenut jo 30 työpaikkaa eri keinoilla enkä ole mihinkään päässyt. Olen käynyt paikanpäällä yrityksissä kysymässä työtä, olen lähetellyt hakemuksia ja CV:tä, olen soitellut firmoihin ja työpaikkoihin. Olen kokeillut jopa sitä, että ollaan naapurin kanssa, joka on myös työtön yhdessä kierretty eri firmoissa kysymässä töitä, koska silloin säästää bensoissa kun kulkee samalla autolla töitä etsimässä.

  En ole saanut töitä vaikka olen tarjoutunut tulemaan kuukaudeksi töihin työharjoittelijaksi täysin ilman palkkaa tai oppisopimuksen kautta töihin halvemmalla. Työkokemusta minulla on eri aloilta 15 vuotta, sen lisäksi on BC-ajokortti, ensiapukortti, työturvakortti, trukkikortti. Osaan puhua englantia, ruotsia ja saksaa. Koulutusta on automaatio mekaanikon paperit (3v ammattikoulu), lukio ja tietotekniikan insinööri AMK.

  Minulle kelpaa ihan mikä tahansa työ josta maksetaan vähintään TES-minimit ja työtunteja on riittävästi, koska olen sen verran köyhä että en tule toimeen osa-aikaisella työllä näin kalliissa maassa kuin suomi on.

 31. 35

  Hermanni Manninen sanoo

  Olemme asian ytimessä. Turvapaikkapolitiikkaa on paha perustella työvoimatarpeella, jos edes nykyisille työttömille ei riitä töitä.