Murhapoltto ja pohjasakka

Presidentti Sauli Niinistö sanoi eilen puheessaan, että hänelle vanhan polven juristina polttopullon heittäminen rakennukseen, jossa saattaa olla ihmisiä, on edelleen murhapoltto, vakava rikos. Ymmärrän Niinistöä oikein hyvin, koska murhapolton tunusmerkistön minäkin aikoinani opiskelin.

Olen vuosien varrella joutunut monta kertaa selittämään kysyjille, että murhapolttoa ei laissa ole ollut rikosnimikkeenä vuoden 1995 jälkeen. Silloin se korvattiin nimikkeellä tuhotyö ja rikoksen tunnusmerkistöä täydennettiin.

Valmistuin oikeustieteellisestä vuonna 1989 ja silloin lainkohta kuului näin:

Joka tahallansa tuleen sytyttää talon, rakennuksen, aluksen tahi muun, joka on ihmisten asuttava, taikka jossa siihen aikaan, jolloin rikos tehdään, ihmisiä tavallisesti oleskelee, taikka missä hänen tietensä joku on, rangaistakoon murhapoltosta vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Yritys on ragaistava. (RL 34 luku 1 § 1-2 mom.)

Nykyisin rikoslain 34 luvun 1 § kuuluu näin:

Joka

1) sytyttää tulipalon,

2) räjäyttää jotakin taikka

3) saa aikaan vedentulvan tai luonnontilan muun mullistuksen

siten, että teko on omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa taikka että siitä on yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa, on tuomittava tuhotyöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Tuhotyöstä tuomitaan myös se, joka omaisuutta vahingoittamalla tai tuhoamalla taikka tuotanto-, jakelu- tai tietojärjestelmän toimintaan oikeudettomasti puuttumalla aiheuttaa vakavan vaaran energiahuollolle, yleiselle terveydenhuollolle, maanpuolustukselle, oikeudenhoidolle tai muulle näihin rinnastettavalle yhteiskunnan tärkeälle toiminnolle.

Yritys on rangaistava.

Lakiin on lisätty tulvan aiheuttaminen ja räjäyttäminen, rangaistusasteikkoa on muutettu ja lainkohtaa on muutenkin muutettu vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Yhteiskunta ja kieli muuttuvat ja laki muuttuu mukana.

Niin näkyy valitettavasti muuttuvan ihmisten ajatusmaailmakin. Ennen jokainen kavahti murhapolttoa jo ajatuksenakin. Jos ei kavahtanut, niin ainkin ymmärsi pitää suunsa kiinni mieltymyksistään. Nykyisin kansanliike Rajat kiinni näkyy keräävän sosiaalisessa mediassa yhteen  murhapoltoilla isänmaallisuuden nimiin hekumoivia.

1920067_454196708114270_1410880013833891678_n

Kerääntyy sinne myös toisella kammottavalla rikoksella eli raiskauksella mässäileviä. Presidentti Niinistön puheeseen reagoitiin ryhmässä todellisuuskriittisille tyypillisellä tavalla: presidentin puoliso on raiskattava.

rk 1

rk 2

rk 3

rk 4

Tällaista ihmiset kirjoittavat päivästä toiseen ihan omilla nimillään ja kasvoillaan julkisessa ryhmässä, jonka yhtenä ylläpitäjänä on salolainen kunnallispoliitikko, käräjäoikeuden lautamies ja Suomen Sisun piiripäällikkö. Ryhmän jäseninä on muutamia kansanedustajia eräästä hallituspuolueesta.

Sakka valuu alaspäin ja nykyisin sakein sakka näkyy valuneen Rajat kiinni -kansanliikkeeseen. Minua on moitittu tämän kuonan julkaisemisesta, mutta olen tehnyt sitä ihan tahallani herättääkseni teidät näkemään mitä tässä maassa tapahtuu.

Nyt tämä sakka alkaa käydä jo liian sakeaksi minullekin, joten tämä oli viimeinen kerta kun tongin tuota tunkiota. Jatkakoot poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset tonkimista.

* * *
Muistutan taas, että tänä vuonna kommentoinissa on uudet säännöt. En hyväksy yhtään nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitettua kommenttia ja lisäksi vain minulle näkyvän sp-osoitteen on jotenkin oltava yhteydessä ilmoitettuun nimeen.

Päivitys 2.1. klo 23.25

Minulle on ihan oikein huomautettu, että oikeastaan tuo Facebookin Rajat kiinni -ryhmä ei ole alkuperäisen Rajat kiinni -kansanliikkeen ryhmä, vaan eräät henkilöt ovat vallanneet alkuperäisen liikkeen nimen itselleen. Tästä kaappauksesta voitte lukea täältä.

Kommentit
 1. 1

  Merja Parkkila sanoo

  On hyvä tuoda julki näitä aivan sairaita kommentteja. Minua kyllä se ihan oksettaa. Tuntuu, että ihmiset ovat ihan sekaisin. Se mistä yritetään syyttää maahanmuuttajia, näkyy omissa kuvitelmissa noissa kirjoituksissa. Luulisi poliisin tekevän jotain, nämä yllyttäjät kun omalla nimelläänkin esiintyvät!

 2. 2

  Jorma Hiekkanen sanoo

  En ymmärrä miksei noita törkykirjoittajia laiteta edesvastuuseen ja koko Rajat Kiinni -ryhmää vetäjineen?! Jos tuonkaltaista tekstiä olisi julkaistu parikymmentä vuotta sitten olisi varmasti joutunut vastaamaan kirjoituksistaan leivättömän pöydän ääressä.

 3. 3

  seppo mahkonen sanoo

  Jokohan olis aika viranomaistenkin puuttua asiaan. Ei noi ole mitään leppoisten humalaisten juttuja. Näille oli ennen omia hoitopaikkoja, ei ole enään.

 4. 4

  Kaarina Wallin sanoo

  Eivätkö nuo keskustelut johda rikostutkintaan?

 5. 5

  Markku T Koivisto sanoo

  Se ainakin minua häiritsee, että näitä järjen jättiläisiä tulee vaikka Tampereen Hämeenkadulla vastaan. Kun puheet ovat tuota luokkaa, niin teot voivat olla vaikka mitä. Näitä idiootteja tuntuu sikiävän koko ajan lisää.

 6. 6

  Nikolai Ylirotu sanoo

  Järjetöntä, masentavaa, vastenmielistä. Eikö laki anna välineitä noiden pahimpien kirjoittajien nostamiseksi tikunnokkaan. Itselle tulee mieleen että nyt kun puhutaan sananvapaudesta, niin olisi paikallaan myös antaa oppitunti siitä mikä on sanomistensa vastuu. Nyt jos tuohon ei puututa, antaa se mallin näille sairaille että tätä voi jatkaa, tätä voi tehdä.

 7. 7

  Virva Itäranta sanoo

  Valitettavasti minusta tuntuu siltä, että nämä törkykirjoittelijat eivät välttämättä itse tiedä, mitä oikein kirjoittelevat. Yritän selittää.

  Olin vähän aikaa työssä, jossa työskenteli monenlaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä yhdessä. Joinakin aamuina vitsit olivat em. päivitysten tasoa. Kun ällövitseistä lopulta huomautettiin, kertojat eivät ymmärtäneet, mikä niissä oli vikana.

  Kun pyörii piireissä, jossa törkypuhe kuuluu ”kulttuuriin”, ei pidä sitä enää minään. Se on kuin erikielisyys, siihen tottuu vähitellen. Uskoisin tai ainakin haluaisin uskoa, että nämä ylilyönneiksi todetut tekstinpätkät ovat vitsinheiton ylilyöntejä, joita ei ole tarkoitettukaan ”tosipuheeksi”, vaan sanalliseksi leikittelyksi samanmielisten ”leikkikaverien” kesken. Nämä ihmiset eivät nimittäin ole aikuisiksi tulkittavia. Lapsina on se suu vain jäänyt pesemättä saippualla.

  Tietysti joku voi ottaa nämä puheet tosissaan ja alkaa toteuttaa sivustoilla kehoitettuja tekoja. Luulen kuitenkin, että suuri osa näistä räksyttäjistä vain heiluttaa mieluummin huuliaan kuin ryhtyy mihinkään tositoimiin.

  • 7.1

   sanoo

   Tällä hetkellä ongelmana näyttää olevan, että yhdet luovat puitteet sille, että toiset kirjoittavat törkyä ja taputtelevat päähän kolmansia, jotka sitten juovuspäissään tai muuten kiihdyksissään siirtyvät toimintaan. Tämä kaikki tunnutaan viranomaisten suunnalta tulkittavan yksittäistapauksiksi, josta vastuuta ei ole kellään.

   Huolestuttavaa on myös se, että tuo ”törkypuheen kulttuuri” tuntuu laajenevan niin, että reagointi siihen turtuu laajenevalla joukolla ihmisiä. Itse ainakin pelkään, että yllä kuvaamani ”pyhän kolminaisuuden” toiminnallinen osakin kiihtyy samassa yhteydessä. Poliitikkojen lepsu suhtautuminen tähän kaikkeen on tässä suhteessa erittäin vaarallista.
   Niinistön puheen asiaan liittyvä osa oli tässä suhteessa tervetullut – ja juuri sen takia se ilmeisesti aiheutti erityistä raivoa suvakkikriitikoissa.

  • 7.2

   Erica Veras sanoo

   Valitettavasti tuontyylinen kommentointi ei näytä useinkaan liittyvän minkäänlaiseen läpänheittoon tai vitsailuun vaan se näyttäisi heijastelevan monen kohdalla vain ja ainoastaan sisäänrakennettua maailmankuvaa. Tämän on joutunut toteamaan, kun on käynyt lukemassa useiden mm. juuri tuossa Rajat kiinni-ryhmässä postailevien omia profiileja.

   Eräänkin rouvashenkilön profiilin postaukset ovat niin levottomia ja ahdistuksentäyteisiä, että vaikka hän aika ajoin väittää saaneensa tarpeekseen ja keskittyvänsä muuhun, hän näyttää palaavan aiheeseen yhä tuohtuneemmin ja tulisemmin. Tulee vaan mieleen, että kohtuus ja tasapaino ovat aivan hukassa – tai niitä ei ole koskaan ollutkaan. Jotkut ihmiset vain näköjään ovat yhtiödramaattisia ja tunnereaktioidensa täysin vietävissä.

   Taustalla näyttäisi myös olevan valtava tietotyhjiö: ei tunneta perustuslakia tai muitakaan lakeja edes auttavasti, ei tiedetä mitä tarkoittaa esim. demokratia tai osata analysoida syy-seuraus-suhteita yms. Lukemissani jutuissa on oma sisäinen logiikkansa, joka varmasti on kirjoittajiensa mielestä täysin loogista ja järkeenkäypää, mutta analyyttisen ajattelun ja oikean logiikan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Sekoitetaan uskomukset, luulot, kuvitelmat, huhupuheet, pelot ja harhaluulot

   Aikaisemmin ihmettelin, miten natsien jälkeen Bosnian sodan joukkomurhat ja etninen puhdistus tai Ruandan kansanmurhan kaltaiset tapahtumat saattoivat tapahtua… Enää en ihmettele. Tämänkaltainen pohjasakka elää ja voi hyvin ja nostaa päätään aina tasaisin väliajoin. Puheesta se aina alkaa: aina löytyy joku heittämään sitä verbaalista tai oikeaa bensaa…

 8. 8

  T. K. Lehtinen sanoo

  Nuorena aloitin harrastuksen VPK;n parissa toimien myös sammutusmiehistössä ja siihen aikaan pienellä paikkakunnalla VPK täydensi hyvin pientä ammattipalomiesten joukkoa sammutustehtävissä. Murhapoltto kuvasi hyvin tilannetta, jossa tahallaan sytytetty tulipalo tuhoaa asuinrakennuksen, koska palon alkuvaiheeessahan ei voi varmuudella sanoa, onko ihmisiä sisällä, jolloin näin oletetaan ja toimitaan. Rajuimmissa tapauksissa uhrit löytyvät vasta raivausvaiheessa. Tämä luo äärettömät paineet pelastajille,
  Toinen asia on tuhottu omaisuus. Se voi rahallisen menetyksen ohella olla suuri henkilökohtainen asia. Mutta tällaisia ei nähtävästi tarvitse enää miettiä. Joidenkin logiikalla voi poltella rakennuksia, koska se vaikuttaa johonkin… On jäänyt epäselväksi, mihin.
  Tuossa kirjoittelussa mielestäni mennään sellaiseen pervokulttuuriin muutenkin, että niinkuin olen aiemmin kirjoittanut, olisi mielenkiintoista kuulla psykiatrin tulkintaa kirjoittajien mielentilasta.

 9. 9

  Eeva Vainio sanoo

  Laissa asiat on sanottu selvin sanoin. Missä vika, kun se ei ilmeisesti paina mitään? Kuka valvoo lain kirjainta, kun ei viranomainen?
  Missä on ylin toimeenpanovalta, kun hallitus siunaa – jopa ruokkii – laittomuuksia lattealla löpinällä?

  Olen itsekin kaksi vuotta sitten tehnyt nettipoliisille ensimmäiset ilmoitukset netissä ilmenevästä rasismista ja väkivaltaisista asiattomuuksista – saamatta milloinkaan vastausta. Poliisi ei ole kansalaisten tavoitettavissa! Jopa tasa-arvovatuutetun rikosilmoitus/ilmoitukset on torpattu paikallispoliisin toimesta.

  Pitääkö poliisin eteen kantaa päitä kultalautasella ennenkuin hulluus loppuu?

 10. 10

  Kirsi Voutilainen sanoo

  Kauhulla seuraan, mitä Suomessa tällä hetkellä tapahtuu. Kuinka se henkinen pahoinvointi onkaan päässyt noin valtavan suureksi, siinä ”hyvinvointiyhteiskunnassa” . Miten paljon voi ihminen vihata toisia, ilman, että tuntee yhtäkään heistä tai tietää heistä mitään muuta kuin sen mitä roskalehdet kirjoittavat. JOs antaisivat heille mahdollisuuden ihmisinä- voisi tulla positiivisia yllätyksiä. Miten paljon pelkoa mahtuukaan joidenkin ihmisten elämään, joka sitten näiden kirjoitteluiden avulla purkautuu tuollaiseksi kamaluudeksi…..

 11. 11

  Mervi Oikonen sanoo

  Aina on ollut lapsia jotka eivät mitään muuta osaa kuin rikkoa paikkoja, rääkyä haukkumasanoja ja kiusata kaikkia jotka eivät heti kosta kokemaansa, ja heidät pistettiin kai ennen vanhaan koulussa jälki-istuntoon. Jos se ei ole tehonnut vaan ovat jääneet koulukiusaajiksi loppuiäkseen, ei mikään käsky tai esimerkki taida saada heitä käyttäytymään fiksummin. Ehkä nyt myös maksamme 1990-luvun laman leikkauksia – tuolloin jo ennustettiin että syrjäytyminen lisääntyy ja periytyy. En ymmärrä mitä on tapahtunut kun järjettömiä puheita saa nykyään julkaista, ja kuinka Suomi selviytyyisi jos roskaväki oikeasti osaisi toteuttaa noita haaveitaan.

 12. 12

  Katri Manderbacka sanoo

  Se, että presidentti puhuu näitä inhottavia ihmisiä vastaan, saattaa myös hänen puolisonsa vaaraan. Jenni on myös puhunut suden suojelun puolesta, joka on suututtanut toiset samanlaiset ölisijät. Olisin huolissani, jos hänellä ei olisi turvamiehiä. Uhkana en näe kuitenkaan maahanmuuttajia tahi niitä susiakaan. Uhkana on heidän omat kansalaisensa…. Olen seurannut sivusta tätä jo kauan ja minua ahdistaa kaikista eniten se, ettei kukaan joudu sanomisistaan vastuuseen. Sananvapauteenhan yhä kuuluu vastuu sanomisistaan?? Kuuluuhan…?

 13. 13

  marja baumgartner sanoo

  Ulkosuomalaisena katselen noita Sakarin esiin tuomia joidenkin suomalaisten ruokottomuuksia ja loukkauksia kauhuissani. Tähänkö Suomessa on menty? Tätäkö on sananvapaus? Nuohan ovat aivan selviä uhkauksia ja yllyttämistä rikoksiin.

  • 13.1

   Heli Kankainen sanoo

   Mina luen naita kommentteja taalta USAsta kasin samalla tavoin kasvavan kauhun vallassa. Eihan kenenkaan maailmankuva voi oikeasti olla noin vaaristynyt ja sairas, eihan? Ei ainakaan siina Suomessa josta mina 7 vuotta sitten muutin pois. Kuinka noin lyhyt aika on voinut tehda tappamista, raiskaamista ja tuhoamista toivovat mielipiteet sellaisiksi, etta ne voi sanoa aaneen ja hapeilematta?

   • 13.1.1

    Riitta Vepsäläinen sanoo

    Timo Soini jo v. 2000 kertoi haastattelussaan tahtonaan, että hän saisi aikaan oikeistolaisen populistipuolueen. Samassa haastattelussa hän toi esiin ihailunsa Itävallan Jörg Haideria kohtaan – häntä, joka sitten todettiin hyvin natsimieliseksi. Nykyisellään näyttää, että hän on saanut tahtonsa läpi, vaikka kaksinaamaisena valehtelijana kieltääkin olevansa rasisti. Tässä mielessä Perussuomalaisten slogan on täyttä totta:”Sitä saa, mitä tilaa.” Toivoisin, että Timo Soini tunnustaisi onnistuneensa. Toivoisin, että hallituskumppanit Keskusta ja Kokoomus irtautuisivat tästä skenaariosta, joka on toteutumaisillaan, osin jo toteutunut. Eihän Suomen poliisi, ei oikeusministeriö, ei hallitus, ei valtakunnansyyttäjäkään tee mitään tällaisen mielialan ja vihapuheen ja valheiden levittämisen turvapaikan hakijoista lopettamiseksi eikä niiden rankaisemiseksi, jotka vihapuhetta, paikkansapitämättömiä ilmiantoja ja valheita levittävät, netissä tai livenä. Onko siis oletettava, että koko meidän hallituksemme on Timo Soinin ja Perussuomalaisten kannalla? En halua kotimaahani natsihallitusta. Mielestäni meidän suomalaisten on täysin tuomittava tämä ”hallituksen linja”.
    http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/perussuomalaisten-soini-kokoaa-uutta-puoluetta/1823844

 14. 14

  Olavi Isola sanoo

  Olen heti välirauhan alussa tilattu tässä kuussa 75 vuotta täyttävä mies, joka saanut elää monikirjavan onnellisen elämän Suomessa (ei köyhä, muttei rikaskaan). Tässä lukemani kooste käsittämättömistä vihakirjoituksista saa minun pelkäämään. Koska tulee pimeässä vastaan tällainen vihamielinen jäärä, joka saattaa pitää minuakin maanpetturina ja ”vähän mukiloida huvin vuoksi”?? En voi ymmärtää, että ihmiset julkituovat ajatuksiaan näin karmealla tavalla. He nimittelevät presidenttiä maanpetturina ja uhkaavat tämän puolisoa mitä kauheimmilla tavoilla. Koko tämä kaarti kuuluu piikkilanka- aitojen taakse ja mielipiteen julkaisukieltoon. Siperia olisi kaikille heille se oikea koti. Oikeammin saattavat toivoa Putinin valtaavan kotomaamme. Tosin se kaverihan ei hyväksy arvostelua lainkaan, joten ei se näiden elämä siiitä helpottuisi. En järkytykseltäni pysty parempaan vastineeseen tällä kertaa.

  • 14.1

   Riitta Häkkinen sanoo

   Yritetään uskoa, että ”tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”. Mutta kyllä meidän suvakkienkin on hyvä pitää meteliä ja Suomen lippua ylhäällä.
   P.S. Harmittaa, kun roskajoukko on ominut suomenleijonan ja suomenlippua.

 15. 15

  Timo Mykrä sanoo

  Jotain todella outoa on täällä tapahtunut. Näitä ns. kommentoijia lukiessa tulee mieleen, onko ihmisarvon käsite kadonnut ? Elävätkö nämä kirjoittajat jossain omassa kuplassaan jossa ainoastaan samoin ajattelevien mielipiteet ovat hyväksyttäviä ? Eikö ymmärrys riitä siihen, minkälaisen kuvan ihmiset heistä saavat ? Toivottavasti en koskaan tapaa näitä ”isänmaan pelastajia”.

  • 15.1

   Jaakko Kokki sanoo

   Kyllä kaikilla noilla kommentoijilla on ihmisarvot tasan tarkkaan tiedossa, luulen että se ongelma on siinä ettei maahanmuuttajia pidetä ylipäätään ihmisinä alun alkaenkaan. Ainahan kansanmurhat yms. vastaavat tiettyihin ihmisryhmiin kohdistetut teot aloitetaan purkamalla kyseisen ryhmän ihmisarvoa esim. tässä tapauksessa he ovat vain raiskaavia petoja jotka himoitsevat valkoisia naisia.

 16. 16

  Rami Niemi sanoo

  Näistä tyypeistä pitäis ihan oikeasti saada rikosilmoitukset sekä vastuuseen väkivaltaan ja rikoksiin yllytyksestä sekä kiihottamisesta.

  • 16.1

   Jore Puusa sanoo

   Tähän minun on pakko vastata. Mitä ihmeen hyötyä on wishfull thinkingistä…pitäis saada. Pitäis. voi helkkari. Koko meidän suvaitsevaisten lauma on samanlaisia pitäisi ihmisiä, niin minäkin. Taivastellaan maamme juuri hajotessa. Pitäis varmaan. Mutta kun kukaan ei tee mitään. ”Ei kai just mun tartte”: sanoi työmaalla liittoon patistettu lautapoika Jore Puusa vuonna 1967

   • 16.1.1

    Eija Håkans sanoo

    Poliisille laitettu viestiä. En toivo liikoja…

 17. 17

  Markku Tahvanainen sanoo

  Todella törkeätä ja typerää kirjoittelua nousee kuonasta. Ei uskoisi, että ollaan Suomessa. Tätä tukee myös se, ettei kirjoittelua tuomita selkeästi ja yksiselitteisesti kaiken poliittisten päätöksentekijöiden taholta. ”Täytyy ymmärtää myös maahanmuuttokriitisiä. Eihän polttopullojen heittämisessä ole kyse kuin humalaisten hölmöilystä. jne”. Minusta rasismia ja natsismia ei pidä hyväksyä keneltäkään eikä yhdistää asialliseen maahanmuuttokriittiseen keskusteluun. Onko törkeyksien kirjoittelu asianomistarikos vai voiko poliisi toimia myös itsenäisesti?

  • 17.1

   Jore Puusa sanoo

   Nimenomaan uskoo, että ollaan Suomessa, maamme on aina ollut raivokkaan vihamielinen erillaisuutta kohtaan. Muista maailman yksi tuhoisimmista ja julmimmista sisällissodista 1918. Sairas kansa pussinperällä, tänne on kaikki typeryys ja viha tiivistynyt.

 18. 18

  Aura Nurmi sanoo

  Vähänpä ovat isänmaallisia nämä omalle presidentilleen ja hänen puolisolleen pahaa toivovat ihmiset. Vähänpä olisi järjestystä tällaisten ihmisten rakentamassa systeemissä. Heidän yhteiskuntansa olisi kaaottinen ja väkivaltainen, jossa korostuisi omankädenoikeus ja täydellinen heikomman heitteillejättö, joihin osa heistä kuitenkin uskoo kuuluvansa (työttömät, eläkeläiset). Vähänpä olisi heilläkään heidän omassa järjestelmässään turvaa. Tuollaisen ryhmittymän ulkopuolelta syöstäisiin kaikki, jotka eivät sopisi pienen eliitin asettamiin raameihin.

  Eivätkö nämä ihmiset ymmärrä käyvänsä sotaa heikoimpia vastaan, eli oman retoriikkansa puolesta itseään vastaan?

  • 18.1

   Aura Nurmi sanoo

   Eipä kannattaisi kiireessä ja liian pieneltä näytöltä kommentoida: tarkoitan tietysti, että ryhmän sisältä lennettäisiin ulos. Mutta nyt lopetan nämä skenaariot, tämä oli vain yritys lähestyä kirjoittelijoiden maailmankuvaa.

 19. 19

  Charlotta Palmroos sanoo

  Tähän asti on virkavalta ollut kovin kiinnostunut, jos joku ihannoi avoimesti terrorismia, vandalismia, väkivaltaa tai murhaajia ynnä muita vastaavia kantavia voimia. Miksei enää kiinnosta, kun kaikki nämä yhdistyy sankassa joukossa ihmisiä?

  • 19.1

   Kallematti Waris sanoo

   Koska ne on valkosia kantasuomalaisia, siksi.

 20. 20

  Jaakko Kokki sanoo

  Melko absurdia on myös muistaa joka käänteessä kertoa että Islam syrjii muita uskontoja ja itse kristillisenä tehdä sitä aivan samaa. Itsekriittisyys on ilmeisesti taito joka eräiltä tuntuu puuttuvan.

 21. 21

  Teemu Laitinen sanoo

  Jokohan tämä some-hyökkäys presidenttiä ja hänen puolisoaan vastaan avaisi päättäjien silmiä, vai täytyisikö kansanedustajille lähettää linkki vihamuki sivustolle? (http://vihamuki.tumblr.com/) Silloin he saisivat itse omin silmin katsoa mitä ”kansa” vaatii, jos uskoo erään puolueen kansanedustajia.
  Sairasta, todella sairasta menoa.

 22. 22

  Jore Puusa sanoo

  Olen koettanut itse prosessista kiinnostuneena kaataa rajatkiinni ja MV lehden fb ryhmiä kaksi kertaa FB:n algoritmin kautta. Kummallakin kerralla vastaus tuli nopeasti.: ”Kiitos että jne…olemme tutkineet ..jne kuitenkaan kyseinen ryhmä ei ole vastaan yhteisönormejamme jadajadajada..jne.”
  Facebookin Zuckenbergerin mielestä presidentin puolison raiskaamisehdotus ja tuki asialle ei ole yhteisönormien vastainen teko.

  No tiedänhän minä että valituksen prosessoi datanpätkä, joka etsii siitä ja kohteesta materiaalia, joka kohdistuu USA:n valtiojohtoa ym tuntemattomia asioita vastaan.
  Facebookin kannalta ongelma on, että se hyvää termiä käyttäen ”harbor” eli telakoi tai satamoi sisäänsä väkivaltaista rasismia. Taustalla on talous ja ryhmien aktiviteetin takia niiden kyljessä kulkevien mainosten klikkaus, kuten toki tässä Sakinkin blogissa kulkeva mainonta. Vaikkapa nyt MAKU lehden mainos ja sen tilaajalahja —- veitsi 😉
  Ja jälleen kerran kommentoijien itku ja hammastenkirstys siitä miten pahoja ihmiset ovat voivoi…ei auta yhtään mitään. Korkeintaan pahentaa blogistin omaa asiaa. Mikään muu kuin avoin vastarinta väkivallanhimoisia rasisteja vastaan ei auta.

  Kun Ilja Janitski ihan itse kaatoi Facebook tilini ilmiannolla ettei Jore Puusa ole Jore Puusa..ei koko viritys auennut kuin oikealla kirjeellä Palo Altoon. Se on jatkossa ainoa tapa saada joku edes lukemaan mitä facebookin sairaimmat yhteisöt kirjoittavat.

  Suomen poliisi ”Fobba” (terve vaan sinne kunnallisvaalivalmisteluihin ja siitä johtuvaan oikeiston mielistelemiseen) etunenässä lukevat, joka pilkunkin rajatkiinniryhmästä mutta kukaan heistä ei tee mitään vaikka voisi tehdä itse rikosilmoituksen ja ryhtyä toimeen.

  Oma foliohattukuvitelmani ja paranoiani vuosikymmenien kokemuksesta suomalaisesta poliisista on, että se on rasistinen ja oikeistolainen, jopa enemmän kuin me kriittiset tiedämme. Kuvatkoon sitä jälleen miekkarissa passipoliisin sanat muutaman vuoden takaa vieressäni ja itselleni kohdistettuna: ” Vitun rullahuulet”.
  Sen lisäksi että olemme kriittisiä rasistivihasivustoihin -kannattaa alkaa miettiä mikä todella on se viranomaisjärjestelmä, joka noin vuoden on lampaan lailla antanut Sakun tässä src kaappaman materiaalin kaikessa rauhassa lisääntyä.

  En oikein enää keksi, ketä täällä voidaan vielä lisäksi solvata – jos presidentin vaimolle, jolla ei ole minkään kytkyn kautta asian kanssa tekoa, uhataan laittaa mokkaparru perseeseen.
  Samalla muistakaa, mistä nämä uhkaajat tulevat. He tulevat EVL kirkkomme rippikoulusta ja peruskoulumme eettisen kasvatuksen kautta. Siinä yksi järjestelmän ”onnistuminen”.

  • 22.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Hyvä kommentti, olen kaikesta samaa mieltä. Viimeiseen huomioosi rippikoulusta ja peruskoulusta yhdyn myös täysin, ja lisään vähän omaa näkemystäni, olenhan nyt jo 20 vuotta toiminut peruskoulun aineopettajana.

   Peruskoulu on joillekin nuorille pelkkä säilytyslaitos, päiväkoti, josta he voivat lintsatakin mielin määrin ja osallistua vaikka vain ruokatunteihin, jos niihinkään. Mitkään toimenpiteet eivät tehoa, kun ne kilpistyvät sosiaalitoimen kädettömyyteen ja viranomaisten välinpitämättömyyteen. Kun nämä nuoret pullahtavat ulos peruskoulusta – armovitosen päättötodistus tai erotodistus kourassaan, kaikki eivät edes ymmärrä niiden eroa eikä niillä totta puhuen paljon sitä olekaan – he putoavat täysin tyhjän päälle. Tämä on ollut tiedossa jo ties kuinka pitkään, mutta opettajien ruohonjuuritason tietoa (tässäkään) ei ole haluttu kuunnella.

   En pidä jälkiviisaudesta, mutta seuraavaksi joudun siihen sortumaan. Olen myös yleensä mielelläni oikeassa, mutten tällä kertaa. Olen nimittäin jo vähintään viimeiset viisitoista vuotta puhunut siitä, miten tuhoisaa tämän yhteiskunnan eriarvoistaminen on. Liian pieneen ääneen, tiedän, mutta en ole ollut ihan niin rohkea, että olisin kyennyt vastustamaan vähättelyä ja negatiiviseksi leimaamista. Minusta on kuitenkin ollut ihan selvää, mihin tämä ahneus ja markkinatalousajattelu johtaa: luokkayhteiskuntaan, joka on vaarassa päätyä väkivaltaan. Ei varmaan sisällissotaan enää vuoden 1918 mallisesti, koska alimmat kansankerrokset eivät ole yhtä järjestäytyneitä nykyään. Sen sijaan tuloksena on turvaton, levoton yhteiskunta, jossa rikkaat suojautuvat muuriensa taakse ja muut yrittävät selvitä kuka mitenkin. Yhteiskuntarauha on vaarassa kadota – ehkä joillakin harvoilla on siihen varaa, ja joku voi sitä vaikka toivoa.

   Olen tietysti todella mielelläni väärässä. Tämän hetken ennusmerkit vain eivät näytä siihen suuntaan.

  • 22.2

   J. Partanen sanoo

   Facebookin järjestelmä mahdollistaa sanallisen (suomenkielisen) palautteen antamisen algoritmin tuomiosta. Olen kerran toiminut näin erään pedofilia-ryhmän kohdalla, joka pian palautteeni jälkeen poistettiinkin, vaikka algoritmi ei aluksi ollut löytänyt sivuilta sopimatonta sisältöä. Kannattaa ainakin kokeilla.

 23. 23

  Auli Suorsa sanoo

  Kiitos, että jaksat tonkia ja tehdä tätä julkistamistyötä!

 24. 24

  AnttiLe sanoo

  Olen varmaan tieskuinka mones joka kiittää sinua Saku, että tuot näitä esille. Aion jatkossa entistä enemmän nostaa tätä käsittämätöntä käyttäytymistä omissa verkostoissani esille. Olen ymmälläni myös mistä tämä viha kumpuaa, mutta se on eri keskustelun paikka, koska lienee monien tekijöiden summa. Mutta vielä kerran kiitos sinulle. Teet hyvää ja raivoisaa duunia.

 25. 25

  Janne Raitio sanoo

  Onko kukaan tavannut noita Rajat Kiinni -ryhmän jäseniä kasvotusten? Meinaan, että ovatko jutut livenä samanlaisia kuin somessa?

 26. 26

  Hanna Väisänen-Rouvinen sanoo

  Hyvä Luoja sentään. Eräänlaisena ihmismielen ammattilaisena järkytyin jopa minäkin tuota tekstiä. On ihan sama, mitä kukin ajattelee, asioista saa olla ihan mitä mieltä tahansa. Mutta, mutta. Psyykeltään terveellä henkilöllä toimii jonkinlainen suodatin sen suhteen, mitä ja missä näitä ajatustensa helmiä jakaa. Vaikka some on toisaalta hieno ilmiö ja se tuo ihmisiä yhteen hyvässä, niin myös näköjään pahassa. Siteerattu ryhmä näyttää kokoavan yhteen jokseenkin yksistään harmittomia, mutta ryhmäytyneenä potentiaalisesti vaarallisia henkilöitä. Juridiikkaa en hallitse, mutta tämän tasoista kuvottavaa tekstiä ei pitäisi sallia julkaistavan ilman, että joku virallinen taho siihen puuttuisi. Tämä on mennyt niin pitkälle, että kohta alkaa tapahtua jotakin sellaista, mitä emme olisi koskaan halunneet. Lanka palaa jo. Erityisesti huolestuttaa se, että maan suurimpana monen pitämän auktoriteetin sanoma on saanut aikaan tässä rasistieliitissä näin suuria intohimoja ja oksettavia fantasioita, joita he toivoisivat tapahtuvan oikeasti.

 27. 27

  Sanna Korjalainen sanoo

  Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä, saattaakseen nämä vihanlietsojat vatuuseen teoistaan lain edessä?

  • 27.1

   Jore Puusa sanoo

   Et mitään normaalin oikeusprosessin kautta, yritys ei johda mihinkään, oikeusjärjestelmämme on aina suojellut äärioikeistolaisia ja rasisteja….
   En suosittele, että aloitat kirjoittamisen ao ryhmiin, seuraukset voivat olla ylivoimaisia kestää jos ei ole tottunut esim suoraan puhelimessa tapahtuvaan henkesi uhkailuun.
   Kokoa ryhmä ihmisiä ja ala vaikuttaa mielipidettä muokkaamalla. Puhu maahanmuuttajien kanssa ja kerro kokemuksistasi heistä muilla, puhu totta sillä somessa jää valheesta kiinni heti.. Ota yhteyttä solvaajien perheisiin ja kotiin ja omaisiin ja esitä ruutukaappauksia isien solvausteksteistä. Älä moralisoi älä nillitä. Tee ja toimi. Kirjoita paikallislehteen ja hae konkreettinen kärki kauhistelematta— kuten rasistien vihapuheiden aikaansaama lasten koulukiusaaminen jne. Ole asiallinen, älä kohtaa rasisteja heidän termeillään.
   Heistä on suurin osa psyykkisesti vammautuneita, huonoista oloista, monella selvä narsistinen persoonallisuushäiriö. He ovat useimmiten työttömiä, syrjäytyneitä, seksuaalisesti turhautuneita ja alkoholisoituneita ihmisiä -joiden on pakko purjaa pahaa oloaan erillaiseen. Toimi sen mukaan.

 28. 28

  Mikko Serpola sanoo

  Joku joka noita keskusteluja on seuraillut ja mahdollisesti myös jonnekkin tallentanut voisi tehdä asiasta rikosilmoituksen. Siihen on kaikilla mahdollisuus. Tosin voi olla, että sitäkin on jo kokeiltu eikä asia ole mihinkään johtanut.

  • 28.1

   Jore Puusa sanoo

   Rikoilmoituksia on tehty ( jopa poliisin ylin johto on tehnyt niitä) ja tähän mennessä poliisi vastaa että tutkinta on lopetettu resurssipulan takia. Poliisi suojelee ääriaineksia., olen sitä varma.

 29. 29

  Juha Keltti sanoo

  Samaa tarjottiin Rajat kiinni -ryhmässä pääministerin puolisolle, kun uutisoitiin että oli hänen ideansa ottaa asuntoon pakolaisia. Eri mieltä oleviin kohdistetaan muutenkin uhkauksia ja sairaita fantasioita. Polttopullotoimintaa organisoidaan ilmeisesti salaisen ryhmän kautta, päätellen kirjoittajien vihjeistä Rajat kiinni -ryhmässä. Netissä toimii jo aseellista toimintaa suunnitteleva ryhmä. Suomalaiset sukujuuret eivät suojaa meitä. Jollemme puolustaudu, myös meihin voi osua.

  • 30.1

   Janne Raitio sanoo

   Minulla on parempi idea. Kumotaan rasistien ja fasistien väitteet asia-argumentein. Jos he esim. väittävät turvapaikanhakijoiden olevan Suomelle kustannus, niin silloin pitää asia-argumentein kumota heidän väitteensä ja osoittaa turvapaikanhakijoiden olevan Suomelle taloudellinen hyöty.

   Jos he puolestaan väittävät turvapaikanhakijoiden lisäävän turvattomuuden tunnetta, niin silloin pitää asia-argumentein todistaa heille, että turvapaikanhakijat eivät lisää turvattomuuden tunnetta.

   Helppo ja yksinkertainen toimintamalli. Tosin edellyttää vuoropuhelua heidän kanssaan, mutta ei se haittaa.

   • 30.1.1

    Jore Puusa sanoo

    Psykopaattisten rasistien kanssa väittely fakta-argumentein ei johda mihinkään. Sitä ovat monet koettaneet, jopa kuukausia keväästä alkaen. Näille ihmisille on sama – mikä on ns. totta. Heitä kiinnostaa vain solvaaminen ja viha. Ei totuus.

 30. 31

  Heli Heikkinen sanoo

  Minusta nykyinen ilmapiiri ja nuo kommentitkin muistuttavat kovasti Suomen 20-lukua ja 30-luvun alkupuolta, jolloin äärioikeisto sai mellastaa lähes miten tahtoi, muiluttaa jopa entisen presidentin. Mitään tai ketään ei tarvinnut kunnioittaa, heillä oli mielestään omat säännöt ja he olivat omasta mielestään oikealla asialla jakaessaan ihmiset arvollisiin ja arvottomiin. Järjellisiä perusteluja ei tarvittu.

  Touhu sai tällin vasta, kun Svinhufvud ja pääesikunta eivät lähteneet tukemaan Mäntsälän kapinaa 32, minkä jälkeen Lapuanliike lakkautettiin. Toiminta ei toki päättynyt tähän, mutta heikensi fasistien jalansijaa Suomessa (korjatkaa historioitsijat jos olen ymmärtänyt väärin, olen itse vain historian satunnaisharrastaja). Joka tapauksessa olen siinä käsityksessä, että fasistisen vallankaappauksen Suomessa esti lähinnä jonkinlainen maalaisjärki. Toivottavasti estää vastedeskin.

  Minusta meidän on tärkeää toimia näitä huolestuttavia ilmiöitä vastaan omina itseinämme siellä, missä itse kukin vaikuttaa. Olen esim. ottanut asiakseni puhua opetuksessani mediakriittisyydestä käyttäen esimerkkejä rasistisesta disinformaatiosta. En myöskään vaienna luokassa rasistisia ääniä vaan pyrin kumoamaan nämä väitteet. Mielestäni tämä on toiminut kohtuullisen hyvin. Seuraavaksi aion ruveta kuljettamaan kouluissa mukanani paria VOKista tutuksi tullutta nuorta, jotta paikalliset nuoret näkisivät heitä ihan oikeasti läheltä ja voisivat itse todistaa, etteivät he ole sarvipäähirviöitä Yfmyf-planeetalta.

  Toivottavasti voin rohkaista myös teitä suvakkisiskoja ja -veljiä tositoimiin, koska ihan oikeasti se on varmasti ainut tehokas vastarinta törkyä ja lokaa ja väkivaltaa vastaan.

  • 31.1

   Jore Puusa sanoo

   Hyvä..meidän pitää nyt tehdä asioita liian pitkään jatkuneen voimattoman ininän sijaan.

 31. 32

  Katja sanoo

  Tässä on tulos, kun meilläkin alkaa olla kolmannen sukupolven työttömiä ankeissa ja näköalattomissa tilanteissa. Ja ylivelkaantuneita, joilla ei ole tämän elämän aikana toivoa paremmasta jne. Köyhät ja syrjäytyneet ei köyhdy ja syrjäydy vaan sillai nätisti johonkin omaan surkeuteensa ihastelemaan paremmin pärjääviä kansalaisia, vaan suuttuvat ja kokevat, että poliitikot ja Suomi on heidät pettäneet. Ovatko muuten väärässä? Ja poliitikot sitten viisaudessaan vastaa, että nämä ihmiset ovat Suomelle pelkkä kuluerä ja riesa.. Tuloerojen repeäminen ja eriarvoistaminen ei ole kivaa edes rikkaille menestyjille. Kun tähän tilanteeseen tulee vielä pakolaiskriisi, niin alkaa olla semmoiset ainekset padassa, että pian kiehuu yli.

 32. 33

  Matti Simola sanoo

  Täältä löytyisi tietoa – jos joku vain malttaisi lukea: http://kansanliike.net Nuo kuvakaappaukset ovat ns. KKK-ryhmän hallinnoimista ryhmistä. KKK-ryhmä on jo ajat sitten erotettu edustamastamme Rajat kiinni! -kansanliikkeestä. KKK-ryhmän tarkoitus on kansanliikettä mustamaalaamalla tuhota se. Sen johtaja on noin vuosi sitten anarkistista ”kansallismieliseksi” kääntynyt, mm. Lapuan liikkeen uudelleen perustanut Susanna Kaukinen. – Hyvin näyttää ryhmä kampanjassaan onnistuneen.

  • 33.1

   Jore Puusa sanoo

   Mitäpä jos myös tuomitset, etkä vain totea tapahtunutta. Rajatkiinni liikkeen websivuilla muuten toimitaan kuten MVssäkin eli kuvia otetaan mediasta ilman lupaa.

  • 33.2

   Nina T sanoo

   Luin ja heräsi muutamia kysymyksiä. Jos RK noudattaa noita sinänsä ihan järkeviä teesejään, miksi se ei heitä sivuilta rasistisia jäseniä ulos? Miksi ryhmässä saa vapaasti suunnitella tapaamista Hennalaan? Jos tarkoitus on saada estettyä turha turvapaikanhaku, miksi maassa jo olevia turvapaikanhakijoita ei jätetä rauhaan vaan heitä demonisoidaan ja kaivetaan tsiljoona asiaan kuulumatonta linkkiä ympäri maailmaa? Miksi ryhmässä vihjaillaan salaisista suoran toiminnan joukoista? Mitä on tuo järjestäytynyt äärivasemmiston harjoittama väkivalta? Ja miksi kutsutte suurmenestykseksi mielenosoitusta johon on ilmottautunut muutama sata ihmistä? Miksi on Kaukisen vika jos ette saa normaaleja järkeviä ihmisiä mukaan toimintaanne? Tähän voin vastata itse. Siksi että kukaan ei halua samaistua sellaisiin ihmisiin jotka eivät toimi teesiensä mukaan vaan antavat vihaisten tollojen olla mukana vain sen takia että jäsenmäärä näyttäisi isommalta.

 33. 34

  jukka mäkinen sanoo

  Hyvä että meillä Kekkosen jälkeen presidentti johon kansa luottaa ja joka luotettava

  • 34.1

   jukka mäkinen sanoo

   Kirjoituksestani oli vain osa julkaistu

   Kirjoitin:
   Hyvä että meillä Kekkosen jälkeen koko kansan presidentti, johon kansa luottaa ja joka luotettava.
   Presidentti Niinistöltä tulee hyviä ohjeita ja esiintymisiä

 34. 35

  sanoo

  Noiden hullujen kirjoitusten ainoa huvittava puoli on se, etteivät nämä itse itseään isänmaallisina suomalaisina pitävät idiooti osaa yleensä edes alkeellisimpia suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjä; luulisi kansallisvaltion syntyperäisten kansalaisten tärkeimpiin määritelmäkriteereihin kuuluvan oman äidinkielen moitteettoman hallinnan – tähän on tultu…

 35. 36

  Tuukka Kuru sanoo

  Lieneekö kyseinen ryhmä Susanna Kaukisen käsialaa, sillä minulle kyseiset ryhmät eivät näy. Olen muutamassa RK-ryhmässä mukana, mutta en ole kertaakaan törmännyt vastaaviin kommentteihin.

 36. 37

  Pekka Rantamäki sanoo

  Melko outoa on. Presidenttiä ja hänen puolisoaan saa uhkailla noin – pystyisivätkö rasistit sanomaan saman Niinistölle ja Haukiolle päin naamaa?

  Ehdotus: koska poliisi ei ”resurssipulasta” johtuen ole valmis puuttumaan somen älämölöön, aletaankin boikotoimaan somea. Laitetaan noottia rasistisivustoilla mainostaville yrityksille ja kysytään, vastaako tällainen todella yrityksen arvomaailmaa. Luonnollisesti ollaan myös ostamatta kyseisten yritysten tuotteita/palveluita. Viimekädessä suoritetaan joukkopako itse somealustoilta: jätetään facebookit, twitterit, blogintarjoajat ynnä muut jotka julkaisevat epäilyttävää roskaa. Tietysti saatekirjeellä mielipidettä höystäen. Suomen lailla ei näköjään voi netin rasistiseen huuteluun puuttua, mutta entäpä markkinoiden lailla?

  • 37.1

   Minna Ylitalo sanoo

   Mölinäporukat ovat päättäneet jo aikoja sitten boikotoida Finlaysonin lakanoita juuri tuosta syystä, että Finlayson otti rasismiin kantaa. Mölinäporukat ovat kuulemma aina ostaneet aivan älyttömän valtavan paljon Finlaysonin tuotteita ja käytännössä pitäneet koko putiikin pystyssä, mutta nyt se loppui.

   Ei ne Tom of Finland -lakanat vielä mitään, mutta Finlayson uskalsi vielä ottaa hajurakoa rikossyytteessä olevaan liikekumppaniin ja toivottaa suvaitsevaista joulua. Finlayson ei myöskään vetänyt ”homolakanoita” markkinoilta, vaikka mölinäporukat niin käskivät. Tästä kaikesta päätellen Suomessa ei ole sananvapautta eli Finlayson boikottiin.

 37. 38

  Petra sanoo

  Tein Facebookille ilmoituksen tuosta ryhmästä, mutta minulle ilmoitettiin, että se ei riko Facebookin ”community-sääntöjä”.

  Kuinkahan monta yksittäistä ilmoitusta tuosta ryhmästä on mentävä, ennen kuin ottavat harkintaan ryhmäb sulkemisen?

 38. 39

  sanoo

  Tuo henkinen kuona, minkä ulos syytämistä sitä tuottava sakki perustelee ”sananvapaudella” tulee jostakin syvältä ihmisyyden pimeältä puolelta.
  On mietittävä, koetellaanko tässä tietoisesti demokratian rajoja?
  Miten pitkälle kansanvallassa voidaan suvaita näitä oman pesänsä saastuttajia?

  Jos tuo porukka toimisi vähemmän demokraattisessa maassa kirjoitellen valtion päämiehestä ja hänen läheisistään tuohon tyyliin, loppuisi kirjoittelu lyhyeen. Paitsi kirjoittelu, loppuisi heidän kohdallaan todennäköisesti kaikki muukin toiminta – elintoiminnot mukaan lukien.
  Vain demokraattisessa valtiossa kansan valitsemia luottamushenkilöitä voidaan toistaiseksi ilman enempiä perusteluja rankaisematta käyttää kusitolppina ja vaikkapa nimittää diktaattoreiksi.
  Paradoksi on siinä, että oikeassa diktatuurissa tämä onnistuisi vain oman hengen kustannuksella.

 39. 40

  Rosalita82 sanoo

  Nämä iljettävät puheet on tutkittava kunnianloukkauksina Jenniä ja presidenttiämme vastaan. Koska on kyse maamme päämiehestä olisi parasta laittaa nämä henkilöt maanpakoon valtinopetoksesta.
  Porno on kiellettävä Suomessa. Se saastuttaa nuorten pääkopat.

 40. 41

  Mika Eronen sanoo

  Joka tahallansa tuleen sytyttää talon, rakennuksen, aluksen tahi muun, joka on ihmisten asuttava, taikka jossa siihen aikaan, jolloin rikos tehdään, ihmisiä tavallisesti oleskelee, taikka missä hänen tietensä joku on, rangaistakoon murhapoltosta vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

  Poliisi on ottanut kiinni Tampereen Rautaharkon vastaanottokeskuksessa asuvan turvapaikanhakijan tuhotyöstä epäiltynä. 39-vuotiaan miehen epäillään sytyttäneen vastaanottokeskuksen taukohuoneen verhot palamaan tiistaina.

  • 41.1

   Saku Timonen sanoo

   Älä siteeraa 20 vuotta vanhaa lakia. Rikosnimike on nykyisin tuhotyö.

 41. 42

  Riina sanoo

  Tassa tulos sisasiittoisesta Suomesta: selvia rajoitteita ajatustoiminnoissa seka alkukantaisia viharektioita. Aika alkaa kansan sekottumaan…