Sudet, matut ja tolkun ihmiset

– Rasisti en ole. Mutta mitään en vihaa niin kuin mamuja! Niin ja sumuvaloja, susia, tehdaspiirakoita, halkojen polttamista, jouluvaloja, mattojen piiskaajia ja…

Näin kiteytti nykyisen keskustelun tason joku tuntematon sanomalehti Karjalaisen tekstiviestipalstalla tänä aamuna. Hän onnistui lyhyesti kuvaamaan pienen ja itseensä käpertyneen ihmisen perusongelman: On se niin väärin, että maailma ei pyöri minun mieleni mukaan. Oman pienen, tylsän ja ahtaan elämäni on pakko olla jonkun muun vika.

Susista ja turvapaikanhakijoista käytävässä keskustelussa on molemmissa sama piirre. Sitä johtavat kovaääniset hysteerikot, jotka pelkäävät koko ajan kaikkea. Eilisen Karjalaisessa oli kuvaus susitilanteesta pidetystä yleisökeskustelusta ja se toi heti mieleen minkä tahansa turvapaikanhakijoista käytävän keskustelutilaisuuden. Epätietoisuutta, pelkoa, vihaa ja raivoa. Näissä tilaisuuksissa nousee aina sankariksi omaa laumaansa puolustava miesjoukko, joka tarjoaa nopeaa ja väkivaltaista ratkaisua laista piittaamatta. Lisäksi esille nousee aina varma tieto, että virkamiehet valehtelevat. Susia on joka nurkalla ja turvapaikanhakijat ovat kaikki raiskaajia, vaikka viranomaiset muuta väittävät.

Joukossa tiivistyy tyhmyyden lisäksi myös epäterve pelko. Se juontanee juurensa ihmisen halusta kontrolloida ympäröivää maailmaa. Kaiken pitää mennä totutulla tavalla eikä mitään poikkeavaa saa tapahtua.

Koko ajan kuitenkin tapahtuu ja sille emme voi mitään. Silloin purkautuu raivo, joka kohdistuu aina kulloisenkin pääkohteen lisäksi myös niihin, jotka yrittävät olla niitä tolkun ihmisiä ja hillitä turhia pelkoja.

– Haista sinä paska! On kusi noussut pieneen päähän, kun vähän saa julkisuutta.

Näin sanoi eräs vanha koulukaverini blogini Fb-sivulla. Tänä aamuna postilaatikossani oli kirje, joka saattaa olla tuotu viime yönä tai sitten se on voinut olla huomaamattani laatikon pohjalla jo perjantaista lähtien. Kakkosluokan merkki siinä oli, mutta ei postileimaa.

IMG_20160201_0001

Johan nyt on perkele! Asia on niin, että en minä rakkikoiria ole ennenkään säikähtänyt enkä aio säikähtää nytkään. Ihmettelen vain ihmisten pienisieluisuutta ja halua kontrolloida ja määräillä toisten tekemisiä ja kirjoittamisia. Jos tekstini eivät miellytä, niin voi jättää lukematta. Minun sananvapauteeni kuuluu saada kirjoittaa mitä haluan kenenkään ennalta estämättä, mutta kenenkään sananvapauteen ei kuulu lähetellä törkyviestejä ja uhkauksia. Ne tutkii poliisi.

Siinäpä oli taas vaikka presidentti Niinistölle malliksi niitä tolkun ihmisiä.

735013_10153606788009213_6341194385629654785_n

Kuva: Riikka Uhmavaara

PS Ettei keskustelu nyt lipsahda väärille urille, niin mielestäni susilla ei ole asiaa ihmisten pihoihin. Otin Pohjois-Karjalassa kiivaana käyvän susikeskustelun vain malliksi, koska se on täsmälleen samanlaista kuin vastaanottokeskusten sijoituspaikkakunnilla käytävä maahanmuuttokeskustelu. Sitä hallitsee irrationaalinen pelko, jota järki ei pysty kontrolloimaan.

***

Kommentoini vain omalla etu- ja sukunimellä ja silloinkin asiallisesti. Jos ei uskota, niin kommentointi loppuu kokonaan ja kaikilta.

 

Kommentit
 1. 1

  seppo mahkonen sanoo

  Jotain pitää tapahtua, jotta viranomaiset ja päättäjät alkavat toimia. Nyt valta on annettu alistajille. Esimerkiksi, jos lukee rivien välistä, näkyy että Sipilänkin Kempeleen asunnon turvallisuus uhka koostuu siitä että jos sinne sijoitetaan pakolaisperhe niin talo palaa. Eli uhkailijat ovat niskanpäällä.

 2. 2

  Sirpa Nieminen sanoo

  Kiitos taas! Olen juuri lukenut paikallisesta fb-ryhmästä, joka on tarkoitettu paikallismuistojen ja -juttujen jakamiseen, samat vanhat ja väsyneet rasistiset käännökset: sananvapauteen vetosminen, rasisti kortti (ei yhdyssana), lavea puhe seudun levottomuudesta (koska vok). Itse olen vieraillut vok:in talossa vuosikymmenet sukulaisilla ja mitään levottomuuksia sinne ei ole ilmaantunut viime vuosinakaan, vok-aikaan.

  Muistin tämän blogin aiemman keskustelun, jossa mietittiin lukemisvaikeuksia ja ihmisiä, joilla on suuria luetun ymmärtämisen vaikeuksia aikuisena.
  Alan vahvasti uskoa, että tämä on olennaista.
  Sama ala-arvoinen puhe- ja kirjoitustyyli, suoranaiset solvaukset, henkilöiden parjaaminen ja herjaaminen surutta toistuvat kaikkialla ns. maahanmuuttokriittisten ns. keskusteluissa. ja näemmä noissa postilaatikkoon ihan perille asti kuskatuissa nooteissa.

  Olisiko aika tehdä selkokielinen kirjanen/blogi siitä, mitä pakolaisuus on, mitä rasismi on ja miten esim. Suomea on aikanaan autettu? Tai miten suomalaiset ovat aikanaan jyränneet oman alkuperäiskansansa ja valloittajien jälkeläisinä mekin tätä pohjoista plänttiä tallaamme?

  Sen verran realisti olen, etten usko ymmärryksen lisääntyvän ihmeellisesti aikuisrasisteilla. Ehkä lapsia selkokielinen, tiivis tieto voisi auttaa, edes saamaan neutraalina ja faktoihin perustuvan vilkaisun maailmaan?
  Keskustelu on todella vaikeaa, kun osa ”keskustelijoista” ei ymmärrä lukemaansa, vaan laitaa toisille sanoja suuhun ja ylitulkitsee. Ja em. osa ”keskustelijoista” ei varmasti ymmärrä tätäkään, vaan voi alkaa juuri nyt huudella kaiken suvaitsemisesta, rajojen sulkemisesta tai vaikka vaan kirosanojen maustamana peräänkuuluttaa sananvapautta rasismille.

  Kiitos vielä kerran ja jaksua tärkeään työhösi. Katselineilen eilen lasteni kanssa Schindlerin lista -elokuvaa ja totesin, että se on valitettavasti ajankohtainen. Ajat, jolloin yhtä ihmisryhmää käytetään syntipukkinan kaikkeen ja todellisten ongelmien peittämiseen.

 3. 3

  Markku T Koivisto sanoo

  Siellä ovat maailman fiksuimmat ihmiset kirjoittaneet oikein kirjeen. Älä Sakari noista hernettä vedä nenään. Nyt naurattaa oikein kunnolla. Sinä vedät hyvää settiä ja kiitos siitä. Tämmöistä nykyään on: En ole rasisti…mutta…olen.

 4. 4

  Nina Lilja sanoo

  Nykyisessä ilmapiirissä on kohtalaisen mahdotonta käydä asiallista keskustelua. Ja miten helkkarissa käyt keskustelua tyypin kanssa jonka ratkaisu kaikkeen on ”Mie tapan?”

  Eniten pelottaa reaktiot joita huomaa itsessään: Uskallanko liittyä Facessa mielipiteeni mukaisiin ryhmiin? Uskallanko sanoa mielipiteeni ääneen myös oman kuplani ulkopuolella, omalla nimellä? Jos uskallan, pitääkö pelätä että jonain päivänä naapurin SOO heittää suvakkihuoran ikkunasta polttopullon? Ihan noin naisrauhan nimissä. Onko turvallisempaa olla ”tolkun ihminen” ja herätä jonain aamuna tolkuttomaan todellisuuteen?

  • 4.2

   Väinö Lilius sanoo

   Sulla on nyt tää pelon tunteminen naisena ihan väärin! Etsä tajua että ne kaikki raiskauksilla ja polttopulloilla uhkailevat on SUN PUOLELLA?

  • 4.3

   Kaija Laine sanoo

   Saman ongelman kanssa minäkin olen painiskellut. Ja oma vastaukseni on että ei, ei uskalla. Jo muutaman vuoden olen varonut kommenttejani avoimissa ryhmissä. Nämä öyhöttäjät kaventavat sananvapauttani ja toimintavapauttani netissä, mutta en halua että lapseni joutuvat löytämään esimerkiksi tuollaisia törkyviestejä postilaatikostamme, tai jotain pahempaa

 5. 5

  Jaakko Huuskonen sanoo

  Olipas siinä munaton uhkauskirjeen jättäjä, kun ei kehdannut edes kirjettään allekirjoittaa. Tosin tuo vanha kirjoitustaidottoman puumerkki kuvasi kyllä hyvin laatijaansa.

  • 5.1

   Raili Pajula sanoo

   Munaton todellakin, sillä epäilen kirjoittajan olevan nainen. Ihmetyttää miten kamalaa tekstiä ja kovia uhkauksia naiset kirjoittavat. Miksi viha nousee niin suureksi, että pitää kirjoittaa tuollainen haukkumakirje oli sitten nainen tai mies. En saata ymmärtää.

 6. 6

  Vesa Sorvoja sanoo

  Kirjeen jättäjää paremmin osasi kirjoittaa Keravan Sompion yläasteen yhdeksäsluokkalainen, joka kommentoi kiusaamista Hesarissa. Hän piti vihapuhetta kiusaamisena ja käytti vertauksena liikkumisvapautta, joka loppuu ennen nyrkin naamaan osumista.

  Pelkääjärasistien harmiksi taitaa käydä niin, että nuoremmat sukupolvet ovat aina edellisiä suvaitsevampia, mikä vähentää kovaäänisten pelkureiden vaikutusta vähä kerrallaan.

  • 6.1

   Väinö Lilius sanoo

   Aivan totta. Jos tämä suursuomalaisten ylivertaisuuden liikehdintä olisi voitolla niin ei sen tarvitsisi istua Facebook-luolissa kertomassa itselleen kuinka oikeassa se on. Kaikkein pahinta olisi se jos he EIVÄT olisi vihaisia, sitten oltaisi syvällä kusessa.

 7. 7

  Julia sanoo

  Juuri näiden sinunkin saamiesi nimettömien uhkausten takia moni meistä, jotka haluaisimme käydä asiallista keskustelua ja myös kommentoida välillä tätä blogiasi reilusti omilla nimillämme, jättää kommenttinsa kirjoittamatta. Itse olen nainen, joka on paitsi seurannut viime kuukausina melko ahkerasti turvapaikanhakijoista käytävää keskustelua ja uutisointia, myös tavannut monia heistä ja osallistunut heidän auttamiseensa käytännössä. Hiljainen tulijoiden tukeminen on helpompaa kuin huorittelulle ja uhkailulle itsensä ja lapsensa altistaminen. Kaikki eivät ole yhtä kovanahkaisia, ja vihapostin vastaanottaminen tuntuu hyvin pahalta, vaikkei itse pitäisikään itseään kovin suurena pelkurina eikä kannattaisi epäoikeudenmukaisuuden hiljaista hyväksymistä siitä vaikenemalla. Itse olen ottanut kantaa aiheeseen myös omalla nimelläni ja pyrkinyt avaamaan suuni, jotta en koko ajan kuuluisi näihin hiljaisiin hyväksyjiin. Silti niitä foorumeja, joissa haluaa esiintyä omalla nimellään, tekee mieli rajata puhtaasti siksi, ettei halua tulla uhatuksi. Arvostan Saku Timonen todella paljon työtä, jota teet tätä blogia pitämällä. Olen myös sitä mieltä, että rajaus vain omilla nimillä esitetyistä mielipiteistä on hyvä. Silti yritän nyt jättää tämän omani pelkällä nimimerkillä, vaikka haluaisin toimia toisin. On aivan yhtä rohkeaa olla peloton mies kuin peloton nainen. Mutta naisen saama raiskausuhkaus on jotain sellaista, jonka moni itseään kunnioittava nainen mieluusti jättää saamatta, jos siihen vain mitenkään voi vaikuttaa itse. Moni nk.tolkun ihminen harkitsee nykyään hyvin tarkasti, missä ja kenen seurassa avaa suunsa. Tätäkin blogia ilmiselvästi väijyy joukko ressukoita, jotka ovat valmiita masinoimaan kiusaamiskampanjoita maahanmuuttoa kommentoivia ihmisiä kohtaan. Me keskustelunhaluiset naiset emme kaikki halua altistaa itseämme sille kiusaamiselle. Hatunnostoni kaikille heille, jotka kommentoivat omilla nimillään. Vaikeneminen ei kuitenkaan aina ole pelkuruutta. Joskus se voi myös olla tervettä itsensä ja perheensä suojelemista.

  • 7.1

   jore puusa sanoo

   ”On aivan yhtä rohkeaa olla peloton mies kuin peloton nainen”
   ————-
   Jokainen mies hakataan kerran elämässään. Miehet yleensä myös kokevat todellista väkivaltaa tullessaan uhatuiksi, naista kuitenkin harvemmin hakataan mielipiteensä takia.
   (En tässä puutu kotiväkivaltaan ja raiskauksiin).
   Solvaamista lukuunottamatta nainen saa edelleen tässä yhteiskunnassa olla suurimman osa aikaansa ilman fyysisen väkivallan välitöntä uhkaa.
   Jos alkaa pelätä ja rajoittaa tekemisiään, on vastapuoli jo voittanut. Eivätkä hekään piittaa nimimerkkikirjoituksista koska suurin osa heistä kirjoittaa feikkeinä nimimerkillä.

 8. 8

  Pertti Merta sanoo

  Asiasta kolmanteen, onkohan nyt tolkun ihmisiäkin alettu syyllistää siitä, etteivät raivoa somessa.. raivoaminen kun ei taida kuulua heidän tapoihinsa.

  • 8.1

   Väinö Lilius sanoo

   Ei siinä taideta raivoamisen puutetta kritisoida vaan täyttä pyrkimystä olla ottamatta osaa keskusteluun ja muuta apatiaa. Että kyllä tämä menee odottelemalla ohi, ei mun tartte asiaa edes ajatella. Ja kyllähän tämä aikanaan meneekin odottelemalla ohi kun kolmas osa väestöstä aikanaan pistää sen surkean osan kuriin.

 9. 9

  Jukka Helin sanoo

  Tuntemattoman pelko on ilmeisesti aina vaivannut ihmiskuntaa. Hyvä pointti verrata susikeskustelua pakolaiskeskusteluun. Eräs asia, joka hälventää pelkoa on kielitaito. Jokaisen, joka reissaa oman kielitaitoalueensa ulkopuolella tai kohtaa omassa maassaan erikielisiä ihmisiä, kannattaa opetella muutama fraasi toisen kieltä.

  Yhteys ja ymmärrys syntyy käsittämättömän helposti. Olen itse omassa työssäni ulkomailla sen niin monesti hyväksi havainnut. Vain pari sanaa; shukran – kiitos, maalešš – anteeksi.

  • 9.1

   Nina Tenhunen sanoo

   Ei tuo mielestäni ole pelkoa tai tietämättömyyttä vaan hyvin järjestettyä järjestelmällistä propaganda joka alkoi jo ennen kuin turvapaikanhakijoita alkoi edes tulla enemmissä määrin maahan. Nettirähinän aiheet olivat vuosi sitten erilaiset mutta selkeästi tuo vihainen älämölö alkoi jo aiemmin. Huomasin että ainakin naisia, varsinkin feministejä alettiin riepotella kovin ottein netissä Ukrainan tapahtumien jälkeen ja keskustelupalstojen sävy muuttui oleellisesti agressiivisemmaksi. Nyt turvapaikanhakijat tulivat kuin tilauksesta älämölön kohteeksi, aiheet eivät ainakaan pääse loppumaan ihan heti.
   Mietin vain tuon propaganda taustajoukkoja ja sen tarkoitusta.
   Täytynee odottaa että informaatiosodasta tulee enemmän tietoa.

   • 9.1.1

    Heli Heikkinen sanoo

    Olen tehnyt aivan samat havainnot. Ei vihapuhe ole uusi asia, ne vain saivat uuden kohteen viime syksynä – sellaisen, johon oli entistäkin kätevämpi yhdistää aiemmat vihan kohteet kuten naiset. Femakkohuorat vain muuttuivat suvakkihuoriksi, kantava ajatus ja toivotut toimenpiteet naisia kohtaan säilyivät samoina. Mitenhän paljon ylipäätään tätä muukalaisvihaa pohjimmiltaan pitää yllä ikiaikainen naisviha? Kyllä se ainakin yksi moottori on.

    Joku myös sanoi, että Venäjä tässä hybridisodassa käyttää hyväkseen länsimaiden hienoimpia ominaisuuksia, demokratiaa ja humanismia, luodakseen niiden keskuuteen hajaannusta. Se on helppo uskoa. Niin moni jälki johtaa sylttytehtaalle.

 10. 10

  Julia sanoo

  Minusta hiljaa olemisesta ei tarvitse varsinaisesti syyllistää ketään. Sananvapaus sisältää myös vapauden vaieta. Mutta suun avaamisesta Suomessa on tehty nyt aika hankala harrastus. Leimaaminen ja ääripäihin luokittelu on lähtenyt käsistä. Kukaan asialliseen keskusteluun halukas ei viihdy kauaa keskusteluissa, jotka eivät pysy asiallisina. Keskustelemisesta on some-Suomessa tullut ihmisten tapa purkaa tunteitaan, ei välttämättä enää pelkkiä ajatuksiaan. Se tekee keskustelemisesta raskasta ja – kun päällimmäisenä tunteena niin monessa keskustelussa velloo viha – myös väsyttävää ja vastenmielistä.

  • 10.1

   sanoo

   Toi on Julia hyvä huomio, että puretaan tunteita, ei ajatuksia ja asioita. Niitä tunteita ei vaan osata purkaa kovin rakentavasti. On tietysti vaikeampaa sanoa ”minua pelottaa”, ”minua suututtaa”, ”minä en ymmärrä enkä tunne ja siksi olen peloissani ja vihainen” kuin työntää ne tunteet ulkopuolelle ”se on matujen ja suvakkien vika”.

   Mä luulen, että tässä kaikessa vihapuheessa (sekä turvapaikanhakijoihin että naisiin kohdistuvassa) purkautuu tosi paljon sellaista pahaa oloa, joka on meidän rakenteiden synnyttämää. Koska kaikille ei kuitenkaan ole niin mieletön lottovoitto syntyä Suomeen.

   Ja anteeksi nimimerkki, se on tuolta oman blogin puolelta ja koko nimi on Emilia Lehtinen.

 11. 11

  Pertti Merta sanoo

  Kiitos Jukka ja Julia. Minun piti myös kiittää Sakua kivasta linkistä Jyri Paretskoin kolumniin. Kiitos, ja puollan jyrkästi.
  En enää hermostu, jos kukaan ei minua puolla. Saha puoltaa varmasti.

 12. 12

  Jartsa sanoo

  Vouhottajat molemmilta laidoilta on niitä yksisilmäisiä jotka kieltäytyy näkemästä muuta kuin oman totuutensa.. On vain joko/tai ei ole sekä/että. On vain puolustusasianajajia ja syyttäjiä, pohtijoita ja tutkailevia vähemmän. Se näkyy hyvin susikeskustelussa ja näkyy tässä turvapaikanhakijakeskustelussa… Minäpä kerron tosi tarinan ”tolokun ihimisistä”. Mun vaarin naapurissa asui sosialistiksi tunnettu pikkutilallinen. Lapualaishenkiset tuli häntä muiluttamaan.. Lapset juoksi hädissään naapuriin apua aneleen. Vaarini ja eräs toinen kylänmies, molemmat vapaussodan valkoisia veteraaneja menivät kiireesti paikalle.. tekivät ns ”kouriintuntuvasti” mielipiteensä selväksi tästä muilutusyrityksestä. Riitävällä voimalla hoppafoordiin tungetut lapualaiset joutu lähteen… Ihme kyllä vaari ja hänen naapurinsa saivat rauhan… Asiaa varmasti auttoi, että hänet tunnettiin väkivahvana ja miestä pelkäämättömänä.. Tästä ei isommin vaari eikä se toinenkaan apuun rynnistänyt tehneet numeroa. auttoivat hätään joutunutta naapuria silloin kun hätä oli suuri. Se oli sitä tolkullista touhua . minäkin kuulin tapauksesta vasta omilla 50v päivillä kun tämän aatteensa vuoksi vainotun 2 tytärtä(nyt jo mummeleita) sen tarinan mulle kertoi vesissä silmin.

  • 12.1

   jore puusa sanoo

   Jartsa????? Minkä ikäinen olet, jos vaarisi aiottiin muiluttaa (ilmeisesti 30 luvulla)? Tuota hyvää tekoa vastaan valkoiset murhasivat 35 000 punaista 1918.

   • 12.1.1

    Jukka Helin sanoo

    Et tainnut Jartsa lukea tuota juttua kovin tarkkaan.

     • 12.1.1.1.1

      Jore Puusa sanoo

      Luettuani tarkkaan kysyin ikää. 50 vuotispäivät voivat olla tänään tai 10 vuotta sitten.

 13. 13

  Eero Laurila sanoo

  Ihmiset toimivat vaistojensa varassa, pelään ulkopuolelta tulevaa uhkaa ja omaa reviiriä puolustetaan. Maahanmuuttajat tulevat ulkopuolelta ja vaikka susi ei ole koskaan tappanut ketään se on silti petoeläin joka väijyy metsässä heti takapihan tuntumaassa. Voiko siitäkään oikein syyttää? Globaalisti ajattelu on hankalaa ihmiselle, sitä on vaikea muuttaa.

 14. 14

  Turo Mustakallio sanoo

  On harmillista, ettei netissä voi esittää asioita YLE:n lailla SELKOSUOMEKSI.

  vai olisiko näin, näille lukuhäröisille adhd:eille:

  SUOMESSA

  ON

  LAKI,

  SITÄ

  PITÄÄ

  NOUDATTAA.

 15. 15

  Risto Savolainen sanoo

  Minua ärsyttää kun kaduilla vastaantulevat ihmiset eivät katso silmiin tai vaihtavat kadun puolta. Alituinen epäily ja pelkääminen on rasittavaa kohdata. En minä ainakaan tällaista maailmaa ole halunnut.

  • 15.1

   Väinö Lilius sanoo

   Ja herranjestas jos yrittää kysyä että menikö se bussi tästä äsken ohi niin mumisevat jotain ja siirtyvöt mainoksen toiselle puolelle.

   • 15.1.1

    Riitta Häkkinen sanoo

    Tunnustaudun sosiaalisesti umpimieliseksi, mutta ei se minusta ihmisvihaajaa tee.

    Sitä olen joskus miettinyt, että miksi kiihkeys usein tulkitaan epärationaaliseksi? Moni sanoo, että kiihtynyt ihminen ei vakuuta samalla tavoin kuin hitaasti ja rauhallisesti artikuloiva ja elehtivä. Koetaanko tunteet maahanmuuttokeskustelussa negatiivisina, liian lähelle tulevina ja kuulijalta jotakin erityistä reaktiota vaativia? Olen huomannut tämän itse näistä asioita muille puhuessani, mutta myös itsessäni kuulijana; kovin tunnepitoista keskustelua on raskas kuunnella ja ottaa vastaan.

 16. 16

  Pekka Rintamäki sanoo

  Kuten pankkopoika taannoisessa blogissaan totesi, niin sitä ”toista ääripäätä” ei juurikaan ole.

  Aivan kuin aikanaan jalkapallohuliganismissa. Jos katsomoon eksyy 50 raivopäätä mielessään vain riehuminen, niin ne muut 30.000 katsomoon eksynyttä ovat tulleet katsomaan jalkapalloa. Raivopäiden mielestä he luonnollisesti edustavat toista ääripäätä.

  Nämä nettiä terrorisoivat raivopäät taas pyrkivät levittämään sontaansa kaikkialle mihin pääsevät. Siten, että moderoimattomalla palstalla ei pysty keskustelemaan edes volvon vaihdelaatikosta tai vaipanvaihdosta etteikö keskusteluketju viimeistään viidennessä viestissä muutu mamuälämölöksi.

  Ei tarvita suuria ennustajanlahjoja siihen, että mikäli tilanne jatkuu tällaisena, niin kohta ei ole netissä ainuttakaan tervejärkistä sivustoa johon pääsee ilman pankkitunnuksia tai vähintään kirjautumista.

  Mikäli tämä blogi mahdollistaa kirjautumisvaihtoehdon (ts. kommentointi sallittu vain kirjautuneille) niin se olisi parempi vaihtoehto kuin poistella hirmuista määrää yksittäisiä sontakommentteja tai poistaa kommentointi kokonaan.

 17. 17

  Tiina Peltonen sanoo

  Yhä ihmettelen miten jossain Pisa-testissä yms. Suomi saa kerta kerran jälkeen korkeat tulokset? Kansan äänekäs osa ei kuitenkaan ymmärrä lukemaansa, saatikka osaa kirjoittaa, ei edes yksin-kertaisia yhdys sanoja.

  Totuus on kuitenkin, että lopulta kaikki pyörii omistamisen ympärillä. Suomalainen mies on kautta historian ahdistellut suomalaista naista kaikin tavoin, kuten susiakin. Kun joku toinen tulee samoille apajille ja metsästysmaille, syntyy älämölö, koska joku toinen tulee jakamaan totuttua saalismäärää. Metsästysriitoja on vanhat käräjäkirjat täynnä, aina Suomen kirjoitetun historian alusta.

  Siksi Sakun vertaus susiin onkin niin osuva.

  Arvostelijoille tiedoksi:

  – En asu kaupungissa. Olen asunut suuremmissa kaupungeissa, mitä Suomessa on.
  – Kyllä, olen nähnyt suden. Ei minua pelottanut.
  – Kyllä, minulla on koira. Vien sen yöksi sisälle suojaan.
  – Kyllä, olen nähnyt turvapaikanhakijan. Ei minua pelottanut.
  – Kyllä, minulla on tytär. Hän viettää myös yönsä sisällä suojassa.

 18. 18

  Jukka Rintamäki sanoo

  Tuosta alkulainauksen jälkeisestä kappaleesta tuli mieleen erään amerikkalaisen akateemikon ns. ääliöteoria. Vapaasti suomentaen: ”Oletko hölmöjen ympäröimä? Oletko ainoa järkevä henkilö porukassa? Mikäli vastaus näihin on kyllä, saatat olla ääliö.” Ääliö on sekä älyllisesti että emotionaalisesti vajavainen, mikä näyttäytyy siten, että hänellä on myös vajavainen ymmärrys toisten ihmisten älyllisistä ja emotionaalisista tulokulmista. Näin äälilölle ei tule mieleen, että hän saattaisi itse väärässä ja joku muu oikeassa. Ääliö ei myöskään pidään muiden toiveita tai arvoja minkään arvoisina paitsi silloin, kun niillä on jotain tekemistä hänen omien intressiensä kanssa. Näiden rasistivouhottajien joukkoon tuntuu mahtuvan paljon ääliöitä.

  Lisää: https://aeon.co/essays/so-you-re-surrounded-by-idiots-guess-who-the-real-jerk-is.

  • 18.1

   Simojukka Ruippo sanoo

   Hmmm… Tuohan kuulostaa aivan Vihreiden arvomaailmalta.

 19. 19

  jopi niemi sanoo

  Sakun saama uhkauskirje on liikuttavan säälittävä. Allekirjoituksen tilalla puumerkki. Ressukka liikkeellä. Koitahan Saku jaksaa, suurkiitos blogeistasi, tolkun Ihminen.

 20. 20

  Ismo Columbo Lehmonen sanoo

  JUURIKIN NÄIN ÄLÄ KÄYTÄ VÄLIMERKKEJÄ JA MUISTA ETTÄ KIRJOITAT AINA SUURAAKKOSIN SIINÄ SE KATU USKOTTAVUUS SENKUN KASVAA

 21. 21

  Minna Ylitalo sanoo

  Järjen jättiläinen on kirjoittanut uhkailukirjeen tikkukirjaimilla.

 22. 22

  Matti Vähätalo sanoo

  Onkohan me luettu sama ”Tolkun ihmiset”-kirjoitus? Kun ilmeisesti kuitenkin tuo linkkaamasi meemi viittaa Iisalmen sanomien torstaiseen kolumniin? Siihen kolumniin, joka ainakin allekirjoittaneen vihervasemmistomädättäjäksi kutsutun kalliolaisen mielestä on täysin asiallinen ja enimmäkseen tukee nykyistä lainsäädäntöä?

  Siihen kolumniin, joka päättyi näihin sanoihin:
  ”Tolkun ihminen ymmärtää, mitä rasistit yrittävät tehdä. He yrittävät vihaa ja pelkoa lietsomalla saada tolkun ihmisiä liittymään heihin, jotta viha, pelko, epäluulo ja turvattomuus lisääntyisivät. Tolkun ihminen ei tähän lankaan mene.

  Tolkun ihmisissä on se ongelmallinen piirre, että he eivät halua tehdä itsestään numeroa. He eivät halua huutaa omia maltillisia ja rakentavia mielipiteitään julki. Vaikka heitä on paljon, he ovat näkymättömiä. Se on sääli, sillä juuri näitä tolkun ihmisiä maamme nyt kaipaa. Heitä, jotka mieluummin rakentavat kuin hajottavat.

  Kuka uskaltaa myöntää olevansa tolkun ihminen?”

  En nimittäin näe millä tavalla kyseisen kolumnin voi lukea hyssyttelyä tukevaksi tai että tuon kirjeen lähettäjä olisi artikkelissa mainittu ”tolkun ihminen”, jollaisena hänet presidentillemme esittelet.

 23. 23

  ANNA-LIISA HUOVILA sanoo

  Saku Timonen.
  Kiitos näistä hyvistä kirjoituksistasi, teräviä ja selkeästi oikeiden asioiden puolesta kantaaottavia.
  Mieheni jakaa fb sivuillaan päivittäin, sitä kautta minäkin olen tutustunut kirjoituksiisi . Jatka hyvä mies samaan malliin, näitä on ilo lukea 🙂

 24. 24

  Tiina Kenttälä sanoo

  Kiitos blogistasi. Jatka samaan malliin. On helpottavaa tietää että vielä on olemassa ihmisiä jotka uskaltavat julkisesti sanoa mielipiteensä ja puolustaa ihmisoikeuksia. Voimaa ja rohkeutta sinulle jatkossakin!

 25. 25

  jore puusa sanoo

  Tappouhkaukset eivät ole vielä toteutuneet, siis ne jotka liittyvät pakolaisongelmaan.
  Mutta mitä enemmän meloo netin paskalammissa sitä varmempi on että ne tulevat toteutumaan.
  Kaksi yötä sitten sain itse viimeisimmän tappouhkauksen puhelimessa (prepaid) koskien blogiani.

  Tässä threadissa on kymmeniä ihmisiä, jotka ovat huolissaan maamme tilanteesta.
  Ongelma on, ettei juuri kukaan tee mitään, vaan jokseenkin jokainen on valmis menemään sen henkilön selän taakse, joka uskaltaa.
  Väitän, että alkaa olla viimeiset hetket nousta joukolla näyttämään, että iso joukko inhimillisiä ihmisiä EI HYVÄKSY rasismia ja fasismia.
  Jos sitä ei tehdä, aktiivitoimijat ja vastapuoli yleensä eli 700 000 suomalaista vievät voiton ja pelko leviää niin syvälle, että se lamaa todellisuudentajun.
  Jo nyt osa toimittajista on alkanut pelätä uhkailua, joka tuntuu olevan johdettua ja organisoitua ja siirrytään itsesensuuriin. Olen niin pessimisti, että luulen tässä käyvän huonommin, kuin mitenkään voimme uskoa. Miksi? Koska esim. Helsingissä poliisi aivan avoimesti suojelee rasistien ja fasistien marsseja hyökäten niille kriittisten kimppuun myös asein. MV lehdestä tehnyt rikoilmoitukset ovat lisääntyneet vuoden sisällä, mutta niistä ei kuulu edelleenkään yhtään mitään.
  1930 lukumme on hoippuu nurkan takana vanhoine haamuineen.
  http://rasismiavastaan.blogspot.fi/

  • 25.1

   Salla Nieminen sanoo

   1930-luvulla talouslama räjäytti äärioikeiston suosion kasvuun. Suomessa varsinaista kansan kokemaa lamaa on lykätty velalla. Jos lama jatkuu ja velkaantuminen joudutaan lopettamaan seurauksena elintason lasku. Siitä tullaan syyttämään maahanmuuttajia. Vähän huonolta näyttää Suomen tulevaisuus.

   • 25.1.1

    Veijo Ryhänen sanoo

    Salla Nieminen: ” … Jos lama jatkuu ja velkaantuminen joudutaan lopettamaan seurauksena elintason lasku. …”

    Olen 99% samaa mieltä komenttisi kanssa! Ryhdyin selittämään sitä yhden prosentin eroa, mutta tähän kommenttilaattiikkoon kirjoittamani teksti paisui paisumistaan, joten koin tarpeelliseksi tehdä aiheesta erillisen blokauksen:

    http://nahistuvasohvaperuna.blogspot.fi/2016/02/lahes-kaikki-suomalaiset-peukuttavat.html

    Kiitos Saku Timonen tolkun ihmisten ”syyllistämisestä”.
    Tolkun ihmisten ”perseelle potkimisen” ansiosta sain kolme vuotta ”telakalla olleen” blogin kirjoittamisharrastukseni taas jatkumaan.

    On ollut jo pitkään ajatuksissani kirjoittaa maahanmuuttoon liittyvistä aiheista, mutta nyt kun kirjoittamattomuutta alettiin syyllistää, niin päätin lopultakin kirjoittaa aiheesta. Se ”kirjoittamisen kipinän syttyminen” on siis Saku Timosen ansiota! 🙂

 26. 26

  Petri Sakkinen sanoo

  Sakun blogin yhteydessä tulee päivittäin mieleen kaksi tunnettua sitaattia Edmund Burke -nimiseltä 1700-luvun brittipoliitikolta.

  The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
  Ainoa mitä tarvitaan pahuuden voittoon on, että hyvät ihmiset eivät tee mitään.

  Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could do only a little.
  Suurimman virheen teki se, joka ei tehnyt mitään, koska pystyi tekemään vain vähän.

 27. 27

  Jouko sanoo

  Pisti silmään tuossa Uuninpankkopojan blogissa pari kohtaa, joka kertoo joidenkin ihmisten maailmankuvasta;
  ”On se niin väärin, että maailma ei pyöri minun mieleni mukaan. Oman pienen, tylsän ja ahtaan elämäni on pakko olla jonkun muun vika .”
  ”Kaiken pitää mennä totutulla tavalla eikä mitään poikkeavaa saa tapahtua.”

  Niin. Onhan turvapaikanhakijoissa samalla lailla niin hyviksiä kuin pahiksia niin kuin kantasuomalaisissakin. Mutta heitä, jotka ovat tulleet kyseenalaisista syistä Suomeen, niin heitä varten on palautusmenettely. Mutta paljon on myös niitä, jotka TULEVAT TODELLAKIN SOTAA PAKOON.

  Joo. Eipä tuon kirjeen tasossa ole paljon kehumista ! Se kyllä kertoo kirjeen kirjoittajan ”henkisestä” tasosta.

 28. 28

  Jari Kähkönen sanoo

  Onko tolkun ihminen -käsitteen tarkoitus tolkulliseksi määritellyn käyttäytymisen edistäminen vai keino olla näkemättä maassamme yhä tavalliseksi käyvää tolkuttomuutta? Kerrankos sitä asetutaan riidanalaiseksi koetun ulkopuolelle, mutta vasta tarkempi tarkastelu osoittaa, että onko puhteessa kyse silkasta pelkuruudesta vai voimannäytöstä ”ei minun nimissäni” -tyyppisessä etäisyyden ottamisessa. Väitän, että tämä ero on tehtävissä ja että hiljaisuuskin voi oikein toteutettuna puhua lujasti siten kuten yleensäkin teot ovat sanoja voimakkaampia. Alleviivaan, oikein toteutettuna. Pohdin myös itse nuoruuteni punkkia, jonka laulu- ja soitinyhtye Bad Religion esitti otsikolla 21st Century Digital Boy, sekä kuului kertosäkeestään seuraavasti:”I’m a 21st century digital boy, I don’t know how to read but I got a lot of toys.” On siinä piruvie laulu käynyt toteen tavalla, jonka edessä voi tänä päivänä vain henkeään haukahtaa. Kaheliutta(siksi luen ahdamielisen maailman kontrolloinninkin) on ollut kaikkena aikana, mutta nyt on ihmisten keskinen yhteisymmärrys ja ihmisarvon kunnioitus ennennäkemättömän vähissä. Eikä ihme, kun kyky kommunikoida on kovaa vauhtia käymässä katoavaksi kansanperinteeksi.

 29. 29

  Kaisa Huttunen sanoo

  Hei Saku!
  Olen itse myös pohtinut mielessäni sitä, että susikeskustelu ja keskustelu turvapaikanhakijoista muistuttavat toisiaan. Tosin näkökulmani asiaan on hieman eri kuin kirjoituksessasi. Olen ihmetellyt, miten tunteella sekä susiasiaan että turvapaikanhakija-asiaan suhtautuvat sellaiset ihmiset, joilla ei ole mitään omakohtaista kokemusta asioista.
  Ihmiset, jotka eivät välttämättä ole koskaan edes nähneet, saati sitten keskustelleet yhdenkään turvapaikanhakijan kanssa, voivat surutta leimata kaikki turvapaikanhakijat elintasopakolaisiksi, raiskaajiksi, rikollisiksi, epärehellisiksi, epäkiitollisiksi, huonosti käyttäytyviksi… Uskon, että jos tällaiset ihmiset menisivät edes muutamaksi päiväksi vastaanottokeskukseen vapaaehtoistyöntekijäksi, mieli voisi hyvinkin muuttua ihmisten tarinoita kuuntelemalla.
  Susiasiaa olen miettinyt vähän samasta kulmasta. Monet kaupunkilaiset, jotka eivät asu susikeskittymissä, voivat surutta leimata kaikki susitihentymäalueen ihmiset hysteerisiksi ja kannanhoidollista sudenmetsästystä kannattavat verenhimoisiksi salametsästäjiksi. Jos nämä asuisivat koiriensa ja lastensa kanssa edes yhden talven susialueella, heidän mielipiteensä voisi hyvinkin muuttua.
  Pelko ja epätietoisuus saattaa hyvinkin lisätä maahanmuuttovastaisuutta. Siitä olen kuitenkin kanssasi eri mieltä, että susipelkoa tai -vihaa lietsoo tietämättömyys. Karjalaisen uutisoimaan tapahtumaan osallistui nimenomaa sellaisia ihmisiä, joista valtaosa on – kuten ko. lehtijutussa mainittiin – törmänneet susiin. Moni kokouksessa ollut on saattanut menettää yhden tai useamman koiransa tai muun kotieläimensä pihoilla pyöriville susille, joten vihaisuus johtuu varmasti siitä turhautumisesta, ettei asiaa olla otettu tarpeeksi vakavasti.
  Me kaupungissa asuvat saatamme ilman asiaa sen enempää pohtimatta olla ennakkoluuloisia ja suvaitsemattomia näiden ihmisten hätää kohtaan yleistyksillä: ”Maalla asuvat ovat nyt vain hysteerisiä”, ”mitä pitävät niitä koiriaan kettingeissä pihan perällä tai häkeissä ulkona, ”onko sitä nyt sitten pakko asua maalla, jos niin kauheesti pelottaa…”
  Susia on tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa todella paljon. Lisäksi useamman vuoden jatkunut metsästyskielto on vähentänyt suden ihmisarkuutta. Kotieläinvahinkojen lisäksi paikallisilla onkin ollut useampia pelottavia susikohtaamisia, joissa sudet eivät lajityypilliseen tapaan ole väistäneet ihmistä. Tämän vuoksi nämä ihmiset ovat vihaisia ja pettyneitä virkamiehiin, eivätkä sen vuoksi, että pelkäisivät jotain epätodellista.

 30. 30

  Antti Koskinen sanoo

  Tuo tolkun ihmiset kuva nyt on ainakin aika kaukaa haettu. Koen itseni kyseisen laiseksi ihmiseksi mutten kyllä ajattelu noin. Lähinnä nykyään ei kiinnosta keskustella mistään kun molemmista ääripäistä tulee puukkoa jos olet eri mieltä.Jos olet sitä mieltä että hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa mutta järkevämmin kuin nykyisin niin olet toisen äärilaidan mielestä natsipersu ja toisen puolen mielestä suvakkipaska. Ja kyllä niitä ääripäitä on kaksi. En koe olevani umpinatsi ja lähinnä säälittää nämä reppanat pilottitakkikatupartiot mutta ei oikein houkuttaisi kuulua tähän keppihevoshuumetrippijengiin tai kiakkovieraisiin.

 31. 31

  Tuuli Herlin sanoo

  Hyvä Saku
  Arvostan blogejasi todella paljon. Erityisesti arvostan tapaa, jolla korjaat poliitikkojemme tekemiä juridisia virheitä tärkeissä asioissa.
  Tämän ensimmäisen kommenttini syy löytyy viikonloppuna päässäni tapahtuneesta reaktiosta, – en jaksa tätä outoa ilmapiiriä enää, en ehkä jaksa enää jakaa blogiasi. Se herätti. Se tarkoittaisi tietenkin lipsumista välinpitämättömien joukkoon, kun pahaa tapahtuu.
  Toivotan sinulle kaikkea hyvää! SK:n juttu oli kiinnostava. Pidetään oikeusvaltiosta kiinni.

  Tuuli Herlin