Maan tila

Kirjailija Heikki Turunen sanoi Ajankohtaisen kakkosen viimeisessä lähetyksessä, että nykymaailma on haistapaskan maailma. Turunen sanoi sen 70-vuotisjuhlissaan ja koska tänään täytän 58 vuotta, niin sanon samaa.

Mikä muu kuin paska on tämä tämmöinen maailma, jossa hallituspuolueen kansanedustaja toivoo ensin ihmisten lopettamista eläinten lailla ja heti perään pauhaa minareettien mölystä? Jossa toinen saman puolueen kansanedustaja kiistää ihmisoikeuksien kuulumisen kaikille?  Jossa kolmas edelleen saman puolueen kansanedustaja ehdottaa siannahkaisia tienpäällysteitä muslimien karkottamiseksi?

Mikä on tällainen maa, jonka kansanedustajat puhuvat näin moukkamaisesti? Moukkien maa se on, kun ihan suoraan sanotaan.

Tuntuu kuin hallitus olisi pyytänyt näitä kansanedustajia koventamaan ääntään juuri nyt, kun päätettiin historiallisen suurista leikkauksista. Sen metelin suojissa voitiin päivän pääotsikoksi nostaa kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, vaikka samana päivänä tuhottiin hyvinvointipalveluja ihan urakalla.

12391850_10153291825458310_5494660824182431570_n

Kun hallituksen ainoa positiivinen saavutus aukioloaikojen vapauttamisen lisäksi on pysäköintikiekkojen ulkonäön sääntelystä luopuminen, niin huomio pitää ohjata muualle. Ja sehän käy helposti. Osoitetaan sormella turvapaikanhakijoita ja sanotaan, että tuossa ovat syylliset.

Ja osa kansastahan uskoo. Se kansanosa uskoo ihan kaiken. Se uskoo joka ikisen suurennellun ja keksitynkin tarinan maahanmuuttajien rikollisuudesta. Se ostaa nettikaupat tyhjiksi pippurisumuttimista raiskausten pelossa. Olenpa nähnyt Facebook-ryhmässä Rajat kiinni kaupiteltavan myös järeämpiä aseita, joista tarkempaa tietoa annetaan yksityisviestein.

Tämä osa kansasta lähtee yöllisille tuhopolttoreissuille kuvitelleen puolustavansa isänmaataan sissisodan hengessä. Nämä larppaajat ovat kaikkein suurimpia surkimuksia ja tulevat kärsimään kaikkein eniten, sillä he tulevat jäämään kiinni.

Minä synnyin toisenlaiseen maailmaan. Minut kasvatettiin 60-luvun kansakoulussa, jolla puutteistaan huolimatta oli omat ansionsa. Silloin koulussa ei pelkästään opetettu, vaan myös ihan oikeasti kasvatettiin. Kasvatettiin ottamaan toiset huomioon, kasvatettiin suoraselkäisyyteen ja rehellisyyteen. Kasvatettiin ottamaan vastuu sanoistaan ja tekemisistään. Arvomaailmaa täydensivät reipashenkiset poikakirjat, joissa rehellisyys voitti epärehellisyyden. Joissa rikos ei koskaan kannattanut ja joissa palturia laskettelevat nilkit opetettiin ihmistavoille.

Nykyisin näyttää kasvaneen aikuiseksi sellainen sukupolvi, jonka miehet ovat pelkkiä pillittäviä ruikuttajia. Uho heillä on kova, mutta se uho kohdistuu lähinnä naisiin. Eilen roskajulkaisu MV:ssä kahdeksan rohkeaa urhoa oli kuvannut oman röyhkeän uhonsa pääasiassa naisten järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Nehän olivat vihervassariämmiä ja suvakkihoroja, niille oli ihan oikein saada nenilleen, ilakoivat naispuoliset MV:n lukijat.

Kootusti näiden isämaallisina itseään pitävien sankareiden ruikutus on esitetty tässä Iris Flinkkilän kuvassa:

iris flinkkilä

Jotta tämä syntymäpäiväpuhe ei menisi ihan animaatiohahmo Rauno Repomiehen ennen kaikki oli kunnollista-julistukseksi, niin laitetaan muutama myönteinen juttu.

Kansakunnan surkean henkisen tilan on huomannut  joukko rasisminvastaisia tutkijoita, joiden mukaan hallitus ei ole puuttunut riittävässä määrin väkivallan lietsomiseen. Jos joku päättäjämme sivuuttaa tämän puheenvuoron tyhjänpäiväisten dosenttien höpinänä, niin hän ei ole vakavasti otettava päättäjä.

Sain eilen Sadankomitean minulle myöntämän rauhanpalkinnon ja laitoin sen kirjahyllyyn.

46cbf06b-71cc-4f8a-bcc8-b82820e49b4b

 

Ja kun pienistä ruohonjuuriteoista puhutaan, niin päivän paras uutinen oli sanomalehti Karjalaisessa julkaistu juttu pelkästään pikkulintuja varten säästetyistä puhelinlangoista.

Niin kauan kuin tällaisia pieniä suuria tekoja tehdään, niin meillä on vielä toivoa. Ei anneta öykkäreiden vetää tätä maata mukanaan suohon.

Huomautan taas, että kommentoida voi vain omalla nimellä, jonka on täsmättävä ainakin viitteellisesti sähköpostiosoitteeseen. Ja ”Johanna Korhosen” ei kannata kommentoida ollenkaan, vaikka oletkin nähnyt sen verran vaivaa, että olet avannut myös sähköpostin valehenkilöllisyydellesi. Sama pätee myös muihin ilmiselviin valehenkilöllisyyksiin. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

 

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  kati peltola sanoo

  Kiitos osuvasta syntymäpäiväkatsauksestasi ja onnea eteenpäin. Minulla oli ilo olla läsnä Sadankomitean tilaisuudessa, jossa rauhanpalkintosi julkistettiin.

 2. 2

  Tiina Arppe sanoo

  Syntymäpäiväonnea ja kiitos kaikesta, mitä olet tehnyt tolkullisen ja rauhallisen kotimaan puolesta.

 3. 3

  Jyrki Kiivanen sanoo

  kokeillaanpas uudestaan sitten..; Niin siis että tuleeko sulle ihan täytenä yllätyksenä…se että maahanmuuttokriittinen voi olla ilman…että allekirjoittaa YHTÄKÄÄN noista sun esimerkeistä ??

  • 3.1

   Saku Timonen sanoo

   On se mahdollista. Kun vaan löytäisi yhdenkin tuolta metelin joukosta.

 4. 4

  Marko Suominen sanoo

  Oikeaan osoitteeseen meni palkinto ja puet kyllä hienosti sanoilla sen tunteen mikä välittyy tästä valtakunnan nykytilasta. Minä joka olen kasvanut Suomessa ensimmäisenä peruskoululaisena ja meitä opetettiin pitkälti samalla tavalla reiluuteen. Pyhäkoulun ja Nuorten Kotkien antama lisä tuli tukemaan tasa-arvoista ja reiluihin arvoihin perustuvaa kasvua. Me voimme vielä vaikuttaa ja kääntää maa takaisin raiteilleen. Nyt on sen aika.
  Oikein mukavaa syntymäpäivän jatkoa .

  Marko Suominen

 5. 5

  tari palmroth sanoo

  Ensiksi; Onnittelut ja terveyttä sekä pitkää ikää! Sitten muuhun asiaan. Kuka enää ottaa noita kansanedustajia, jotka päästävät enemmän sammakoita (anteeksi sammakot vertaus) suustaan kuin järkeviä ajatuksia. Niillehän nauraa jo aidanseipäätkin. Valitettava asia on että eduskunnan arvovalta on murentunut monilta osin.

 6. 6

  Tero Hirvelä sanoo

  Hyvää syntymäpäivää ja kiitos työstä jota teet. Sinunlaisesi ihmiset, jotka jaksavat kaikesta niskaan satavasta kurasta huolimatta, kaivaa törkykasaa ja puolustaa oikeudenmukaisuutta, luovat uskoa parempaan huomiseen.

 7. 7

  sanoo

  Sen verran täytyy kuitata, että pippurisumutin on huono termi yleistajuiseen bloggaukseen. Suositeltavampaa on kirjoittaa itsepuolustussumuttimista, jottei synny väärinkäsitystä varsinaisen kaasusumuttimien lupavapaudesta. OC-, paprika- ja pippurisumutin on vielä luvanvarainen, mutta mentholia ja muita vastaavia miedompia vaikuttavia aineita sisältäviä taas saa ostaa sekä hallussapitää ilmankin. Kyllin moni koetellee muutenkin tänä viikonloppuna ja ensi viikon pyhän aikana Pohjois-Karjalan rajavartioston henkilöstön huumorintajua luvatta rajan takaa tuotavalla sumuttimella tai ties millä itsepuolustusrekvisiitalla. Siispä he keiden asiana on julkisesti kirjoittaa älkööt lisätkö tuota taakkaa, sillä niin suuri ja kaikenmaailmallinen riesa tästä krääsästä on maahan päästessään.

 8. 8

  Juha Leppänen sanoo

  Kiitos kirjoituksestasi. Ja hyvää syntymäpäivää!

  Kumma ettei tuosta Jalosen möläytyksestä ole tehty sen isompaa juttua, sen sijaan on kohuttu Huhtasaaresta.

 9. 9

  Reidar Palmgren sanoo

  Tuo viittaus ”Johanna Korhoseen” sai minut nauramaan ääneen. Tuollaiset valeprofiilit onkin hyvä nostaa esiin, jotta ne näyttäytyvät oikeassa valossa.

 10. 10

  sanoo

  Onnea Saku ja kiitos taas hienosta postauksesta. Samaistumisen tunne oli aivan määrätön. Koko vuodelta samalla myös kiitokset. Samoissa ehkä vähän Don Quijotemaisissa tunnelmissa on tätä maailmaa katsottu ja on todella mukavaa kun joku on pystynyt laittamaan näitä tuntoja sanoiksi.

  PS. Jos tulet Stadissa käymään niin Hakiksessa, Lasihelmipelissä venaa borgat ja ehkä joku hyvä kirja synttäreiden kunniaksi.
  T. Jari Kinnunen

 11. 11

  Matti L sanoo

  Sydämestäni kiitän Saku sinua. Kehtaan sinutella kun tuntuu että samassa veneessä ollaan, ja niinhän me ihmiset ollaan. Se että sinä jaksat kirjoittaa on toivon merkki. Ja onhan niitä muitakin. Hyvää joulua ja jaksamista uuteen vuoteen!

 12. 12

  Kallematti Waris sanoo

  Onnea syntymäpäivän ja hyvin ansaitun palkinnon johdosta. Tämä blogi on yksi harvoja kolkkia internetissä, joka valaa minuun uskoa siihen, ettei tämä Kummeli -sketsistä karannut kansakunta ole vielä 100% seonnut.

 13. 13

  sanoo

  Olen melko pitkälle samaa mieltä siitä, kuinka väärin on tilanne, jossa eniten ääntä pitävät idiootit on saamassa henkisen yliotteen koko yhteiskunnasta, ja tavasta jolla yhteiskuntamme tässä tilanteessa toimii. En kuitenkaan itse usko, että tässä olisi nyt kysymys siitä, kuka on saant lapsena kaakaonsa purkista jonka kyljessä lukee Hoffman, verrattuna Iloisen Vesselin uuteen sukupolveen. Tuo aina ihmisistä erotettavissa oleva 30% ryhmä, joka on ohjailtavissa jonkun tietyn asian tai ryhmän kimppuun, on yllättävän heterogeeninen myös ikäjakautuman suhteen. Jännää on, että vaikka tuon 30% poistaisi keskuudestamme, saisi jäljellejääneistä muodostettua uudestaan tarvittavan ryhmän samaan tarkoitukseen.

  Selvästi näkee, että sinullakin alkaa olla mitta täynnä, ja ymmärrän toki miksi. Ei silti kannata hermostua liikaa. Pää kylmänä faktoilla eteenpäin, toki niin että me kaikki osallistuisimme kaappaamaan maamme ja identitenttimme takaisin älylliseksi sivistysvaltioksi. Tosin minä nyt huutelen täältä kauempaa maahanmuuttajastatuksella.

 14. 14

  Petri Hirvonen sanoo

  Paljon onnea merkkipäiväsi johdosta sekä tismalleen oikeaan osoitteeseen päätyneestä rauhanpalkinnosta! Hyvää joulua vielä kaupan päälle!

 15. 15

  Sakari Rissanen sanoo

  Ensinä, Onnittelut kaimale syntymäpäivänä!Täältä lumiselta Napapiiriltä Torniojokivarresta.Vaimoki käskee lähettää syntymäpäivä onnittelut!Kiitokset loistavista kirjoituksista,vähäosasimman puolustamisesta ja kansansivistystyöstä.

 16. 16

  sanoo

  Kiitos Saku – vaikka tusinan verran vuosia nuorempi oletkin. Tuolloin ajat olivat toiset. Jollain tavoin huonommat toisaalta paremmat…
  Paksua kirjaa siteeraan: ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät”. Myönnän, lause voi olla asiayhteydestä irrallaan, mutta sisältö kuvaa anteeksiantoa jollei epäilystäkin. Täydelisestä moukkamaisuudesta ei voi rangaista – pitää ”ymmärtää”. Pahinta on, että ymmärtämisen sijaan syntyy uskossa seuraajia.
  Pojantyttäreni kirjoitti:
  ”Oon saanu lähes loppuu asti kuulla olevani sekasin ku oon tänne Paratiisisaarelle vapaaehtosesti lähteny ja välillä kans etten naisena kuulu tänne. Uusii kokemuksia, mahtavii uusii kavereita, pettymyksiä, onnistumisia, hauskoi hetkiä, kipua, naurua, hajoomista, tj-biisejä… Fuck you haters, en kadu päivääkää, tänää tj0, takana 347, KIITOS JA NÄKEMIIN!”
  Voi poika parkoja. Ensin pyyhkii äiti. sitten Käskee />>|”tyttö|<<. Naimisiin jos ja kun jotuu vaatii vaimo. Eikös tuo jo rohkaise isää julkisesti lausumaan somen käytöstä "Johan 10v jo haistattelee sujuvasti". Nimimerkillä tietty ettei tutut tunnista.

 17. 17

  Kirsti Era sanoo

  Onpa tosi paksua: että syrjintää julkisesti vastustavan ja siksi kuraa silmilleen saaneen Johanna Korhosen nimeä käytetään rasistisen propagandan copy-peistaamiseen! Ja sitten vielä uhriudutaan siitä, että Saku käyttää luonnollisesti vain hänelle kuuluvaan oikeutta valita, kenen kanssa keskustelee.

  Sakulle joka tapauksessa onnittelut ansaitun palkinnon ja synttärin johdosta. Hienoa että jaksat jatkaa!

 18. 18

  Raiko Karvonen sanoo

  Vaikuttaa siltä, että nykymenoon tyytymättömien on äänestettävä seuraavissa vaaleissa muutosta nykymenoon. Muuten ei mikään muutu tässä maassa. Äänestämisellä on sittenkin merkitystä nykymaailmassa ja Suomessakin. Demarit kuitenkin pyrkivät vallassa ollessaan kehittämään yhteiskuntaa tasapuolisemmin kuin mitä porvarit koskaan tekevät. Porvareille tärkeintä on raha ja sen asioiden ajaminen mutta demarit vielä edes jonkin verran ajattelevat myös ihmisen ja ihmisten parasta. Tai itse ainakin toivon näin. Porvarihegemonian rikkominen onnistuu vain vaalien kautta ja äänestämisen avulla. Nykyiset vallanpitäjät on saatava vaihdettua viimeistään seuraavissa vaaleissa. Nykyinen porvarihallitus vain näivettää toimillaan hyvinvointivaltiota.

 19. 19

  sanoo

  Kiitos Saku tekemästäsi työstä. Olet toiminut minulle innoittajana jo pidemmän aikaa ja ansiostasi sain vihdoin aikaiseksi itse aloittaa blogaamisen. Mahtava kirjoitus, jälleen kerran. Kerran kirjoitin Facebook seinälleni, että tämän hetken Hallitus ja päättäjät keskittyvät enemmän pakolaisten tilan heikentämiseen ja siitä huutelemiseen kuin suomalaisen aseman parantamiseen. Se että kaikkien asemaa heikennetään on klassinen Lose Lose tilanne, josta kukaan ei tule hyötymään. Se että toisen tilanne saadaan näyttämään huonommalta ei paranna omaa tilannetta.

 20. 21

  Minna Ylitalo sanoo

  Muistamme lähes haikeana aikaa, jolloin ainoastaan Hakkaraisen möläytykset nousivat otsikoihin verkkaisesti kuukausittain. Välillä Halla-Aho julkaisi ns. kärjistettyä sarkasmia. Timo Soini kommentoi kohuja lupsakan letkeästi, pieni ivallinen hymy huulillaan. Kannustajat sukkuloivat innosta pinkeinä hommaforumin ja suomi24 välillä.

  Nykyisin törkeää mölinää on niin paljon ja sitä tulee joka tuutista, ettei kukaan edes jaksa kiinnittää huomiota. Luen nämä uutiset kuitenkin, sillä vastuuntuntoisen äänestäjän täytyy toki pysyä valppaana ja ajan tasalla kansanedustajiemme kaameasta tasosta ja mahdollisista kytköksistä äärijärjestöjen suuntaan.

 21. 22

  Virva Itäranta sanoo

  Lämpimästi onnea syntymäpäivänsankarille!
  En tiedä, mitä sanoisin. Jaan samoja tuntoja edellisten kirjoittajien kanssa. On lohdullista tietää, että on olemassa edes yksi pieni saareke, tämän seinähullun kaaoksen keskellä, jossa voi kokea olevansa tolkun ihmisten kanssa tekemisissä. Kiitos kaunis, Saku, järjen äänestä. Ja kiitos kaikille teille asiallisille kommentoijillekin!

  Pidä mieli ja Joulu rauhaisana.
  Virva

 22. 23

  Jore Puusa sanoo

  On hyvä, että monet ihmiset ovat samoilla linjoille, Suomi sellaisena kuin sen tunsimme on tuhoutunut. Mutta on syytä huomata myös, mitä hyvää on kaapista tulleessa fasismissa, rasismissa ja oikeistolaisen hallituksen teoissa. Ne ovat somen ansiosta nyt avoimena peitteetä edessämme.
  Mitä se hyvä on+
  1. Nyt me näemme todeksi sen mitä esim minä ja kollegani olemme vuosia epäilleet..eli että fasistinen äärioikeisto on järjestäyntyt enemmän kuin kansa osasi ymmärtää. Fasisteja tässä maassa on ollut aina mutta piilossa. Nyt heidän surkea maailmankuvansa on halveksittavana edessämme..
  2. Avoimessa rasismissa tänään on hyvää, että tajuamme millaisia ihmisiä tässä maassa todella elää, ennen sitä vain epäiltiin. Jo 10 vuotta sitten olin täysin varma, että lapsenkengissä oleet perussuomalaiset koskettavat sen ihmisen sydäntä, jolta kaikki on viety. Persut tarjosivat valheita ja vihaa—Niille ajatuksille ei kukaan antanut arvoa silloin – vain pieni kollegoitteni piiri katsoi kauhuissaan noina aikoina esim Toni Halmeen vaalikampanjan aikana ihmisten käytöstä Itähelsingissä.
  3. On myös hyvä että näemme mitä äärioikeistolainen uskonnollisen fanaatikon johtama hallitus saa aikaan. Se on nyt tuossa silmiemme edessä – ja siihen voimme vaikuttaa seuraavissa vaaleissa ja jo kunnallisvaaleissa. Mikä tahansa on parempi kuin perussuomalaisten totaalin tyhjyys.

  Nuo asiat ovat realisoituneet hämärässä piilevästä pedosta todeksi, jonka jokainen näkee.
  Uskon, että vaikka nyt hyvät ja inhimilliset ihmiset ovat tuskissaan, tulee aika jolloin peto menee luolaansa takaisin. Ikävä kyllä se saadaan kuolemaan lopullisesti, vain peruskoulun eeettisen opetuksen tasoa ja määrää huimasti nostamalla. Mutta se on jo toinen tarina.
  Pahan näkeminen ja siiihen reagointi on paranemisen alku myös mielenterveystyössä.
  Metsän mörköä pitää mennä katsomaan ja siiihen on nyt mahdollisuus.

  • 23.1

   Jore Puusa sanoo

   Pahoittelen suurta määrää typoja ylempänä. Minulla synnytyksen hapenpuutteen takia myöhemmin alkanut dysleksia. En näe virheitä vaikka miten tsekkaan. Sorry.

  • 23.2

   Janne Raitio sanoo

   Osa kansasta ei vaan kertakaikkiaan pidä siitä, että Suomeen tulee kymmeniä tuhansia arabeja elätettäviksi samaan aikaan kun talous on kuralla ja työttömyys korkea.

   Mikäli ei pystytä näkemään, että yksi syy asenteiden kiristymiseen on nimenomaan tulijat ja heistä johtuvat haasteet, ei voida kaikkia tyydyttävää ratkaisua löytää, vaan tilanne tulee kärjistymään entisestään. On tärkeää kuunnella myös vastakkaisia mielipiteitä.

   Avoimuus, rehellisyys ja yhteistyö on hyvä konsti saada ongelmat hoidettua. Omiin poteroihin ei pidä kaivautua.

   • 23.2.1

    Jore Puusa sanoo

    Asenteiden kiristymisen syy on rasistien julmuus ja kykenemättömyys nähdä inhimillistä hätää niin ulkomaaalaisissa kuin kantasuomalaisissakin.. Asenteiden kiristyminen johtuu myös fasistisesta kiihotuksesta ja totaalista roskasta, jota rasistisivustot syytävät jotta niiden taustahenkilöt saisivat pöljien kustannuksella rahaa itselleen. Maailmanhistoria on täynnä tyhmempien naruttamisesta johtuvia ongelmia.
    Otetaan esimerkki.
    Jos rasistit eivät tietäisi, että Suomessa on 30 000 pakolaista- joista suurin osa odottaa käännytystä- ei olisi kansallista vihaongelmaa. Niin vähän pakolaiset koskevat ketään.
    On kysymys vallan muusta — eli vihasta sitä kansanosaa kohtaan, joka kykenee empatiaan. Ajatuksen tasolla ihmiset tietävät, että olisi parempi olla inhimillinen mutta tunteen tasolle eivät siihen pysty, koska heille ei kotona ja koulussa ole annettu keinoja kohdata erillaisuutta.
    Mutta pussiperä ja yhtenäissuomi on ikuisesti mennyt. Ikuisesti. Ja se on hyvä vaikka tilanne aluksi tuottaa kouristuksia.
    Jos rasistit haluavat pelata ääri-islamistien laariin ja antaa niille lisää voimaa vihastaan, niin jatkakaa raivoa tavallista arjen muslimia kohtaan.

    • 23.2.1.1

     Janne Raitio sanoo

     Siis oletko sitä mieltä, että väittämiesi rasistien ja fasistien kanssa ei tarvitse keskustella asioista, kuunnella heitä ja yrittää ymmärtää heidän näkemyksiään?

     Minusta on ensiarvoisen tärkeää kuunnella vastapuolta ja keskustella heidän kanssaan asiassa kuin asiassa. Heidän näkemyksiään ei tarvitse hyväksyä, mutta kannattaa pohtia mikä saa vastapuolen ajattelemaan eri tavalla.

     Eivät kaikki vastapuolen ajatukset voi aina olla vääriä, oli itse kummalla puolella tahansa.

     • 23.2.1.1.1

      Jore Puusa sanoo

      Rasistien ja fasistien väitteissä ja toiminnassa ei ole mitään, joka voisi herättää tervettä keskustelua. He hyökkäävät tuhoavasti ihmisten
      kimppuun fyysisellä ja psyykkisella tavalla ja saastuttavat ympäristöään pahuudella. Sellaisten kanssa ei pidä keskustella. Eivät he siitä parane.
      Heidän toimintansa perustuu pelon herättämän vihan purkauksiin. Mitä siinä konteksitissa hyvän ihmisen kanssa keskustelu auttaisi. Minä en halua kuulla enää sanakaan lisää oksettavaa rasistista demagogiaa.

     • 23.2.1.1.2

      liisa hirvonen sanoo

      Janne Raitio, sinun kannattaa pohdiskella sitä miten maailmankuvasi tai kuvasi maahanmuutosta oikein rakentuu. Asetat ensimmäisessä kommentissasi aika monet suomalaiset hyvin outoa valoa kohti: ”kymmenet tuhannet arabit ovat tulossa Suomeen. ”

      Se ei ole totta.

      Seuraavassa kommentissa vaadit ymmärrystä heitä kohtaan, jotka eivät halua, että Suomeen tulee maahanmuuttajia, heitä kohtaan jotka esittävät rasistisia tai puhtaasti fasistia mielipiteitä.

      Kyse ei tykkäämisestä. Kyse on kansainvälisistä sopimuksista joihin Suomi on valtiona sitoutunut. Pakolaiskiintiömme on aivan äärimmäinen minimi, jonka alle ei voida enää mennä. Jos mennään, niin kansainväliset oikeustoimet tulevat puuttumaan asiaan ja myös sanomaan sen ääneen. Suomi ei ole Putinin Venäjä, missä ei piitata kansainyhteisöiden yhteisistä sopimuksista ihmisoikeuksien suhteen. Varmin tapa ajaa Suomi valtiona kauas yhteydestä muihin Euroopan valtioihin ja kansainvälisiin yhteyksiin on tehdä putinit (=olla välittämättä niistä sitoumuksista joita eri valtiot keskenään ovat tehneet ja tekevät).

      He, jotka vaativat maamme rajoja kiinni ja sitä etteivät ihmisoikeudet kuuluisi kaikille, toimivat oman isänmaansa perustuslakia vastaan. Omaa isänmaataan vastaan.

   • 23.2.2

    Minna Ylitalo sanoo

    Osa kansasta ei halua pakolaisia taloudellisista syistä. Jos puhutaan taloudellisista haasteista, niin jokainen tietää millainen puhetyyli ja sanavarasto siihen keskusteluun parhaiten sopii. Nämä kansalaiset kuitenkin tietävät, että pakolaiset nyt kaikesta huolimatta ovat täällä ja näillä mennään, sääntöjen mukaan.

    Toinen osa kansasta taas ei halua Suomeen ketään muita kuin kaltaisiaan, ei edes heistä poikkeavia suomalaisia. He inhoavat myös työperäistä maahanmuuttoa, jos ihonväri tai uskontokunta ei miellytä. Tässä keskustelussa kielenkäyttö taas on sitä mitä se on. En kutsuisi tätä linjaa enää ”asenteiden kiristymiseksi”. Porukat suorastaan mässäilevät väkivaltafantasioilla ja osa heistä ryhtyy tuumasta toimeen muiden hurratessa. Heidän epärealistisena päämääränään on savustaa mahdollisimman monta inhokkiaan maasta ulos.

    Jos asiallinen keskustelu on mahdotonta, niin nämä monifobiset mölinäporukat ovat sen keskusteluilmapiirin itse luoneet.

  • 23.3

   Heidi Reponen sanoo

   Sipilä saattaa olla kovastikin oikealle päin kenollaan, mutta minusta on jo aika paksua väittää häntä uskonnolliseksi fanaatikoksi. Jos siis häntä tarkoitit, etkä esimerkiksi katolista Soinia. Sipilä on lestadiolainen, mutta hän kuuluu Rauhan sanaan, joka on hyvin maltillinen lestadiolaisuuden haara. Vanhoillislestadiolaiset ovat niitä jyrkimpiä kannanotoissaan.

   • 23.3.1

    Jore Puusa sanoo

    Lestadiolaisuus muodossa missä tahansa on minun silmissäni uskonnollista fanatismia ja saanut valtavasti pahaa aikaan. Jos sinä olet toista mieltä, ok.
    En itse näe mitään syytä puollustaa minkään uskonnon esiintymismuotoa valtiollisen toiminnan taustalla. Suomessa esim noin 400 ihmistä hyötyisi vuodessa eutanasiasta mutta sipilän uskontoon perustuva oikeistohallitus ei taatusti välitä heidän kammottavista kärsimyksistään, ensin tulee jumala ja jumalan tunnustamisesta seuraava uusi kansanedustajan paikka…ja sitten ehkä tavalliset ihmiset. Emme saa päättää itse asioistamme koska uskonnolliset fanaatikot eivät anna.

 23. 24

  Pekka Rantamäki sanoo

  Itse olen kyllä huomannut vastaavanlaisia rasisminoireita myös vanhemmassa ikäpolvessa; mielestäni se ei siis ole vain nykyisen sukupolven ongelma. Muutenhan bloggaus osuu nappiin.

 24. 25

  Toni Sepperi sanoo

  Kiitos, Sakari, jälleen kerran. Teet yhteiskunnan kannalta arvokasta työtä. Kiitos.

 25. 26

  Matti Tapani Ikävalko sanoo

  Päivistä jo onnittelinkin – nyt onnea palkinnosta. Nappiin meni. Kerroit MV:n jutusta. En ole tarkoituksella MV:tä lukenut; mielipiteeni olen muodostanut minua fiksumpien arvioinneista ja siksipä liityin sen kummempia analysoimatta ”Loppu MV- lehdelle” sivustolle.
  Sivustolla kerrottiin erään kollegani julmasta kiusaamisesta. Koska kokemukseni mukaan vihaa ei saada loppumaan vihalla, menin hölmö kommentoimaan, että aina ei kannata noteerata ja joskus hölmön saa vaikenemaan vaikenemalla. Sivuston ylläpitäjä haukkui minut peruusteellisesti ja sanoi minulle sopivan paremmin MV-jukaisu kuin heidän sivustonsa ja kehoitti minua eroamaan sivustostaan. Olen sivuston pitäjän mukaan raivostuttava, ylimielinen, mielenkiinnoton ja opettajamainen lälly, jota ei kukaan todella lue. Saku kertoi kasvatuksestaan, joka muistuttaa omaani. Mainitsin kommentissani, että olen teroittanut omille pojilleni kynän ja kielen kurissapitämisen tärkeydestä. Se taisi olla liikaa. No. Erosin ryhmästä kehotuksen mukaan, mutta edelleen olen sitä mieltä, että kusipäisyyteen ei kannata vastata kusipäisyydellä. Saku. Olkoon kepeä jalkasi ja notkea sanasi jatkossakin. Vapaa on vaatimaton.

 26. 27

  timo kälviäinen sanoo

  Sakun blogi kuin keidas erämaassa tai yksi ainoista valoisista kohdista ahtaalla ja pimeällä kujalla.
  Kiitos Saku ja onnittelut merkkipäiväsi johdosta!

 27. 28

  Anssi Lähde sanoo

  Samainen Heikki Turunen totesi toisaalla, että nykyihmisen perisynti on internet. Siitähän on tullut tällainen ennakkoluulojen ja pakkomielteiden pikatie, minne täytyy päästä purkamaan omaa kasvotonta maailmantuskaansa. Siinä samalla voi kuvitella, että joku minuakin kuuntelee. Teknologia pettää aina ihmiskunnalle antamansa lupaukset. Televisionkin piti joskus palvella tiedonvälitystä. Ihan samat odotukset kuin nettiä kohtaan. Kunnes paljastui ettei me ollakaan niin fiksuja. Gustave Flaubertin mielestä jo rautatie oli saatanasta: ihmisillä oli äkkiä kauhea kiire kokoontua jonnekin ollakseen keskenään oikein tyhmiä.

  Joskus menneinä vuosikymmeninä meillä oli kehnolta koulupohjalta ponnistaneita poliitiikkoja, jotka toimivat sivistyneesti. Nyt meillä on muodollisesti hyvän koulutuksen saaneita poliitikkoja, jotka toimivat ja puhuvat äärettömän sivistymättömästi. Joskus peruskoulun alkuaikoina muistan saaneeni ihan rauhankasvatusta koulussa ja paljon puhuttiin asiaa kansojen välisestä ystävyydestä. Ei lainkaan huono teema, ja vaikutti ainakin minuun.

  Todennäköisesti myös 1990-luvun peruskoulussa oli jonkinlaista kansainvälisyyskasvatusta, mutta osa nyt kolmikymppisistä poliitikoista lienee nukkunut tunneilla. Todennäköisempää on kuitenkin se, että on kuunneltu isän pauhausta laatuauton takapenkillä. Sitten toistetaan sitä kritiikittömästi. Jotkut oman sukupolven ihmiset ovat vanhempina ikään kuin tehneet lapsistaan omia vanhempiaan – synnyttäneet omat isänsä ja äitinsä uudelleen 50-luvun ennakkoluuloineen päivineen. Vai miten on muuten mahdollista, että jotkut nykyajan nuoret naiset ihailevat Lapuan liikettä ja ties mitä. Sodassakin on melkein oltu vaikka on itse synnytty Kekkosen luopumisen jälkeen.

  Nuorison arvokonservatisivisuuden lisääntyminen on todettu asennetutkimuksissa jo 90-luvulta lähtien. Siinä mielessä nykyinen poliittinen kauhukabinetti ja loputon Putous -hahmokisa on ihan loogista kehitystä. Ja siitä olen toki samaa mieltä, etteivät tunkkaiset asenteet ole sinänsä mikään sukupolvikysymys. Aina on osattu seipäät terottaa ja tyhmiä ynnä moukkia olla, mutta on tyydytty tupisemaan kannulaiturilla ja kylänraitilla. Nyt typeryydestä on vaan tullut ikään kuin julkisempaa.

  Onnitelut Sadankomitean rauhanpalkinnosta. Hieno perinne ja arvokas asia tänä synkkänä aikana.

 28. 29

  jopi niemi sanoo

  Onneksi olkoon Saku tunnustuksesta ja synttäreistä! Onneksi SINÄ jaksat laittaa vastaan näille äärirassukoille. ”May the FORCE be with YOU!”

 29. 30

  tomi juntunen sanoo

  Hyvää syntymäpäivää Saku! Kiitokset minultakin tästä blogista, annat toivoa ja uskoa ihmisyyteen, enkä kommenteista päätellen ole yksin mielipiteeni kanssa. Kyllä se parempi huominen on ihan nurkan takana kun jokainen tekee jotain ihan pieniäkään tekoja joka päiväisessä arjessaan. Ei natsienkaan valta kestänyt ikuisesti.

 30. 31

  liisa hirvonen sanoo

  Erinomainen kirjoitus!
  Rasistiseen, natsimieliseen ja ihmisoikeuksia loukkaavaan julkiseen solvaamiseen puututaan eikä niitä sallita eurooppalaisissa sivistysvaltioissa, kuten Ranskassa ja Saksassa. Julkisen vallan edustajien, kuten kansanedustajien, puheisiin puututaan heti, jos he lietsovat väkivaltaa ihmisiä tai ihmisryhmiä kohtaan. Sivitysvaltioissa toimitaan niin. Meillä ei edes pääministeri sano mitään, vaikka hallituspuolueen kansanedustaja ilmoittaa etteivät ihmisoikeudet kuulu kaikille.

 31. 32

  Kirsi Reinikka sanoo

  Onneksi olkoon sekä palkinnosta että synttärin johdosta. Hyvä bloggaus jälleen.
  Mahaa kouristaa tuo Iris Flinkkilänkin kooste. Se on valitettavan tosi kuva Suomen kansan syvistä (syvältä olevista) riveistä. Noissa mielipiteissä ei ole mitään miehekästä. Ne ovat raukkamaista ininää. Hävettää suomalaisena tuollainen tyhmyys, tietämättömyys ja uho. Iris voisikin tarjota tuota kuvaa PS-puolueen seuraavaksi vaalijulisteeksi.
  On hienoa, että jaksat pitää liekkiä palamassa tasavertaisen arvomaailman puolesta. Kunpa vain ihmiset jaksaisivat olla ihmisiksi, ihmisiä toisilleen.

 32. 33

  johanna reilin sanoo

  Kiitos sinulle ja paljon onnea. Toivon että jaksat taistella tätä hulluutta vastaan. Kammottavaa on ollut nähdä väkivaltaisten ajatusten ja kirjoitusten muuttuminen väkivaltaisiksi teoiksi. Sinä olet pitänyt meteliä oikeudenmukaisuudesta. Olet jaksanut selittää. Uudestaan ja uudestaan, vastauksina samoihin älyttömiin mukakysymyksiin mitä jotkut ihmiset pyörittelevät eri foorumeilla, tarkoituksenaan saavuttaa ihailua mukanokkeluudellaan. Olen iloinen että törmäsin teksteihisi. Olen iloinen että sinä olet syntynyt! 🙂

 33. 34

  sanoo

  Sydämelliset onnittelut merkkipäivän ja ansaitun tunnustuksen johdosta! Myöhäiset onnittelut myös suurelle blogialustalle pääsemisen johdosta- tämä luo uskoa siihen että kaikesta huolimatta tässä maassa hyvälläkin yhä voi menestyä.

  Platonia mukaillen toivon että sinulla riittää vielä kauan jaksamista olla paarmana Suomen jalorotuisen mutta jotenkin piloille menneen hevosen kankussa.

 34. 35

  Petri Sakkinen sanoo

  Yhdyn tähän suosionosoitusten ja onnittelujen myrskyyn entisenä kansakoululaisena.

 35. 36

  Teemu Laitinen sanoo

  Kiitokset hyvistä kirjoituksista, joilla jaksat valaa uskoa siihen, että tästä maasta löytyy yhä järkeviä ihmisiä, jotka eivät usko mölymystön mielipiteitä.

 36. 37

  sanoo

  Haluan esittää eriävän mielipiteen sukupolveni yleistämisestä (koska valitettavasti se tuntuu juuri mun 30+ ikäiset olevan eniten pöllöjä). Meissä on paljon turhia nillittäjiä ja pseudomachovihaajia, mutta meissä on myös ihan fiksuja tyyppejä. Tai ainakin uskon niin. Halusin vain antaa eriävän mielipiteen kirjoituksen siihen kohtaan.

 37. 38

  iris ritola sanoo

  Sydämelliset onnittelut ansaitusta palkinnostasi ja syntymäpäivästäsi. Täytyy myöntää, että tosissani kadehdin taitoasi pukea sanoiksi kaiken sen, mitä ainakin minä tänä, välillä niin pimeän tuntuisena, aikana koen ja ajattelen!! Tuhannet kiitokset hienoista kirjoituksistasi. Ne ovat sitä valoa tunnelin päässä.

 38. 39

  Eija Håkans sanoo

  Ei voi muuta kuin olla samaa mieltä monien täällä kommentoivien kanssa ja ihan mahtavaa, että näinkin iso porukka jo tulee esiin omalla nimellä ! Toivottavasti moderointi on nyt helpompaa. Korvaamatonta työtä teet asenteidenmuokkaajana ja silmienavaajana. Syntymäpäiväonnittelut!

 39. 40

  Robert Ryömä sanoo

  Onnea syntymäpäivän johdosta ja erityisesti Sadankomitean rauhanpalkinnon johdosta (on huuten huomattavasti arvokkaampi kuin Nobelin rauhanpalkinto, joka tuntuu joka toinen vuosi menevän pahimmille roistoille ja lurjuksille).

 40. 41

  Kaija Olin-Arvola sanoo

  Hei!

  http://uutismaailma.com/spr-kuskaa-kaatopaikalle-lahjoitettuja-vaatteita/

  Tämän uutisen jakamisesta kimpaantuneena bannasit minut taannoin. Asian oli selvittänyt Anne Tuominen ”Minäkin kauhistuin …soitin ja kysyin…kyse on siitä että ihmiset ovat ”lahjoittaneet” kakkaisia ja virtsaisia vaatteita, rikkinäisiä kenkiä ja muuta jotka kuuluvatkin kaatopaikalle mutta ihmiset eivät halua maksaa mitään joten ilmainen kaatopaikka on SPR. Tämä sama koskee vaatteita joiden keräyspisteet ovat pitkin kaupunkia. Uskomatonta saastaa …en ymmärrä miten kehtaavat. Ei mitään tekemistä auttamisen kanssa.”

  Joten ei savua ilman tulta. Hävytöntä tietysti, että liataan vaatteet, joita viedään muka avustustarvikkeina. Ensi vuoden alusta on tekstiilien vieminen kaatopaikoille kokonaan kielletty. Minua kuvassa ahdisti myös se, että monet sodat kokenut mummuni, opetti minulle jo kun olin lapsi, että mitään ei saa heittää pois, koska kaikkea voidaan tarvita, jos tulee sota. Tämä opetus on ohjannut omaa toimintaani koko elämäni ajan.

  Eilen uutisissa kerrottiin, että työttömien toiminnalta ollaan nyt viemässä rahat. Enää ei tarvitse kenenkään pitää ilmaiseksi kirpputoria, jota joskus jalosti nimitettiin kierrätykseksi. Enää ei syrjäytettyjen tarvitse hakea yhteisyyttä työttömien yhteisestä ruokailusta ja mattojen kutomisesta ynnä muusta askartelusta. Kun työttömien toimintaa ei enää ole saa jokainen työtön masentua rauhassa asunnossaan, jos sellainen vielä sattuu olemaan. Oletko nyt tyytyväinen?

  Minutkin kasvatettiin rehellisyyteen, mutta myös empatiaan ja toisten ihmisten huomioon ottamiseen. Vuosia kirjoituksiasi jakaneena ja keskusteluihin osaa ottaneena, ihmettelen käytöstäsi.

  Kaikesta huolimatta toivotan onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä!

  Kaija Olin-Arvola
  Raasepori

 41. 43

  Kaija Olin-Arvola sanoo

  Unohdin äsken ruksata, että haluan kommentit ja uudet postaukset.

  • 44.1

   pekka kariniemi sanoo

   Kiitos, Saku, työttömien puolustamisesta. Törmäsin yllättäen tällaiseen adressiin.:

   Sipilän epäeettinen vaalityö
   Juha Sipilä teetti vaalityötä Oulussa työttömillä työnhakijoilla työvoimakoulutuksen
   Oululaiset työttömät ihmiset olivat käytännössä kokoaikatyössä Keskustan vaalityön eteen ja puhelinmyynnin tulospalkalla, jota ei maksettu työntekijälle. Käytännössä työntekijä sai työmarkkinatuen ja 9€ kulukorvauksen siitä, että soitteli koko Suomen Keskustan läpi puhelinmyyjän roolissa markkinoi Sipilän eduskuntavaalityötä ja möi ulkomaisia huonolaattuisia tuotteita Keskustan kannattajille.
   Korruptoitunut hanke, koska ei kaikki Oululaiset työttömät ole Kepulaisia ja toiseksi. Miksi Sipilä ei rehellisesti voinut palkata työntekijöitä projektiinsa Thinko Positive OY:n kanssa. Tämä Sipilän demokraattisesti epäeettinen projekti oli naamioitu työllisyyskolutukseksi TE- toimistoon nimellä: Myynnin ja markkinoinnin tekijä koulutus yhteistyössä MIF:in kanssa. Kukaan ei yltänyt tulostavoitteeseen euromääräisesti, vaan sai lähteä kilometritehtaalle. Minä onneksi älysin lähteä, enkä saanut karenssia. Oulun työvoimaviranomainen on tietoinen tästä jupakasta.
   Mielestäni Sipilän edesottamukset vaaliaikana ja nyt hallituskaudella viittaavat siihen, että haluan hänet ulos tehtävästään. Hänen toimintansa on epäeettistä, itsekeskeistä ja sotii demokratiaa, ihmisoikeuksia ja ay-liikkeitä vastaan. Keskustalainen diktaattori.
   Maamme tulevaisuuden puolesta allekirjoita adressi mikäli haluat Sipilän ulos hallituksesta.

   Voisitko ystävällisesti ottaa selvää onko moinen politikointi muualla mahdollista kuin Kepun hallitsemalla Pohjoismaalla ?

 42. 45

  Eeva Donner sanoo

  Sydämellinen onnentoivotus ulkosuomalaiselta, joka arvostaa kirjoituksiasi hyvin paljon. Täältä kaukaa (Espanjasta) katsoen Suomen tila on hirveä, aivan kuin yleissivistys ja kulttuuri olisivat kadonneet kansankunna kaapin päällä olijoilta kokonaan. Parempia aikoja odotellessa!

  Eeva Donner
  Orihuela Costa
  Espanja