Kotouttava työtoiminta

– Siksi esitän luotavaksi kotouttavan työtoiminnan järjestelmää. Mallia voisi ottaa pitkäaikaistyöttömien kuntouttavasta työtoiminnasta. Työtoiminta voisi lähteä kokeiluna liikkeelle ilman velvoitetta, mutta tarvittaessa osallistuminen kotouttavaan työtoimintaan voisi olla myös velvoittavaa, esimerkiksi osa vastaanottorahasta voitaisiin maksaa työtoimintaan osallistumisen myötä.

Päivi Räsänen ehdotti juuri sitä, mistä olen jo kauan puhunut. Turvapaikanhakijoita ei ole tarkoituskaan työllistää palkkatöihin, vaan heitä tullaan käyttämään palkattomana työvoimana ihan samalla tavalla kuin jo kauan on käytetty kantaväestöön kuuluvia työttömiä. Vaikka ehdotus tuli oppositiosta, niin se myötäilee täysin hallituspuolue kokoomuksen linjaa.

Nyt toiminnalle on lanseerattu nimi, jonka keksiminen ei paljon mielikuvitusta vaatinut. Kuntouttava työtoiminta on jo kauan tarkoittanut palkatonta pakkotyötä, joten on loogista puhua maahanmuuttajien kohdalla kotouttavasta työtoiminnasta. Perusteluthan ovat sitä tuttua mantraa, jonka mukaan työ on parasta sosiaaliturvaa, parempi on tehdä töitä kuin maata joutilaana ja plaplaplaa.

Kuntouttavassa työtoiminnassa ei makseta työstä palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus. Kotouttavassa työtoiminnassa ei makseta palkkaa, mutta vielä toistaiseksi on epäselvää maksetaanko yhtään mitään. Ainakin sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä julisti viimeksi toissapäivänä, että turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksien alentamiseksi käytetään kaikki keinot.

Turvapaikanhakijoista ollaan tekemässä työmarkkinoiden alin luokka, joka laitetaan palkattomiin töihin alennetuilla tuilla. Tässä piilee taas se tuttu vaara, josta olen aiemminkin puhunut. Kun turvapaikanhakijat tekevät samaa palkatonta työtä rinnakkain kuntouttavassa työtoiminnassa olevan kantaväestön kanssa pienemmillä sosiaalietuuksilla, niin sitten huomataan perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessä. Kun meillä on iso joukko pienemmillä etuuksilla pärjääviä, niin ilman muuta ihan kaikki pärjäävät niillä pienemmillä etuuksilla. Sama laki kaikille.

Ja kun tälle linjalle on lähdetty, niin sitten voidaankin ottaa käyttöön Tanskan malli ja takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuus huutokaupattavaksi. Koska Suomessa laki on kaikille sama, niin myös kotoperäisten työttömien komerot pitää tutkia ja katsoa olisiko siellä mitään huutokaupattavaa ennen orjatyöleirille passittamista.

Ns. maahanmuuttokriittisiin kuuluvien työttömien on ihan turha huutaa, että ne vievät meidän työpaikat. Eivät vie, eivät vie edes kuntouttavaa työtomintaa. Palkatonta työtä riittää takuuvarmasti ihan kaikille.

12003247_914645161914397_7943398179574077629_n

Kuva: Teppo Palmroos

***

Tässä blogissa kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä, ellei kanssani ole muusta sovittu.

Kommentit
 1. 1

  Hannele Rauhanen sanoo

  Nämä pitkäaikaistyöttömät maahanmuuttoa vastustavat ja sossurahojaan puolustavat eivät tajua, että he ovat seuraavia. Se puolue, jota he innokkaasti tällä varjolla äänestivät, vaatii suureen ääneen alemmille sosiaaliluokille orjan asemaa, nimenomaan kantasuomalaisille. Jengi hurraa jäniksen kokoinen vaahto suupielessä näille eikä tajua, että Tanskan malli on tulossa. Pian, noin vuoden-kahden sisään, on jokainen suomalainen työtön tekemässä jollekin yritykselle 9 eurolla päivässä työtä. Se taitaa olla pienempi summa kuin mitä lapsityöläiset saa maailmalla. Työstä pitää maksaa palkka. Harrastuksesta ei. Käsi ylös ne, jotka haluaa harrastaa jollekin yrittäjälle tehden hänen yritykselleen voittoa ja tuottoa. ”Kuntouttava” työtoiminta ei luo uusia työpaikkoja, niistä ei muodostu pysyviä työsuhteita.

  • 1.1

   Angie sanoo

   Nämä samat pitkäaikaistyöttömät maahanmuuttoa vastustavat sossurahojaan puolustavat ihmiset vihaavat turvapaikanhakijoiden lisäksi vihervasemmistoa. Vaikka tämä vihervasemmisto haluaa kaikille kunnollisen sosiaaliturvan, myös sille sossutuella elävälle Rajat kiinni-natsille. !!??

 2. 2

  Tanja Takalo sanoo

  Jep, näinhän se menee. Kun palkkatyö lakkautetaan romahtaa ostovoima, ja sitämyöten yritysten liikevaihto. Pian yritykset ovat konkurssissa, ja valtio saa lisää huutokaupattavaa omaisuutta, mistä eliitti epäilemättä käärii sievoiset voitot. Koko valtio on ajettu alas pk yrityksiä myöten, ja pk yritysten omistamat patentit ja lisensit myyty. Mutta tottapa suomen kansa sai mitä tilasi äänestys uurnilla.

 3. 4

  Yrjö Mikkonen sanoo

  Turvapaikkahakijoiden arvo-omaisuutta takavarikoidaan!! Kansallissosialistista toimintaa todellakin. Järjettömän käsittämätöntä! Eiköhän pitäisi jättää omaisuuden omistajalle mahdollisuus itse viedä panttilainaamoon arvo-omaisuuttaan, kun sosiaaliavustussumma vedetään niin alas, että hädin tuskin pystyy elämään. Tai jos esim. tulee jokin pahemman luokan sairastuminen ja se edellyttäisi yksityiselle lääkärille pääsemistä. Nykyinenhän käytäntö on se, että turvapaikkahakijalle ei anneta mahdollisuutta vaativampaan lääketieteelliseen hoitoon, vaan vasta silloin, jos hän saa oleskeluluvan, ja kuten tiedämme, niin vain noin kolmasosa sen saa.

 4. 5

  Saku Timonen sanoo

  Jukka Mäkinen ei ole tervetullut tähän blogiin irvistelemään. Tästä lähtien poistan kaikki kommenttisi.

  • 5.1

   timo kälviäinen sanoo

   Tästä olen erittäin kiitollinen! Tympeämpiä kommentteja olisi vaikea löytää.

  • 5.2

   Väinö Lilius sanoo

   Ei tainnut huomata kun tuli iltaselta vielä takaisin. Pitäisiköhän sille antaa turvapaikka jostain r/suomesta että pääsisi turvalliseen ja hyväksyvään ympäristöön? Kun ei sillä selvästi mitään muutakaan ole…

 5. 6

  Olli Ahonen sanoo

  Olen hieman eri mieltä tuosta kuntottavasta työtoiminnasta sikäli mikäli se perustuu vapaaehtoisuuteen. Olen ollut yrittäjänä yli 30 vuotta ja paljon on ollut vuosien saatossa erilaisia harjoittelijoita ja uuden nimikkeen alaisia kuntouttavia työkokeiluistakin on muutamia kokemuksia, hyviä ja huonoja. Oma-aloitteisesti harjoitteluun tai työkokeiluun hakeutuneet ovat pääsääntöisesti motivoituneita oppimaan uutta ja olenpa heitä harjoittelujakson jälkeen myös työllistänyt. Nuorisotakuu taas ei ole kohdaltamme toiminut ollenkaan. Kaikki kokeilut ovat päättyneet joko siihen, että nuori ei tule ollenkaan paikalle tai sitten on ensimmäisenä päivänä todettu, että meillä ei ole sopivia työtehtäviä (=kännykän näpräämistä, istuskelua) tarjolla. Emme koskaan ole korvanneet palkattuja työntekiöitä harjoittelijoilla, mutta työpaikalla heille ei ole mitään erivapauksia tyyliin ”ei kai minun tarvitse tehdä mitään, kun olen vain harjoittelija”. Pienessä yrityksessä asiakaspalvelutehtävissä ei ole varaa pitää sosiaalisista syistä edes ilmaiseksi ketään töissä, siitä ei hyödy tai opi kukaan yhtään mitään. Maahanmuuttajien kotouttamisessa oiva keino työkokeilu mielestäni kyllä olisi. mutta ehdottomasti vapaaehtoisuuden pohjalta. Käsittääkseni heillä on valtavasti intoa tehdä työtä, mutta kielen, erilaisten työn tekemisessä vaadittavien säädösten (hygieniapassi, alkoholipassi, työturvallisuuspassi ym.) vuoksi heitä ei voi ottaa edes työharjoitteluun saatika töihin. Työnantajana työllistän aina vain motivoituneita ja juuri meidän työtehtäviin sopivia työntekijöitä. Oppisopimuksellakin meillä on useampi työntekijä aloittanut. lisäksi opiskelijoita on ollut suorittamssa työharjoittelujaksojaan meillä. Kukaan ei kuitenkaan puhu esim. opikelijoiden työharjoittelusta orjatyönä tai pakkotyönä, eikä myöskään kuntouttavaa työtoimintaa pitäisi näin kutsua, jos se perustu pakkoon. Palkaton pakkotyö on aina palkatonta pakkotyötä, mutta työharjoittelu ei sitä ole ja monesti se johtaa myös palkkatyöhön, ainakin yksityisellä sektorilla pienyrityksissä. Näin ainakin meidän kohdalla on käynyt.

  • 6.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Yrittäjyydestä en tiedä juuri tuon taivaallista, mutta turvapaikanhakijoista osaan sanoa sen verran (heidän kanssaan nyt muutaman kuukauden vapaaehtoistyötä tehtyäni), että monikin heistä lähtee ilolla jopa ilmaiseen työhön, kunhan pääsisi pois VOKista makoilemasta. Mutta. Tämän työn olisi ehdottomasti oltava täydelliseen VAPAAEHTOISUUTEEN pohjautuvaa! Velvoittavuus johtaa juuri sellaiseen tulevaisuuteen kuin Saku kirjoituksessaan kuvaili.

   Omasta mielestäni työnantajan olisi kyllä kohtuullista korvata näille vapaaehtoisille edes matkat työpaikkaansa – sitähän ei näillä näkymin ole ”työkokeiluissa” luvassa. Varmasti kannattaisi. Ja mielellään myös ateria, mikäli sellainen olisi mahdollista tarjota esim. koulu- tai työpaikkaruokalassa. Ei järin suuri kustannuserä sekään, mutta olisi kovasti huomaavaista ilmaisia työntekijöitä kohtaan.

   • 6.1.1

    Olli Ahonen sanoo

    Kahvit ja ruuat kuuluvat meillä aina harjoittelijalle ilmaiseksi. Yritys voi kyllä maksaa matkakorvauksia, mutta verottaja valitettavsti tulkitsee tuon heti verotettavaksi ansiotuloksi. Jos oikein virallisesti meintäisiin, niin myös ruuasta pitäisi maksaa verotettava luontaisetu, mutta onneksi pienessä yrityksessä voidaan hieman ”joustaa”

    • 6.1.1.1

     keke sanoo

     ”Kahvit ja ruuat kuuluvat meillä aina harjoittelijalle ilmaiseksi.”

     Eli työntekijä firmassanne ei tuossa tapauksessa saa edes sitä 9€ kulukorvausta. Sitten ihmetellään kun töissä nuoriso rämppää kännykkää

     • 6.1.1.1.1

      keke sanoo

      ”Jos keke ei ymmärtänyt niin kahvit ja ruuat tulee sovittujen korvausten yms lisäksi ilmaiseksi työnantajan piikkiin tässä yrityksessä. Sillä ei korvata jotain muuta korvausta.”

      Ja Mäkisen Jukka ei ymmärrä sitä että tuo 9€ maksetaan kulukorvaukseksi mikäli työpaikka ei kyseistä ruokailua tarjoa. Mikäli höveli työnantaja tarjoaa ruuan työpaikalla työntekijä ei silloin saa harkinnanvaraista kulukorvausta.

      ”Suomessa on yrityksiä jotka korvaavat työntekijöille ja harjoittelijoille sovittua enemmän ihan omaehtoisesti.”

      Miten käytännössä tämä toimii? Valehtelemalla TE-toimistolle että työntekijälle ei tarjota ateriaa vaikka se tarjotaan vai mitenkä?

    • 6.1.1.2

     Kennett Ylitalo sanoo

     Se on hienoa että näin teillä toimitaan. Tilanne on kuitenkin että kaltaisesi työnantajat ovat harvassa, saatat jopa rikkoa jotain asetusta kun annat ilmaiseksi jotain.. Suurin osa ottaa kaiken mitä voi saada ja ovi käy tiuhaan.

  • 6.2

   Angie sanoo

   Suuri osa työttömistä on kyllä ihan työkykyisiä eikä heiltä ole myöskään elämänhallinta mitenkään hukassa. Tällaisen työttömän ei käsittääkseni pitäisi lain mukaan kuulua kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Ongelma on se, että käytännössä työtön ei voi kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyä sanktioiden vuoksi. Näin hän joutuu palkattomaan pakkotyöhön. Jos tämä palkaton pakkotyö tehdään yksityisessä yrityksessä, kuten yrittäjä Olli Ahonen kirjoitti omasta yrityksestään, niin silloin yrittäjän palkanmaksuvelvollisuuden hoitaa veronmaksajat ja yritys saa pakkotyöstä tuoton. Tämähän on sosialismia yrittäjille (voitot omaan taskuun ja riskit ja palkanmaksu veronmaksajille).

   ” Kuntouttava työtoiminta – kunta tukee työllistymistäsi
   Kuntouttava työtoiminta parantaa elämänhallintaa ja lisää mahdollisuuksia työllistyä. Toiminta on tarkoitettu niille, jotka ovat olleet työttöminä pidempään.
   Voit rakentaa polkua kohti avoimia työmarkkinoita, kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan. Kyseessä ei ole työsuhde, vaan tavoitteena on esimerkiksi totuttautua työelämän pelisääntöihin ja jämäköittää omaa elämänhallintaa.
   Työtoimintaa kunnissa ja yhdistyksissä
   Kuntouttavaa työtoimintaa järjestää kunta. Toiminta sijoittuu yleensä kunnan eri toimipisteisiin sekä eri yhdistyksiin avustaviin tehtäviin.
   TE-toimiston ja kunnan virkailija laativat kanssasi aktivointisuunnitelman. Siinä sovitaan kuntouttavasta työtoiminnasta ja sen sisällöstä ”

   Lähde: TE-Palvelut

  • 6.3

   Teemu Karvonen sanoo

   Mitenkäs yrittäjällä voi olla ihmisiä töissä kuntouttavassa työtoiminnassa.. Eikös tässä nyt rikota lakia jälleen kerran?

    • 6.3.1.1

     Olli Ahonen sanoo

     Kunta järjestää kuntouttavan työtoiminnan ja etsii mahdollisia harjoittelupaikkoja yrityksistä, muualtakin kuin siis kunnasta. Mahdollisuus on myös vapaaehtoisesti hakeutua työttömänä itse työkokeiluun (=ent. työharjoittelu) Juuri tälläisistä vapaaehtoisista on pääsääntöisesti hyviä kokemuksia. Ketään emme siis ”rekrytoi” hakeutumaan meille pakkotyöhön ja ikinään näillä harjoittelijiolla tai työkokeilussa olevilla ei varsinaisia työpaikkoja voi, eikä edes saa korvata. Yritys ei voi ottaa ketään työkokeiluun, jos viimeisen puolen vuoden aikana on ollut yt:t tai esim. irtisanomisia tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Verovelkatodistus pitää olla myös kunnossa. Korostan vielä, että työkokeilulla / harjoittelupaikalla emme koskaan korvaa yhtään työntekijää ja aina tämä perustuu vapaaehtoisuuteen.

     • 6.3.1.1.1

      Angie sanoo

      Kuka saa hyödyn näiden palkattomien työntekijöiden tuottamasta työstä? Kenen laariin se hyöty sataa?

     • 6.3.1.1.2

      Pekka Rantamäki sanoo

      Ette korvaa työharjoittelijoilla yhtään työntekijää… Siis yrityksenne on täystyöllistetty. Mitä työtä nämä harjoittelijat siis tekevät, jos kaikille yrityksenne työtehtäville on jo palkallinen tekijä? Vai toimitaanko yrityksessänne niin, että harjoittelijan tullessa firmaan yksi vakituinen työntekijä muuttuukin tämän harjoittelijan valvojaksi (saaden palkkansa tämän harjoittelijan tekemästä työstä)? En nyt vain oikein näe, kuinka tämä systeemi toimii. Sen sijaan jos yrityksenne on alunperin alityöllistetty (= liian vähän työvoimaa suhteessa työtehtäviin), ei kauheasti kannata puhua siitä, kuinka ”harjoittelija ei vie yhtäkään työpaikkaa”…

  • 6.4

   keke sanoo

   ”Pienessä yrityksessä asiakaspalvelutehtävissä ei ole varaa pitää sosiaalisista syistä edes ilmaiseksi ketään töissä”

   Eli systeemi joka on luotu auttamaan niitä joilla on sosiaalisia ongelmia ei sovi yrittäjälle?

   Pitäisiköhän sitten jokin muu tapa yrittäjän löytää niitä asiakaspalvelijoita? Oletko kokeillut työntekijöiden palkkausta sosiaaliongelmaisten kuntouttamisen sijaan?

  • 6.5

   keke sanoo

   ”Maahanmuuttajien kotouttamisessa oiva keino työkokeilu mielestäni kyllä olisi. mutta ehdottomasti vapaaehtoisuuden pohjalta. Käsittääkseni heillä on valtavasti intoa tehdä työtä, mutta kielen, erilaisten työn tekemisessä vaadittavien säädösten (hygieniapassi, alkoholipassi, työturvallisuuspassi ym.)”

   Mitenkä ratkaiset sen ongelman että aika usea pakolainen varmaan haluaisi sitä rahaa lähettää kotimaahansa sinne jääneelle perheelleen? Tässä sitten pitää tietää että valtiolta saatuja masseja ei saa lähettää ulkomaille tähän tarkoitukseen.

   Muuten hyvä huomio tuo että erilaisia passeja tarvitaan erilaisiin hommiin. Olisiko sinusta järkevää että esimerkiksi valtion varoin työttömät sekä maahanmuuttajat voisivat suorittaa noita kursseja työttömyytensä aikana?

   • 6.5.1

    Olli Ahonen sanoo

    Erittäin kannatettava ajatus ja varmasti tälläisille kursseille voi työttömänä myös ilmoittautua ilman, että saa opiskelijan statuksen. Ei ole tästä tietoa.

    Kerron tähän esimerkin kahden vuoden takaa, mitä tarkoitan hyvin menneeltä työkokeilulta meidän ja harjoittelijan välillä. Nuori soitti meille ja kertoi, että hän ei saanut mistään kesätöitä, mutta ei haluaisi koko kesää olla tekemättä mitään, joten voisiko hän tulla teille kuukaudeksi työharjoitteluun. Vastasin sitten, että meillä on kesätyöntekijät valittu mutta tällä hetkellä ei ole yhtään harjoittelijaa talossa, että tervetuloa haastatteluun. Sovimme sitten kuukauden harjoittelujaksosta, joka sujui erittäin hyvin. Harjoittelujakson jälkeen palkkasimme hänet kahdeksi kuukaudeksi töihin, jonka jälkeen hän aloitti syksyllä opiskelut ja tuli seuraavana kesänä heti kesän alusta asti ihan normaalilla työsopimuksella meille töihin. Jos joku haluaa tätä nimittää pakko- tai orjatyöksi tai ilmaisen työvoiman hyväksikäytöksi, niin olkoon sitten niin.

    • 6.5.1.1

     keke sanoo

     ”Jos joku haluaa tätä nimittää pakko- tai orjatyöksi tai ilmaisen työvoiman hyväksikäytöksi, niin olkoon sitten niin.”

     Nimeän tuota kuukauden työharjoittelua törkeäksi nuoren- sekä työvoimanhyväksikäytöksi. Se että palkkasitte nuoren työhön ei muuta aijempaa hyväksikäyttöä miksikään muuksi

     • 6.5.1.1.1

      Olli Ahonen sanoo

      Nimimerkin takaa trollaaminen on vanha vitsi, en lähde tähän leikkiin

    • 6.5.1.2

     liisa hirvonen sanoo

     Kukaan ei kiellä tekemästä vapaaehtoistyötä. Kyse ei ole pelkästään palkasta (josta kertyy mm eläke) vaan myös siitä, että työntekijä on vakuutettu mahdollisen työtapaturman varalta. Olen ollut järjestämässä tapahtumia, joissa on ollut mukana vapaaehtoisia. Tapahtumanjärjestäjät ottavat yleensä vakuutuksen, myös vapaaehtoisia varten.

     Entäs jos työpaikalla sattuu työtapaturma? Ottaako yritys vastuun?

     • 6.5.1.2.1

      keke sanoo

      ”Kukaan ei kiellä tekemästä vapaaehtoistyötä.”

      Sen verran että vaikka vapaaehtoistyö ei ole kiellettyä niin se voi vaikuttaa siihen työttömyyskorvaukseen

     • 6.5.1.2.2

      liisa hirvonen sanoo

      Jep, sehän on suorastaan kiellettyä! Mutta noin periaatteessa, palkatonta vapaaehtoistyötä voi tehdä, jos haluaa ja sekin voidaan kieltää. Tämä Olli ei nyt vaan oikein tunnu ymmärtävän edes sitä mitä velvotteita siihenkin sit liittyy, hänen osalta työnantajana.

    • 6.5.1.3

     Hannu Järvinen sanoo

     Onko tapananne teettää työnhakijoilla ensin kuukausi ilmaista työtä ja päättää sen jälkeen, palkkaatteko hänet työsuhteeseen? Eikö kuukausi ole aika pitkä aika palkatonta työtä?

   • 6.5.2

    keke sanoo

    Erinomainen kysymys. Työttömällä ei varmaan ole itse varaa noita kursseja käydä eli varmaan voimme todeta että ne taloudelliset edellytykset puuttuvat vaikka halua olisi työttömällä niitä suorittaa. Kysymys varmaan kuuluisi että onko valtion velvollisuus edesauttaa yksilön työllistymistä esimerkiksi siten että noita lupakortteja voisivat työttömät sen työttömyytensä aikana suorittaa valtion laskuun.

   • 6.5.3

    Väinö Lilius sanoo

    Aivan loistava idea, tehdään työnteosta vielä kalliimpaa kuin se jo valmiiksi on!

  • 6.6

   Jari Kähkönen sanoo

   Kivat sulle vapaaehtoisuudesta…Jota ei oikeasti ole. Se menee nurin jo siinä kohtaa, kun kunnan edustaja tekee aloitteen aktivointisuunnitelman laatimisesta sille jota ei ole koskaan tavannut. Mikä vapaaehtoisuus, jos kerran hallintoasia alkaa täysin viranomaisaloitteisesti sataprosenttisen läpinkymättömyyden vallitessa? Missä muut vaihtoehtoiset palvelut? Siksi en usko sellaistakaan puhetta, että ihmiset muka ihan itkevät ”palvelun” piiriin pääsemistä tai pyytävät sitä itse. Höpöhöpö, missä munaus siellä selitys. Kunnan edustajia soimataan ja syytellään täysin oikeutetusti julkisesti heidän toimintansa tähden, siitä ne puolustelut kumpuavat. Työllistää ei tahdota eikä kyetä, mutta maksamasta halutaan kyllä päästä. Lisäksi kuntouttavaan työtoimintaan joutumista ei toistaiseksi ole pystytty haastamaan oikeudellisesti niin ettei juhlakalu itse joutuisi kärsimään kohtuuttomasti jo prosessin kestäessä. Saati sitten lopputuloksessa, koska sellaista se elämä vain on tälle hallinto-oikeudelle lähisukua olevalla kummajaisella elämänalaksi. Moni ihminen on aidosti yllättynyt, kun hänen vuoronsa tulee joutua tämän absurdin uskomattomuuden pyörteisiin.

 6. 7

  Venla Vanamo sanoo

  Voiko joku selittää mulle, miten palkaton työ on parasta sosiaaliturvaa? Ymmärrän hyvin, että työ on parasta sosiaaliturvaa silloin, jos siitä saa riittävän toimeentulon hyvän elämän ylläpitoon. Jos se palkka otetaan siitä pois, mistä se turva tulee?

  • 7.1

   Saara Tolvanen sanoo

   Erittäin hyvä kysymys, Venla! Se osuu todella asian ytimeen.

   Ja vastaushan on nähdäkseni se, että kunnollisesti palkattu työ voi hyvinkin olla hyvää, ellei jopa parasta sosiaaliturvaa, mutta palkaton työ ei ole sosiaaliturvaa nähnytkään.

   Ja Sakulle jälleen kerran kiitokset tietoa lisäävästä blogikirjoituksesta.

 7. 8

  Pekka Rintamäki sanoo

  Mitä muutakaan oli odotettavissa?

  Elämme maassa jossa:
  – päähallituspuolueella on vain yksi tavoite – sementoida valtansa tulevassa maakuntahallinnossa
  – toinen hallituspuolue on sitä mieltä, että maan talousongelmat ratkeavat ilmaisilla lumitöillä ja risusavotoilla
  – kolmas hallituspuolue ei osaa muuta kuin älämölöttää maahanmuutosta
  – demarien ei tällä hetkellä tarvitse tehdä muuta kuin odottaa ja antaa kannatuksen kasvaa
  – vihreät eivät ole koskaan tehneet muuta kuin vastustaneet ydinvoimaa
  – kristilliset heräävät vain jos kyse on homoista
  – ruotsalaiset eivät ole mistään mitään mieltä ellei asia liity heihin

  – ja vaihtoehtopuolueiksi syntyy vain piraattien kaltaisia pieniä yhden asian liikkeitä

  Ja jossa:
  – vaihteeksi suunnitellaan talouspaikkauksia myymällä valtion omaisuutta. Jos sitä edellisten lahjoitusten jälkeen vielä on.
  – byrokratian purkutalkoot tarkoittavat parkkikiekon ulkonäkömuutoksia
  – pk- seudun asuntopula ja asumisen järkyttävä hinta on ollut tiedossa vuosikymmeniä ja on kauhea tonttipula vaikka ensimmäiset pellot alkavat jo kehäykköseltä
  – maassa on puoli miljoonaa työtöntä ja ainoa mikä siinä huolettaa on kasvavat sosiaalimenot
  – jne

  Noihin ilmaislumitöihin soveltuu hemmetin hyvin vanha viisaus:
  ”Kun tietämätön laittaa osaamattoman tekemään tarpeetonta on koko turha työ vaarassa mennä ihan hukkaan.”

 8. 9

  Jocke Rantanen sanoo

  Turvapaikanhakijoista kuten pitkäaikaistyöttömistäkin tehdään alipalkattu työvoimareservi Tyyliin Vallila Interior joka on palkannut toinen toisensa jälkeen työllistettyjä.
  Onhan tietenkin niin että työ on parasta sosiaaliturvaa mutta ei alipakattu työ ole sitä. Alipalkatun työvoiman tarkoitushan on vain pitemmällä aikavälillä saada palkkatasoa alenemaan sille tasolle että yritys on kilpailukykyinen. Ja se taso on yhtä kuin palkaton työ.

 9. 10

  Jeremias Tampio sanoo

  Olen kirjoittanut ennenkin tästä kuntouttavasta työtoiminnasta ja ihmetellyt miten tämä kaikki ihmisarvon makaaberi ja rujo alennusmyynti voi olla mahdollista?? Itse asiassa törmäsin tähän Sakun blogiin juuri sitä kautta, kun etsin tietoa kuntouttavaan työtoimintaan joutuneiden ihmisten kokemuksista. Silloin huomasin, että on tässä maassa sentään vielä joku toinenkin, joka jaksaa ihmetellä tätä härskiä puliveivaamista.

  1980-luvulla poliitikko, joka olisi ruvennut ajamaan ilmaistyötä, olisi tehnyt pikaisen poliittisen itsemurhan. Eikä tuosta ajasta ole kuin kolme vuosikymmentä. Sopii kysyä ovatko uudet poliitikkkosukupolvet geneettiseltä perimältään entistä huonompia vai onko kyseessä vain uusklassisen taloustieteen ihmisarvostuksen malli siitä, että jokainen ihminen työllistyy kun hinta vain on sopiva – palkasta ei niin väliä.

  Kuntouttavassa työtoimannassa saattoi olla alussa sellainen hyväntahtoinen uskomus, että sen avulla kykeni pitämään yllä työmarkkinakelpoisuuttaan ja sitä kautta myöhemmin työllistymään. Mutta pian selvisi, että se oli kaikkea muuta! Työllistymiprosentit ovat olleet vain 1-2%:n luokkaa.

  Kun valtio ja kunnat alkoivat kinastella siitä kenelle pitkäaikaistyöttömistä huolehtiminen kuuluu, ja kun kunnille sitten tuli velvoite maksaa puolet yli 500 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta, meni koko juttu ns. uusiin puihin. Kunnat mieluummin maksoivat kuin yrittivät järjestää työttömille palkkatuettua työtä. Esim. Tampereen kaupunki maksoi vuonna 2014 ns. työmarkkinatuen sakkomaksuja jo 18 miljoonaa €. Ja kun taustalla on kuntouttava työtoiminta, jonka kautta kunta voi netota yli 10 € siihen pakotettua osallistujaa kohden ja vapautua siltä osin sakkomaksusta, niin miksi kunta ei käyttäisi sitä hyväksi.

  Kuntouttavasta työtoiminnasta on tullut 2000-luvun orjatyömarkkinat kaikessa karuudessaan, jossa orjakauppiaana toimii TE-toimisto uhkaamalla sanktioilla siitä kieltäytyjiä. Kuntouttava työtoiminta oli alunperin sosialidemokraattien (Tarja Filatov, Jukka Gustafson) ja vasemmistoliiton ay-siiven (Anne Huotari, Matti Huutola) luomus, jonka porvarit ottivat hyvin nopeasti omakseen.

  Olen historian opiskelija eikä tämän kaiveleminen kuuluisi oikeastaan alaani. Mutta se miten ihmisiä kohdellaan vailla ihmisarvoa olevina orjina, on alkanut ottaa pattiin sen verran, että jos aikaa pääopinnoilta jää; palaan tähän asiaan vielä perusteellisemmin. Kyllä ”Kuntouttavasta Työtoiminnasta” surkuhuopaisine kohtaloineen aina yhden gradun tekisi.

  • 10.1

   Heli Heikkinen sanoo

   Hyvä Jeremias! Todella osuvasti kirjoitettu. Eiköhän tästä tosiaan saisi kelpo gradun, jolla voisi olla laajempaakin yhteiskunnallista merkitystä.

 10. 11

  Jori Kallio sanoo

  Hieno kirjoitus Saku. Kiitos! Samansuuntaisiin toteamuksiin törmää jatkuvasti somessa. Ja valitettavasti näitä aivopieruja tulee myös meidän päättäjien suunnalta. Laittaa miettimään ollaanko eduskunnassa ollenkaan perillä suomalaisesta lainsäädännöstä. Mikä rikkoo ja mikä ei riko perustuslakia.

 11. 12

  Pertti Rönkkö sanoo

  Voisit Saku kirjoittaa VVO:n ja SATO:n vuokrakepuloinnista. Valtiolta saadaan tukea halvempien vuokra-asuntojen rakentamiseen mutta vuokrat on lähellä markkinavuokria tai jopa ylikin. Uusista asunnoista peritään härskisti vastiketta tulevaisuuden korjauksia varten.

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/25/valtion-tukemissa-asunnoissa-jo-lahes-kovan-rahan-vuokrataso

  http://yle.fi/uutiset/ay-liike_kaarii_miljoonia_vuokra-asuntoyhtiostaan__asumistuet_valuvat_osinkoina_liitoille/8462252

  Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuvill, pienituloisille ihmisille nuo vuokrat ovat kovat. Sato myytiin ulkomaiselle sijoittajalle joten valtion tulojensiirrot valuvat nyt ulkomaisiin taskuihin ja VVO:n voitot suomalaisille ammattiyhdistysliikkeille, jotka omistavat yli 56% VVO:sta sekä työeläkeyhtiöille jotka omistavat ~40%.

  Kiitos hyvästä blogista 🙂

 12. 13

  AMK sanoo

  Ei ole tarkoitus edes työllistää pitkäaikaistyöttömiääkään palkkatöihin,ihme sana tämä työllistäminen jotka eivät asiaa tunne tai ole kokenut.Palkkatyössä olevat hurraavat että työttömät tekevät hommia saadakseen korvauksen,mutta eivät tajua että yhtälailla he veroina maksavat oli työtön sitten näissä kuntouttavissa töissä tai ei, se apu vaan menee näille jotka käyttävät työttömiä hyväkseen ja koska heille apua siinä heidän ei tarvitse työllistää itse eikä palkkaa maksaa mutta hyödyn he saavat ja valtioltakin 10 ekee vaivanpalkaksi ja uusia työpaikkoja ei synny synnyttymälläkään koska hallitus on näin päättänyt kaikki apu vain työtäteettävälle taholle,työttömäthän ovat surkeita tapauksia=ovat omasta tahdostaan työttömiä ja haluavat että ovat nostamassa suomen taloutta tekemällä ilmaista työtä että joillakin on mahdollisuus nostaa optioitaan sms. verorottomia tuloja.