Sota köyhiä vastaan

Muistan vielä ajan, jolloin maan hallitukset taistelivat köyhyyttä vastaan. Nykyinen hallitus on julistanut avoimen sodan köyhiä vastaan. Eilen eduskunnassa tehtiin sellaisia päätöksiä, että päivämäärä 15.12.2015 kannattaa merkitä muistiin hyvinvointivaltion kirveellä pilkkomisen merkkipäivänä.

11204443_1054086301278276_3523299184735519329_n

Lista on kokonaisuudessaan hirveä ja voitte itse miettiä sen eri kohtia. Minä nostan esiin vain muutaman asian.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen merkitsee alkua paluulle sääty-yhteiskuntaan, jossa alempaan sosiaaliluokkaan syntynyt myös pysyy siellä. Sen pysymisen aloittaa varhaiskasvatuksen puolittaminen työttömien vanhempien lapsilta ja viimeistelee tulevaisuudessa yliopistoihin kaikille määrättävät lukukausimaksut. EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville määrättävät lukukausimaksut ovat vain alkua ja kun portti on kerran avattu, niin sitä ei enää saa kiinni.

Tulevaisuudessa työttömän lapsi saa ymmärtää jo ihan pienenä olevansa huonompi kuin muut. Hänellä ei ole samaa oikeutta varhaiskasvatukseen kuin parempiosaisilla. Koluaikaan hänen vanhemmillaan ei ole varaa maksaa iltapäivätoimintaa. Yliopiston ovet avautuvat vain varakkaiden perheiden jälkikasvulle, koska tulevaisuuden lukkausimaksut pitävät kyvykkäimmätkin köyhät ulkopuolella. Näin korkeakoulutus varmistetaan varakkaiden vähemmänkin lahjakkaaalle jälkikasvulle, kun lahjakkaat köyhät eivät vie opiskelupaikkoja.

Kirjailija Heikki Turusen sanoin: Pysy vain, sittipörriäinen, paskakikkareen alla.

Mutta onhan meillä hallituksessa köyhän kansan suurin toivein valtaan äänestämä työväenpuolue ilman sosialismia, niinkö sanotte?

On tosiaan, mutta sen puolueen kansanedustajat hurraavat avoimesti näille leikkauksille tai sitten vain Teuvo Hakkaraisen tavoin julistavat omaa moukkamaisuuttaan puhumalla läpiä päähänsä ihan muista asioista.

 

huhtas

elo

Kansan syvät rivit ovat aina salaa ja jopa avoimesti ihailleet suorapuheisia moukkia. Ennen toki tajuttiin, että moukat ovat vain suurisuisia moukkia, joita ei koskaan pitäisi päästää päättämään asioista. Moukilla ei riitä ymmärrys paneutua vaikeisiin asioihin ja siksi he jatkavat moukkamaisuutensa julistamista myös vallassa ollessaan. Siksi heidät on helppo valjastaa myös taistelemaan omaa äänestäjäkuntaansa vastaan. Heidän yhtä moukkamainen äänestäjäkuntansa osa puolestaan ei edes tajua omaa virhettään, koska se rakastaa moukkamaista puhetta.

Kun moukat päättäjät pitävät kovaa meteliä turvapaikanhakijoista ja oikeuttavat heidän tukiensa leikkaukset, niin moukkien äänestäjät antavat leikata myös omia ja lastensa tukia. He antavat leikata koko lastensa tulevaisuuden. Pääasia on, että mamut eivät saa mitään ja eivät ainakaan tule yliopistoihimme opiskelemaan.

Pysy loitolla tyhmästä miehestä, hänen puheestaan et viisautta löydä. (San. 14:7)

***

Tätä juttua ei poikeuksellisesti voi ensi alkuun kommentoida ollenkaan, koska olen kyllästynyt moukkiin. Joudun viettämään koko päivän erilaisissa kokouksissa eikä minulla ole aikaa moderointiin. Joskus illalla avaan kommentoinnin, mutta tulen sallimaan sen vain omalla nimellä ja sähköpostiosoitteen on ainakin suuntaa antavasti täsmättävä nimeen.

Tämä on epäreilua eri syistä nimerkkiä käyttäviä asiallisia kommentoijia kohtaan. Tästä voitte kuitenkin kiittää sitä laumaa, joka syöksyy heinäsirkkaparven tavoin tuhoamaan kaiken keskustelun puhumalla aiheen ohi ja suoltamalla luokatonta kuraa nimimerkkien suojissa. Katsotaan riittääkö näiden rohkeus esiintyä omalla nimellä vai väheneekö törkyposti.

 

Kommentit
 1. 1

  Jorma Tabell sanoo

  Haluaisin tietää, miten työttömyysturvan leikkaaminen vaikuttaa minun – satunnaisesti soittelevan keikkamuusikon peruspäivärahaan? Media tuntuu olevan hipihiljaa asiasta, vaan ainoastaan kauppojen aukioloaikojen vapautus on tapetilla. Haluaisin tietää varmasti, koska uutena vuotena on keikka, mutta varmaa tietoa ei tunnu ollenkaan olevan tarjolla.

  • 1.1

   Mikko Jokinen sanoo

   Ajatus on ilm. se, että jos saat keikoista rahaa esim. laskuttamalla jonkin laskutusyrityksen kautta ja liksasta maksetaan työnantajan sivukulut, niin työttömyyskorvaukseen olisi mahdollisuus. Ja tällöin olet sivutoiminen yrittäjä, olen nähnyt keskusteluissa jo termihirviön Palkansaajaan Rinnastettava Yrittäjä. Jos laskutat omalla toiminimellä tai saat työkorvauksena, niin sitten ei työttömyyskorvausta. Tällaista kuuluu kentältä, mutta nähtäväksi jää, paljon riippuu TE-toimiston ohjeistuksesta ja ratkaisuista tulevaisuudessa.

  • 1.2

   Markku Pertitula sanoo

   Älä mene keikalle. Miksi ottaa riski?
   Jos oikein huonosti käy, menetät työttömyysturvasi.

 2. 2

  Markku T Koivisto sanoo

  Sakarilta taas hyvä kirjoitus. Eihän keikkamuusikoilta ole järjestäytymistä kielletty. Itsehän monttunne kaivatte. Kaikille muille sanoisin: Liittykää liittoon, kun se on vielä mahdollista. Kohta meillä ei ole enää liittoja. Sitten se on myöhäistä.

  Ja te muut, tulkaa omilla nimillänne tänne, rohkeasti vaan. Minäkin teen sen.

  • 2.1

   Mikko Jokinen sanoo

   Keikkamuusikot ovat jo järjestäytyneet, Freelancemuusikot ry, Suomen muusikkojen liiton alainen pulju. Tervetuloa

 3. 3

  Pauli Räsänen sanoo

  Iltapäivälehdet,vasta nyt ovat havaineet,että kansalaisillamme makaa pankkien tileillä taakkana tai ainakin pasiivisena yli 80 miljardia euroa. Jos näistä edes osa sataisiin kulutuksen kautta liikkeele voisi kotoiset palvelumarkkinat elpyä, kun kunnnioitetut mummot ja vaarit alkaisivat nauttia elämästään, vaikkapa kylpylöissä. Jos meillä olisi vaikkapa viiden prosentin inflaatio, tälläiselle tilanteelle ei olisi edellytyksiä, kun rahan ostoarvo happanisi tileillä. Olisi aika käydä kunnollinen rahapolittis filosofinen keskustelu, mitä ,kieltämättä talousdemokraatit ovatkin jo yrittäneet.

 4. 4

  Saku Timonen sanoo

  Huomautan, että vaikka kommentointi on nyt sallittua, niin se on sallittua vain omalla nimellä. Tämä on tällainen kokeilu ja linja on ehdoton. Tiedän kyllä kuka esim. AH on ja kommentti oli asiallinen, mutta kokeilun aikana en tee poikkeuksia.

 5. 5

  Minna Ylitalo sanoo

  Nyt kun uuden vuoden lupaukset ovat taas ajankohtainen asia… Jos suomalaiset luopuisivat sairaalloisesta ylipainostaan ja alkoholin humalahakuisesta suurkulutuksestaan, niin säästäisimme automaattisesti miljardeja euroja vuodessa yhteiseen hyvään. Lasten rajattua päivähoito-oikeutta on jo murehdittu siltäkin kannalta, että nyt kaikki lapset eivät pääse koko päiväksi alkoholisoituneita vanhempiaan karkuun.

  Edellisen hallituksen tavoitteena oli vähentää alkoholin haittavaikutuksia ja siten kartuttaa varoja esimerkiksi päivähoitopaikkojen lisäämiseen, mutta tässä sitä nyt ollaan.

  Tämä miljaridisäästö olisi kuitenkin helppo jokaisen aloittaa nyt heti, ei tarvitse edes äänestää ketään muuta kuin itseään. Ongelma on siinä, että asianomaisten pitäisi ryhdistäytyä sieltä kotisohvalta ja ottaa vastuu. Rajat kiinni-porukat vaativat rajoja kiinni, mutta yritäppäs ehdottaa viinaralli-rajan sulkemista, niin siitähän se riemu vasta repeääkin.

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/alkoholin-haittakustannukset-kattaisivat-koko-kestavyysvajeen/3102644

 6. 6

  Jore Puusa sanoo

  Ensin onnittelen erinomaisesta teosta eli kommentoinnin siirtämisestä omalla nimellä tapahtuvaksi. Tein saman omassa blogissani, joka käsittelee kuvajournalismia ja printtimedian alasajoa. Koska oma blogini on vain kapean sektorin niche tuote, loppui kommentointi kokonaan mutta se ei tietenkään estä kirjoittamista, koska lukeminen jatkuu…. Toivon että kaikki blogistit tekevät saman, jolloin saamme yhdessä somen sellaiseen kuntoon, että todellista keskustelua alkaa taas olla jatkuvan solvauksen sijaan. Saastankirjoittajat kyllä lukevat nämä, mutta eivät uskalla itse kirjoittaa ja niin on hyvä.
  Pysy tässä käytännössä, niin kirjoittajia tulee kyllä lisää ajan kanssa…saanen ehdottaa.

  Näen itse asiassa tahatonta komiikkaa. Vasemmistolaiset tekivät valtavan työn niinsanotun hyvinvointisuomen rakentamisessa 60-70 ja vielä 80 luvuilla, jolloin sosiaali- ja koulutuspolitiikkaan tehtiin myös alempaa tuloluokkaa suosivia muutoksia. Porvaripuolueet, kokoomus ja kepu etunenässä tekivät raivokasta vastarintaa mm koulutuksen demokratisoimista vastaan. Nyt heillä on etsikkoaika ja katso…porvarihallitus alkaa riisua sosiaaliturvaa ja koulutuksen ym… tasapuolisuutta.
  Omituinen aaltoliike historiassa ja samalla koominen, koska koko oikeistojoukko on kerännyt voimia ja nauttinut vasemmiston aikaansaamista mahdollisuuksista elää turvatusti ja nyt purkaa järjestelmää – ampuen itseään jalkaan.

  Jore Puusa
  Lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja / eläkkeellä.
  Kerava

 7. 7

  iris ritola sanoo

  Saku, todella hienoa, että vaadit, että jokainen esittää mielipiteensä omalla nimellään! Aivan varmaan lukemattomat asiattomat kommentit jäävät pois.Hyvä!

 8. 8

  sanoo

  Komppaan ja kiitän Jore Puusaa hienosta kirjoituksesta. Siinä on hyvä tiivistys siitä, mitä meillä on tapahtunut ja tapahtumassa parhaillaan.

  Nimellä kirjoittaminen on varmaan ainoa tapa lopettaa alatyylinen ja raukkamainen solvaustoiminta tai ainakin vähentää sitä. Ei silti, en ole itse seurannut sitä muualla kuin niistä kuvista mitä tässä blogissa on näkynyt. Se on riittänyt. Mutta sekin on hyvä tapa, että ne tuodaan näkyville. Samaa on toteuttanut tämän päivän Hesarin torstailiitteessä nuori nainen, blogisti joka oli saanut raiskaus- y.m. väkivallalla uhkailevia parjauksia.

 9. 9

  Ossi Saresoja sanoo

  Nuo listan asiat ovat enimmäkseen huonoja, mutta täytyy sanoa, että kohtaa 10 eli vuorotteluvapaan rajoitusta pidän kyllä hyvänä asiana. Vuorotteluvapaaseen oikeutetut eivät ole mitenkään huonossa asemassa ja kyseessä mahdollisuus levätä veronmaksajien kustannuksella.

  • 9.1

   Pirjo Ropponen sanoo

   Hyvä että tässä on järkeviäkin kommentteja… todella! Minusta jos alle esikouluikäinen, jolla jompikumpi vanhempi kotona, voi olla viisi tuntia päivässä tarhassa tottumassa muihin lapsiin riittää, on loistavaa. Koulun alettua tuntimäärä on vain 4, mutta silloinkin koulun jälkeen mahdollisuus mennä iltapäiväkerhoon. …. Jos tämä ei riitä, niin kyllä on kansamme pilalle hemmoteltua.

 10. 10

  Johanna Korhonen sanoo

  Kuinka naiveja ihmiset on? Samallalailla kuin keksii nimimerkin keksii myös kaksi osaisen nimimerkin, jossa eka sana muistuttaa etunimeä ja toinen sana sukunimeä. Nimeähän ei varmenneta mitenkään.

  Mutta asiaan. Jostakin valtion pitää säästää. Hallitukseen on välittu nyt tälläinen porukka. Sitä saa mitä tilaa, uusi yritys neljän vuoden päästä.

  Sakun kanssa kyllä erimieltä siitä, että 0-5 vuotiaiden esiopetus vaatisi jotakin koulutusta (päiväkodin). Puuhakirjoja saa parilla eurolla, ekapeli netissä on ilmainen. Se vähä varhaiskoulutus mitä 0-5 vuotias tarvitsee onnistuu kyllä vanhimmiltakin. Esikoulu on edelleen kaikille 6 vuotiaille!

  Kuinka kauan kouluissa on edes ollut kerhotoimintaa? Itse ainakin menin koulun jälkeen aina kotio tekemään läksyjä. Nettiveronmaksaja tuli ilman kerhojakin….

  • 10.1

   Jore Puusa sanoo

   ”Naivius” on lopettanut oman blogini kaikki solvauskommentit ja täällä on nyt vain asiallisia tekstejä. Toimii siis ja turha kirjoittaa asiattomasti heistä jotka jotain tekevä marinan sijaan. Nimen käyttöä voi vahvistaa IP osoitteen näkymisen mahdollistamisella ja pyytämällä paikkakunnan ilmaisemista. Odotan innolla että eduskunta saa aikaan lain, jolla kriminalisoidaan väärällä tai ainakin toisen henkilön nimellä esiintyminen.
   Tietääkseni henkilöllisyydenvarmennusmekanismeja saa blogien yhteyteen halutessa.

   lainaus
   Se vähä varhaiskoulutus mitä 0-5 vuotias tarvitsee onnistuu kyllä vanhimmiltakin
   lainaus

   Onnistuuko se myös rasistivanhemmilta?
   Onnistuuko se myös fasistivanhemmilta?
   Enta alkoholistivanhemmilta – heitä on Suomessa jopa 200 000?
   Onnistuuko se uskonnollisesti kajahtaneilta?
   Entä pedofiili- tai insestivanhemmalta?

   Standardinmukainen koulutetun aikuisen vetämä esiopetus karsii fasismia ja rasimia ja uskonnon ym sekavan taikauskon ylivaltaa.

   • 10.1.1

    Sampo Hagelberg sanoo

    Ehkä varmin tapa päästä eroon asiattomista kommenteista on tarkkailla yhdyssanojen käyttöä. Sen oppii vain koulussa.

  • 10.2

   Tanja Takalo sanoo

   Taas mennään pylly edellä puuhun. Laura Huhtasaari on idiootti joka ei tiedä, eikä välitäkkään tietää asioista. Tämä subjektiivinen päivähoito on yksi niistä. Subjektiivinen päivähoito on lapsen oikeus ja etu, ei vanhempien. Tarhassa lapsia opettaa varhaiskasvatuksen opettajat. Varhaiskasvatuksen tärkein tehtävä on seuloa ja löytää erityistä tukea tarvitsevat lapset. Puhe-ja toimintaterapia aloitetaan niitä tarvitseville lapsille tarhassa, jotta he saavuttavat koulunaloitukseen tarvittavat taidot. Näitä terapiota tai varhaiskasvatuksen opettajan ammattitaitoa ei voi korvata millään puuhakirjalla tai netin ekapelillä. Johan tämän pitäisi järkikin sanoa! Kun lapsi on viimeistä vuottaan tarhassa, aloitetaan eskarivalmennus. Erityislapsilla tällöin tulee mukaan eskarin erityisope. Jotta lapsi erityisine tarpeineen ei syrjäytyisi jo elämänsä alkumetreillä, on ensisrvoisen tärkeää, että hän saa alusta asti tarvitsemansa avun ammattitaitoiselta varhaiskasvatuksen opettajalta. Tätä ammattitaitoa ei pysty rakastavinkaan perhe korvaamaan Laura Huhtasari ym poliitikot komppaajineen riistävät lapsilta tulevaisuuden, ja samalla he riistävät tulevaisuuden myös Suomelta!

 11. 11

  Otto Karhunen sanoo

  Asiat, joita Saku tuo esille ovat kipeitä, ja on asiallista, että niitä päätöksiä kritisoidaan.
  Eniten eri mieltä kirjoittajan kanssa olen tuosta EU/ETA-alueen ulkopuolisten lukukausimaksuista, joka on mielestäni yksinomaan hyvä asia.

 12. 12

  Anssi Lähde sanoo

  Tuon synkän listan yhteisvaikutuksesta ei ole kenelläkään mitään tietoa, koska nykyään ei ole ollut tapana arvioida poliittisten päätösten vaikutuksia. Vallitsevan retoriikan mukaisesti kaiken pitäisi kuitenkin jollain tavalla tukea ainakin työllisyyttä. Sitä nuo toimenpiteet eivät tee. Joitain työttömiä tehdään lisää varhaiskasvatuksen, valtionosuuksien ja yliopistojen leikkauksilla.

  Taantuma ja heikko työllisyystilanne kohtelevat ihmisiä kovin eri tavoin. Kaikkia ne eivät liikauta millään tavalla. Poliittisilla päätöksillä rakenteellisten tekijöiden vaikutuksia voitaisiin lieventää, mutta nyt niitä vain syvennetään. Kun tuohon listaan lisätään se, että kunnat ovat laajasti korottamassa terveyskeskusmaksuja, päästään ihan konkreettisesti siihen, että kaikilla ei ole varaa sairastaa. Terveyserot kasvavat entisestään. Köyhyyttä ei sentään (vielä) kriminalisoida, mutta eiköhän tuo vähävaraisuus ala tuntua yhä enemmän rangaistukselta. Siinä mielessä blogitekstin otsikko on ihan perusteltu.

  Anonyymin kirjoittelun karsiminen on hyvä ratkaisu ja nostaa jo sinänsä ansiokkaan blogin tasoa. Tärkeää olisi netissäkin edes yrittää tehdä eroa vessanseinäkirjoittelun ja edes jonkinlaisen keskustelun välille.

 13. 13

  Jeremias Tampio sanoo

  15.12. jää historiaan monella tapaa, ei vain siitä että tuo mainittu päivämäärä kantoi kahden raamatullisen hahmon: Nooan ja Nooahin nimeä. Tiedostavalle kansalaiselle sen keskeinen sanoma on, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta; se mikä meillä oli, on tuhottu melkein viimeistä piirtoa myöten. Suomen pölvästi kansa saa nyt nauttia oikein kunnolla talouskuria ja sisäisen devalvaation kurimusta. Yhä useampia uhrilahjoja (karitsoita) voidellaan ja lahdataan, että yhä harvempi voisi lunastaa mammonallisen taivaspaikan itselleen kandelaarien ja kristallikruunujen alla.

  25-vuotta kaiken tämän säästämisen ja köyhien murjomisen jälkeen voisi kysyä: missä nuo kaikki säästetyt rahat ovat? Kuka ne on käärinyt taskuihinsa? Sillä he, jotka ovat siitä hyötyneet eivät välitä pitää enää kynttiläänsä vakan alla, vaan käyvät kaiken aikaa röyhkeämmiksi ja hävyttömimmiksi. Heille ei riitä mikään aineellinen hyvä, joka heidän taskuihinsa on virrannut. Saammehan melkein päivittäin lukea ja kuulla kuinka köyhyys on itse aiheutettua, omasta vetämättömyydestä johtuvaa.

  Slovenialainen filosofi Slavoj Zizek on sanonut, että kovat ajat vaativat aina syntipukin. Näinä onnettomina aikoina – jolloin sivistys tuntuu karanneen tietyn yhteiskunnallisen osan päänupista – syyllisten osaan kelpaavat sotaa ja vainoa pakenevat pakolaiset, työttömät, sairaat, vanhukset ja ylipäätäntänsä ne, joilla ei ole kunnollista markkinoilla tarvittavaa markkina-arvoa. Heille annettu viesti on, että parempi kuin kuolisivat pois taseita rumentamasta.

  Kuinka alas ihmisluonto voikaan mennä? Kuinka syvältä pohjaviemäreistä nousevat nyt ne voimat, jotka sylkevät hätää kärsivien päälle ja hourailevat hurmoksessaan kansallismielistä vallankumousta? Missä on tämän päivän sivistysporvaristo? Se porvaristo, joka nousi Ranskan vallankumouksesta, kulki läpi romantiikan vuosisadan 1800-luvulla ja näki fin de sieclen ja belle epoquen? Ja ennen kaikkea; missä on työväenliike, joka lähti P. Lipposen johdolla uusliberalistien kätyreiksi ja jota nyt lanataan.

  Onko edessämme vain ihmisarvon alennusmyynti ja sivistyksen täydellinen rappio!?

 14. 14

  Janne Raitio sanoo

  Mikä on se syy miksi nämä leikaukset tehtiin ja olivatko ne välttämättömiä?

 15. 15

  Jeremias Tampio sanoo

  Lyhyesti sanottuna syy on eurosopeutus ja kansainvälisen globaalin hötökapitalismin Wall Streetiltä alkanut kriisi sekä uusliberalistinen ideologia.

  Välttämättömiä ne eivät olleet. Ne vain lisäävät talouden syöksykierrettä. Mm. amerikkalainen taloustieteilijä Paul Krugman, jonka kirjoituksia Helsingin Sanomat ei enää julkaise, on varoittanut tästä.

 16. 17

  Minna Takala sanoo

  6. kohta ei kuulu joukkoon. Kirjoitus viittaa ilmeisesti porttiteoriaan, että jos nyt joltakulta peritään lukukausimaksu, pian kaikilta. Kun yliopistot ja korkeakoulut käyvät yt-neuvotteluja ja säästöt tuntuu olevan ainoa innovaatio tavoite, on outoa, että opetus ja akatemia mielummin rapautetaan kuin kerätään vero tai maksu. Vai velkaa?
  Lukukausi maksut EU:n ulkopuolelta tulevilta on todellisuutta muualla.
  Ovatko esimerkiksi aasialaiset, joita täällä opiskelee mielestäsi köyhiä?

 17. 18

  sanoo

  Kun kokoaa pienempiä muutoksia yhteen, seuraamusten kokoomus on iso ja merkittävä. Sama juttu kuin salamitaktiikkkaa noudattaen 1987 SDP-Kokoomus (sittemmin myös, Kepu, vihreät ja Vasemmistoliitto) -runkoisten hallitusten ajoista lähtien vähitellen on hyvätuloisten asiaa ajettu pienten muutosten, mm. verohuojennusten avulla.

  Nyt kun jaettavaa on ehkä pitkäksi aikaa vähän, rikkaiden vasta-isku on vielä voimallisempi. Tuloksena on ruma yhteiskunta, jos näin edetään. Siellä ei kenelläkään ole kivaa.

  Siinä mielessä kuva ja kuvio on osin toivoton, kun sitä ovat nyt olleet rakentamassa kaikki puolueet, toiset enemmän toiset vähemmän. Tuon talouspolitiikan mantrana olikin, että meillä on vain yksi ainoa vaihtoehto. Poliittisessa mielessä se on ikävä kyllä ollut totta, Ei ole ollut vaihtoehtoa. Perussuomalaisetkin sanoivat olevansa köyhän asialla ja sillä sloganilla saivat ääniä paljonkin .

  En kuitenkaan kutsuisi kansanedustajia moukiksi, vaikka heidän lausuntonsa sitä voivat olla. Nimittelemällä niin suljetaan ovi vielä olemassa olevalta pieneltä mahdollisuudelta rationaaliseen keskusteluun. Tämä on aina huono ja vaarallinen perustelu: ”mut noi alotti.”

  Mutta niinhän se usein menee. Tulemme usein vastustajien kaltaisiksi – ja tämä on yleisen tason huomio.

 18. 19

  Pekka Rintamäki sanoo

  Joskus muinoin keksittiin ajatus, että on halvempaa maksaa kodinhoidontukea kuin perustaa päiväkotipaikkoja. Se summa vaan näkyi ikävästi kunnan budjetissa joten säästösyistä säästöjä leikattiin.

  Nyt turhan moni huutaa hurraata sille, että ”nyt lusmut joutuvat hoitamaan lapsensa ihan itse”. Ymmärtämättä sitä, että ei se sitä tarkoita.

  Tarkoittaa vain sitä, että kun lapsista tehdään puolikkaita niin ryhmäkokoja voidaan kasvattaa. Ja kun näin tehdään, niin päiväkoteja tarvitaan vähemmän. Jolloin kaksi lähintä päiväkotia pistää ovensa kiinni. Jolloin hurraahuutajat ihmetttelevät, että ”ei tän ny näin pitäny mennä”. Mutta kun meni ja sitä sait mitä tilasit.

  Pannaan ny tää kommentti ja kommentit jatkossa omalla nimellä koska blogin pitäjä niin toivoo. Kaiken minkä kirjoitan kehtaan myös allekirjoittaa vaikka mielummin olisin netissä pelkkä nimimerkki.

  Minuun ei pääse käsiksi sitten mitenkään mutta toivon, että kukaan kaimani ei joudu kärsimään minun kirjoituksistani.

  – sauhuttelija

 19. 20

  sanoo

  Paljon valtion hyvinvointi ja talous paranisi ja helpommalla tavalla, kun toteutettasiin kaksi asiaa:
  1.Valikoiva alv, niin että alennetaan muutamia terveellisimpien elintarvikkeiden alv’a, kuten: Leipä, voi, hedelmät, melassi ja kasvikset, niille alv olisi vain 0-3%. Niillä pysyy terveenä ja hyvinvoivana ilman sairaalakuluja. Muille tuotteille ja erit. ylellisyystarvikkeille 30-35% alv.
  2. Muutetaan pääomatulojen (yli 100,-€/v. menevät) veroaste nykyisestä 28%;sta, normaalien palkkatulojen progressiolla verotettaviksi, mikä yli 10 vuoden ajan on vuosittain pienentänyt valtion verokertymää n. 3-7 miljardia euroa/v, minkä keikkalääkärit ym. aikaansaivat koko maata köyhdyttäväksi tavaksi.

 20. 21

  pertti tervonen sanoo

  Väinön mielipiteeseen voi yhtyä. Toisaalta kenenkään tarpeisiin ei tulisi aivan liian kovalla kädellä ohjaten puuttua. Jokaiselle pitäisi antaa vähintään 9000€:n perusvähennys vuodessa siten, että vasta sen yli menevistä tuloista perittäisiin vero.