Hyvää joulua

Suomen Turku julisti juuri äsken joulurauhan alkaneeksi. Tarkemmin ajatellen on tietysti hupsua kuunnella kaupungin virkamiehen käskyä mennä kotiin ja olla kiltisti, mutta onhan tapa perinteikäs ja juhlava. Julistuksen mukaan mikä tahansa rikos on joulurauhan aikana tehty raskauttavien asianhaarojen vallitessa.

Juridisesti tämä ei pidä paikkaansa, koska rikoslaissa ei tällaista rangaistuksen ankaroittamisperustetta ole ollut yli sataan vuoteen.  Joskus tämä on kuitenkin ollut ihan täyttä totta ja välillä tulee mieleen, että saisi se olla totta vieläkin.

Ihan ensimmäisiä valtakunnallisesti säädeltyjä rikoksia olivat rauhanrikokset. Kuningas halusi näyttää suojelevansa alamaisiaan turvaamalla erityisesti mm. naisrauhan, kirkkorauhan ja käräjärauhan. Näiden rikkojaa rangaistiin erittäin ankarasti ja joulurauhakin on jäänne näiltä kaukaisilta ajoilta.

Joulu on hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa, joten minäkin annan joulurauhan poliitikoille, viranomaisille ja maahanmuuttokriitikoille.  En tee tätä sen takia, että he nyt yleensäkään häiriintyisivät teksteistäni. Teen sen itsekkäistä syistä antaakseni itselleni joulurauhan.

Viettäkää jokainen joulua haluamallanne tavalla tai olkaa viettämättä sitä mitenkään. Karkuun sitä ei kuitenkaan pääse, jos on edes jollain tavalla tekemisissä ympäröivän maailman kanssa. Minun käsitykseni joulun sanomasta on suunnilleen se, että yritetään nyt edes pari päivää olla ihmisiksi.

dada1aaf-c52d-4c49-a408-48a54502ac4b

Tämän kotipihaltani äsken ottamani kuvan myötä toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää joulua.

 

Kommentit
 1. 3

  seppo mahkonen sanoo

  Meikäläisen joulunvietto osuu aikaan ennen kristinuskon tuloa. Akraarimaailmassa se oli tilinpäätösjuhla. Katsottiin millä pääsee kevääseen, loput syötiin. Sitten siirryttiin Ruotsin vallan alle ja ihmiset pakotettiin ottamaan kaste. Kaste tai kuolema. Siitä johtuen Suomessa on katumajärviä, josssa ihmiset perui kasteen. Itse kuulun näihin kasteettomien joukkoon. Hyvää originaalia joulua.

 2. 4

  Johanna Reilin sanoo

  Oikein ihanaa ja rauhallista joulua sinulle. Ja valoa vuoteen 2016.

 3. 6

  Kalle Katz sanoo

  Hyvää joulua, Sakari. Kiitos järjen sanoistasi menneen vuoden aikana.

 4. 7

  Aija-Leena Ahonen sanoo

  Kera suurten kiitosten toivotan sinullekin hyvää joulua!

 5. 8

  Teemu Laitinen sanoo

  Rauhallista joulunaikaa kaikille uskontoon ja ihonväriin riippumatta.

 6. 10

  Kari Miettinen sanoo

  Oikein hyvää Joulua myös sinulle, Sakari, äläkä hukkaa terävää ”kynääsi”, vaikka sen hetkeksi syrjään laitatkin!

 7. 11

  Karo Kankus sanoo

  Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta itse kullekin.

 8. 12

  Sakari Rissanen sanoo

  Hyvää ja Rauhallista Joulua
  ! Kaimalle,täältä Napapiiriltä.

 9. 13

  Jore Puusa sanoo

  Erillaisuus vaatii suurta rohkeutta. Blogisti tässä osoittaa sitä– vaikka häntä (jokaista)rasismia ja fasismia vastaan sanoin taistelevaa kohtaan vyöryy pahoinvoivien tuskainen ahdistus – muuttuneena solvauksiksi. Sinä jaksat kyllä !
  Linkin takana oma ajatukseni keinosta, jolla voidaan vaikuttaa.
  http://kuvajournalismia.blogspot.fi/2015/12/pahaa-joulua-kaikille.html
  En voi toivottaa hyvää joulua 2015, ajattelen, että meillä pitää olla nyt hyvin paha joulu, jotta ymmärtäisimme, toimisimme–jotta ensi jouluna, vuoden päästä voisimme taas toivottaa kaikille suomalaisille hyvää joulua. Herätkää ja nouskaa yhdessä taistelemaan inhimillisemmän Suomen puolesta

 10. 14

  Pertti Merta sanoo

  Kiitos, Saku, ja hyvää Joulua ja vuotta 2016!
  Koetetaan ajatella ja olla ihmisiksi.
  Hyvää Joulua myös kaikille blogin lukijoille!
  Pertti Merta

 11. 16

  Esko Mäkinen sanoo

  Varsin erinomaista loppuvuotta kaikille ja Sakulle eritoten. Olen kiitollinen kirjoituksistasi, ovat valoa pimeydessä. Myös monet kommentit blogin häntänä ovat auttaneet uskossani ihmisiin – ja eläimiin. Jatketaan.

 12. 17

  Päivi Pellikka sanoo

  Hyvää joulua uunipankkopoika Saku Timoselle! Olen nauttinut saadessani lukea tekstejäsi. Aivan upeaa! Tunnen suurta hengenheimolaisuutta kanssasi ja uskon, että meitä samoin ajattelevia on paljon.

 13. 18

  Markku T Koivisto sanoo

  Hyvää ja rauhallista Joulua, Sakari. Kiitos kirjoituksistasi.

 14. 19

  timo kälviäinen sanoo

  Hyvä ja rauhallista Joulua meille kaikille ja tietysti erityisesti Sakulle!

 15. 21

  Risto Sinervo sanoo

  Olen nyt seurannut blogiasi syksystä jouluun, joten on aika toivottaa Rauhaisaa Joulua.

  Olin Turun Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon perinteikkäässä ja lähes kesäisessä miljöössä kuuntelemassa kuorolaulua, torvisoittoa ja Joulurauhan julistukseksi kutsuttua uhkailua. Perinteet tuovat laatua elämään, samoin blogisi seuraaminen. Ei ole ollut vielä aihetta kommentoida tekstejäsi, mutta kiitoksen aihetta olisi ollut useinkin..

  Onnellista Uutta Vuotta ja kiitos menneestä vuoden puolikkaasta.

 16. 22

  Rane sanoo

  Kiitos kirjoituksistasi. Löysin ne vasta luettuani Karjalaisen jutun. Onneksi edes nyt.
  Jatka samaan malliin ja HYVÄÄ JOULUA ja UUTTA VUOTTA.
  Jään odottamaan uusia kirjoituksia…………

  Tv. Rauno

 17. 23

  Matti sanoo

  Eikös joulurauhan julistus koske vain turkulaisia? ”Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.”

 18. 24

  Virva sanoo

  Joulukuvasi on rauhaisa näky. Lepoa ja mielenrauhaa toivon jouluksi. Virva

 19. 25

  T. K. Lehtinen sanoo

  Kiitos, ajatuksia herättäviä blogejasi on ollut mielenkiintoista lukea, ilo olisi väärä sana näin raskaissa aiheissa. N. 30 vuoden työelämän jälkeen olen ollut työttömänä reilun vuoden, enkä edelleenkään mielestäni ole kadottanut sosiaalisia taitojani, olemustani, tietojani, taitojani tai muutakaan sellaista, mitä ”kunnon kansalaisena” omasin. Eikä ole selkäranka pehmentynyt, ilmennyt älyn heikentymistä tai karvoja kämmenissä. Kuitenkin Sinun kirjoituksesi saivat ymmärtämään, jopa viranomaisten harjoittaman, syyllistämisen, karsinoimisen ja leimaamisen työttömiä kohtaan.
  Herärtit siis luottamusmiehen minussa, siihen kuuluu asioista selvää ottaminen ja seuraaminen, opiskelu ja kantaaottaminen.
  Kiitos joululahjasta! Yritän hyödyntää sen hyvin,
  Toivotan Sinulle rauhallista joulunaikaa ja Hyvää Uuttavuotta 2016!

 20. 26

  HarriP sanoo

  Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta. Kiitokset siitä, että jaksat heikko-osaisempia puolustaa 🙂

  • 26.1

   tossu mononen sanoo

   Hyviä Joulun rääppiäisiä ”uudelle tuttavuudelle” !

 21. 27

  Jukkis sanoo

  Arvostan kirjoituksia ja oikaisuja! Kirjoituksesi ei ole tyhjästä luotu niin kuin meidän nykyisen hölynpölyn hallituksen. Hyvää Joulua sinulle!

 22. 28

  Eija Håkans sanoo

  Rauhaisaa Joulunaikaa ja parempaa uutta vuotta ! Kiitos vielä blogistasi !

 23. 29

  Krista P-Ö sanoo

  Joulurauhaa sinulle! Blogisi on parasta mitä olen koko syksynä ajankohtaisista asioista lukenut. Aina kun on jokin ilmiö tai tapahtuma joka kuohuttaa mieltä, on täältä löytynyt terävä analyysi aiheesta. Se on ollut mahtavaa, koska tekstisi ovat auttaneet hahmottamaan omaa ajatteluani ja monesti olet pukenut sanoiksi juuri sen mitä tunnen mutten ole vielä löytänyt oikeaa keinoa ilmaista asiaa. Teet erittäin tärkeää työtä. Toivon että jaksat edelleen. Kiitos. Ja parempaa uutta vuotta!

 24. 30

  iris ritola sanoo

  Oikein hyvää joulunaikaa Sinulle, Saku! Ja taas kerran suuret kiitokset hyvistä ja järkevistä kirjoituksistasi…toivottavasti jaksat joulun jälkeenkin jatkaa niitä….

 25. 31

  Päivi sanoo

  Minäkin vielä toivotan hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta sekä Sakulle että kommentoijille. Nämä sinun blogisi ovat olleet suureksi lohduksi tässä järkensä menettäneessä maailmassa. Myös kommentit lohduttavat – että on vielä täyspäisiäkin ihmisiä Suomessa. Kun kaveripiirissäkin alkaa kuulua vähän kummallisia kantoja. Laitoin yhden FB-postauksen siitä, että kyllästyin siihen ”risusavottaan” pakottamisajatukseen koskien ensin työttömiä ja sitten turvapaikanhakijoita. En juuri saanut ymmärrystä tuttavapiiristäni. Muutamat kehuivat, että risusavotta on mukavaa ja tarpeellista hommaa. Sitten kysyin, tekisivätkö joka päivä pakon edessä ja ilman palkkaa. No, eivät sitten enää lämmenneet ajatukselle. Kysyin myös, mitä kansantaloudellista hyötyä olisi tästä risusavotasta, kun työttömyyspäivärahaa jo kuitenkin maksetaan. No siihen hyvä ystävä vastasi, ettei osaa sanoa, ”kun sitä noin ajattelee”.