Suuri kokeilu

Kolmanneksi uskon, että oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia on voitava työllistää tarvittaessa myös normaaleja työehtoja matalammilla kustannuksilla. […] Tähän liittyen pidän myös perusteltuna hallituksen päätöstä selvittää mahdollisuudet luoda oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille normaalista poikkeava kotouttamisajan sosiaaliturva, jossa tukien taso ja vastikkeellisuus ohjaisi normaalia voimakkaammin mihin tahansa työhön.

Samalla meidän on tietysti poistettava kannustinloukkuja ja kevennettävä työllistämisestä tulevaa riskiä yrittäjälle myös yleisesti. 

Nämä otteet kansanedustaja Kai Mykkäsen (kok.) blogista kertovat ymmärtävälle mihin suuntaan ollaan menossa. Oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista aiotaan tehdä palkattoman työn sekä alemman ja vastikkeellisen sosiaaliturvan koekaniineja. Sitten heikennykset laajennetaan koskemaan kaikkia.

Eilisillan Pressiklubin mediavieras kiteytti asian niin, että loppupelissä sosiaaliturvan alennukset tulevat koskemaan kaikkia.

Tätä eivät halua ymmärtää ne lyhytnäköiset, joiden mielestä oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden on osoitettava kiitollisuuttaan tekemällä työtä korvaukseksi ylläpidostaan. Ymmärrystä hämärtävät kansanedustaja Leena Meren (ps) kaltaiset asian vierestä puhujat. Meri vertasi eilisen A-studiossa turvapaikanhakijaa kesälomalla maalle sukuloimaan menevään itseensä, joka osallistuu talon töihin itsestään selvänä asiana.

Sanotaan se vielä kerran. Vastaanottokeskuksissa asuvien turvapaikanhakijoiden osallistuminen lumitöihin tai oman lähialueen kunnostamiseen ei vaadi minkäänlaisia muutoksia lainsäädäntöön. Nämä työt voidaan ihan luontevasti liittää osaksi kotouttamisohjelmaa jo nyt eikä kukaan vastusta tällaista ajankuluksi tapahtuvaa osallistumista yhteisön toimintaan.

Asia muuttuu ihan toiseksi silloin, kun ruvetaan puhumaan normaaleja työehtoja alemmista palkoista sekä muita alemmasta ja vastikkeellisesta sosiaaliturvasta. Hämmästellen olen huomannut, että monet ns. maahanmuuttokriittisyyteen taipuvat työttömätkin kannattavat tällaisia ajatuksia. Heidän mielestään uudet tulokkaat vievät heiltä viimeisetkin mahdollisuudet palkkatyöhön ja siksi on oikein, että tulokkaat laitetaan tekemään työtä pienemmällä palkalla tai jopa kokonaan ilman palkkaa.

Pahemmin ei itseään voisi ampua jalkaan. Kun meille on saatu luotua kahden kastin sosiaalietuudet, niin sitten ruvetaankin Mykkäsen tavoin katselemaan kaikkia työttömiä sillä silmällä. Kun yksi ihmisryhmä tulee toimeen alennetuilla ja vastikkeellisilla etuuksilla, niin silloin niillä tulevat toimeen kaikki. Kun osan sosiaalietuudet voidaan antaa rahan sijaan ruoka- ja vaatekuponkeina, niin silloin niillä kupongeilla voidaan korvata kaikkien etuudet. Jos osa väestä voidaan Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman mukaan sijoittaa ympäri maata tekemään palkatonta työtä ilman poistumisoikeutta paikkakunnalta, niin silloin voidaan sijoittaa kaikki.

Vastalauseet suunnataan jo ennakolta kohdistumaan turvapaikanhakijoihin. Niitä tulee liikaa tukkimaan työmarkkinat ja kilpailemaan rajallisista sosiaalietuuksista. Ne pitää voida ohjata palkattomiin töihin ja niiden liikkumisvapautta pitää voida rajoittaa. Nehän ovat niitä ja me olemme meitä.

Suomen perustuslaki velvoittaa kohtelemaan ihmisiä yhdenvertaisesti lain edessä. Hyväksyttävä syy asettaa jokin ihmisryhmä eriarvoiseen asemaan ei ole kieli, etninen alkuperä, lähtömaa, uskonto tai turvapaikanhakijan status, vaikka moni itseoppinut netin valtiosääntöekspertti tulee tähänkin juttuun niin kommentoimaan.

Meneillään on sosiaalietuuksien alentamisen ja vastikkeellistamisen kokeilu turvapaikanhakijoilla. Kun kokeilu onnistuu, niin se laajennetaan koskemaan kaikkia tuilla eläviä. Meneillään on palkkojen alentamisen kokeilu turvapaikanhakijoilla. Kun se onnistuu, niin kaikkien palkkoja alennetaan.

Monille vielä toistaiseksi palkkatyössä oleville tämä kokeilu turvapaikanhakijoilla sopii hyvin. He eivät tule ajatelleeksi mitä heidän omalle työpaikalleen tapahtuu sitten, kun kunnan leipään oikeuttavia kuponkeja palkakseen saava puolimiljoonainen omista ja vieraista koostuva joukko kolkuttelee yritysten ovia.

 

Kommentit
 1. 2

  Markku T Koivisto sanoo

  Aivan nappiin meni, Sakari. Pointti on se, että laitetaan köyhät ja köyhemmät tappelemaan keskenään. Hirvittävää on se, että köyhät eivät sitä itse ymmärrä. Itse olen takuueläkeläinen, mutta ei tulisi mieleenkään kadehtia maahanmuuttajia.

  • 2.1

   tantsu sanoo

   Olen täysin samaa mieltä. Hallitus (ja persut puolueena, yrittäessään hädissään parantaa surkeita kannattuslukuja ) käyttävät ”hyödyllisiä idiootteja” sumeilmetta hyväkseen. Ykkinkertainen näkee vain oman nenänsä päähän, ei isoa kuvaa, joka käy tässä maassa yhä pelottavammaksi.

   • 2.1.1

    Kiakkoviaras sanoo

    Hyödyllisiä idiootteja ovat Nallen käyttämät vasurit. Ainakin heistä ne, joille pienipalkkaisen tai työttömän suomalaisen asia sydämellä. Jos sellaisia vasureita siis enää on.

 2. 3

  Matti sanoo

  Palkkojen alentamisen tie on vaarallinen. Amerikkalainen unelma, jossa kaksi työtä wei riitä elämisen ylläpitoon häämöttää.
  Itse en ihan niin kriittisesti suhtaudu sosiaaliturvan leikkauksiin, tukien tason pitää mahdollistaa eläminen muttei estää työn vastaanottoa. Toki niin että sama laki ja tuki kaikille, ei kahden kerroksen markkinoita ole syytä luoda.

  • 3.1

   Pekka sanoo

   Kyllä tukia pitää tälläisenä aikana nostaa.

   Työaikaa myös voisi lyhentää mutta palkkaanostaa, niin kaikille riittäisi töitä ja vielä paremmalla palkalla

   Eihän meillä ole mitään rakenteellisia ongelmia ja työnantajilla on varaa maksaa paremmin. Saahan jotkut yrttäjät vielä palkkaa

 3. 5

  sanoo

  Jaan huolesi, juuri noin voi käydä. Toisaalta vaaransa on siinäkin, että turvapaikanhakijoita, pääasiassa riuskoja nuoria miehiä makuutetaan jouten kuukausitolkulla, kuten nyt. Varsinkin aidosti traumatisoiduille on helvettiä, ellei voi muuta kuin muhia synkissä mietteissään. Ennen pitkää sällit keksivät muuta puuhaa kuin työ, ulottuen keskinäisestä ja kantarasistien kanssa käydystä nujakoinnista ilkivallan ja raiskausten kautta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Siksi itse kannatan tätä työn teettämistä, esim. Suomen tieverkoston kunnostamista nyt kun öljy on tilapäisesti halpaa. Tekemisen pitää kuitenkin olla vapaaehtoista eikä siitä kieltäytymisen saa vaikuttaa minimitukiin. Toki työhön osallistujille voitaisiin tarjota ylimääräinen kannustin esim tehostettuja kielikoulutuksena.

  • 5.1

   keke sanoo

   ”Tekemisen pitää kuitenkin olla vapaaehtoista eikä siitä kieltäytymisen saa vaikuttaa minimitukiin.”

   Ei vaan työstä pitää saada palkkaa ja noudattaa TES:iä

 4. 6

  Pera2 sanoo

  Enää kaivattaisiin kansanedustaja esittämään suvaitsevaisuusveroa, jolla maahanmuuton kustannukset kustannettaisiin, ja siihen osallistuminen olisi vapaaehtoista. Uskon, että tämän blogin lukijat näkisivät tämän aloitteen seurauksia vähän pitemmälläkin aikavälillä.

  Osaako Saku tai joku vastata miten populismi jyrää vielä nykypäivänäkin? Internet teki tiedon (ja ”tiedon”) etsinnästä helppoa, mutta silti tuntuu että tätä mahdollisuutta ei osata käyttää.

  • 6.1

   LL sanoo

   Maahanmuutto ja maahanmuuton kustannukset ovat kovin iso yläkäsite eikä anna oikeata kuvaa koko siirtolaisuudesta. Maahanmuuttaja on myös maastamuuttaja ja päinvastoin. Maastamme poismuuttaa (on muuttanut jo vuosien ajan) noin 15.000- 20.000 ihmistä vuosittain. Suomessa kasvanut ja koulutettu ihminen tuottaa ensimmäisen 30 elinvuotensa aikana valtavat kulut. Jos hän muuttaa maasta, on kulut yhteiskunnalle moninkertaisemmat kuin yhdenkään maahanmuuttajan kotouttaminen, koulutus tai muu tukeminen yhteiskunnan täysvaltaiseksi jäseneksi.

   Laskea voi niin monintavoin, myös kuluja. Sosiaalietuuksien (sosiaaliturvan) käyttäjistä/käytöstä on myös tehty yleiseurooppalaisia vertailuja. Suomessa rikkain väestönosa (vähiten todellista tarvetta) käyttää noin 17% yhteisestä sosiaaliturvasta ja köyhin (eniten tukea tarvitsevin) väestönosa 25%.

   • 6.1.1

    Kiakkoviaras sanoo

    Siis koska maastamuutto aiheuttaa kuluja, kannattaa niiden peittämiseksi hankkia kuluja myös maahanmuutosta?

    • 6.1.1.1

     LL sanoo

     Kiakkovaras, ota euron kolikko ja tutki sitä. Siinä on kaksi puolta, vaikket kykene näkemään niitä yhtä aikaa.

 5. 7

  sanoo

  Minä olen jo pitkään sanonut, että sosiaaliturvaperäinen maahanmuutto on ainoastaan väline suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan murskaamiseen.

  Nyt sinäkin alat ymmärtää.

  Vielä kun ymmärtäisit sen, että ainoa keino ongelmien välttämiseen on sosiaaliturvaperäisen (eli ns. humanitaarisen) maahanmuuton voimakas rajoittaminen.

  • 7.1

   stunned sanoo

   Ei maahanmuutto ole väline hyvinvointiyhteiskunnan purkamiseen. Heillä pelottelu ja heistä syyllisten hakeminen on sitä. Turvapaikanhakijoiden eriarvoistava kohtelu on hyvinvointiyhteiskunnan ja yhdenvertaisuusyhteiskunnan murskaamista. Saku on puhunut tästä jo pitkään. Nyt sinäkin alat ymmärtää vähän, mutta silti aika paljon menee fokuksessa pieleen.

   Ainoa keino ongelmien välttämiseen on kohdella kaikkia tasavertaisesti. Ei kahden kerroksen väelle, välityömarkkinoille, kuntouttavalle työtoiminnalle ja veronmaksajien ylläpitämille palkattomille työntekijöille.

   • 7.1.1

    Petri sanoo

    Entäpäs, jos rahat eivät vaan riitä?

    Ei ole Saku Timonenkaa esittänyt mitään ideoita, mistä ”tasavertaiseen kohteluun” tarvittavat rahat 31 000 uudelle elätettävälle revitään. Varsinkin kun mistään ei saa leikata. Eli mistä rahat maahanmuutajien elättämiseen?

    Ei riitä reilun 5 miljoonan ihmisen kansan varat kauan.

    • 7.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Eikö Petri Puumalaiselle vielä ole tullut selväksi, että et ole tervetullut tähän blogiin kommentoimaan?

  • 7.2

   Tom sanoo

   Meneekö salaliittoteoria ihan sotiin asti? Ovatko sodat Lähi-Idässä ja Afrikassa kokoomuksen juonia?

  • 7.3

   Karo Kankus sanoo

   Viimeistään tämän vuoden jälkipuoliskon aikana selvisi, ettei sosiaalietuuksien suuruus vaikuta turvapaikanhakijoiden määrään juuri mitenkään.

   Tanskaan odotetaan edelleen samaa määrää hakijoita kuin viime vuonna, tai kenties hiukan alhaisempaa määrää, vaikka turvapaikanhakijoiden tuet puolitettiin. Ruotsiin taas tulee hakijoita kaikkein eniten, mutta siellä tuet ovat Pohjoismaiden pienimmät.

   • 7.3.1

    Kiakkoviaras sanoo

    Tänä vuonna tp-hakijoiden määrä muihin Pohjoismaihin ja EU:hun on kasvanut räjähdysmäisesti, joten Tanskan kiristykset ovat toimineet juuri suunnitellusti, kun tph-määrä sinne ei ole kasvanut.

    On toki muitakin vetovoimatekijöitä kuin kympin tai pari korkeampi ”palkka” kuin naapurimaassa. Esimerkiksi Ruotsin vanhastaan suurempi mamuyhteisö, alempi työttömyysprosentti ja yleinen tunnettuus houkuttelevat.

    • 7.3.1.1

     LL sanoo

     Kiinostaisi tietää, että mikä sinusta on se vetovoimatekijä joka saa suomalaiset muuttamaan pois Suomesta?

     • 7.3.1.1.1

      Kiakkoviaras sanoo

      Eksotiikankaipuu, työ, sukulaiset, rakkaus, sää, verotus?
      Ei ainakaan se, että joku ulkomaa elättäisi vastikkeetta huomattavasti paremmin kuin Suomi. Ja vaikka olisikin joillain, niin se ei ole asia, johon Suomi voi juuri vaikuttaa.
      Mutta mitä tällä on väliä? Se on kyseisten ulkomaiden asia harkita haluavatko mahdollistaa suomalaisten muuton maihinsa. Useimmiten ovat halunneet, ihan ymmärrettävästi.

     • 7.3.1.1.2

      LL sanoo

      Suomalaisilla ei ole mitään ohituskaistoja. Kun muuttaa toiseen maahan, niin aivan samat säädökset, myös sosiaaliturvasta, koskevat niin suomalaisia kuin kaikkia muitakin maahan tulijoita.

 6. 8

  Minna sanoo

  Vihan sokaisemat ihmiset eivät näe nenäänsä pitemmälle.

 7. 9

  Minä sanoo

  Jos vastikkeellinen sosiaaliturva tulee, niin markkinoiden kilpailutilanne vääristyy todella pahasti. Ihmisille luotu mielikuva että työtön on heti syrjäytynyt kaljan kittaaja ei todellisuudessa ole koskaan pitänyt paikkaansa. Työttömien vika heistä luotu väärä mielikuva ei ole. Ollaan menossa kohti isoja ongelmia, koska tavalliset yrittäjät eivät pysty kilpailemaan palkattomien työntekijöiden kanssa, joka johtaa lisääntyvään työttömyyteen.

  • 9.1

   LL sanoo

   Tämä on se brittiläisperäinen, thatcherismiksi kutsuttu, talouspoliittinen suuntaus, jota Jyrki Katainen kertoi eräässä haastattelussa ihailevansa. Nykyhallituksemme on sataprosenttisesti miehitetty tämänkaltaisen talousajattelun puolustajilla.

   Kaikki muu on populistista puhetta: mamukriittisyyttä, rasistisen puheen hyväksymistä, kansalaisryhmien yllyttämistä toisiaan vastaan, yhteiskuntarauhan rikkominen äärioikeistolaisten suomipaitoihin pukeutuneiden leijinakorumiesten avulla ja yleisesti hyväksytty vihapuhe työttömiä sekä ay-liikettä kohtaan.

   • 9.1.1

    AMK sanoo

    Talousajetteluiden puolustajia on aika moni sipilätis stuppilo,soininitsi,häkämies…jne mutta se että he ajattelevat vain ainoastaan omaan talouttaan eivät muiden.”Kun minulla on hyvä olla niin kyllä köyhäkin rikastuu” ???rikastuuko???

    • 9.1.1.1

     Köyhä... sanoo

     Kun ahmati syö, tippuu pöydän alle väistämättä murusisa. Popsi niitä, sinä köyhä, kyllä sinä niillä pärjäät!

 8. 10

  Elina sanoo

  Turvapaikanhakija (ja myöhemmin oleskeluluvan saanut) voitaisiin tulkita opiskelijaksi (kotouttaminen on suomalaisten tapojen opiskelua) ja tiputtaa tuet vastaamaan toisen asteen opiskelijaa. Tämän vaikutus olisi 1-3 vuotta, mikä nyt ikinä katsotaankaan soveliaaksi ajaksi oppia ”kotouttamisoppimärä”. Tässä olisi sekin etu, että tuen menettää jos opinnoissa ei edisty (=kotouttaminen ei maistu).

  Työehtoihin sitä vastoin ei pidä koskea. Suomessa tehdään töitä suomalaisilla työehdoilla. Niin kauan kuin yleissitovuus pysyy voimassa niin hallitus ei edes voi päättää alemmista työehdoista. Ala kohtaiset minimipalkat on sovittu työehtosopimuksissa, ei lakitekstissä. Sipilä on jo useasti yrittänyt ottaa omaan hallintaansa työehtosopimus asioita… epäilen kovasti voidaanko lakipykälillä määrätä sopimuksia huonompia määräyksiä. Lain tehtävä on asettaa minimi, ei maksimia.

  • 10.1

   Karo Kankus sanoo

   Siis annettaisiin turvapaikanhakijoille saman verran tukia kuin lukiolaisille ja ammattikoululaisille? Kuulostaa aika vähäiseltä kun kyseessä ovat aikuiset ihmiset ja/tai perheet.

   Vastikkeellisuus kotouttamistuissa on olemassa jo nyt. Kotoutettavan on säännöllisesti ilmoittauduttava valvojille ja jos ei noudata kotoutumisohjelmaa, niin tuet pienenevät.

   • 10.1.1

    Elina sanoo

    Tuki olisi täsmälleen sama kuin kaikilla muillakin opiskelijoilla! Tälläkin palstalla on taidettu huudella yhdenvertaisuuden perään…. Tuolla ”aika vähäisellä” summalla (250 e/kk) tulee moni opiskelija toimeen (läheskään kaikki 2. asteen opiskelijat eivät asu kotona)! Tuki on ~50 e/kk pienempi kuin korkeakouluopiskelijalla, koska 2. asteen kouluissa saa yhden ilmaisen ruuan arkipäivinä.

    Jos turvapaikanhakija (oleskelupaikan saanut) ei saa ruokaa kotoutus koulussa niin toki hänelle voidaan tuo 304 / kk maksaa.

    • 10.1.1.1

     Karo Kankus sanoo

     Toisaalta, oleskeluluvan saanut ei sinänsä ole opiskelija vaan maan asukas ja ensisijaisesti hänet pitäisi yrittää saada sisään yhteiskuntaan ja työelämään. Siinä mielessä on järkevää maksaa toimeentulo ja työmarkkinatukea heille.

     Paitsi tietenkin jos opiskelu on päätoimista.

     • 10.1.1.1.1

      Elina sanoo

      Miksi peruskoulusta valmistuvan ajaminen yhteiskuntaan tapahtuu koulutuksen kautta mutta maahantulijan tunkemalla hänet halpatyövoimaksi?

      Mielestäni turvapaikanhakijoiden ensisijainen tehtävä on opiskella suomea ja Suomen tavat, kotoutua. Opiskelun ohella hän toki saa käydä töissä jos ehtii ja jaksaa. Luonnollisesti palkkatulot sitten tietyn rajan jälkeen leikkaavat opintotukea – aivan kuten opiskelijoillakin.

      Samoin maahantulija voi lopettaa kotouttamiskoulutuksen, aivan kuten nuori 2. asteen koulutuksensa mutta tällöin ei toimeentulotukea lukuunottamatta saa mitään tukea mistään. Vaihtoehtoina käydä koulu loppuun tai löytää töitä. Nuorelle ei anneta vaihtoehdoksi työmarkkinatukea (ilman koulutusta), joten miksi se pitäisi antaa maahantulijalle vaihtoehdoksi (ilman kotouttamista)?

     • 10.1.1.1.2

      Karo Kankus sanoo

      Tuota, kotouttamistukena maksettavaa työmarkkinatukeahan ei tietenkään anneta, jos ei osallistu kotouttamistoimenpiteisiin. Minä puhuin siitä.

      Suomessa kai on ajateltu työnteon auttavan aikuisten kohdalla parhaiten yhteiskuntaan sisälle pääsemisessä ja kotoutumisessa.

     • 10.1.1.1.3

      LL sanoo

      Elinalla on näköjään hyvin selvä käsitys minkälainen on tyypillinen maahanmuuttaja. Ja kaikki maahanmuuttajat ovat tämän ahtaan laatikkomaisen mielikuvan mukaisia: osaamattomia, kouluttamattomia, ammattitaidottomia, kielitaidottomia jne jne.

     • 10.1.1.1.4

      Elina sanoo

      LL,
      En oleta! Kuten tuossa aikaisemmin sanoin, kotouttamiskoulutuksen voisi aina lopettaa ja mennä töihin. Tällöin toki menettää toimeentulotukea lukuunottamatta kaikki tuet mutta tämähän ei ole onglema jos maahanmuuttajalla on koulutus ja kielitaito työllistymistä vaativalla tasolla. Kotouttamis koulutukseen joutuu vain jos ei muuten kykene itseään elättämään.

      Puhuin turvapaikanhakijoista, en maahanmuuttajista. Voit toki todistaa jollakin tutkimuksella, että turvapaikanhakijoista edes prosentti osaa suomea. Suomen kielen taito on avain työllistymiseen Suomessa. Asian voi tarkistaa vaikka täältä: [http://www.hs.fi/kaupunki/a1444797499563]

      Turvapaikanhakijoiden ”koneinsinööri” tausta on lähinnä urbaanilegenda, jota EI OLE todennettu missään. Toki voit tässäkin osoittaa minun olevan väärässä. Toistan nyt itseäni mutta puhun todellakin turvapaikanhakijoista, en työperäisistä maahanmuuttajista, jotka eivät työmarkkinatukea tai koulutusta kaipaa – koska itsensä elättämisvelvollisuus.

     • 10.1.1.1.5

      LL sanoo

      Riku Rantala &co.ovat ryhtyneet tositoimiin hankkeessaan ’startup-refugees’. Rantalan mielestä turvapaikanhakijoista on liian yksipuolinen kuva. Kauhavan vastaanottokeskus johtaja Ilkka Peura on tehnyt tilaa turvapaikanhakijoiden tekemiselle ja toiminnalle ottamalla heidän osaamisensa ja tiedot&taidot yhteiseen ja yhteisön käyttöön. Ei nämä ole mitään urbaanilegendoja.

     • 10.1.1.1.6

      Elina sanoo

      Ainakaan tuolta ’startup-refugees’ sivuilta ei vielä löytynyt yhtään mitään konkreettista. Lähinnä kaivattiin rahoittajia… mikä sinänsä on mielenkiintoista, koska jos turvapaikanhakijoissa on suoraan työhön kykeneviä ihmisiä niin mihin ne rahat tarvitaan? Ettei nyt vain oltaisi luomassa taas jotakin uutta versiota tukitöistä, joissa joku muu kuin firma jossa työ tehdään maksaa osan palkasta.

      Kokonaan omalukunsa on, että miksi vaikkapa arkkitehti, lääkäri tai insinööri tulisi pakolaisena Suomeen? Tuollaisella koulutuksella saa varmasti töitä omasta kulttuuri piiristä. Jos taas omaa kiinnostusta länsimaita kohtaan niin valinta ei silloinkaan ole Suomi. Suomi on korkeastikoulutetun työvoiman halpamaa. Insinöörin palkka taitaapi olla länsimaiden alhaisin, verotus kova, elinkustannukset järjettömät ja ilmasto ikävä. Kannattaa muistaa, että Suomi kärsii aivovuodosta, Suomi ei todellakaan ole saama puolella kun puhutaan korkeastikoulutetuista..

     • 10.1.1.1.7

      LL sanoo

      Puhetta ja jaarittelua on ihan riittävästi, tästä aiheesta. On tehtävä tekoja jotka oikeasti auttavat kanssaihmisiä. Jokainen voi tehdä jotakin.

     • 10.1.1.1.8

      LL sanoo

      Niitä ei tuottavia yksilöitä taitaa olla ihan tuomattakin. Huomaan.

     • 10.1.1.1.9

      LL sanoo

      Sinulla on vihamielinen asenne turvapaikanhakijoita kohtaan. Se on tullut jo esille.

  • 10.2

   PeelsePuupi sanoo

   Opiskellahan voi nykyään myös työttömyystuella kaksi vuotta… siis kannatetaan!

   • 10.2.1

    pertsa sanoo

    Just. Olettaen seuraavaa:

    A) sinulla katsotaan olevan työvoimapoliittinen tarve opiskella. Esim. se että perhesuhteesi muuttuvat ettekä pysty molemmat puolisonne kanssa työskentelemään vuorotyössä EI ole työvoimapoliittinen tarve

    B) koulutuksella on työllisyyttä lisäävä vaikutus. Ilman terveydellisiä syitä eivät käytännössä lähihoitajat/sairaanhoitajat/siivoojat/kiinteistönhoitajat jne voi ikinä opiskella työttömyysetuudella, sillä heidän teoreettisten työllistymisnäkymiensä parantaminen on lähes mahdotonta

    C) tuki myönnetään aina harkinnanvaraisena, eli toivottavasti olet hyvissä väleissä TE-toimiston väen kanssa.

    D) pääsääntöisesti tukea EI myönnetä uusiin alempiin yliopistotutkintoihin (kandivaiheeseen)

    Jnejne. Ei se mikään automaatti ole

   • 10.2.2

    LL sanoo

    Ei voi virallisesti, jos Te-tmsto kieltää sen. Voi menettää työttömyysetuutensa mikäli opiskelee ilman virallista lupaa.

    • 10.2.2.1

     PeelsePuupi sanoo

     Niin, mutta Elinan alkuperäisessä ehdotuksessahan oletettiin, että lakia/säädöksiä muutetaan… joten muutetaan niitä näin: katsotaan kotoutuminen työllisyyttä parantavaksi opiskeluksi, jolloin maahanmuuttaja voi opiskella luvan kanssa maan tapoja ja kieltä työmarkkinatuella. Ongelma kaikkien kannalta ratkaistu.

  • 10.3

   Haikki sanoo

   Jos maahanmuuttajan tuki tiputettaisiin opiskelijan tasolle, niin sitten hän varmaan saisi opiskelijakortin, ilmaisen (tai lähes ilmaisen) lounaan, alennuksia matkoista ja muita etuja, mitä nyt ei saa.

   • 10.3.1

    ex-opiskelija sanoo

    Elinalle:
    Opiskelijoiden terveydenhuolto on sitten myös varmasti tarjolla näille opintotukea saaville kotoutujille?
    Juuri valmistuneena voin sanoa, että opintotuella ja kaikilla niillä opiskelija-alennuksilla pärjäsi paljon paremmin kuin nykyään uutena yrittäjänä starttirahalla, kun kaikesta pitää maksaa täyttä hintaa.

    Oi niitä aikoja, kun hammaslääkäri maksoi 10-30 euroa/käynti, yleislääkärikäynti oli ilmainen, laadukas lounas maksoi 2,50€, kirjakaupassa sai alennusta 10-40%, teatteriin pääsi 2€ hinnalla, ohjatut jumppatunnit maksoivat 20€/lukuvuosi, joukkoliikenteestä sai 50% alennuksen jne.
    Asuntona oli markkinahintoja huomattavasti alhaisempi opiskelija-asunto, jonka halpaan vuokraan vielä kuului ilmainen nettiyhteys, vesimaksu, pesula matonpesukoneineen, useiden tavaroiden ilmainen lainausoikeus (kuten ruohonleikkuri) sekä sähköstä sai opiskelija-alennusta, vakuutuksistakaan ei tarvinnut maksaa kuin opiskelijan hintaa ja jopa pankit antoivat alennusta kuukausikuluistaan.

    Laitetaanko jokaiselle firmalle sitten pakkolaki, että maahanmuuttajille/turvapaikanhakijoille/pakolaisille on annettava omat alennukset, jotta ei tarvitse valtion rahoittaa heidän elämäänsä? Muussa tapauksessa ei opintotuella pysty Suomessa elämään kukaan.

 9. 11

  Christa Flink sanoo

  Itse olen jo aikoja sitten miettinyt ihan vastaavaa. Hallituksen tekemät ja ehdottamat leikkaukset ja toimet avaavat portit kahden kerroksen väen kastille joka pitemmän päälle tulee koskettamaan kaikkia. Samalla romutetaan koko minimipalkka ja työehtojärjestelmä koska uskoisin että yritykset kyllä orjatyövoiman mielummin palkkaavat jos siitä itse saisivat enemmän voittoa. Jo nyt on olemassa niitä joiden on vastaanotettava työtä josta ei palkkaa makseta ”kuntouttavana” toimintana. Lisää vain kahden kerroksen väkeä niin saadaan aikaiseksi oikein jenkkilän mallikoulun mannekiini maa.

   • 11.1.1

    stunned sanoo

    Ei ole minimipalkkaa meillä, ei. TES määrittää kunkin alan palkkatason, mutta kun tessiä ei noudateta kaiken maailman kuntouttavissa orjatöissä (ei ole työsuhdetta).

 10. 12

  LL sanoo

  Kuuluuko tuohon ajatukseen myös maastamuuton rajoittaminen? On laskettu, että noin miljoona suomalaista elää ja asuu jo muualla, muissa maissa ja mantereilla. Heitä on yritetty houkutella palaamaan takaisinnkotimaahansa, mutta jostain syystä eivät halua palata.

  • 12.2

   A.H. sanoo

   Tulevat perheenyhdistämisen rajoitukset, jotka koskevat myös Suomen kansalaisten perheitä, myös vain kiihdyttävät tätä kehitystä. Jos perhe-elämää ei voi viettää Suomessa, sitä täytyy sitten yrittää viettää jossain muualla.

  • 12.3

   Minna sanoo

   Tämä on vähän asian sivusta, mutta koska ulkosuomalaisia olisi houkuteltu takaisin Suomeen? Ulkosuomalaisten on todella vaikea päästä Suomessa töihin. Suomalaiset yritykset haluavat paikallisia näpertelijöitä, hulppea kansainvälinen kokemus herättää työnantajissa ennakkoluuloja. Jos ulkosuomalainen tuo mukanaan korkeakoulutetun puolison, niin tätä kehotetaan kouluttautumaan lähihoitajaksi. Ulkosuomalaisten on järkevintä pysyä ulkomailla niin kauan kuin asenneongelma on se mikä se on. Eräs mölinäporukka ei edes halua näitä ”isänmaanpettureita” takaisin Suomeen, sillä ”ulkomailla luuhaamisesta ei ole työelämässä kenellekään mitään hyötyä”.

   • 12.3.1

    LL sanoo

    Totta, Suomessa on todella vakavia asenneongelmia.

    Näitä ”houkutteluhankkeita” oli muistaakseni vireillä joitakin vuosia sitten, kun jo alkoi näyttää siltä, että pahus vieköön, nehän muuttavat muihin maihin. Syitä maastamuuttoon on useita, hyvin monenlaisia, ja tuo ”isänmaapetturiksi” nimittely syntyi kaiketi siitä, että osa pakkasi matkalaukkunsa, kun verotusta Suomessa pidettiin kohtuuttomana. Nyt poismuutajissa on jo paljon nuoria, alle kolmikymppisiä ihmisiä, jotka ovat syntyneet 1990-luvulla.

    Suomalaisten siirtolaisuus on ollut kautta historiamme melko suurta, kun ottaa huomioon kuinka pieni kansakunta tämä on.

    • 12.3.1.1

     Minna sanoo

     Tämä on edelleen vähän asian sivusta, eikä varsinainen vastaus nimimerkille LL, mutta vielä jonkin verran aiheesta siirtotyöläiset.

     Ulkosuomalaiset toisaalta tuovat Suomeen vuosittain kymmenien miljoonien eurojen turismitulot, mutta heistä ei ole enää mitään kuluja. Moni ulkosuomalainen maksaa myös Suomeen jääneestä omistusasunnosta ja vuokratuloista veroa ja pitää pankkitilinsä sekä puhelinliittymänsä. Nuorille sukulaisille lähetetään rahaa ajokorttiin ja luokkaretkiin ja ikääntyviä vanhempia avustetaan rahallisesti. Aikoinaan tuli Amerikan paketteja.

     Siirtotyöläisten rahaliikenne ulkomailta kotimaahan on maailmassa merkittävä apu. Siirtotyöläistä ei voi siten laskea pelkäksi ”hävikiksi”. Varsinkin kun ulkomailla opitaan uudelleen se arvo, mikä Suomessa on päässyt unohtumaan, eli omistaan huolehtiminen. Suomessa ei siis yleensä puhuta siitä, että myös Suomen suuntaan tulee ulkomailta siirtotyöläisten valuuttaa. Suomalaisilla on tapana uhriutua ja nähdä vain se, mikä on meiltä pois.

     Tähän saumaan voi palata varsinaiseen aiheeseen, eli myöskään työstä saatu kohtuullinen palkka ei katoa mustaan aukkoon, vaan se lähtee kulutuksen kautta kiertoon. Myöskään turvapaikahakijia ei yleensä syö saamiaan seteleitä ja kolikoita, vaan heihin kulutettu raha kiertää. Ja jos joku maahanmuuttaja siirtää rahaa kotimaahansa, niin se on juuri sitä mitä jotkut toitottavat, eli ”autetaan ihmisiä mielummin siellä kotimaisssaan”.

   • 12.3.2

    töytön sanoo

    Sitä itsekkin ihmetellyt miten ulkomailla suoritetulla tutkinnolla ei ole Suomessa mitään merkitystä, persettä vaan joutaa papereilla pyyhkiä. Veljieni vaimot, toinen USAsta ja toinen Venäjältä ihmettelivät kovasti asiaa (molemmat puhuvat myös hyvin suomen kieltä).

    • 12.3.2.1

     Kiakkoviaras sanoo

     Ei tässä maassa muutenkaan nykyään tutkinnoilla työpaikalle marssita. Juuri juttelin KTM:n kanssa, joka oli hakenut alan harjoittelijanpaikkaa, johon 2000 hakemusta.

     • 12.3.2.1.1

      töytön sanoo

      Juu. Se vaan katsotaan laiskuruudeksi, jos et ”työllisty” harjoittelemaan sitä työllistymistä työttömyyskorvausta vastaan työpaikkaan koeajaksi 2000 hakemuksen joukosta.

 11. 13

  A.H. sanoo

  Toinen hyvä esimerkki tästä, että rajoitukset ja huononnukset kapsahtavat myös ns. ”tavallisiin” suomalaisiin, on se että nyt kun toimeentuloedellytys tuodaan myös turvapaikan saaneiden perheenyhdistämiseen, niin vaivihkaa on mainittu että se ulottuu myös Suomen kansalaisten perheenjäseniin.

  Toisin sanoen myös se persuja äänestävä työtön kiteeläinen, joka haluaa ulkomaalaisen kanssa naimisiin, ei voikaan enää saada puolisoaan tänne, koska ei ole tuloja. Jos tulevalla vaimolla tai miehellä on omasta avioliitostaan vaikkapa kaksi omaa lasta, jotka eivät siis ole Suomen kansalaisia, persuäänestäjän pitäisi tienata 2600 euroa kuussa nettona, jotta voi tuoda uusperheensä Suomeen.

  Tilastoista voi todeta, että huomattava osa perheenyhdistämisen kautta Suomeen tulleista ovat olleet mm. filippiiniläisiä, thaimaalaisia ja venäläisiä. Tiettävästi näiden maiden miehet eivät ole Suomessa asuvien naisten suuressa suosiossa, ja vaikkapa turkkilaisia tulijoita on huomattavasti vähemmän. Uudet rajoitukset koskevatkin varmaan juuri syrjäseutujen suomalaisia miehiä, jotka ovat äänestäneet hallituspuolueita.

 12. 14

  Kiakkoviaras sanoo

  Nyt osui Timonen aivan oikeaan. Mutta kun sekään ei ole todellinen vaihtoehto, että vuosittain kymmeniätuhansia uusia tulokkaita otetaan sossun ja työkkärin elätettäviksi, niin käytännössä kysynnän ja tarjonnan lait painavat kehityksen juuri Timosen hahmottelemaan suuntaan, olkoon halituksessa kuka tahansa. Vaihtoehto olisi ”rajat kiinni”, mutta se olisi rikos ihmisyyttä ja kv. sopimuksia vastaan. Opetellaan siis uimaan.

 13. 16

  LL sanoo

  Kannattaa lukea akatemiaprofessorin Martti Koskenniemen kirjoitus Heasrista: HS/mielipide 12.12.2015.

  • 16.1

   LL sanoo

   ”Hallitus on laatinut topakan ohjelman perussuomalaisten kannatuksen laskun ehkäisemiseksi. Se ilmoittaa aikovansa ”määrätä maahantulokiellon ulkomailla oleskeleville”. Myös luvataan, että ”säädämme maahantulokiellon rikkomisesta seuraamukseksi vankeusrangaistuksen”. HS 12.12.15

   Ja linkki: http://www.hs.fi/mielipide/a1449811410317

 14. 17

  PeelsePuupi sanoo

  ”Ne” ja ”me”… Oikeastiko vielä tähän maailmanaikaan on olemassa henkilöitä, jotka eivät tunnista oman ihmislajinsa yksilöitä? Hurjaksi on maailma mennyt.

 15. 18

  Zip sanoo

  Ministeri Orpo tänään television Ykkösaamussa kysyttäessä turvapaikanhakijoiden erilaiseen sosiaaliturvaan liittyvistä perustuslaillisista ongelmista totesi (28 minuutin kohdalla) myös, että ”sinällään olen sitä mieltä, että koko suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä olisi syytä muuttaa aktivoimammaksi.”

  Ei pidä tulla kenellekään sitten yllätyksenä.

 16. 19

  Jore Puusa sanoo

  Kerta toisensa jälkeen vaikeaa käsittää, miksi jotkut peruskoulun käyneet ihmiset eivät ymmärrä seuraavaa ja seurausta seuraavasta.
  Kansa on äänestänyt oikeiston valtaan.
  Mitä ihmeessä se siis odotti saavansa? Se sai täsmälleen sen mikä oikeiston tehtävä on ollut maailman sivu. Heikentää heikosti toimeentulevien asemaa monin eri tavoin ja samalla huolehtia paremmin hyvin toimeentulevien asemasta.
  Tuota niellään nyt seuraaviin vaaleihin saakka.
  Sitten tulee valtaan —esimerkiksi— vasemmistolainen hallitus, jonka toimintakyky on sidottu edeltäneen porvarihallituksen toimiin. Kun sillä menee päin helvettiä, kansa äänestää valtaan oikeistohallituksen…..
  Ja niin edelleen.
  Kenellekään ei tule koskaan mieleen koettaa muuttaa asioita siten, että nähtäisiin kokonaisuus.

  Kun valvontakomissio oli ollut Suomessa pari kuukautta, oli yksi sen Brittijohtaja täysin valmis jo takaisin kotiinsa: Hän sanoi: ”Mikä teitä suomalaisia vaivaa? Tässä lyhyessä ajassa tuntuu, että puolet suomalaisia on käynyt kantelemassa merkityksettömistä naapureittensa, sukulaistensa tai työtovereittensa pikku teoista”

 17. 20

  Kirsti Era sanoo

  Juuri suomennan romaania kulakkien kuskaamisesta (Nl, 1930) tekemään orjatyötä nälässä ja kylmässä. Tuntuupa Mykkäsen ja persujen ajattelu kovin samankaltaiselta kuin siinä kuvattu demagogia valoisasta tulevaisuudesta. ”Autoritarismi ja totalitarismi on ihan okei kunhan ei koske minua ja läheisiäni”.

 18. 21

  Mika sanoo

  Strategian kätevyyttä llisää vielä se, että kun huononnuksia aletaan pian kantasuomalaisille tekemään, niin hölmöimmistö jatkossakin tulee syyttämään siitä maahanmuuttajia, sen sijaan että laskisivat yhteen yksi plus yksi. Nykyhallitus on vallassa jo siksi, että etenkin vähäosaiset päättivät olla ajamatta eduskuntavaaleissa omaa etuaan, vaan päättivät ennemmin ulvoa kuuta ja antaa äänensä puolueelle, jonka he luulivat poistavan maasta pahat mustat miehet. Niin kauan kuin tyhmimmistö väen vängällä vaatii saada ampua itseään jalkaan, niin kauan heistä ei ole marssimaan kadulla vappuna.

  • 21.1

   Kiakkoviaras sanoo

   Unohtui vielä mainita kansainpalkka. Sen avulla ehkä mahdollista aidosti parantaa huoltosuhdetta ilman sosiaaliturvan romuttamista, kun 500e:n kk-palkkakin olisi kannattava työntekijälle. Jää nähtäväksi onnistuuko kansalaispalkka käytännössä.

 19. 22

  Paula Niemelä sanoo

  Saku, mikä on turvapaikanhakijan , pakolaisen ja maahanmuuttajan ero? Mitä termiä tuossa virallisesti tullaan käyttämään ? Maahanmuuttajahan voi olla mistä tahansa paikasta. Pakolainen hakee turvapaikkaa…

 20. 23

  Pera sanoo

  Toivon Sakulle kovia hermojen lujuutta ja halua jatkaa sivustolleen kirjoittamista vaikka lukuisat sabötöörit yrittävät kirjoituksiesi sisältöä sotkea ja hävittää parhaansa mukaan kirjoittamasi viestin sisältö ja viestin ydin.

 21. 24

  orja sanoo

  se ajatus, että kun ihmisiä on valtion ja kuntien toimesta rahoitettu, valtio ja kunta omistavat ihmiset, ja heidän on siten ajateltava kuten julkisilla rahoilla kustannettu intellektuelli haluaa.

 22. 25

  orja sanoo

  tämä sama asiahan pätee asuntopolitikaan työlisyyspolitikaan

  ay liike saa määritää vuokra tason +asumistuen määrä perustuu vuokratasoon
  mihin se ihminen unohtui tässäkin tapauksessa se on yhteiskunnan kontrolissa
  koska ilman tukiaisia se ei asu vältämättä misään

  entäs sdp ajama tukitukityölistäminen valtion kustantamana silloinkin kyse valtion kontrolista suhtessa ihmiseen

  tuntuu kuin te-toimistot tahalisesti estäisivät oikean työlistämisen juuri tämän kontrollin takia
  ja samalla lisäävät omaa kontrollia sanelua valtaa suhteessa työnhakioihin +tukirahoilla työlistetyihin
  epäilen että mitä enemmän sdp saa valtaa ja rahaa esim työlisdyyspolitikkassa sen kapeamaksi ihmisten oma tahto ja valinan vapaus kapenee
  ja valta siirtyy valtiolle ja niiden sanelu politikalle suhtessa yksilöön

  eli tuki työlistäminenkin on periaatessa vallan väline jolla pystytään välilisesti kontronloimaan ihmisiä
  ja se joka niitä rahoja sille ihmiselle valtiolta ja kunnilta jakaa esimtukityölistäminen saa lisää valtaa päätää sen ihmisen kansalaisen työstä alasta helveitti kaikesta

  mitä vähemän ihminen on yhteiskunnan holhokki
  sitä vapaampi se on päätämään omista asioistaan

  esim taloudelinen riipumatomuus yhteiskunnan tukiaisita

  politikot ovat toteutaaneet tämän asian yhteiskunnan kustanuksella esimerkilisellä tavalla
  tekemällä järjestelmän itseleen yhteiskunnan pikiin jossa ei misään vaihessa voi pudota esim sosiaalitoimen asiaakaaksi
  samat herrat ja tädit sanelee säästöt kansalaisileen
  osalistumatta niihin itse milään tavalla
  onneksi olkoon hyvä veljet ja sisaret

 23. 26

  Pauli Räsänen sanoo

  Miettikääpäs , asioita hieman pitemmälle, ensiksikin miksi varsinkin oikeistoliberaali elinkeinoelämä haluaa maahanmuuttoa, siksi että näin saadaan tarjonnan taloustieteen oppien mukaisesti halpuutetuksi työvoima kustannuksia. Suvaitsevaisto nimen pääleen ottanut vasemmistoliberaalit puolestaan ovat edellämainitun fraktion hyödyllisiä idiootteja. Asia muuttuisi aivantoiseksi, jos meillä olisi valmiutta leikata kunnolla elinkustannuksia, vaikkapa vapauttamalla kaavoitusta sekä purkamalla rakentamiseen luotua sääntelyä, koska asuminen on meillä suurimpia menoeriä ,jos vaikkapa näillä keinoin pystytäisiin alentamaan elinkustannuksia, voitaisiin myös samalla tyytyä pienempiiin nimellisansioihin, silloin olisi edellytykset myös suotuisammat myös maahanmuutolle. Se miksi realiporvariston pirtaan ei tuollainen vapauttaminen käy, johtaisihan se kiinteistöjen arvon deflatoitumiseen ja sitäkautta myös pankkikriisiin, olen kuitenkin vakuuttunut, että tuo kehitys tulee aikaamyöten välttämättömäksi.

  • 26.1

   stunned sanoo

   Työvoimakustannuksia on halpuutettu jo kauan ennen suurta maahanmuuttoaaltoa. Sitä on kutsuttu harjoitteluksi, kokeiluksi ja kuntouttavaksi työtoiminnaksi.

   Suvaitsevaisto ei ole idioottien lauma, vaan sekalainen joukko tavallisia ihmisiä, jotka eivät halua luopua länsimaailman keskeisistä arvoista — ihmisoikeuksista ja demokratiasta yhdenkään ihmisryhmän kohdalla, koska sen salliminen johtaa eriarvoisuuteen myös muiden ryhmien keskuudessa. Esimerkiksi työttömät.

 24. 27

  Tommi sanoo

  Äkkiseltään sanoisin, että meillä on jo kahden kastin sosiaalietuuden. Niitä alemman kastin sosiaalietuuksiin kuuluvia kutsutaan opiskelijoiksi.
  Muuten kyllä täysin samaa mieltä, maahanmuuttajien käyttäminen alemman ja vastikkeellisen sosiaaliturvan koekaniineina tulee kostautumaan myös suomalaisille työttömille.