Paha tapa

Paha tapa älköön ketään auttako, se on: ei kukaan voi asiaansa sillä auttaa, että sanoo monta olevan, jotka tekevät samoin kuin hän on tehnyt, koska se, mitä hän tehnyt on, havaitaan olevan vastoin lakia. (Olaus Petrin tuomarinohjeet kohta 15)

Tämä vanhojen tuomarinohjeiden yleisperiaate pätee sekä oikeudessa että muuallakin yhteiskunnassa. Jokainen vastaa omista tekemisistään eikä yksilö voi piiloutua lauman joukkoon.

Tätä ei ymmärtänyt se Tikkurilan seurakunnan vahtimestari, joka sosiaalisessa mediassa uhkasi sylkeä maahanmuuttajien puuroon ja polttaa heitä täynnä olevan kirkon. Hän puolustautui sanomalla olevan paljon muitakin, jotka kirjoittavat samalla tavalla kuin hän eikä voinut ymmärtää työnantajan itseensä kohdistamia toimenpiteitä.

Tätä eivät ymmärrä myöskään ne lukuisat MV:n lukijat ja Rajat kiinni-”kansanliikkeen” kannattajat, jotka päivästä ja etenkin yöstä toiseen suoltavat vihaa turvapaikanhakijoita ja heidän auttajiaan kohtaan sekä ylistystä polttopulloiskujen tekijöille. He selkeästi kuvittelevat, että koska heitä on omasta mielestään paljon, niin kukaan ei mahda heille mitään. He luulevat voivansa piiloutua kasvottomina ja nimettöminä samanmielisen lauman joukkoon.

He eivät ymmärrä, että milloin tahansa kuka tahansa heistä saattaa ylittää näkymättömän rajan ja joutua vastaamaan sanoistaan. Asiaan saattaa puuttua työnantaja, jonka eettistä ohjeistusta vastaan henkilö julkisesti toimii. Olalle taputtelusta innostunut kansanryhmää vastaan kiihottaja tai polttopulloiskuihin yllyttäjä saattaa joutua tekemisin poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa. Siinä vaiheessa ei kukaan voi auttaa itseään sanomalla olevan paljon muitakin, jotka tekevät samoin. Jokainen vastaa sanoistaan itse.

Ennen kaikkea jokainen vastaa teoistaan vain itse. Aina välillä joku MV:n aktiivinen lukija tai sosiaalisen median viharyhmistä idean saanut yrittää oikeasti polttaa turvapaikanhakijoihin yhdistetyn rakennuksen. En tiedä mitä näiden onnettomien päässä liikkuu. Ehkä he oikeasti kuvittelevat toimivansa monien samanmielisten puolesta ja luulevat myös vastuun olevan kollektiivista ja jakautuvan samanhenkisten pääluvun mukaan. Ehkä he hölmöyttään luulevat toimivansa isänmaan puolesta, koska näin noissa ryhmissä yleisesti puhutaan.

Isänmaan oikeuslaitos tulee opettamaan heille, että jokainen vastaa teoistaan yksin eikä samanmielisten kannustus auta yhtään. Laki ei tunne kollektiivista vastuuta, vaan teoista tuomitaan vain niihin syylliset. Samanmielisten laumaan ei oikeudelta voi piiloutua. Kouvolan polttopulloiskun tekijä sai törkeän tuhotyön yrityksestä vuoden ehdottoman vankeustuomion. Lain mukaan tuhotyöstä tuomitaan 4 kk – 4 vuotta ja törkeästä tuhotyöstä 2 – 10 vuotta vankeutta.

Sitä tuomiota eivät tule kaverina istumaan MV:n julkaisija tai Rajat kiinni-liikkeen Fb-ryhmän ylläpitäjät. Yksikään siitä laumasta ei tule edes oikeuteen osoittamaan myötätuntoa. Kaikki luikkivat kiireen vilkkaa lauman suojiin yrittäen piiloutua toinen toistensa selkien taakse. Populismin aallonharjalla ratsastavat poliitikot pesevät kätensä ja tuomitsevat teot jyrkästi.

Vihapuheen yleistyessä ja tekojen toistuessa uutisten koko voi pienentyä, mutta oikeuslaitoksen antamat tuomiot eivät. Ne annetaan yhä edelleen lakikirjan mukaan.

Kannattaa pitää mielessä myös tuomarinohjeiden nämä kohdat:

Lain mukaan eikä lyöden on toisten kanssa oltava. (16:15)

Tehtyä työtä ei saa tekemättömäksi. (16:18)

Joka vapauttansa väärinkäyttää, on omansa sen menettämään. (16:21)

Kommentit
 1. 1

  Maria sanoo

  Sama Tikkurilan seurakunnan vahtimestari jakaa nyt Facebookin Rajat kiinni -ryhmässä pilakuvia eräästä rasismin vastaisen ryhmän jäsenestä, uhkailee tätä ja yllyttää toisia väkivaltaisiin tekoihin. Kuulema aikoo kostaa sen kun hänet hyllytettiin. Ja aikoo edelleen polttaa työpaikkansa. Kokee olevansa uhri. Ja muut ryhmän jäsenet hurraavat ja kannustavat. Mut hei, ”me vaan kännissä ja läpällä”.

 2. 2

  Taro Turtiainen sanoo

  Jäin vaan ihmettelemään miksi se kirkko pitäisi polttaa. Tietääkseni nämä ”kriitikot” vihaavat islaminuskoisia niin eikös ne käy noissa moskeijoissa.

  • 2.1

   Minna Ylitalo sanoo

   Ei tätä logiikkaa tarvitse edes yrittää ymmärtää. Nämä uusristiretkeläiset puolustavat kristinuskoa uhkailemalla kirkon polttamisella ja kannustamalla toisiaan eroamaan kirkosta.

   Myös Ylöjärven kirkkovaltuutettu hyllytettiin, syynä 14. marraskuuta julkisilla Facebook-sivuillaan julkaisema päivitys, joka sisälsi rasistista vihapuhetta ja väkivallalla uhkailua. Tämä Tikkurilan seurakunnan työntekijän tapaan täysin uhriutunut henkilö kannustaa Rajat kiinni- ryhmässä eroamaan kirkosta: ”Otetaanko pieni joukkoero kirkosta ja kirjoitetaan siitä ihan lehdistötiedote. Itse olen tätä pikkuhiljaa miettinyt, tokihan menetän kirkon luottamustoimet, mutta se on sen arvoista”.

  • 2.2

   T. K. Lehtinen sanoo

   Kauan aikaa sitten Amerikan maalla, josta jotkut mieluusti ottavat mallia, ryhmä aloitti aborttia vastaan kampanjan. Teesinä oli, että abortti on murha….. noooh, mitäs se mouhopäisempi porukka keksi tehdä teesiänsä puolustaakseen?
   Alkoi tietysti tappamaan aborttiklinikan työntekijöitä.
   Logiikan ja ironian jumalat paiskasivat yläfemmat

 3. 3

  seppo mahkonen sanoo

  Ihan näin. Eikö sitä MV:n julkaisijaa saa leivättömän pöydän ääreen?

  • 3.1

   Jore Puusa sanoo

   Ei näytä saavan. Rikosilmoituksia on tehty. Ilmaisesti aina ylintä poliisihallintoa myöten. Mutta poliisi joko ei tee mitään, tai tekee näön vuoksi tai suorastaan suojelee koska pitää Janitskinin agendasta. Tämä on hyvin hämmentävää. Mies asuu Espanjassa, eikä häntä saada tänne maksamaan vanhoja ulosottojaan tai vastaamaan vanhoista pahoinpitelyrikoksistaan. Puhumattakaan kuvien ja juttujen varastamisesta, laskujeni mukaan ( kokoan hänen varastamiaan kuvia) hänellä on noin 170 000 euron edestä vastattavaa suomalaiselle medialle ja kansainvälisille uutis- ja kuvatoimistoille ym. Puhumattakaan, että hänet laitettaisiin boseen kymmenistä raaoista kunnianloukkauksisitaan ja viharikoksista.
   (Kommenttipalstoja koskenee päätoimittajavastuu, tästä en ole 100% varma).
   Janitskin oli käsiohjelman mukaan Helsingissä itsenäisyyspäivänä…mutta poliisi ei ottanut häntä kiinni. Täysin käsittämätöntä.

   • 3.1.1

    Pekka Rintamäki sanoo

    Poliisi ei voi asialle yhtään mitään. Poliisi tutkii tehdyt rikosilmoitukset ja syyttäjä päättää nostaako syytteen. Vaikka hän olisi varastanut kuinka kansainvälisiltä kuvatoimistoilta, niin sinun ilmoituksesi ei auta.

    Ihan sama kaikkia koskeva lainsuoja on myös Janitskinillakin. Jos hän on itsenäisyyspäivänä täällä, eikä hänellä ole hakua päällä, niin poliisilla ei ole mitään syytä käydä häntä kiusaamassa.
    Jos hänellä olisi haku päällä, niin se toimii Espanjassakin.

    Se, että palstansa on vastenmielinen ei sinänsä ole rikos.

    Jos hän julkaisee pöllittyjä kuvia tai tekstejä, niin se on, mutta niissä pätee sama kuin nettitorihuijauksissa. Ei poliisi niissäkään yhteen kympin petokseen just pysty puuttumaan. Kun niitä kertyy samalle tekijälle kolmesataa, niin sit saa syytteen jatketusta petoksesta.

    • 3.1.1.1

     Jore Puusa sanoo

     Niin, hänen kuva- ja juttuvarkautensa ovat arvoltaan satojatuhansia euroja.
     (omissa faileisani 200 000 € kuvavarkauksista)
     Tiesitt varmaan, että yhden arkistokkuvan myyntiarvo on noin 150 €. Kun se käytetään luvatta, kansainvälisen tavan mukaan peritään hinta kolminkertaisena.

     Minä en tiedä onko hänestä tehtyjä lukuisia rikosilmoituksia tutkittu. Tutkia olisi voinut ehkä paremmin, jos olisi kuultu personalmente itsenäiyyspäivänä?
     Vai mitä.
     Rikollisen kuulemista en pidä kiusaamisena, koska hänellä on taustalla vanhojakin juttuja. (viittaan hänen omaan kertomaansa Imagen jutussa)
     Onko niistä hakuja, en tiedä. Mutta tiedän että Thaimaasta saakka on haettu ihmisiä, joilla ei ole etsintäkuullutusta todistamaan jutuissa.
     Se että hänen palstallaan on jatkuvasti murhaan kehottamista ja kunnianloukkauksia on muutakin kuin vastenmielistä, se on rikos. Saku ehkä tietää tarkemmin— mutta erittäin moni päätoimittaja katsoo että heillä on vastuu kommenttipalstojen teksteistä, Janitskin on ilmoittanut olevansa Mitävittua päätoimittaja.
     En siis näe syytä miksi puollustat häntä.
     Kansalle pitäisi näyttää, että henkilökohtaisesti kohdennettu tappouhkaus on rikos. Jos ei näistä saa mitään sanktioita, tämä lähtee käsistä lopuillisesti

 4. 4

  T. K. Lehtinen sanoo

  Katselin minäkin rk-julkista ryhmää ja kuten edellisessä kommentoinnissa, jopa säälien, ihmettelin tyhmyyttä, jolla ko, seurakunnan työntekijä oli postauksiaan laittanut, niin mielestäni alkaa taas profiili kirkastua tältä osin: Ihminen ei ymmärrä eroa julkisen ryhmän ja suljetun ryhmän välillä, vaan kuvittelee ”vakoojien” ilmiantaneen ja kyseessä vähintäänkin salaliitto,
  Ihminen ei ymmärrä, että huolestumisen joillakin aiheutti suora uhkaus kirkon polttamisesta. Ihminen ei ymmärrä, että jos hänelle postataan jotain, se ei ole rikollista eikä uhkaavaa.
  Valitettavasti minulla ei ole enää (Malista muuttanutta) psykiatriystävääni täällä maan päällä, olisin mielellään konsultoinut tämän ihmisen profiilista. Tällaista paranoiaa ja todellisuuskielteisyyttä rk.ryhmä vahvistaa, tuntuu olevan jopa haluttu ominaisuus.

  Ps. Pieni ihminen minussa riemuitsi palstalla käydystä kiivaasta keskustelusta, vaikka ”kaikki ovat tervetulleita”, niin järjen ääni on näköjään epätoivottu vieras, joulunakin.

 5. 5

  Turo Mustakallio sanoo

  Rasismi voi myös piiloutua:

  Viisi vuotta sitten vasen polveni vääntyi töissä; kierukkavamma.
  Vakuutuslääkäri ei antanut lupaa MRI:hin.
  Syynä oli,että tutkivan ortopedin nimi oli ulkomaan kieltä, jostain Kaakkois-Aasiasta.
  Nyt polvi on välillä todella kipeä, mutta sinnitellään.

  (tähän on pakko kertoa; vaikkei asia välttämättä tähän kuulu: kolme vuotta sitten hajotin oikean polveni. Vakuutuslääkäri suostui MRI:hin, mutta ei antanut lupaa tähystykseen. Yksi peruste oli se, että 12 vuotta aikaisemmin olin käynyt Joensuun keskussairaalassa näyttämässä leikattua polveani; tosin tuo silloinen polvi oli vasen.)

 6. 6

  Pekka Rintamäki sanoo

  Juuri hiljattain oli toinen vastaava tapaus, jota ainakin ”mitävittua” innolla levitti. Nimittäin ulkomaalaispoliisi oli somemeuhkaamisensa vuoksi siirretty toisiin tehtäviin..

  Ja mitä enemmän tämä someraivo yltyy sitä enemmän näitä tapauksia on luvassa.

  Ja jotenkin käy sääliksi sitä älyn vähyyttä milloin luullaan, että sananvapaus tarkoittaa vastuuvapautta sanomisistaan.

  Jos ammattisi on ruohonleikkaaja niin voit somessa tunteenpurkauksena sanoa vihaavasi nurmikoita ja nähneesi niitä tarpeeksi lopuksi ikää. Se ei vielä tarkoita, että et osaisi tai pystyisi tehdä työtäsi kunnolla. Tosin pomo voi siitäkin sanoa, että jos et tykkää työstäsi, niin ei täällä ole pakko olla.

  Mutta jos olet töissä koiranruokatehtaalla ja kerrot vihaavasi koiria niin paljon, että alat myrkyttämään ruokia, niin seuraus on välittömät lähtöpassit.

  Virkamiehen toimia ohjaa laki, jonka tulee olla kaikille sama. Milloin virkamies sanomisillaan antaa ymmärtää, että ei pysty objektiivisuuteen niin kykynsä hoitaa ylipäänsä mitään virkaa lähtee tarkasteluun. Ennemmin tai myöhemmin.

  Paperitehtaan työntekijää taas ei suoranaisesti ohjaa laki, vaan rasistin valmistama paperi on ihan yhtä hyvää kuin muidenkin valmistama. Paitsi jos asiakkaat huomaavat someraivon, yhdistävät sen tehtaaseen ja ilmoittavat, että rasistien valmistama paperi ei käy.

 7. 7

  Aino Myyrä sanoo

  Kiitos kiinnostavasta blogistasi. Juttelin eilen vihapuheesta yli 60-vuotiaan sukulaiseni kanssa. Hän tunnustautui mv-lehden aktiivilukijaksi. Olen aina pitänyt häntä järjen miehenä, vaikka hän onkin taipuvainen aluksi uskomaan propagandaa. Kun hänelle sitten esitetään faktat ja tilastot, hän kyllä taipuu (pitkin hampain) totuuden puolelle. Syyksi tähän toistuvaan mv-lehteen uskomiseen hän on esittänyt sen, ettei luottanut vasemmistomedian uutisointiin 70-luvullakaan. Tällöin Suomen tiedotusvälineissä rummutettiin Neuvostoliiton erinomaisuutta.

  Kyseessä on tietysti huono päättelyketju ”koska Yle on mielestäni väärässä, mv-lehden on oltava oikeassa, koska se kirjoittaa päinvastoin.” Ainakaan sukulaiseni tapauksessa kyse ei niinkään ole muukalaisvihasta tai rasismista vaan vanhasta inhosta valtion mediaa kohtaan. Lopulta tämä tietysti muuttuu muukalaisvihaksi, kun mv-lehden jutut niellään purematta. Oletko jo kirjoittanut tästä ilmiöstä? Uskoisin sen olevan melko yleinen oikeistoa äänestävän vanhemman väen keskuudessa.

 8. 8

  Minna Ylitalo sanoo

  Rajat kiinni- ryhmässä on tartuttu Olli Immosen rasistihenkiseen taistelukutsuun monikulttuurisuutta kannattavia ´vihollisia´ vastaan. ”Pitäiskö perustaa ryhmä ’Suomalaiset Jääkärit ja Sotilaat’ mihin tulee kaikki jotka on intissä ollu, ovat suomalaishenkisiä ja ei oo ihan tyytyväisiä nykyhallitukseen?” (23.joulukuuta).

  Alkuperäisen taistelukutsun julkaisija tuskin ilmottautuu ryhmään, sillä hänellä ei ole siihen vaadittavaa armeijataustaa. Yllyttäjä ei muutenkaan yleensä toimi rivisotilaana. Tiedoksi siis aloittelevalle kapinaryhmälle, että pahan paikan tullen tällainen yllyttäjä saattaa livahtaa vaikkapa johonkin Thaimaahan rantalomalle ja jättää varsinaiset jäsenet vastuuseen kukin omista tekemisistään.

  • 8.1

   Pekka Rintamäki sanoo

   Mä olen ihan isämmaallinen panssarintorjuntakessu 80- luvun puolivälistä. Sitä, mun maanpuolustustahtoani tai pohjalaisia juuriani jos joku epäilee, niin eipä vois enempää persiilleen mennä.

   Se, että en tahdo olla missään tekemisissä nykyisten isämmaan tai naistempuolustajien seurassa tarkoittaa sitä, että en yleensäkään tahdo olla missään tekemisissä idioottien kanssa. Ja kanssani nainen, lapsi tai mies on ihan taatusti turvassa.

   Huolestuttaa se, että nykyään somessa on lukematon määrä huolestuneita kansalaisia jotka hakevat ”turvaa” joukosta, joka toivottaa kaktusta takapuoleen heille ja lapsilleen.

   Se ny vaan ei ole mun käsitykseni turvallisesta ympäristöstä.

 9. 9

  sanoo

  Näistä polttopulloiskuista ei selviä välttämättä edes kymmenelläkään vuodella, jos siitä aiheutuvassa tulipalossa joku kuolee. Tyypillisesti niissä tilanteissa on tuomittu murhasta elinkautinen.

  • 9.1

   LT sanoo

   Tampereen pizzeriapoltosta tuli 9-11 vuoden tuomiot vaikka kolme ihmistä kuoli.

 10. 10

  Tuula Danska sanoo

  Populismin aallonharjalla ratsastavat poliitikot pesevät kätensä ja tuomitsevat teot jyrkästi.
  …..juuri noin he tekevät…