Monen kerroksen väkeä

Hallituksen kärkihankkeen mukaan helpoimmin työllistyville taataan valtion työvoimahallinnon palvelut ja vaikeimmin työllistyvät pitkäaikaistyöttömät sysätään kuntien vastuulle. Näin kertoi Yle uutisessaan 29.12.2015.

Jako kahden kerroksen työttömiin on linjattu jo hallitusohjelmassa ja uudestaan hallituksen kärkihankkeissa: Paremmin työllistyville luvataan valtion työvoimapalvelut. Vaikeimmin työllistyvät pitkäaikaistyöttömät halutaan ohjata kuntien hoteisiin työssäkäyntialueittain Tanskasta mallia ottaen.

Yksityistämistäkään ei unohdeta. TE-toimistot ostavat henkilöstöpalveluyrityksilta ja muilta yksityisiltä työnvälitysfirmoilta palveluja helpoimmin työllistyville. Kurantti tavara siis lahjoiteaan yksityisten firmojen välitettäväksi ja TE-toimisto vielä maksaa siitä.

Olen jo kauan sanonut, että meillä on vähintään kahden kerroksen työttömiä. On helposti työllistyvät, joiden työttömyys kestää vain vähän aikaa. Sitten on vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, joita on jo vuosien ajan annettu kuntien, kuntayhtymien ja yhdistysten palkattomiksi työntekijöiksi. He tekevät työtä kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun nimellä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella.

Hallituksen kärkihankkeena on siirtää kaikki pitäaikaistyöttömät kokonaan kuntien vastuulle keppiä unohtamatta. Keppi on tietenkin työvoimapolittinen sanktio eli karenssi. Kun työtön siirretään TE-toimiston kirjoilta kunnan vastuulle, niin kunnan pitäisi etsiä hänelle työtä. Kunnilla ei kuitenkaan ole rahaa palkata väkeä eikä valtioltakaan heru palkkatukea tarpeeksi. Niinpä kunnat teettävät entistä enemmän palkatonta työtä välttyäkseen maksamasta osuuttaan työmarkkinatuesta. Jokainen palkaton työntekijä vapauttaa kunnan oman työmarkkinatukensa maksuosuudesta ja tuo kunnan kassaan 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta.

Tämä oli vanhan kertausta. Nyt pakkaa sotkemaan ovat tulleet oleskeluluvan saavat turvapaikanhakijat, jotka halutaan työllistää nopeasti ja halvalla. Heille suunnitellaan erilaisia oikoteitä ammateihin ja heille aiotaan maksaa huomattavasti työehtosopimuksia alempaa palkkaa.

Oleskeluluvan saaneita varten suunnitellaan jo nyt risusavotoita ja muita palkattomia töitä, joten siinä suhteessa he ovat täsmälleen samassa liemessä kuin syntyperäiset työttömät. Sen lisäksi heitä hyväksikäyttäen aiotaan tuhota ay-liike ja yleissitovat työehtosopimukset. Kun pikakoulutettuja ja työhön innokkaita oleskeluluvan saaneita on tarjolla jopa ehkä vain 500 eurolla kuukaudessa, niin moni työnantaja näyttää ovea TES:n mukaista palkkaa vaativalle työnhakijalle. Saattaapa näyttää sitä palveluksessaan olevalle työntekijällekin ja sanoa, että sinun palkallasi saan tilallesi neljä maahanmuuttajaa.

Jos vitsinä voidaan sanoa, että ne tulevat ja vievät meidän kuntouttavan työtoiminnan, niin palkka-ale ei enää ole vitsi. Sillä on tuhoisat yhteiskunnalliset seuraukset. Maahanmuuttaja ei elä saamallaan alepalkalla, vaan joutuu hakemaan yhteiskunnan tukea. Kun suomalainen ei saa työtä TES:n mukaisella palkalla, niin hänkin joutuu tyytymään alepalkkaan ja hakemaan yhteiskunnan tukea. Lisäksi tulevat vielä erilaiset yhteiskunnalliset levottomuudet, joita voitte ajatella ihan itse.

Tässä valossa korvaamattomiksi itsensä luulevat voivat taas kerran miettiä miten kauan heillä on työpaikka. Palkattomia työntekijöitä käytetään jo nyt surutta vastoin lakia korvaamaan palkkatyönä tehtävää työtä. Jatkossa elämiseen riittävää palkkaa saavia ruvetaan korvaamaan alepalkatulla väellä. Ensin maahanmuuttajilla ja sitten alepalkkaan pakotetuilla kotimaisilla.

Älkääkä sitten syyttäkö tästä turvapaikahakijoita. Palkkojen polkeminen on ollut jo kauan elinkeinoleämän ykköshanke ja nyt turvapaikanhakijat sopivat työkaluksi oikein hyvin. Tai sopivat, jos heille ei kerrota Suomen työelämän pelisääntöä numero yksi. Sehän on se, että työstä maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Sille kaikkein alimmalle kastille eli palkattomaan työhön kepillä pakotetuille ei ole luvassa minkäänlaista lohtua. Heidän määränsä tulee kasvamaan, kunhan kunnat saavat vapaasti toteuttaa mielikuvistustaan heidän ”työllistämisensä” kanssa. Niitä hyhmän seasta haravoitavia lehtiä riittää ja jos ne loppuvat, niin sitten mennään risusavottaan. Jostain syystä se tuntuu tällä hetkellä olevan monien mielestä maailman parasta sosiaalityötä.

Kommentit
 1. 1

  jukka mäkinen sanoo

  Paljonkohan meillä on palkattua väkeä risusavotassa? Kyllä turvapaikanhakijalle ja monelle muulle on parempi, että saa työtä vaikka palkka hieman pienempi alkuun kuin että on toimettomana kotona

  Itse olen aikanaan ollut työttömänä ja työllistämistukien yms kautta päässyt näyttämään pienellä palkalla osaamiseni ja sen kautta työnantaja nostanut palkkaa ja antanut vaativampia työtehtäviä. Ikinä en olisi suoraan päässyt tälle palkkatasolle ja näin vaativiin tehtäviin

  Mutta löytyy joka asiasta pahaa jos sitä vain hakee

  • 1.1

   sanoo

   Onko sinulla näyttöä siitä, että tämä on se yleisin tapa. (Tai edes että sinulle on tosiasiassa käynyt näin etkä vaan lämpimiksesi valehtele.) Onhan tuo toki mahdollista.

   Mutta kun katsoo lukuja, voi miettiä sitä että kuinka monta prosenttia noita ”osaamisen näyttäjiä” on. Tämän voi nähdä sitä kautta että kuinka monta prosenttia kerran tälläisessä ollut joutuu tekemään saman ”uudelleen näyttämisen uudestaan”. Jos tämä on relevantti tie, niin hyvin monen pitäisi työllistyä hienosti tätä kautta eikä tätä ”paikasta toiseen” -sirpaloimista tapahtuisi.

   On toki kivaa ja helppoa syyttää ”laiskoiksi luusereiksi” ihmisiä. Mutta tosiasia on, että jos tämä ilmaistyö ei työllisty, niin silloin työnantaja ei ole tyytyväinen työn tulokseen tai siitä että joutuu maksamaan isompaa palkkaa.

   PS. Monissa puhelinmyyntifirmoissa on ihan tunnettu asia, että ihmisille tulee fudut sitten kun se ”harjoittelu alkaa” ja pitäisi alkaa maksamaan isompaa palkkaa. Koska on helpompaa nyhtää joku uusi luuseri. Etenkin kun puhelinmyynti on leipäännyttävää saman toistoa. Eli siinä on tunnetustikin ”parasta ennen” -leima suurimmalla osalla myyjistä. Poikkeus on ehkä joku 1% ihmisistä. He eivät ole tärkeä osio kun puhutaan työttömyysongelman ratkaisusta. Heidät on helppo työllistää mutta ongelma ei tuollaisella ratkea.

   Minua kiinnostaa tietää miten sinä ratkaisisit ongelman. Sen sijaan että selität että ”oma vikansa”. Ei sillä saada suomea nousuun. Todetaan vaan että ”meillä on laiska kansa, ei sille mitään voi”. No, on meillä ainakin sosiopaatilta maistuva asennevammainen kansa jos kommenttiasi katsoo. Nähdään asiat vain oman itsen kautta. Että ”kun minä niin kaikki”. Eikä nähdä että jo tuokin vaatii oman näyttämisen lisäksi tuuria. Eli sen että työnantaja todella haluaa maksaa enemmän samasta työstä. Mitään käsitystä siitä miten toisella tavalla voisi käydä ei edes punnita. Sydämettömältä maistuu.

   • 1.1.1

    jukka mäkinen sanoo

    En misssään vaiheessa ole puhunut kenenkään omasta viasta tai laiskoista työttömistä tms.!
    Enkä myöskään sanonut että kaikki muutkin voi samoin työllistyä kuin minä

    Kerroin omalle kohdalle sattunutta asiaa ja tiedän, että aina se ei ole huono asia että alkupalkka on alhaisempi. Työnantajallekin uuden palkkaaminen on riski ja jos sen voi tehdä pienemmällä riskillä tai vaihtoehto ettei palkkaa ollenkaan, niin minusta on parempi että riski (palkka on osa tätä) on pienempi kuin ettei palkkaa ketään. Kumpi sinusta parempi?

    Kyllä työnantajakin maksaa mielellään henkilölle enemmän jonka työn ansiosta yritys saa enemmän tuloja. En väitä että työnantaja useinkaa tulisi itse ehdottamaan että nostetaan sinun palkkaa, mutta suostuu palkan nostoon mikäli yrityksellä palkanmaksuvaraa ja työntekijän tulos edellyttää sitä.
    Minun mielestäni ei pidäkään olla, että kaikki saavat samasta työstä saman palkna tekee ne työnsä miten vaan. Pitäisikö sinun mielestäsi?

    • 1.1.1.1

     keke sanoo

     ”Kumpi sinusta parempi?”

     Varmaan paras olis että työntekijälle ei maksettais palkkaa ollenkaan vaan se eläis toimeentulotuella. Yritykselle sitten vois jonkun rahallisen kannustimen antaa siitä että hän ottaa jonkun duuniin

     • 1.1.1.1.1

      jukka mäkinen sanoo

      Tuskin tuo paras olisi mutta saathan olla tuota mieltä

     • 1.1.1.1.2

      Pekka Rantamäki sanoo

      Vertaatko nyt alempaa alkupalkkaa johonkin työttömän saamaan 9e/päivä ylläpitokorvaukseen? Palkka on palkka, lue sana- tai lakikirjasta mitä se tarkoittaa, jos et tiedä, Jukka Mäkinen.
      Sakuhan käsittelee kirjoituksessaan nimenomaan työn teettämistä ilman palkkaa, pelkällä työttömyyskorvauksella (+ sillä 9 euron päiväkorvauksella).

  • 1.2

   Joni Jurmu sanoo

   Työllistämistuki on vähän eri asia kuin palkaton työ. Toisesta maksetaan palkkaa, toinen on palkatonta. Ja eiköhän vuonna 2015 pitäisi olla jo jokaiselle selvää, että sivistysvaltiossa työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

  • 1.3

   Mira K sanoo

   Aina tästä puhutaan, mutta työttömän omaehtoinen itsensä aktivointi on yleensä työvoimatoimiston kautta kielletty. Itsensä kouluttaminen ei onnistu, pätkätöistä joutuu taloudellisiin vaikeuksiin. Sitten työnnetään ihminen väkisin johonkin sellaiseen, joka häntä ei voisi vähempää kiinnostaa. Mitä se auttaa ketään?

 2. 2

  Ville Teittinen sanoo

  Mitä ajattelet kansalaispalkasta? Ymmärtääkseni on työtä, jonka tekeminen ei kannata teettäjälle eikä tekijällä juurikin tukien vuoksi.

 3. 3

  Jarmo S sanoo

  Ihmettelen juuri tästä syystä miksi koko vasemmisto kannattaa tätä nykyistä maahanmuuttoa?

  Eikö nyt tyhmempikin tajua että jos olemme samalla puolella kokoomuksen ja kepun kanssa, niin jossain mättää? Kepu pettää aina ja Kokoomukseen ei ole koskaan voinutkaan luottaa.

  Luodaan maahan riittävän suuri köyhälistö niin sosiaalietuuksia on sitten helpompi leikata ja työstä maksaa vähemmän.

  • 3.1

   Jore Puusa sanoo

   Journalistina ”ihailen” näitä kommentteja

   hmettelen juuri tästä syystä miksi koko vasemmisto kannattaa tätä nykyistä maahanmuuttoa?

   Jarmo S kuka lienetkin, voitko avata koko Timosen blogin lukijakunnalle, mistä sinä tiedät noin varmasti, että KOKO vasemmisto kannattaa tätä nykyistä maahanmuuttoa.???
   Sanakin hämmästyttää. Tarkoitatko maahan takaisin muuttavia expat suomalaisia vai keitä.
   Avaa, selitä, kerro tai linkitä faktaan.

  • 3.2

   Väinö Lilius sanoo

   Tuo on nyt vähän höpsöä mitä sanot: Kokoomus ja Keskusta on sitä mieltä että kakkaa ei kannata syödä? No niiden kanssa ei saa olla samaa mieltä! Kokoomus ja Keskusta on sitä mieltä että ihmisillä on arvoa? No niiden kanssa ei saa olla samaa mieltä! Uskoisin että Kokoomus ja Keskusta vetää nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa koska sen vaihtoehto on ajaa ihmisiä pois. Pois Venäjän talveen, gangsterien kuljetettavaksi ja radikaalien sortamaksi.

   Ne saattavat tehdä niin eri syistä kuin jotkut mutta se ei tarkoita sitä että vasemmiston pitäisi käyttäytyä kuin väittelyn hävinnyt neljävuotias ja ilmoittaa ”No MINÄPÄ sitten en HALUAKKAAN ottaa MITÄÄN pakolaisia!”

 4. 4

  Ari Vehkanen sanoo

  Miksi Jukka Mäkinen itse haluat työstä sitten palkkaa. Miksi ihmisten joilla on vaikka 20-30 vuotta työuraa takana pitäs suostua kaikkeen kun et itse ole esimerkkinä koko Suomen kansalle ja ala palkattomiin töihin tai 1200€/kk palkkatukitöihin.
  NÄissä palkkaale jutuissa ja touhuissa on myös tohtoreita ja pitkän urankin tehneitä.

  En ymmärrä pätkän vertaa ajatuksiasi paitsi jos olet J. Vartiaisen kannattaja Aivan sairas ajatusmaailmasi ja miksi ei siuta voitas korvata 30 vuotta töissä olleella ammattilaisella kun työsi voidaan tehdä ilmaiseksi tukia vastaan tai olemattomalla palkalla.

  Kerro mitä töitä teet niin etsin työllesi korvaajan jotta ei tarvia maksaa kunnon palkkaa. Laita tiedot julkisesti tänne niin laitetaan niin korvataan siut halvemmalla.

  Sitten voit itse mennä sinne risusavottaan jotta ei tarvia olla toimettomana kuulemma vaikka olisit Yliopiston käynyt ja 30 vuotta työuraa takana. Ole nyt sanojesi takana niin sitten kysytään että eikö työ kiinnosta jos kieltäydyt.

  Tossa yhtä tohtoria yritettiin ja 30 vuoden työuran jälkeen te-toimiston huuhaa töihin ja nämä koskee kaikkia jotka on vaan te-toimiston kirjoilla.

  • 4.1

   Saku Mäkelä sanoo

   ”Tossa yhtä tohtoria yritettiin ja 30 vuoden työuran jälkeen te-toimiston huuhaa töihin ja nämä koskee kaikkia jotka on vaan te-toimiston kirjoilla.”

   Tottakai on koulutuksen tuhlausta yrittää sijoittaa tohtoria huuhaatöihin. Joku ongelma suomalaisessa työmarkkinajärjestelmässä on, jos tuhansia tohtoreita ei saada työllistettyä. Ymmärrän kyllä jos huonosti koulutettu ei saa töitä mistään (tämä ongelma ei ainakaan tulevaisuudessa vähene, vaan tulee vain pahenemaan), mutta pitkälle koulutettu on jo pelkästään kovapäinen jos ei pysty etsimään muita ratkaisuja kuin työpaikan odottelua omalta alaltaan.

  • 4.2

   jukka mäkinen sanoo

   Lain mukaan työstä täytyy maksaa palkkaa. Palkka on tärkeä osa työtä ja rehellisesti sanottuna pärjäisin elämässäni pienemmällä palkalla. Ja näin täytyikin pärjäta aikanaan kun olin työttömänä ja alkuajan palkoilla. Mutta otan mielelläni tämän palkan ja pyrin saamaan korkeampaa palkkaa jos onnistun.

   Tiedän, että työtäni ei pysty kuka vain korvaamaan, mutta varmasti löytyy monia jotka sen pystyy tekemään. Se osaltaan lisää myös minun motivaatiotani tehdä työni hyvin ettei työnantajalle tule mieleen vaihtaa minua. Ja kun yrityksellä menee hyvin, niin kyllä silloin myös työntekijöillä menee ja toisinpäin

   Mitä se ketään hyödyttää jos menen esimerkiksi jollekin teemään risuttasavottaa? Mutta jos olisin työtön ja pitäisi miettiä miten saan näytettyä työnantajalle että hänen kannattaa minut palkata, niin tekisin sen kyllä pienemmällä palkalla. Jos sen kautta ei palkka ja muut edut nouse, niin katsoisin muualta saman tien kautta.

   • 4.2.1

    sanoo

    Sanohan jukka mäkinen, että minkässortin ”työllistämisteollisuuden humaanisuuskampanjan” verkkoviestimies sinä olet? Jos et saa palkkaa, saatko toiminnastasi henkistä tyydytystä vai avun ahdistukseesi? Käsittänet kai, että jos ylipäätään puhut totta itse kokemaasi eritellen, olet yksi ja ainoa onnistumiskertomus järjestelmässä joka ei toimi. Olet se hahmo haamumailissa, joka silmissä useimmat asemaasi asetettavat ihmiset juoksevat amokin tai the original marathonin. Ja tämän kyllä älyää kuka tahansa normaaliväestöön kuuluva täysikasvuinen ihminen, joka on elämänkulkunsa aikana saanut maistaa elävän elämän kiittämättömyyttä, arvaamattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta ja vallankäyttöä.

 5. 5

  Jussi Pelkonen sanoo

  Ei tässä sinänsä mitään kummallista ole. Muutama vuosi sitten, kun kävin New Jerseyssä ja New Yorkissa, juttelin useampaankin kertaan pikaravintoloita siivoavien miesten (he olivat hyvin amerikkalaisia, mutta mustaihoisia) kanssa. – Kun kysyin heidän työstään, he vastasivat, että pikaravintolan lattiansiivous on vasta ensimmäinen työ – ”I stop here by five o’clock, but then I have to rush to the Mall!” – Olemme näiden päätösten myötä menossa Suomessa aivan samaan suuntaan…

  • 5.1

   Saku Mäkelä sanoo

   Henkilökohtaisesti minä en toivo Suomeen sellaista järjestelmää, jossa pienipalkkainen joutuu tekemään montaa työtä saadakseen edes minimitoimeentulon kaavittua kokoon. Siinä mielessä suomalainen järjestelmä on tottakai parempi. Se vain edellyttää tulonsiirtoja paremmin ansaitsevilta köyhemmille. Tulonsiirroissakaan ei ole niin kauan mitään väärää kun se koko yhteiskunnan toimivuuden rajoissa onnistuu. Tällä hetkellä Suomessa on valtava vaje tulosta tekevän ja tulosta kuluttavan osan välillä. Jotain tarttis tehdä (sano muistaakseni Mauno Koivisto).

 6. 6

  Ilona Asp sanoo

  Olen terve, työkykyinen, koulutettu, mutta yli 50-vuotias työtön työnhakija.
  Aikoinaan minut, suoraan sanottuna, huijattiin kuntouttavaan työtoimintaan. En tiennyt koko toimenpiteen luonteesta silloin vielä mitään.
  Toimintapaikkani oli asuinkuntani kirjasto. Minulla on kirjastoalan ammattitutkinto, joten olin ihan sopiva sinne. Huomatkaapa myös, että olin aikaisemmin ollut samassa kirjastossa myös palkkatyössä. Nyt siis jouduin sinne tekemään töitä ilmaiseksi.
  Tein tätä ilmaista työtä kahden vuoden ajan. Kolmen viiva neljän kuukauden välein toimintasopimus uusittiin. Ikään kuin automaattisesti. Joko niin että kävin TE-toimistosta tai sitten sosiaalityöntekijä kirjoitti paperit, me kaksi allekirjoitimme ne, ja sitten paperit lähetettiin vielä TE-toimistoon (50 km:n päähän) allekirjoitettavaksi heidänkin puolestaan.
  Tämän kahden vuoden jakson aikana kirjaston ainoa vakituinen työntekijä piti tietenkin kaikki normaalit lomansa. Mitäpä luulette siinä vaiheessa tapahtuneen? Kuntouttavan toiminnan hengen ja ihannoitujen periaatteiden mukaanhan olisi ollut ihan järkevää palkata sijaiseksi minut, joka olin valmiiksi paikalla. Mutta ei, pojat! Ei sinne päinkään. Sijainen etsittiin kokonaan talon ulkopuolelta. Joka kerta. Sen sijaan siellä toivottiin, että olisin yksin hoitanut kirjastoa kesälauantaisin. Siis saman työtoiminnan nimissä, ei tietenkään palkattuna. Näin olisi saatu lisää aukioloaikoja, ilman palkkakuluja.
  Joku voisi tietysti esittää tähän vastaväitteeksi, että ehkä minä olen niin huono työntekijä, ettei minua haluttu palkata. Mutta ilmainen työpanos kelpasi silti.
  Ja mikä oli tämän vuodatuksen tarkoitus. Se, että kokemukseni kuty:sta todistaa, että se on hyödytöntä touhua. Sitä kautta ei ura takaisin työmarkkinoille urkene. Ei alkuunkaan.

  • 6.1

   jukka mäkinen sanoo

   Tuollaista ei tietenkään saisi tapahtua enkä epäile sanojasi ettei olisi tapahtunut

   Mutta varmasti on toisinpäinkin. On palkattu edullisemmin tai harjoittelijana ja sitten palkattu vakituiseksi jne..

   Voin olla väärässäkin, mutta minulla kuva, että julkishallinnossa on enemmän tuota harjoittelijoita otetaan ja sitten ei palkata. Yksityiset vähemmän käyttää tuota ettei ole tarkoituskaan palkata vaan käytetään hyväksi… mutta tottakai sitäkin sattuu. ikävä kyllä

  • 6.2

   liisa hirvonen sanoo

   Tämä verran kannattaa myös vilaista tilastoja: TEM:n tilastojen mukaan pitkäaikaistyöttömistä (yli 2 vuotta) liki 100% on yli 50-vuotiaita. Hyvin harva tästä joukosta, jos yksikään, on ollut koko työelämäikäänsä työttömänä tai on vailla koulutusta tai työkokemusta. Yli 50-vuotiaan on tosiasiassa miltei mahdotonta saada enää normaalia palkkatyötä. Ja monilla on vielä melko pitkä matka eläkeikään.

   • 6.2.1

    0ravainen sanoo

    Eipä huolta… Itse olen 30v. suunnilleen samassa tilanteessa, saman koulun käyneenä ja samaan lopputulokseen ja johtopäätökseen tullut. Ei se ole iästä, koulutuksesta, tai halusta kiinni että saako sitä työtä. Se on siitä kiinni, ettei ole palkan maksajia. Ja kaikkihan varmasti ymmärtävät, miksi ei. Viimeksi kun kävin rehellisesti ns. paskahommia anomassa, työnantaja sanoi vain että ”Joo! Kyllähän minä ottaisin, mutta ensi kuussa tähän tulee selainen tyyppi jolle ei tarvitse maksaa mitään!”

  • 6.3

   Sinervo sanoo

   No kas, kirjastot osaavat.

   Olin muutama vuosi sitten kirjastolla harjoittelussa, työnimikkeeni oli vahtimestari. Hommiin kuului hyllytystä, kirjojen tarkistamista, lainausautomaatin hoitamista, juoppojen paimentamista ja sen sellaista. Kanssani samoja hommia teki siviilipalvelusmies (ahkera ja fiksu kaveri).

   Minua ennen samoja töitä oli ollut tekemässä vakipalkalla oleva vahtimestari, mutta nyt homma nakitettiin harjoittelijalle (6kk) ja sivarille. Tein täysiä päiviä, myös viikonloppuisin normaalin vuorokierron mukaan. Minun lisäkseni oli myös toinen harjoittelija, mutta hän ei ollut vahtimestari, vaan teki duunia jollakin toisella nimikkeellä: samat kuviot, miinus häiriköiden paimentaminen.

   Jo kirjastolle mennessäni oli ihan selvästi ja avoimesti myönnetty, ettei tilalleni tule kuin samanlainen harjoittelija, kunnalla ei ollut aikomustakaan palkata vakinaista vahtimestaria, koska ilmaista väkeä on tarjolla niin paljon, kuin ilkeää käyttää. Viimeksi tänä syksynä kuulin, että sama peli jatkuu edelleen – kuntouttavaa työtoimintaa, harjoittelua (millä nimikkeellä se nykyään tunnetaankaan) ja muuta vastaavaa on tarjolla, mutta vakinaista vaksia ei palkata.

 7. 7

  Saku Mäkelä sanoo

  Blogisti on kyllä aivan oikeassa. Nykyinen järjestelmä ei luo työpaikkoja, vaan pelkästään järjestelmän hyväksikäyttäjiä. Ongelma on olemassa, mutta kuinka korjata se? Jos pystyisin vastaamaan tuohon, olisin rikas mies.

 8. 8

  Markku Pertitula sanoo

  Elittimme ei suinkaan rakasta pakolaisia. Heidät on roudattu Suomeen mm.EK:n käskystä luomaan Suomeen halpatyömarkkinat.

  • 8.1

   jukka mäkinen sanoo

   Määräsikö EK pakolaisia myös Kreikkaan, Tsekkiin, Itävaltaan, Saksaan, Ruotsiin jne..?

   Saahan Suomessa kaikilla olla mielipide, mutta …

   • 8.1.1

    late sanoo

    Euroopan tasolla tietenkin Bilderberg on käskenyt. Miksi muuten sen kokoukset olisivat salaisia?

    • 8.1.1.1

     Väinö Lilius sanoo

     Ai sellaisiako ne salaisissa kokouksissa? No voi perhana mitä ne päiväkodin tädit tuolla päiväunien aikana ovet kiinni suunnittelevat? Varmaan pernaruton levitystä ja ydinjätteiden säilöntää! Ja sitten vielä se kulttuuritalon kirjailijoiden suljettu keskustelutunti?! Senhän takia ne Ari Pavlovit on aina varattuja ja se Hellevin pyöräkin varastettiin!

  • 8.2

   Jore Puusa sanoo

   Markku Pertitula, kerro mistä sinä tiedät että EK on käskenyt roudaamaan Suomeen pakolaisia? Onko sinulla kontakti EK:hon? Vai sisäpiirin tietoa?
   Keskusteluissa olisi 100% enemmän järkeä, jollei joukossa olisi ihmisiä, joilla on täysin varma tieto – joka hänelle on tullut MV lehdestä ensin siskon miehelle, joka oli kuullut sen aseman paarissa yhdeltä tutulta, joka ei yleensä valhtele.

 9. 9

  RT sanoo

  Asia on varsin yksinkertainen: jokainen palkkaa maksava taho haluaa työntekijän mieluiten ilmaiseksi ja jos siihen annetaan laillinen mahdollisuus niin se on sitten siinä. Ne, joilla on osaamista ja jaksamista, karkaavat ulkomaille. Mitä kuntouttavaan työtoimintaan tulee niin siitäkin on kokemusta n 20 vuoden takaa: työnantaja tahtoi ilmaisen työntekijän hankkimaan itselleen asiakkaita ja veti herneen nenään, kun mokoma työvoima hörppäsi kahviautomaatista kahvia. Sitten kun en mihin vain suostunutkaan, tuli kenkää. Koskaan ei ollut tarkoitustakaan palkata edes määräaikaiseksi. Mutta rajansa kaikella, opin tuosta jaksosta hyvin paljon.

  Varmaa on se, että Timonen on oikeassa hallituksen tästä kärkihankkeesta ja se tulee johtamaan yhteiskuntarauhan ennen näkemättömään järkkymiseen – elleivät sitten kaikki työntekijäryhmät mukaan lukien alempi ja keskijohto herää. Kukaan meistä ei ole turvassa tältä kärkihankkeelta. Nykyinen hallitus ei todellakaan välitä ihmisestä vaan ainoa johtonuora on rahan kartuttaminen entisestään niille, jotka eivät sitä enää lisää tarvitse.

 10. 10

  Markku Pertitula sanoo

  Lainaan tässä Sande Parkkosen blogia, koska se ilmaisee niin hyvin missä tässä pakolaiskaaoksessa on kyse:
  Kuka kritisoi enää vapaakauppasopimusta? Kuka muistaa, että Suomi on menettänyt yli 100 miljardia euroon? Kuka muistaa, että olemme menettäneet pelkkään EU-jäsenyyteen miljardeja? Eipä juuri kukaan. Pakolaiset, mamut, suvakit, natsit, rasistit, musut, masat ja muut täyttävät ajan ja ajatukset. Juuri kuten haluttiinkin.

  Hajoita ja hallitse, ja pistä kansa tappelemaan keskenään. Siirrä huomio pois suurista kysymyksistä. Vaihda fokus epäolennaiseen. Siirrä syyttely seuraukseen syystä. Jos kansa alkaa nousta hallitsijoita vastaan, aloita sota. Pariisi 2015.

  Operaatio ”Pakolaiskriisi” onnistui kaikessa tässä paremmin kuin osattiin odottaakaan. Sillä tehtiin satojen miljoonien voittoa. Se varasti huomion. Se jakoi kansan aktiivisimman osan kahtia. Se siirsi huomion kotimaisten poliitikkojen ja yritysten veronkierrosta, lain rikkomisista, rikoksista ja huijauksista vieraisiin, muukalaisiin, ulkopuolisiin, tulokkaisiin. TTIP, euro ja EU ovat unohtuneet, kun kylillä saapastelee geelitukkaisia iPhoneensa puhuvia ulkomaalaisia. He ovat tarjoituksella paikalle tuotu maalitaulu kaikelle vihalle, turhautumiselle ja epätoivolle. ”

 11. 11

  Markku Perttula sanoo

  Sorry, näppäimistö pätki. Siis Markku Perttula eikä Pertitula.

 12. 12

  Teemu Laitinen sanoo

  Ei tänne kukaan haluamalla halua pakolaisia, saatikka joku heitä tänne toisi, kuten jotkut epäilevät, vaan heitä on autettava joilla on oikeus turvapaikkaan. Mutta kuten blogistin totesi tietyillä piireillä on toiveena yleisen palkkatason laskeminen ja siihen on hyvä käyttää kotouttamistoimia tekosyynä ja siirtää ne sitten seuraavaksi koskemaan pitkäaikaistyöttömiä.
  Olen usein pohtinut sitä, että jos kaikki Suomen työpaikat laitettaisiin hakuun, niin yllättävän moni työssä oleva löytäisi itsensä sen jälkeen työttömänä, sillä sen verran on pätevää porukkaa työttömänä. Eli kannattaisi hieman miettiä, ennenkuin esim. leimaa kaikki työttömät laiskoiksi.

  • 12.1

   jukka mäkinen sanoo

   Varmasti kustannusrakenne on sellainen, että sitä pitäisi laskea ja palkat on osa sitä. Kuten Presidentti Niinistö uuden vuoden puheessaan sanoi ja SAK:n lyly myönsi, niin 2008 jaettiin olematonta jakovaraa palkkoihin ja se osaltaan syynä nykyisiin ongelmiin.

   Puhutaanko palkka-alesta vai palkkojen sopeuttamisesta. Kaikki myöntää (ainakin pitäisi jo ymmärtää), että kustannukset meillä on liian suuret ja sille pitää jotain tehdä, että olisimme maailmanmarkkinoilla kilpailukykyisiä

 13. 13

  Päivi Tyni sanoo

  Olen ollut tutkijana mukana tekemässä erikoistutkija Simo Ahon tutkimusta ”Työvoimapalvelujen ja -toimien kohdentamisen tutkimus ja arviointi erityisesti vaikuttavuuden parantamisen näkökulmasta” (KoVa) (2003-2006). Tutkimuksen teetti työministeriö.

  Yhteenvedettynä tuloksena oli, että kaikkiin työllistämispalveluihin osallistuneista työllistyi noin 15 %. Mutta kun mukaan analyyseihin otettiin sukupuoli, ikä, koulutus, työkokemus ja asuinpaikkakunnan tyyppi, oli tulos, että nämä samat ihmiset olisivat työllistyneet ilman mitään toimenpiteitäkin.

  Raportti oli pitkään luettavissa työministeriön sivuston kautta, mutta ei näy enää olevan.

  • 13.1

   Päivi Tyni sanoo

   E.m. tutkimuksen raportti on ”Simo Aho & Ilkka Virjo & Päivi Tyni & Hannu Koponen (2005): Työttömät ja palvelutarve. Työttömille kohdistetun kyselyn ja työnhakusuunnitelmien analyysin tuloksia. Työpoliittinen tutkimus 271. Helsinki: Työministeriö.”

 14. 14

  Vesa Jääskeläinen sanoo

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta Sakulle!

  Jakoon menee facebookissa

 15. 15

  liisa hirvonen sanoo

  ”Tässä valossa korvaamattomiksi itsensä luulevat voivat taas kerran miettiä miten kauan heillä on työpaikka. Palkattomia työntekijöitä käytetään jo nyt surutta vastoin lakia korvaamaan palkkatyönä tehtävää työtä.”

  Se tärkein on sanottu tässä.

 16. 16

  Tiu sanoo

  Olen kurkkuani myöten täynnä tätä iänikuista työnantajapuolen maanittelua, että ottaisivat työntekijöitä edes ilman. Koko ajan unohtuu se pääpointti: työstä saadaan palkkaa, ja palkan on tarkoitus elättää. Miten se edesauttaa kansantaloutta, jos meillä on koko ajan isompi joukko palkollisia, jotka joutuvat palkkansa lisäksi hakemaan soviteltua päivärahaa ja jopa toimeentulotukea?

  Koen Suomen olevan oravanpyörässä, jota hallitus pyörittää entistä kiivaampaan vauhtiin. He, jotka kannattavat palkka-alennuksia (useimmiten muuten niille aloille ja henkilöille, joilla se palkka ennestään ei ole mikään suuri!), unohtavat aina sen yhden seikan: se pientä palkkaa saava on myös kuluttaja, ja mitä vähemmän rahaa, sen vähemmän kulutusta. Voinee arvata, mitä siitä seuraa, kun matalatuloisia on enemmän kuin keskituloisia?

 17. 17

  Papi sanoo

  ”Maassa maan tavalla” taisi eräs johtaja puheessaan sanoa pari päivää sitten. Toivottavasti noista kirjoituksen asioista ei tule sitä ”maan tapaa” Sitä vastaa tulee Erityisesti
  AY-liikkeen taistella ja pitää asemansa. Osin tosin joistakin asioista alkanut tulla maan tapa
  ja se ei ole mitenkään hyviä, oikeudenmukaisia jne tapoja.

 18. 18

  Mari Sarolahti sanoo

  Jäi joukko enimmäkseen korkeastikoulutettuja yt:n jälkeen työttömäksi. Järjestettiin infotilaisuus, jossa TE-toimiston tyyppi kertoi, ettei heillä ole mahdollisuutta meitä juuri auttaa, kysymyksiä voi laittaa sähköpostilla tulemaan, jos jotain kysyttävää on. Opiskella saa nykyään työttömyyskorvauksella, mutta se TE-toimiston työntekijä päättää, voitko sinä tehdä näin. Yksittäinen ihminen jossain arvioi sinun työllistymismahdolisuudet koulutuksen jälkeen ja päättää, valitusoikeutta ei ole. Esimerkiksi ovat nyt ohjanneet maisteritutkinnon suorittaneita media-alan huippuosaajia sairaanhoitajakoulutukseen. Mm. Akavassa ollaan huolissaan TE-keskusten osamisesta koulutetun väen osaamisen hyödyntämisessä. Ilmeisesti syystäkin. Konsulttien armeija nostaa nyt päätään tälläkin alalla. Pitäisi kai perustaa sellainen firma?

  • 18.1

   Teemu Karvonen sanoo

   Nyt on kaikenmaailman konsulttien paratiisi meneilllään. Työttömät puoliväkisin kortistosta pilipalikoulutuksiin mitkä ei johda mihinkään ja firmat vetää valtiolta rahat laariin jokaisesta osallistujasta. Tottakai kannattaa perustaa, kunhan muistat tehdä hiukan naapuria halvemmalla.

 19. 19

  Jeremias Tampio sanoo

  Kuntouttava työtoiminta on raadollisinta mitä Suomessa on 2000-luvulla läpi ajettu. Hankkeena se oli nimenomaan sosialidemokraattien kärkikihanke päällepäsmäreinään; Tarja Filatov, Sinikka Mönkäre ja Jukka Gustafsson. Vasemmistosta hanketta peesasivat mm. Anne Huotari – joka oli täysin pieleen menneen Paltamon mallin kätilö – ja vihreistä mm. Satu Hassi ja Osmo Soininvaara. Kokoomusporvarille tämä sopii tietysti kuin nenä sopii päähän hyvää konjakkia haistellessa ja suu maistellessa.

  Kaavahan on mitä yksinkertaisin: mitä enemmän kuntouttavaa työtoimintaa ja kaiken maailman ilmaisharjoittelua, sitä vähemmän oikeita työpaikkoja mistä maksetaan palkkaa. Ja sitä vähemmän ostovoimaa ja verotuloja. Kuntouttava työtoiminta loukkaa mitä räikeimmällä tavalla ihmisarvoa ja sotii perustuslakia ja YK:n ihmisoikeusopimusta vastaan. Vaatii melkoista hammastenkiristelyä nähdä orjatyö korkeimpana hyveenä, joka ikään kuin jalostaa ihmisluontoa.

  Jos ammattiyhdistysliike olisi ollut tehtäviensä tasalla, ei tällaista puliveivaamista ja ihmisarvon alennusmyyntiä olisi tapahtunut. Ay-liikkeestä on tullut konservatiivinen suljetun klubin (vakinaisissa työsuhteissa olevien) virasto. Lauri Ihalainen sortuu melkein hellyttäviin kyyneliin, kun jokin nuori on saanut ilmaistyöharjoittelijan paikan. Sopii kysyä; missä ajassa oikein elämme ja minne menemme??

  Massatyöttömyys, luokkayhteiskunnan paluu ja ihmisyyden polkeminen ei johda mihinkään hyvään. Ennustan, että Suomea odottavat kovat ajat ja yhteiskunnalliset levottomuudet.

  • 19.1

   liisa hirvonen sanoo

   Ylen Elävässä Arkistossa on useitakin asiaohjelmia 1990-luvun lamasta ja massatyöttömyydestä. Otsikolla: ”Laman kuva: suurtyöttömyys on valinta”, löytyy dokkari jossa tuon ajan päättäjät ja talousasiantuntijat kertovat ajatuksistaan. Kannattaa katsoa.

   Hallitus ja valtiovarainministeriö erehtyivät, ja todella pahasti, ennusteissaan (kuten nytkin näyttäisi tapahtuvan). Vaikka ohjelma kertoo menneestä Suomesta (emme olleet EU:n jäseniä), niin huiomaa ettei talouspuhe ole muuttunut miksikään. Kuriton ja tottelematon kansa halutaan saada uskomaan, että leikkauspolitiikka on ainoa tie ulos talousahdingosta. Suomen tilanne on samankaltainen nyt, ei sama, koska olemme yhteisvaluuttassa. Joitain yhtäläisyyksiä on: hallitus ei kuunnellut varoituksia, toteutti sokeasti ” säästölinjaansa”, leikkasi ja vain leikkasi.

   Työttömyys on päättäjien tekemä valinta, se syntyy ja kasvaa tehtyjen talouspoliittisen valintojen tuloksena.

 20. 20

  sanoo

  Emäntäni sai kelalta kirjeen asumistuestamme,päätös on kuulemma virheellinen. Päätöstä pitäisi muuttaa siten, että puolison yli 6 kk. kestävän kuntouttavan työtoiminnan aikana saama tulo huomioidaan.Etuuden määrä tulee pienenemään,kun päätös oikaistaan ??? Onko multa jääny joku palkka/palkkio saamatta? Työttömyyskorvaus kyl tulee,tulot ei ole muuttunu.Käyn kuntouttavassa toim.1x viikossa.Hivenen arveluttaa. Joudunko alkamaan maksaan,et saan käydä kuntouttavassa.En ole yhtään terveempi,korkeintaan vähän vanhempi ja epätietoisempi. Kelan toimipisteesssä(paikallinen) ei osattu auttaa.Vastaus- kirjeessä Kelalle pistän kyl eriävän mielipiteen,menköön muutoksenhakulautakuntaan. vm.-58

 21. 21

  Kari Antila sanoo

  Edesmennyt Neuvostoliitto oli inhottava yhteiskunta enkä missään tapauksessa toivo sen paluuta – kaikkein vähiten neuvostoliittolaisten itsensä takia.

  Mutta se täytyy Neuvostoliiton hyväksi lukea, että se piti Suomen porvariston lie’assa. Kesti parikymmentä vuotta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ennen kuin Suomen porvarit uskaltautuivat täysin moraalittomasti ajamaan vain omaa etuaan. Ja höpöttämään ”isänmaan edusta” piittaamatta isänmaan edusta vähääkään.

  Oi, ne konnat!

 22. 22

  Kalle Pakarinen sanoo

  Tästä kirjoituksesta tulee mieleen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin kärkihankkeet 1860-luvulla. Niihin kuului mm rautatien rakentaminen palkalla, joka riitti juuri ja juuri päivittäiseen 1.5 kilon jauhoannokseen. Toinen kärkihanke oli teettää nälkään kuolevilla joka pitäjässä erilaisia käsitöitä, jotta ruokaa ei vaan olisi tarjottu köyhille ilmaiseksi.

 23. 23

  M. Lahtinen sanoo

  Nyt työttömille kuuluu erittäin hyviä uutisia Riihimäeltä. Riihimäen Kierrätyskeskus on auttanut syrjäytyneitä työttömiä tehokkaasti vuodesta 2013 järjestämällä heille kuntouttavaa työtoimintaa. Nyt toiminnan jatko varmistetaan palkkaamalla esimiestehtäviin uusi teknisen työtoiminnan ohjaaja. Ohjaajan tehtävänä on mahdollistaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden yksilöllinen työskentely ohjaamalla heitä monimuotoisissa purku-, lajittelu- ja kunnostustehtävissä, uusiotuotteiden suunnittelemisessa ja valmistamisessa, asiakaspalvelussa yms. Kierrätyskeskuksen tehtävissä. Riihimäen kaupunki tekee erittäin hienoa työtä, kun se järjestää työttömille mielekästä tekemistä vaihtoehtona työttömyydelle:

  Tehtävän kuvaus

  Riihimäen kaupungin työllisyydenhoidossa on haettavana TEKNISEN TYÖTOIMINNAN OHJAAJAN TOIMI

  Riihimäen Kierrätyskeskus on Suomen vanhin kunnallinen kierrätyskeskus. Se on perustettu 1989 palvelemaan kotitalouksia käyttökelpoisen kodinirtamen kierrättämisessä. Vuodesta 2013 Kierrätyskeskus on myös tarjonnut riihimäkeläisille työttömille kuntouttavaa työtoimintaa erilaisten kierrätystehtävien parissa, aina tavaran vastaanotosta kunnostuksen kautta myyntitehtäviin ja ruoan valmistuksesta siivoukseen. Kierrätyskeskus toimii myös ympäristöasioiden neuvontapisteenä.

  Sinä innovatiivinen ja aikaansaava ohjaustaitojen moniosaaja!

  Tule teknisen työtoiminnan ohjaajaksi, rakentamaan ympäristövastuullisuutta tukevaa ja ihmisarvoa kunnioittavaa toimintaa yhdessä kierrätyskeskustiimin kanssa. Työtiimiin kuuluvat lisäksesi kierrätyskeskusvastaava, asiakastyöstä vastaava ohjaaja ja kaksi työtoiminnanohjaajaa.

  Ensisijainen vastuualueesi on tekninen työtoiminta mutta tiimin jäsenenä osallistut kaikkeen työskentelyyn ja kehittämiseen Kierrätyskeskuksessa. Tehtäväsi on mahdollistaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden yksilöllinen työskentely ohjaamalla heitä monimuotoisissa purku-, lajittelu- ja kunnostustehtävissä, uusiotuotteiden suunnittelemisessa ja valmistamisessa, asiakaspalvelussa yms. Kierrätyskeskuksen tehtävissä.

  Edellytämme sinulta alalle soveltuvaa koulutusta, esim. rakennus- tai puualan perustutkintoa. Työkokeumus ohjaustehtävistä, työpajoilta, päihde- ja mielenterveystyöstä sekä kuntouttavasta työtoiminnasta katsotaan eduksi. Arvostamme elämänkokemusta ja kokonaisvaltaista näkemystä. Työssä tarvitaan B-ajokortin lisäksi ohjaus- ja kädentaitoja, kehittävää työotetta, hyviä vuorovaikutus- ja organisointitaitoja sekä kykyä työskennellä samanaikaisesti lukuisten eri asioiden parissa ja tehdä itsenäisesti päätöksiä.

  Riihimäen kaupunki panostaa työntekijöiden viihtyvyyteen ja työhyvinvointiin. Tarjoamme sinulle turvallisen työsuhteen, mielekkään ja monipuolisen työnkuvan, jonka luomiseksi sinulla on mahdollisuus käyttää osaamistasi ja työkokemustasi. Riihimäen kaupunki on savuton työpaikka.” http://www.kuntarekry.fi/AvoimetTyopaikat/Sivut/Jobs.aspx?JobId=95723&JobLanguage=fi_FI

 24. 25

  Jussi Parviainen sanoo

  Juuh! Onhan tuota kuntouttavaa tullut kokeiltua! Nytpä alkaa olla hyvät hiihtokelit, ja taidan jäädä hiihtolomalle.