Suuri saavutus

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä on moneen kertaan julistanut aikovansa eriyttää oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sosiaalietuudet muiden saamista etuuksista ja erityisesti hän on luvannut alentaa turvapaikanhakijoiden saamaa vastaanottorahaa merkittävästi. 

Perustuslakiasiantuntijat ovat yrittäneet selittää Mäntylälle, että Suomessa on asumisperusteinen sosiaaliturva, jonka mukaan oleskeluluvan saaneet ovat täsmälleen samassa asemassa kantasuomalaisten kanssa. Sitä edellyttää perustuslaki, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä ja siksi oleskeluluvan saaneiden etuuksia ei voida alentaa ilman että samalla alennetaan kaikkien tukia.

Turvapaikanhakijat ovat hiukan eri asemassa. Oleskelulupansa käsittelyä odottavien turvapaikanhakijoiden saama tuki on ollut jo vuodesta 2010 alkaen huomattavasti alhaisempi kuin työmarkkinatuki ja jopa alhaisempi kuin toimeentulotuki.

Tätä perustuslakivaliokunta perustellut vuonna 2010 sillä, että vaikka toimeentulotuki on ihmisarvoisen elämän minimi, niin tukea pienemmän vastaanottorahan määrä vastaa kuitenkin toimeentulotuen perusosaa, koska siitä on vähennetty vastaanottokeskuksen hyödykkeinä järjestämä osuus.

Valiokunnan lausunnon mukaan vastaanottorahaa voitiin alentaa nykyiseen juuri hyödykkeiden tarjoamisen takia, mutta alemmaksi ei enää voida mennä vaarantamatta yhdenvertaisuutta ja toimeentulon minimiä.

Nyt hallitus on kuitenkin vähin äänin ja kysymättä perustuslakivaliokunnalta tai keneltäkään muultakaan yhtään mitään mennyt alentamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottorahaa. Alennus on sitä luokkaa, että enpä ihmettele hallituksen vaitonaisuutta. Yksin asuvan ja itse ruokansa ostavan vastaanottorahaa on tämän vuoden alusta alennettu 1,16 euroa kuukaudessa. Vastaaottorahan määrät ovat 1.1.2016 alkaen tällaiset:

voraha

Ja tällaiset ne olivat viime vuonna:

vo raha 2015

Lähde: Maahanmuuttovirasto 

Miksi hallitus ja Perussuomalaiset ovat vaienneet tästä urotyöstä? Onnistuihan Mäntylä tavoitteessaan ja sai muutettua turvapaikanhakijoiden elämää edes vähän kurjemmaksi. Pitäisihän onnistumisista toitottaa suureen ääneen, kuten maan tapa politiikassa on.

Vai kävikö niin, että koko päätös nolottaa kahdesta syystä. Ensiksikin päätös on vastoin perustuslakivaliokunnan vuoden 2010 linjausta, joka uudemman puutteessa on edelleen voimassa. Päätöksen on siis katsottava olevan vastoin perustuslakia.

Toiseksi alennus on niin pieni, että se ei varmasti miellytä edes Mäntylän innokkaimpia kannattajia. Turvapaikanhakijoitahan piti kurittaa oikein kunnolla, että oppivat olemaan syömättä. Vähän yli euron alennus kuukausisummaan ei varmasti vastaa Mäntylän itselleenkään asettamia tavoitteita.

Alennettu mikä alennettu, eipä tuo varmaan ketään hetkauta. Tällainen salakähmäisyys avaa kuitenkin huikeita mahdollisuuksia myös tulevaisuuden päätöksentekoon. Ihan samalla tavalla voidaan nyt alentaa vaikkapa kaikkien toimeentulotuen perusosaa kysymättä keneltäkään mitään. Varmimmin se onnistuu, kun päätöksestä ei tiedoteta edes jälkikäteen. Kyllä asiakkaat sen sitten huomaavat, kun jää se euron alennusleipäpussi ostamatta.

Päivitys klo 11.05

Minulle huomautettiin heti (ja aiheellisesti), että summa on sidottu indeksiin ja alennus johtuu alentuneesta indeksistä. Tämä pitää paikkansa, mutta alennus on silti tietoinen valinta.  http://www.talouselama.fi/uutiset/toimeentulotuen-perusosa-pysyy-ennallaan-vaikka-indeksi-laskee-6090752

Perustuslakivaliokunnan vuoden 2010 linjauksen mukaan vastaanottorahaa verrataan nimenomaan toimeentulotukeen, ei Kelan maksamiin etuuksiin.

Kommentit (17)
  1. Merja Nurmi
    7.1.2016, 11:03

    Onko tuo edes aktiivisesti ja erikseen tehty alennuspäätös? Vai onko se tehty indeksitarkistusten yhteydessä samalla kun on alennettu joitain muitakin etuuksia deflaation vuoksi?

    1. Saku Timonen
      7.1.2016, 11:40

      Se on tietoinen päätös, koska vastaanottorahaa pitäisi perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaan verrata toimeentulotukeen ja toimeentulotuen osalta päätettiin, että siihen ei alentunut indeksi vaikuta.

  2. Voisiko tämä liittyä työmarkkinatuen alentamiseen 0,4 % vuodelle 2016? Alentaminen on voitu tehdä mekaanisesti vertaamatta sitä toimeentulotukeen, joka ei laskenut tälle vuodelle. Voipi olla ettei ministeriössä ole hoksattu tätä.

    Kelan sivut ovat juntturassa, mutta alla googlen välimuisti vuoden 2016 tukimuutoksista.

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:67MIRoulwioJ:www.kela.fi/-/tyottomyysturvan-euromaarat-vuonna-2016+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=fi

    1. Saku Timonen
      7.1.2016, 11:21

      Epäilemättä liittyy, mutta kuten päivityksessä kerron, niin vastaanottorahaa verrataan toimeentulotukeen, ei Kelan maksamiin etuuksiin.

      1. Merja Nurmi
        7.1.2016, 11:43

        Ok. Luulin, että toimeentulotuki on sidoksissa kansaneläkkeeseen, että se olisi määräosa täydestä kansaneläkkeestä, näin muistelen lukeneeni opiskeluaikoina, mutta siitä on kauan ja sosiaaliturvajärjestelmä on monta kertaa muuttunut sen jälkeen.

Kommentointi suljettu.