Hevosmiesten tietotoimisto

– Mää taas kuulin pataljoona hevosmiehilt et me jouduta Helsinki varuskunnaks. Kaik vanha rytky vaihdeta uussi. Tule joka miehel pussihousukki. Semmotti mää kuuli. Kaikki asioi mää ain kuule. (Linna: Tuntematon sotilas)

Toissapäivänä ja eilen kerroin siitä, miten maan ainoa Julkisen sanan neuvostoon sitoutumaton puoluelehti, perussuomalaisten Suomen Uutiset, huiputti muuta mediaa ja poliisia. Nyt poliisikin on todennut, että huhu saatettiin panna liikkeelle tahallaan. Poliisin on tietenkin toimittava saamansa ja hankkimansa tiedon mukaan, joten saattaapa sielläkin harmittaa tyhjän perässä ravaaminen.

Tahallaanhan se pantiin alulle, siitä on Tuomas Saloniemi kirjoittanut blogissaan ihan kellonaikoja myöten. Kaikki jäljet johtavat Suomen Uutisiin.

Suomen Uutiset on häkellyttänyt kansaa myös prosenttilaskutaidollaan. Lehti väittää, että 60 % alaikäisistä turvapaikanhakijoista on paljastunut aikuisiksi. Sen lehti jättää kertomatta vain otsikoita lukeville ja mahdollisesti laskutaidottomille, että prosenttiluku kertoo vain testattujen tuloksen. Testattaviksi valittiin 149 ilmoituttua ikäänsä vanhemmalta näyttävää ja heistä 90 paljastui aikuisiksi, joten prosentiksi tulee 60. Alaikäisiä turvapaikanhakijoita on kuitenkin tullut 8 500, joten 90 heistä on vain 1 %. Silminnähden alaikäisiä ei tietenkään testattu, koska testi maksaa noin 600 euroa.

Täältä Zygomatica-blogista voitte kerrata prosenttilaskun ja manipuloinnin alkeita.

Jos homma haisee Hommafoorumilta, niin sitä ei pidä ihmetellä. Lehden päätoimittaja Matias Turkkila on Hommafoorumin perustaja ja Jussi Halla-ahon entinen kampanjapäällikkö. Seepra ei pääse juovistaan. Jos uutinen ei sovi sellaisenaan puolueen tarpeisiin, niin sitä muokataan todellisuudesta piittaamatta. Jos uutista ei ole ollenkaan, niin se tehdään.

Eihän siinä mitään, puolue päättää itse millaista lehteä julkaisee. Lehden linja vastaa täysin puolueen hallituksessa noudattamaa linjaa. Kadonneet ovat vielä vuosi sitten julkaistut vetoavat jutut eläkeläismummuista ja alle tuhat euroa kuukaudessa ansaitsevista, joilta ei voi leikata mitään. Kun hallituksessa leikataan silmät kiinni mistään piittaamatta, niin on tartuttava siihen ainoaan jäljelle jääneeseen oljenkorteen.

Se on tietenkin turvapaikanhakijoiden kaikkinainen halveksinta ja heidän ihmisarvonsa vähättely. Ja siihen tämä hevosmiesten tietotoimistoksi muuttunut lehti löytää helposti aineksia sosiaalisen median suosta. Jos ei muuten löydä, niin aina voi käydä lainaamassa vaikka yhtä laadukkaan MV:n juttuja.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Jos ei ole mitään sanottavaa, niin älkää tulko sanomaan sitä edes omalla tai varta vasten keksimällänne nimellä.

Kommentit
 1. 1

  Tuomo O. Vähälä sanoo

  Saku, toi otsikko on halventava. Nimittäin hevosmiehiä!

 2. 2

  Jari Lummejoki sanoo

  Sullekin tuli toi Hietasen hevosmiesten tieotoimistojuttu mieleen. Hyvä.

 3. 3

  Taru Pakkala sanoo

  Tästä samasta ilmiöstä omalla fb- sivustollani- näen MV tai samankaltaisten sivujen linkkejä ystävilläni. Linkkejä, joiden takaa tiedän jo löytyvän kevyttä höttöä asioiden kriittiseen tarkasteluun. On niin vaikeaa laittaa siihen se ” mediakriittisyyttä” Tässä näkee et näppäimet olis ”tykkään” mut mieli kyllä tahtois..sanoo että..miks menette niin helpolla. Koska juuri sitä se helppo on..uskomuksia ja kuvitelmaa sensaatioihin. Helppo höttö journalismi joka puree tällä hetkellä. S.Timonen ei voi sanoa samaa. Tänks.

  • 3.1

   Kirsti Kuusisto sanoo

   Minä ihan vailla estoja tapaan kommentoida vain ”lähdekritiikki” jos tuttu jakaa jotain ”riippumattomia”.

 4. 4

  Minna Ylitalo sanoo

  ”Ylikomisario Wallenius pitää mahdollisena, että huhut turvapaikanhakijoiden kokoontumisesta pantiin liikkeelle tahallaan.” IL 8.2.16 klo 14:32.

  No ylikomisario Wallenius on hyvä ja selvittää kuka huhun pani tahallaan liikkeelle. Eikö viranomaisten turhasta juoksuttamisesta ja julkisesta nolaamisesta pitäisi antaa jokinlainen rangaistus?

  Poliisi saisi saman tien luopua nykyisestä amatöörimäisestä tiedotuslinjastaan ja palata viranomaisille sopivalle asialinjalle.

  • 4.1

   keke sanoo

   ”Poliisi saisi saman tien luopua nykyisestä amatöörimäisestä tiedotuslinjastaan ja palata viranomaisille sopivalle asialinjalle.”

   Aamen! Lisäisin tähän että siellä JSN kuuluvat mediat voisivat vähitellen alkaa niitä uutisiaan etsiä muualtakin kuin blogeista, twitteristä tai facebookista. Lisäksi se faktantarkistus ei saa jäädä lukijan tai sen lainatun lähteen kontoille vaan sen toimittajan ja viimekädessä siitä uutieta vastaavan päätoimittajan harteille. Näille kavereille me olemme antaneet erikoisoikeudet mm. lähdesuojineen sekä sananvapauslakeineen*, jotta se tutkivajournalismi olisi mahdollista. Olisikohan aika alkaa harrastamaan sitä?

   Anteeksi tämä ulostulo mutta median taso on aivan luokaton enkä nyt puhu tästä käsillä olevasta uutisesta vaan ilmiö on laajempi. Moni on ollut sitä mieltä että huono media on syypää MV-blogin kaltaisille ilmiöille. Olen samaa mieltä kuitenkaan juorujenlevitykseen ei vastata sillä että se juoru levitetään nopeammin ja laajemmalle kuin toinen vaan sillä että siitä toimitetaan laadukkaampaa journalismia joka määritelmällisesti tuhoaa juorut.

   On kerrassaan absurdia että vapaa-ehtoiset tekevät tänäpäivänä laadukkaampaa journalistista työtä kuin isot mediatalot konsanaan(esmes aikajana uutisen leviämisetä) ilman mitään oikeudellistasuojaa oikeastaan päin vastoin. Maailman poliisit ja tiedustelupalvelut likaisine temppuineen vainoavat heitä. Esimerkkinä olkoot vaikka wikileaks. Samaan aikaan se oikea media julkaisee valtion erityissuojeluksessa twitter-viesteillä saatuja ”uutisia” lähes ilman mitään muuta faktantarkatusta.

   Jos olet toimittaja ja luet tämän. Häpeä ja paranna tapasi. Minä uskon sinuun ja kykyysi tehdä paremmin työsi laadukas journalismi on tärkeää.

   *Tiedän sananvapauslait koskevat kaikkia jopa sitä MV-blogia ja hyvä niin.

   • 4.1.1

    Niina Halonen sanoo

    Kiitos keke! Puit sanoiksi ajatukseni nykyisestä luokattomasta journalismista, tai oikeastaan sen puutteesta. Ilmeisesti kaikilla on niin helvetin (pardon my french) kova kiire ehtiä julkaisemaan eniten klikkauksia aiheuttavia uutisia, että se taustatyö on olematonta kuraa.

    Kun mediaa on syytetty hyssyttelystä, esim. puolittain epävarmoja uutisia mamujen rötöksistä ei ole uutisoitu, niin sitten onkin reippaasti heilahdettu toiseen ääripäähän; kaikki uutisoidaan ilman kunnon taustatyötä. Ja uutisankkoja ei vaivauduta oikaisemaan.

    Ja niin paranoidilta kuin se kuulostaakin, niin alan olla siinä uskossa, että kansa on jätetty tarkoituksellisesti rypemään lillukan varsiin, samalla kun kulissien takana puuhataan oikeasti merkittäviä asioita, kuten vaikkapa tämä TTIP-sopimus ja sen johdannaiset. Kun kansa keskittyy pelkäämään (edelleen kohtuullisen epätodennäköistä) raiskausta, tämä varmasti sopii valtaapitäville oikein erinomaisesti. Eivätpähän esitä kiusallisia kysymyksiä.

    • 4.1.1.1

     Pikko Aura sanoo

     Olen asununt jo 38 vuotta Italiassa, ja nyt on netin kanssa mahdollista seurata Suomalaisiakin lehtià. Olen kauhukseni huomannut ettà paikallisia uutisia lukuunottamatta KAIKKI KANSAINVÀLISET JUTUT KOMMENTOIDAAN IHAN SAMALLA LAILLA! Eli ei mitààn kritiikkià, ne otetaan jostain yhteisestà tietolàhteestà ja kàànnetààn …..ja sillà sipuli! Onhan se tietty sità globalismia, mutta ehkà on vàhintààkin varomatonta uskoa vai yhteen silmàpariin ja yhden kirjoittajan henkilòkohtaiseen mielipiteeseen jonka ”làpi” hàn ne asiat nàkee???!!!

   • 4.1.2

    jore puusa sanoo

    ”On kerrassaan absurdia että vapaa-ehtoiset tekevät tänäpäivänä laadukkaampaa journalistista työtä kuin isot mediatalot konsanaan”
    ———————–
    Mitä helvettiä. Anteeksi kirosana mutta tätä paskaa laadukkuudesta saa lukea kaikkialta. Vapaaehtoismedia..Mistä tulee sen uutishankinta? Vapaaehtois”media” mitä se lieneekään ei hanki ainuttakaan uutista itse paitsi Riihimäen asemaravintolasta vossikkakuskeilta. Koska ao mediaan kuuluvilla ei ole minkäänlaista ammattitaitoa ristiintarkistuksille. Ihmiset, jotka eivät tunne median toimintaa tuntuvat tietävän sen toiminnasta kaiken. Allegoria Sakun huomioon että jokseenkin kaikki amatöörit tuntevat lain paremmin kuin hän juristi 🙂
    Vapaaehtoiset tappavat kyllä lehdet antamalla roskaa ilmaiseksi paikallislehtiin kuten kuvia ja kertomuksia, mutta ei vapaaehtoisuus mitään merkitse laajemmin journalismissa, kenelläkään vapaaehtoisella ei ole mitään vastuuta touhuistaan.
    Lehdistä on pantu noin kaksi kolmasosaa väkeä pihalle ja loput koettavat 12 tuntia vuorokaudessa tehdä printtiä ja www:tä yhdessä, on se kumma jos ei joskus tule virheitä. Mutta se että joku virhe tulee, ei tarkoita -että joku joukkio voisi korvata lehdet, joiden toimittajat vahtivat toisiaan, se on PALJON kovempi vahti kuin JSN. Olen ollut alalla niin monta kymmentä vuotta – etten kertakaikkiaan tunnista näitä käsittämättömiä väitteitä kansalais”median” noususta varmimmaksi uutislähteeksi.
    Millä, siis millä keinoin joku ABC:n ukko Iisalmessa tarkistaa onko Raumalla tapahtunut totta, ei niin yhtään millään kun yhdys sanatkin teettävät vaikeuksia.
    Sananvapauslait…mitä ihmettä ne ovat????
    Älä sinä toimittajia laita häpeämään vaan häpeä itse ettet lue neljää lehteä päivässä, jotta saat kokonaiskuvan. En mäkään ala haukkua kaikkia putkimiehiä vaikka yhdeltä jäi pesukoneliitäntä kiristämättä ja vedet tuli lattialle viimeviikolla.

    • 4.1.2.1

     Niina Halonen sanoo

     Jore, saanko kommentoida tavallisena ”siviililukijana”? Ymmärrän, että nettilehdet laittavat perinteisen printtimedian lujille, mutta lukijana kyrsii seuraavat seikat: monissa lehdissä on samat uutiset sanasta sanaan. Niinpä jos haluat asiasta lisätietoa, muutakin kuin toistensa kopiot, päädyt usein blogeihin. Osa on luokattomia, osaan on laitettu uutisen/aiheen taustaksi ja lähteeksi useampi linkki, joista voi tehdä omat johtopäätökset.

     En sinällään syytä tästä journalistien ammattitaitoa tai moraalia, usein vallitseva tilanne johtuu ihan työnantajan resursseista. Toimittajia suorastaan kielletään lähtemästä kentälle haaskaamaan rahaa juttujen tekemiseen. Sen sijaan pitäisi imuroida ja päivittää nettiä. Tee siinä sitten laatujournalismia, kun maailmaa pitää tuijottaa avaimenreiästä.

     • 4.1.2.1.1

      sanoo

      Enemmän kuin pikkuisen huolestuttaa se, että kun tutkiva journalismi on kaupallisella puolella saatu melkein hengiltä (joitain harvoja ilahduttavia poikkeuksia vielä sentään löytyy), niin kovalla vauhdilla ollaan kuoppaamassa sitä viimeistäkin, jolla vielä olisi moiseen resurssit.

      Millä saisi Ylen pelastettua nykyhallituksen leikkureilta?

     • 4.1.2.1.2

      Jore Puusa sanoo

      lainaus: monissa lehdissä on samat uutiset sanasta sanaan.

      Koska niiden jutut tulevat Suomen Tietotoimistolta, miten esim Kalevalla tms. olisi varaa pitää Helsingissä ikiomaa toimittajaa töissä???
      Lehdet ovat kustannussyistä myös ketjuttuneet, jolloin ne julkaisevat samoja juttuja. Ulkomaanuutiset taas tukevat esim AP:ltä. Vain parilla lehdellä on enää varaa pitää toimittajaa vaikkapa NewYorkissa. Rahakysymys ja johtuu lukijoista, jotka eivät enää tilaa printtiä vaan lukevat netistä MitäVittua ja uskovat siihen tai satoihin epämääräisiin julkaisuihin jotka yleensä julkaisevat silkkaa paskaa, niitä ei valvo kukaan.

    • 4.1.2.2

     keke sanoo

     ”Vapaaehtoismedia..Mistä tulee sen uutishankinta? Vapaaehtois”media” mitä se lieneekään ei hanki ainuttakaan uutista itse paitsi Riihimäen asemaravintolasta vossikkakuskeilta.”

     Ensinnäkin en puhunut pelkästään mediasta vaan journalismista yleisellä tasolla johon kuuluu myös se tiedon hankinta ja se lähteen suojaaminen ei pelkästään se artikkelin kirjoittaminen sekä faktantarkistus. Toisekseen on vain typerä puhua vapaaehtoismediasta jonakin suurena entiteettinä sinne mahtuu kaikenlaista lisko-juutalais-nibiru-kekkonenoliklooni kamasta wikileaksin tapaisiin toimijoihin jotka oikeasti ovat julkaisseet asioita joilla oikeasti on ollut merkitystä. Jos tämä ei kelpaa esimerkiksi niin TOR projekti on pelastanut tietovuotajien elämiä enemmän kuin mikään muu yksittäinen taho.

     Ai mistäkö nämä ”mediat” ovat tietonsa saaneet? Ainakin kiinni jääneet tietovuotajat ovat olleet työntekijöitä jotka ovat pettyneet työnantajansa etiikkaan ja paljastaneet työnantajansa tekemiä laittomuuksia. Toiseksi vuotajajoukoksi veikkaisin IT-alan ammattilaisia jotka ovat tavalla tai toisella saaneet käsiinsä materiaalia jonka ovat uskoneet kiinnostavan ihmisiä. Varmasti joukossa on monia muitakin tahoja mistä näitä tietää koska nuo ”vapaaehtoiset” ovat tehneet työnsä hyvin olkoonkin että se on vaikeaa ja ei aina voi onnistua joka pilasikin Chelsea Manningin elämän. Mistä se perinteinen media tietonsa saa?

     Huomioitavaa tässä on se että kaikki nämä kanavat ovat tehty vapaaehtoisvoimin ja yksikään mediatalo ei itse ole pystyttänyt vastaavaa koneistoa siihen uutisvinkkien keräämiseen vaan sen sijaan he kehoittavat twiittaamaan ja facebookkaamaan uutisvihjeet joka on hengenvaarallista tai ainakin hyvin vaarallista jos tuota kautta jakaa uutisvinkkiä paikallisena esimerkiksi Syyriasta tai Iranista. Poikkeus tähän tietenkin löytyy ja se on Der Spiegel ja kunnia siitä heille. Ja ei se mitenkään sattumaa ole että he ovat aktiivisesti yrittävät tehdä sitä yhteistyötä vapaaehtoisten kanssa joka on tuonut hyvää tulosta. On muuten niitä harvoja mediataloja joihin ainakin itse luotan todella paljon.

     ”Koska ao mediaan kuuluvilla ei ole minkäänlaista ammattitaitoa ristiintarkistuksille”

     Ei ole siksi esimerkiksi se wikileaks keskittyy siihen tiedon keräämiseen ja lähteiden suojaamiseen. Jonka jälkeen materiaali julkaistaan ja toivotaan että se oikea media tekee työnsä mutta mitä on tapahtunut? Siitä tulee uutinen että Wikileaks julkaisee jotain se materiaalin sisältö on jäänyt usein pimentoon koska toimittajat eivät ole tehneet työtään vaikka tarjottimella se aineisto heille tarjotaan.

     ”Lehdistä on pantu noin kaksi kolmasosaa väkeä pihalle ja loput koettavat 12 tuntia vuorokaudessa tehdä printtiä ja www:tä yhdessä, on se kumma jos ei joskus tule virheitä.”

     Kyse ei ole virheestä siellä tai täällä vaan kokovaltaisesta journalismin tasosta. Virheitä sattuu kaikille se on selvä. JSN on hieno laitos täysi kiitos heille. Kyse on alasta kokonaisuudessaan.

     ”Älä sinä toimittajia laita häpeämään vaan häpeä itse ettet lue neljää lehteä päivässä,”

     On muuten luultavaa että luen jopa enemmän kuin 4 lehteä päivään. Työttömänä kaljaa latkiessa sohvallani! Mikäs sen hienompaa!

     • 4.1.2.2.1

      Jari Kähkönen sanoo

      Kommentoin Kekelle, Jyrille ja Niinalle yhteisesti. Ei se salaisen aineiston julkaistavaksi käsittely ole kuin yksi alle prosentin luokkaa oleva operaatio maailmallisen journalismin kokonaisuudessa. Olette pahemman kerran tekniikkaan höpsähtäneitä, jos sellaisesta puhutte. Joku joutuu kuitenkin lukemaan sen aineiston, asettamaan asiayhteyteensä sekä vaatimaan vastuussa olleita selittämään tai muuttamaan tapojaan. Journalistinen työ on edelleenkin juttujen hankkimista, tarkistamista ja raportointia päivästä toiseen livenä tai virtuaalisesti. Nämä skannausten ja kuvakaappausten julkaisusivustot netissä vääristelee koko homman ihan tunnistamattomaksi media joksikin, mikä muuten tarkoittaa välinettä suomeksi.

      Eikä pidä ymmärtää väärin. Kreditointi on verraten uusi asia netissä, jossa etenkin historiallisilla sanomalehtitaloilla on oppimista. Ne tapasivat ennenaikaan katsoa, että he päättävät itse keille suovat ”ensimmäisenä asiasta kirjoitti” -tunnustuksen ja sen jälkeenkin vain keiden materiaalin uudelleenkäyttö virallisesti tunnustetaan saavat sen per nykyisen hyvän journalistisen tavan lainaussäännöt. Ei lehtijutussa ole blogilinkkiä siksi, että tieteelliseen tapaan osoitettaisiin tietonsa lähde vertaisarviointia tai lisäopintoja varten. Niin, pakostahan se siellä taitaa olla, kun meillä ei vielä oikein tiedetäkän, että mitä se sellainen liikenteen ohjailu eli agregointi oikein tarkoittaa. Sekin on yksi pidemmälle kehittyneen verkkojournalismin muoto.

      Ja ”tutkivasta journalismista” olen saada päänsärkyä joka kerta, kun sitä käytetään synonyyminen ylipäätään millekään mitään tekevälle journalismille. No, sehän tämän asian syntyhistoriakin toisaalta oli, koska 1970-luvun alussa sanomalehdet olivat aika passiivisia ja kilttejä vallanpitäjille. Aikalainen sanoo, että vaikka olisi kengännauhoista pidetty tiedotustilaisuus tarjoiluineen niin sinne olisi menty ja juttu olisi ollut lehdessä. Tai jos käsite on pelkkää tieteellisiä menetelmiä apinoivaa kyselyn lähettämistä ja tulosten taulukointia. Ei sitä Ylekään enää tee, MOT-ohjelma on nykyisellään pelkkä vitsi ja siksi sitä sanotaan peräti ajankohtaisdokumentiksi. Näin siksi, koska journalismin laji on melkolailla riidanalaista, vastahyökkäysaltista eli suoraansanottuna käy helposti julkaisijayhteisölle kalliiksi.

      Kaiken taustalla on huomattavan pitkään jatkunut kilpailun väheneminen, epäomaperäinen ryhmäajattelu työmuotona ja vasta aivan viime vuosikymmenenä ne talousasiat. Kun kaikilla on kaikesta sama juttu samoin sanoin kirjoitettuna, kaikki voivat mennä hyvin mielin 7.5 h toimihenkilötyöpäivän jälkeen kotiinsa. Aneemisuus on sitä luokkaa, että ollaan kuin pahalla sotatoimialueella missä kukin menee ulos vain vuorollaan ja materiaali jaetaan kaikkien kesken – ihmishenkien säästämiseksi. Ja mikäs sota Suomessa muka on tai kuka täällä on kuolemassa muuta kuin nälkään, tylsyyteen tai joskus nauruun?

      Valitettavasti yksinkertaisia vastauksia ei ole. Eivät jutut useimmiten tuosta vain syliin putoa, kyllä niitä saa metsästää ihan hiki päässä ja ruska pakkasessa. Ihmisillä on myös tapana joko omia koko käsite tai katsoa että ”hyvä olisi”, jolloin lopputulokseksi tulee ettei riittävästi eli oikeammin ottaen ei kukaan on valmis maksamaan lehdestään, lukuoikeudestaan tai miten nyt sitten näitä jaeltaisiinkin. Muutamia kokeiluja on, mutta puhutaan niistä lisää vasta kun Long Play saa ensimmäisen toimarin tai ministerin eroamaan ja Faktabaari pakottaa jonkun oikaisemaan juttua/ottaa ensimmäisen plagiaristinsa kiinni.

      Journalismilla on siis uusiutumisen paikka ja jonkun verran siitä on jo merkkejäkin näkyvissä, mutta rohkenen olla Jore Puusan kanssa samaa mieltä, että eivät nämä vaihtoehto-, vapaaehtois-, vasta- tai Herra paratkoon TOTUUSMEDIAT ole siinä mukana….Muuten kuin osoittamassa uudistustarpeen. Olemattomin kontaktein kotona istuen ja häilyvällä ammattitaidolla se ei nimittäin tapahdu tälläkään vuosisadalla tai -tuhannella. Paitsi sen neljän lehden tilaamisen suhteen. Ei enää. Köyhä sisältö, yksipuolista näkökulmaa, ylikilttiyttä, väsyneisyyttä ja tekijöitä kohdellaan huonosti. En maksa.

      Vähän siltä näyttäisi, että kaikki toljottaa toisiaan odottaen jonkun muun jotain tekevän. No, siitä sitten vaan.

     • 4.1.2.2.2

      Jore Puusa sanoo

      Lainaus
      Toiseksi vuotajajoukoksi veikkaisin IT-alan ammattilaisia jotka ovat tavalla tai toisella saaneet käsiinsä materiaalia jonka ovat uskoneet kiinnostavan ihmisiä. Varmasti joukossa on monia muitakin tahoja mistä näitä tietää koska nuo ”vapaaehtoiset” ovat tehneet työnsä hyvin olkoonkin että se on vaikeaa ja ei aina voi onnistua joka pilasikin Chelsea Manningin elämän. Mistä se perinteinen media tietonsa saa?
      Lainaus
      ——–
      Ahaa, tarkoitit tällaisia tiedonhankkijoita…Justiinsa joo.
      Tuo on kyllä ihan toinen asia kuin suomimedian jutut vaikka SOTE uudistuksesta.
      Suomi on pieni maa ja täällä on harvoin montaa isoa asiaa tapetilla.
      Jos vuodat jotain, tuhoat oman elämäsi. Tiedän sen omasta kokemuksesta. Vuotaja ei saa enää koskaan töitä, vaikka kaikki kilvan kehuvat häntä.
      ———
      lainaus
      toivotaan että se oikea media tekee työnsä mutta mitä on tapahtunut? Siitä tulee uutinen että Wikileaks julkaisee jotain se materiaalin sisältö on jäänyt usein pimentoon koska toimittajat eivät ole tehneet työtään vaikka tarjottimella se aineisto heille tarjotaan.
      Lainaus
      ——–
      Mitkä toimittajat eivät olet tehneet työtään? Urheilutoimittajat, kulttuuritoimittajat, kaupunkitoimittajat, kulttuuritoimittajat??? Vai kaikki toimittajatko.
      Millä ihmeellä luulet että 5-8 juttua päivässä tekevä toimittaja voi alkaa koota WIKI:n väitteistä juttua ja tarkistamaan lähteet. Ei niin millään.
      Ison lehden voi kasata tänään kolme toimittaa jotka ovat loppu joka ilta klo 22.00 dediksen aikaan.
      Ei pidä mennä yleistämään toimittajat. Se v…taaa.
      ——-
      lainaus
      Kyse ei ole virheestä siellä tai täällä vaan kokovaltaisesta journalismin tasosta.
      lainaus
      No mitä ihmettä on kokonaisvaltainen journalismi Suomessa???? Vertaatko Turun Tienoota ja Turun Sanomia? Ei pidä mennä yleistämään, ellei tiedä tarkkaan miten lehtiä tehdään arjessa.
      MitäVitun pelastus on, että äärimmäisen harva suomalainen käsittää ollenkaan miten lehti tehdään. Kun kysyn mediakritiikkiluennoillani aluksi että kuka tietää miten tämä ja tämä kuva on lehteen tullut tai miten tämä juttu on saatu lehteen, tulee täysi hiljaisuus. Tätä ei ole koskaan selitetty kouluissa ihmisille ja nyt maksetaan kelvottomasta mediaopetuksesta peruskouluissa hintaa kun MV ja kaltaisensa tuhoavat Suomea.

   • 4.1.3

    Ville Wallin sanoo

    JSN on media-alan itsesääntelyelin. Lievensivät eettisessä ohjeistuksessaan toimittajien faktantarkastusvelvoitetta. Tässä on tulos. Saisivat kiristää eettisiä ohjeitaan.

    • 4.1.3.1

     Jore Puusa sanoo

     lainaus
     Tässä on tulos
     lainaus

     Missä on tulos? Ovatko KAIKKI lehdet kirjoittaneet virheellisesti????
     Onko joka AINOA lehti kirjoittanut virheellisesti???
     Että voi harmittaa tämä leimaaminen, joka perustuu aina pelkkään luuloon.
     JSN on jotakin — mutta toimittajien keskinäinen tarkkailu on paaaljon kovempi alaa säätelevä elin. Jos mokaa – saa kuulla siitä loppuelämänsä, paitsi seiskan jengi.

 5. 5

  Saku Timonen sanoo

  Jukka Mäkinen: Sinulla ei ole koskaan asiaa, mutta haluat silti kommentoida. Eilen sysäsit tänne yli 150 mitäänsanomatonta kommenttia, jotka kaikki poistin. Niin poistan jatkossakin. Jos kärsit yksinäisyydestä ja juttukavereiden puutteesta, niin voin kyllä julkaista sp-osoitteesi täällä ja pyytää kaikkia lukijoitani lähettämään sinulle sähköpostia.

  • 5.1

   Väinö Lilius sanoo

   150?! Kymmenen ylittää jo sitoutumisen rajan ja 50 ei ole enään tervettä! Sataaviittäkymmentä kommenttia ei kirjoiteta hetkessä, ei vaikka kuinka pohjanoteeraus mies kommentteineen olisikaan.

   Tämä tyyppi on siis istunut vähintään muutaman tunnin (tai palannut päivänsä aikana jatkuvasti takaisin) kirjoittaen loputonta jargoniaan yleisölle joka ei häntä kuuntele täysin yrittämättä vaihtaa nimimerkkiään tai naamioitua keskustelun arvoiseksi kommentoijaksi?! Ja kaikki tämä täydellisellä, 100% kristallinkirkkaalla TIEDOLLA että tekstit poistetaan muutaman tunnin päästä!

   Kerääköhän se niitä valtavaan .txt-tiedostoon jonka kuvittelee julkaisevansa hittisotakirjana tulevaisuuden vitivalkoisessa urhosuomessa vai kirjoittaako kaiken ylös jälkipolvilleen luettavana kun täyttävät hommafoorumin ikärajat?

   • 5.1.1

    jukka mäkinen sanoo

    Väinö uskoo kuka uskoo sakun lukuja

    Itse tiedän etten ole 150 viestiä kirjoittanut ja kukaan järkevä ei uskoisikaan että joku noin monta kirjoittaisi

    Mutta onhan se kiva keksiä tuolaisia lukuja

    • 5.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Minä laskin ne. Tarkkaan ottaen 152 kommenttia yhden ainoan päivän aikana. Jos vielä kommentoit tänne, niin julkaisen sp-osoitteesi ja pyydän kaikkia lukijoitani lähettämää sinulle postia.

     • 5.1.1.1.1

      Väinö Lilius sanoo

      Älä herranjumala, kyllä se ärsyttävä on mutta jos sen pyynnön lukee vaan sata lukijaa niin niistä löytyy aina yksi jolla on paha päivä ja päättää purkaa oloaan ”oikeutettuun maaliin”. Jukka on täysi imbesilli mutta se on täysi imbesilli joka ei kuitenkaan taida ketään vahingoittaa.

    • 5.1.1.2

     Väinö Lilius sanoo

     …ja silti sä tulet takaisin. Onko tämä sulle joku riippuvuus, onko sulla oikea ongelma? Itse opin aikanaan että sisällön hankkiminen elämään vähentää tarvetta etsiä verkosta yhtään mitään, ehkä säkin heräät joskus ja tajuat olevasi juristin pitämän laatublogin lukijoiden maskotti.

     ps. Uskon ennen sinua vaikka naapurin harakoita, Sakulla on tapana olla oikeassa.

    • 5.1.1.3

     Väinö Lilius sanoo

     Niin ja muuten: ”Kukaan järkevä” ei myöskään pistä niin paljoa energiaa ja ajatusta tuohon tyhjiöön kiljumiseen mitä sinä päiväviihteenäsi tässä blogissa teet. Ei siihen lukuja tarvitse, paljaalta silmältäkin näkee että olet ehkä kirjaimellisesti Sakun suurin fani. Tuskin kukaan on hänelle yhtä monta kommenttia laittanut tai yhtä innokkaasti blogia availlut.

 6. 6

  Juha Uitto sanoo

  Alkaa oleen pipoo myöten täys tätä ”matu, persu, suvakki, natsi, SPR, ” jargoniaa.. sitä tulee joka helvetin tuutista eikä enää jaksa oikein aiheuttaa minkäänlaista tuntemusta mihinkään suuntaan, eli ollaan saavutettu asian tiimoilta ainakin minun kohdaltani kyllästymispiste. Pitäisiköhän siirtää fokus nyt vaikkapa TTIP sopimukseen ja Suomen vesivarojen salamyhkäiseen ja hallittuun myyntiin ylikansallisille yhtiöille???

  • 6.1

   Saku Timonen sanoo

   Pitäisi. Alan epäillä, että maan johto presidenttiä myöten haluaa puhua vain turvapaikanhakijoista, jotta kansa ei huomaisi mitä oikein on tekeillä.

   • 6.1.1

    Jouni Karjalainen sanoo

    Saku. Sinä kun osaat pukea faktat sanoiksi ja ne faktat tierätkin niin paahan vähän avaten tota TTIP ja vesivarantojuttuakin. Jos eres pikkusen valaistuis tää kansakunnan kermaton peruskermakin, vaikka tieto tuppaa tuskaa vaan lisäämäänki.

    • 6.1.1.1

     keke sanoo

     Miten sitä TTIP:n vesivarantojuttua voi kommentoida kun kerran sopimus on salainen. Wikileaks muuten tarjoaa 100 000€ joka ensimmäisenä vuotaa koko sopimuksen heille niin lehdistökin pääsee sitten juttua sen sisällöstä tekemään ja me kansalaiset voimme tietää mitä poliitikkomme ovat puolestamme allekirjoittaneet.

   • 6.1.2

    Erkki Weurlander sanoo

    Kansalle pitää, levikin lisäämiseksi, kertoa/sanoa mitä kansa ymmärtää. Ihmiseen sisäänrakennettu ”vieraan- tai oudonpelko” on hyvä alusta, jolle mahtuvat, maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, mustalaiset, homot jne…
    —-
    Isommat asiat tosiaan tehdään ”kulisseissa”. Mitään ennustamatta arvailen SOTE-uudistuksen tulevaisuudessa keskusteluttavan. Uudistus, vaikka varmasti tarpeellinen onkin, on aikataulultaan mahdoton toteuttaa – ainakin jos säästötavoitteesta pidetään kiinni. Uudistuksen kokonaisuutta, sitä mikä nykyhallinnosta siirretään alueille, tosin ei vielä ole julkistettu, mutta tulee nähtäväksi miten esimerkiksi kustannusten jako tapahtuu. Jos uusi uljas hallinto saa verottaa, niin kuntavero kai laskee vastaavasti? Paketti avataan, ennustan, joskus kesällä 2016? määritellen samalla kunnille ja valtionhallinnon eri organisaatioille (esim Kela, ELYt) jäävät tehtävät. Viimeistään seuraavana keväänä, ja aikaisemminkin aletaan kunnissa, edelliseen perustuen, valmistella 2018 talousarvioita. Toimijan (kansalainen, yrittäjä, kunta) pitää samoihin aikoihin tietää velvoitteensa (verotus, mahdollisesti muuttuva lupakäytäntö) pystyäkseen toimintaansa/päätöksiään ennakoimaan.
    Kaaoksesta mahdollisesti vapauttava yritystoiminnan lopettaminen ei lisää työllisyyttä.
    Reilussa vuodessa on tarkoitus luoda (lakkautetun lääninhallinnon tilalle) täysin uusi aluellinen hallinto oheistoimintoineen, lainmuutoksineen, nokkimisjärjestelyineen…
    Jo hallintovaaleissa äänestäjänkin olisi hyvä tietää mihin edustajansa valitsee.
    Postilaitos työllistynee, sillä eiväthän (sote)paperit tunnu nykyisinkään digitalisoituvan ja siirtyvän paikasta toiseen.

    • 6.1.2.1

     Saku Timonen sanoo

     Sote-uudistus tulee puhuttamaan vielä paljon, koska tämä hallitus tekee saman virheen kuin edeltäjänsä eli yrittää hoitaa yhtä aikaa kaksi valtavan isoa asiaa. Viime hallituskaudella se oli soten lisäksi kuntauudistus ja nyt aluehallintouudistus.

 7. 7

  yrjö perkko sanoo

  Ei ole uuusi ilmiö, että oman vallan ollessa uhattuna ongelmat peitetään ulkopuolisella uhalla. Lienee muutama sotakin syttynyt näin, ja kun suuri hiljainen tolkun väki ei uskaltanut adiaan puuttua, tuli jokunen miljoona juutalaistakin tapetuksi. Enkä suinkaan usko, että suurin osa saksalaisista olisi ollut massatuhojen puolustajia, vaan pysyivät kuitenkin hiljaa kun puolueen ja sen valvoman median ääni oli kova.

  • 7.1

   Eija Viitala sanoo

   Menee yöunet, kun näitä asioita syvällisesti alkaa pohtimaan. Pelottaa ihan oikeasti ja Sipiläkin vaan hymyilee kaikissa haastatteluissa………………

 8. 8

  Juha Ylönen sanoo

  Kuule Sakari, miten niinku omasta mielestä meni tuo ihmisten nekruttelu? ”hevosmiesten tietotoimisto” t.hevosmies.

  • 8.1

   Saku Timonen sanoo

   Siteerasin Tuntematonta sotilasta. Valitukset voi osoittaa Linnan perikunnalle.

  • 8.2

   Tio Delikouras sanoo

   Hieno tapa ymmärtää viittaus kaunokirjallisuuteen täysin ohi pointin.

 9. 9

  M. Ikonen sanoo

  Juttu olisi voinut olla mielenkiintoinen, mutta jätin lukematta. Hevosmiesten ja naisten halventamimen tuolla otsikolla on äärimmäisen ala-arvoista.

  • 9.1

   Saku Timonen sanoo

   Koska kirjallisuusviitteen ymmärtäminen on noin vaikeaa, niin selitetään tuo hevosmiesten tietotoimisto. Sota-aikana rintamasotilaat puhuivat yleisesti hevosmiesten tietotoimistosta tarkoittaessaan epämääräisiä huhuja. Tietotoimiston nimi johtui siitä, että huollon hevosmiehet oli majoitettu esikuntiin ja siellä he tietenkin kuulivat satunnaisia lauseita korkeiden upseereiden puheista, vaikka niitä ei heidän korvilleen ollutkaan tarkoitettu. Inhimilliseen tapaan ha yhdistelivät asioita ja ja kertoivat niitä eteenpäin, jolloin suusta suuhun kulkenut ja alkujaankin epämääräinen huhu muuttui entisestään. Sitä ei enäää uskonut kukaan.

 10. 10

  Mika Manninen sanoo

  Ei ole totta, kolmas blogaus samasta aiheesta! Eikä edelleenkään ole suurta syytä uskoa, että poliisi olisi persulehden pillin mukaan tanssinut.

  • 10.1

   Heikki Sormunen sanoo

   Hyvä, että median toiminnasta puhutaan. Lehdet ”uutisoivat” isoin otsikoin huhuja ja niihin sotketaan poliisi antamaan muka-totuutta.

   Olen antanut IL:lle palautetta jutusta, jonka se otsikoi ”Joukkotappelu vastaanottokeskusksessa”. Jutussa selvisi, että kaksi ihmistä muodosti joukkotappelun, jossa oli lyöty nyrkillä ja heitetty polkupyörää. Tuollaisia tapahtuu jatkuvasti nakkikioskijonoissa, mutta ei niistä otsikoita revitä.

   Eilen ”uutisoitiin” seksuaalisesta koskettelusta uimahallissa. Tekijänä ulkomaalaiselta vaikuttava mies. Siis: uimahallin valvojan mielestä ulkomaalaiselta vaikuttava.
   Jutussa selvisi, ettei poliisi tiennyt, kuka oli koskettelun kohteena, eikä myöskään sitä, kuka on hänen isänsä. Siitäkään ei ollut mitään tietoa, mitä todellisuudessa oli tapahtunut. Poliisi myös totesi, ettei tumma tukka tarkoita, että ihminen on ulkomaalainen, mutta jos joku sattuu tietämään asiasta jotakin, niin ottakoon yhteyttä poliisiin.

   Kukaan ei tiennyt mitään mistään, mutta se ei estänyt tekemään ”uutista” asiasta, josta kenelläkään ei hajuakaan, eikä edes varmuutta siitä, että jotakin olisi tapahtunut. Pelkkä huhu kelpasi jutun aiheeksi.

   Onkohan ns. laatumedia ryhtynyt kilpailemaan MV-lehden kanssa huhujen ja asenteellisten valheiden levittämisessä?

   • 10.1.1

    Saku Timonen sanoo

    Näyttää ruvenneen kilpasille. Nopeus on valttia ja ilmeisesti luotetaan siihen, että ainahan väärän uutisen voi oikaista, kun sillä ensin on ansaittu.

   • 10.1.2

    Minna Ylitalo sanoo

    On ryhtynyt kilpailemaan, mutta suuri yleisö on osaltaan syypää tason laskuun.

    Ennen sanomalehtitilauksista maksettiin ja uutisia maltettiin odottaa seuraavaan päivään. Nykyisin kaikki uutiset pitää saada ilmaiseksi ja reaaliajassa ihanhetipaikalla. Oulussa vaaditaan sillä minuutilla saada tietää kuka Joutsenossa vangittiin murhasta, vaikka tilanteesta ei ole oululaisille siellä 550km päässä minkäänlaista välitöntä uhkaa. Lehdistö lähtee klikkauksien ja mainostulojen toivossa tähän kilpa-ajoon mukaan. Maailma ja tiedonkulku ovat muuttuneet, ihan hyvä niin, mutta lehdistö ja lukijat ovat pudonneet vauhdissa käyrryiltä.

    Lehdistössä on kuitenkin myös työntekijöitä, joiden kunnianhimoiset ja jalot urahaaveet ovat lopahtaneet ja heistä on tehty pelkkiä kielenkääntäjiä ja tekstinikkareita kopioimaan sama uutinen kuin muualla on jo julkaistu. Moni varmasti haluaisi harjoittaa ammattiaan sen sijaan, että olisi vain siellä lehdessä töissä.

    • 10.1.2.1

     liisa hirvonen sanoo

     Kielenkääntäminen, suomentajan työ, on vaativa ammatti. En lainkaan epäile toimittajakuntamme yleistä kielitaitoisuutta, mutta kiireessä hutaistun uutiskäännöksen merkitysmaailma voi sekin mennä ihan metsään.

     Kotimaan uutiset/tieto perustuvat toisinaan pelkkiin luulopuheisiin eikä toimittajille ole ehkä aikaa uutislähteiden tarkistamiseen ja verkkoinformaation paikkansapitävyyden arviointiin.

     Informaatiolukutaito (sisältäen myös medialukutaidon) määritellään suht hyvin Wikipediassa: ”Informaatiolukutaito tarkoittaa kykyä tunnistaa tiedontarve, hakea ja paikantaa tietoa, sekä löydetyn tiedon kriittistä ja eettistä arviointia ja käyttöä.”

     Tässä riittää jokaisella netin käyttäjällä opittavaa. Meilläkin, jotka ainoastaan etupäässä luemme ja käytämme tai jaamme verkkoinformaatiota. Eräät informaatiotutkimukset väittävät, että netissä pyörivä informaatio on noin 90%:sti yhden ja saman uutisen kierrätystä. Kiertoratansa aikana se saattaa muuntua ja muuttua ihan toiseksi ja menettää kokonaan alkuperäisen asiayhteytensä.

  • 10.2

   Saku Timonen sanoo

   Tässä jutussa vedin yhteen kaiksi aiempaa, koska poliisikin oli alkanut epäillä huhua tahallaan levitetyksi. Pääsen sitten joskus sanomaan, että minähän sanoin.

   • 10.2.1

    Pentti Toivanen sanoo

    Kyllä ne nyt ainakin juukalaiset ainakin pääsevät sanomaan, ”että minähän sanoin”….
    (viittaan tuohon jäärakentamisen ongelmiin) 🙂

 11. 11

  Veli-Matti Hurskainen sanoo

  On myös laadukasta ja taustoittavaa vaihtoehtomediaa. Vastavalkea, Voima, LongPlay jne.

  Uutistoimistojen sähkeitä tai toistensa uutisia toistavat mediat (”asiasta kertoi ensimmäisenä xxxx”) eivät tee journalismia vaan jotain muuta, termiä en keksi, ehkä papukaija olisi lähellä totuutta. Suomessa hyväksytyt uutistoimistot ovat vain läntisiä, itäisten siteeraaminen on Venäjän / Putinin trollausta.

 12. 12

  Heikki Hakala sanoo

  On hyvä, että mediakriittisyyttä voi itsekukin harjoittaa, etenkin nykyisinä aikoina kun luotettavat mediat ovat vähentyneet muutamaan laajalevikkiseen lehteen ja Yle:en. Sitten on onneksi blogikirjoittajia, jotka löytävät kohu-uutisten todelliset taustat ja punaisen langan.

  Kotimaan asioita on hyvä käsitellä. Nyppii lukea, mikset sinä tästä ja tästä aiheesta kirjoita.

 13. 13

  Juuso Koivisto sanoo

  Ylikomisario Jaakko Walleniuksen mukaan huhut kokoontumisesta tulivat poliisin tietoon useaa eri kautta.

  Walleniuksen mukaan ihmiset olivat ottaneet yhteyttä poliisiin ja kertoneet huhuista, että vastaanottokeskuksissa kiertää kokoontumiseen kehottava viesti.

  Perussuomalaisten julkaisema verkkolehti Suomen Uutiset kertoi perjantaina, että sen tietojen mukaan vastaanottokeskuksissa kiertää viestejä, joissa turvapaikanhakijoita kehotetaan kokoontumaan Helsingin keskustaan lauantai-iltana. Suomen Uutisten mukaan kokoontumispaikaksi esitettiin joko Kolmen Sepän aukiota tai Rautatientoria.

  Poliisi on aiemmin kertonut, että sen omat tiedustelutiedot tukevat huhuja. Walleniuksen mukaan poliisi sai tietoa kokoontumisesta myös internetistä.

  – Kokonaisuus vaikutti siihen, että valvontaa tehostettiin, Wallenius kertoo.

  • 13.1

   Heikki Sormunen sanoo

   Niinpä. Ihmiset olivat ottaneet yhteyttä poliisiin ja kertoneet huhuista. Tuloksena poliisioperaatio ja mediamylläkkä.

   Tulee mieleen Kummelin toimittaja Mauno Ahonen, joka tekee raporttia siitä, ettei tapahdu mitään, eikä kukaan ole paikalla.

  • 13.2

   Minna Ylitalo sanoo

   Totta. Useaa eri kautta. Ja jos poliisi näkee vaivaa ja seuraa näitä useita eri tietolähteitä, niin näillä kaikilla on mitä ilmeisimmin yksi ja sama alkuperäinen tietolähde.

   Tämä kuvio nähtiin uuden vuoden yönä melko dramaattisesti Saksan Münchenissä. Saksan poliisi sai useasta virallisesta tietolähteestä vihjeen, että rautatieasemalle suunnitellaan pommi-iskua. Varoitus tuli virallista tietä mm. sekä Itävallasta että Ranskasta. Lopulta mitään ei tapahtunut, poliisikoirat eivät löytäneet kuin ilotulitusraketteja, nimeltä mainittua terroristia ei ole olemassakaan, eikä ketään muutakaan epäilyttävää vierasta siinä hotellissa, missä terroristin oli määrä olla. Poliisi tiedotti varautuneensa tilanteeseen järein kalustoin, mutta itse pommiuhka oli kaikkien onneksi perätön.

   Itävallan ja Ranskan viralliset tietolähteet olivat lopulta yksi ja sama, jäljet johtivat yhteen määrättyyn henkilöön. Kyseessä on salainen tietolähde, joka rahastaa eri valtioita ja mm. FBI:tä vihjeillään. Toistaiseksi hän oli ollut luotettava, mutta heittäytynyt ahneeksi ja yritti parhaillaan kiristää Saksalta suurempaa palkkiota vihjeistään. FBI oli jo kieltäytynyt maksamasta. Saksakin kieltäytyi maksamasta suurempia summia, jolloin vihjeen antaja laittoi perättömän huhun liikeelle virallista tietä mm. Itävallan ja Ranskan kautta.

   Tämä Helsingin tapaus seuraa tätä samaa kaavaa sarjassa mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Saksassa tämä tapahtumaketju on laajasti ja avoimesti tiedotettu. Suomessa Helsingin uutisankasta tiedottaa vaisusti sentään joku Iltalehti. Helsingin poliisilaitoksen fb-sivulla sen sijaan leikitään niin ahkerasti pulkkamäessä, ettei ehditä manita asiasta sanaakaan. Toki Saksassakin on edelleen ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet uutisen jatko-osaa ja ovat edelleen siinä käsityksessä, että terroriuhka oli ollut todellinen. Vahinko on siis jo tapahtunut ja näin tapahtumattomat uutiset jäävät elämään omaa elämäänsä. Sehän tässä Hevosmiesten tietotoimiston pyörittämässä pelkopropagandasodassa onkin pääasia.

   Oma alkuperäinen tietolähteeni: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/muenchen-silvester-terrorwarnung-basierte-auf-nur-einer-quelle-a-1071140.html

  • 13.3

   liisa hirvonen sanoo

   Ihmettelen tässä asiassa poliisin verkkovalvontaa. Tuomas Saloniemen tekemä listaus olisi melko pienellä vaivalla pystytty kyllä tekemään. Poliisilla on varmasti muitakin tietolähteitä, mutta ehkä niiden todenperäisyyden tarkistaminen voisi joskus olla tarpeen.

  • 13.4

   timo harju sanoo

   Niin minäkin. Ja Wallenius nimen omaan totesi poliisin pitävän mahdollisena, että huhut laskettiin liikkeelle tahallaan.

   Odotan edelleen edes jonkinlaista näyttöä siitä, että huhujen alkuperä olisi muu kuin Suomen Uutiset.

  • 13.5

   liisa hirvonen sanoo

   Niin minäkin. Kommentointiketjun loppupuolella esitetään, että huhupuheen laittoi liikkeelle Hgin poliisi twiitissään. Mutta eipä näytä siltä.

 14. 14

  jorma lehikoinen sanoo

  FB-kaverini Pekan kommentti:
  ”Pekka Vennamo Kauas on Suomen Uutiset etääntynyt niistä ajoista, jolloin se oli SMP:n äänenkannattaja.
  Nyt se näyttää olevan valehtelijoiden äänenkannattaja”.

  Kommentin loppuosaan on helppo yhtyä.

 15. 15

  Jocke Rantanen sanoo

  Pyyhit sitten kaiken pois joka kertoo tosiasiat.
  Tässäpä uudelleen.

  Vähän tuosta lukemisen ymmärtämisestä ja muutenkin.

  Suomen Uutisilla on jo otsikossa että: ”Ikätestin tulos: 60 % alaikäisistä paljastui aikuisiksi.” (5.2.2015). Ainakn minä ymmärrän tuon niin että testatuista 60% paljastui ”yli-ikäisiksi”.

  Kaikihan eivät tietenkään ymmärrä.

  Sitten tuo Helsingin lauantaiksi huhuttu tapahtuma.

  Poliisi kertoo jo 4.2. että heille on tullut tietoa tällaisesta. SuomenUutiset taisi uutisoida asiasta 5.2. Eli kumpi oli ensin muna vaiko kana?

  • 15.1

   liisa hirvonen sanoo

   Laitapa tietolähde. Se mihin tosiasioiksi kutsumasi väitteet perustuvat.

   • 15.1.1

    Jocke Rantanen sanoo

    Ikätesti: Suomen Uutiset, siitähän sen näkee mitä siinä lukee.

    Lauantai: Poliisin twiittaus. Helsingin poliisin sivuilta.

    • 15.1.1.1

     liisa hirvonen sanoo

     Tarkoitatko Jocke tätä? ”Poliisille on tullut useita ilmoituksia Helsingin pro-raiskaus tapahtumasta lauantaina. Huhu levinnyt somessa. Tapahtuma on peruttu.”

     • 15.1.1.1.1

      liisa hirvonen sanoo

      Jos tarkoitit tuota twiittiä, niin vertaapa sitä Suomen Uutisten uutiseen samasta asiasta.

     • 15.1.1.1.2

      timo harju sanoo

      En löytänyt Helsingin poliisin sivuilta Rantasen mainostamaa twiittiä. Jos joku sen löytää niin pankoon framille. Vai onko tässä kysymys Hevosmiesten tietotoimiston alaosastosta?

  • 15.2

   esko reino sanoo

   Ikätesti: Hienoa jos sinä jo otsikosta tiesit, että alle sata todettiin aikuisiksi. Yleensä kun puhutaan prosenttiosuuksista, sillä tarkoitetaan koko otantaa, mikä tässä tapauksessa on helppo ymmärtää väärin koskemaan kaikkia alaikäisiä turvapaikan hakijoita.

   Lauantai: 4.2 En löytänyt Helsingin poliisin sivuilta/twitteristä mitään mainitsemasi kaltaista. Voisitko pistää linkin uutiseen.

  • 15.3

   Saku Timonen sanoo

   Kannattaisi lukea juttu ja avata sen linkit ennen kuin kommentoi. Suomen Uutiset julkaisi juttunsa 5.2. klo 18. Poliisi tiedotti asiasta ensimmäisen kerran 6.2. http://www.saloniemi.net/miten-todellisuutta-tehdaan/

   Kun juttu otsikoidaan ”Ikätestin tulos: 60 % alaikäisistä paljastui aikuisiksi”, niin se antaa valheellisen käsityksen. Ainakin suurin osa jutun jakaneista on tulkinnut sen siten, että kaikki alaikäisiksi ilmoittautuneet olisi testattu.

   • 15.3.1

    Jocke Rantanen sanoo

    Liisa Hirvonen
    Helsingin poliisi twiitasi 4.2 ja SU uutisoi 5.2.? Siis mistä uutinen oli lähtöisin?

    Saku, antaa mitä antaa. Ei kai otsikkoon voi koko juttua laittaa.
    Jutussa kerrottiin aivan oikein testattujen lukumäärät ja hylätyt/ hyväksytyt.
    Minä ainakin oletan että kyseessä on testatut
    Edelleen epävarmat tapaukset ratkaistaan asiakkaan eduksi.

    • 15.3.1.1

     liisa hirvonen sanoo

     Kerro Jocke sanatarkasti mitä siinä twiitissä lukee johon nyt vetoat. Jää muuten kovin epäselväksi. Hgin poliisi on laittanut 4.2 useita twiittejä. Mikä niistä?

     • 15.3.1.1.1

      Jocke Rantanen sanoo

      Käyttäjätoiminnot
      Seuraa

      Helsingin poliisiVarmennettu tili
      ‏@HelsinkiPoliisi
      Poliisille on tullut useita ilmoituksia Helsingin pro-raiskaus -tapahtumasta lauantaina. Huhu levinnnyt somessa. Tapahtuma on peruttu. 1/2
      UUDELLEENTWIITTAUKSET
      13
      TYKKÄYKSET
      10
      IsabellaHenrik JaakkolaMikaela äRjohnny in the trashSariirisEmilia SilfverbergMikko GrönlundƜαℓℓ Ғℓσωɛя ✼
      5.12 – 4. helmikuuta 2016

      Päiväystä en saa kopioitua. Se on 4.2.2016.

      Sitten on toinen:
      Helsingin poliisi ‏@HelsinkiPoliisi 4. helmikuuta
      Poliisi seuraa vastaavien tapahtumien järjestämistä ja kaikenlaiseen rikolliseen toimintaan ja rikokseen yllyttämiseen puututaan. 2/2
      7 uudelleentwiittausta 10 tykkäystä

      Mene itse, Helsingin Poliisi ja sivun keskellä alhaalla on Seuraa meitä Twitterissä. Siitä lataa lisää, taisi olla ensimmäisellä latauksella kun 4.2. tulee jo esille.

     • 15.3.1.1.2

      Kennett Ylitalo sanoo

      Pro-raiskaus tapahtuma on eri asia, se peruttiin ennen kuin suomen uutiset julkaisivat oman versionsa jossa tapahtuma oli kääntynyt turvapaikahakijoihin ja VOKissa kertävään huhuun. Pro-raiskaus tapahtumasta oltiin tietoisia jo edellisellä viikolla. Esim Redditissä tätä seurattiin ja aktiivisuus siellä pitkälti johti tapahtuman peruuntumiseen kansainvälisesti jo pari päivää ennen poliisin ensimmäistä tiedotusta. Suomi oli vain mainittu yhtenä tapahtumapaikkana, en tiedä onko täällä kyseisen ”sairaan” miesjärjestön edustajia lainkaan, kyse on kuitenkin TODELLA pienen porukan jutuista, pienen mutta äänekkään.

 16. 16

  Erkki Weurlander sanoo

  Juusolle ja Mikalle: Eikun perusta oma blogi, saat sanoa mitä haluat. Niin minäkin perustin. Ei blogiani tosin kukaan lue 😉
  Blogini aihepiiri voisi joillekin isosuisille antaa vinkin: Jotta löytyy luurankoja kaapista kuin kaapista (suvusta ainakin).

 17. 17

  Saku Timonen sanoo

  Kaikki nillittäjät ja jankuttajat voivat tosiaan avata oman blogin ja kirjoittaa siellä ihan mitä haluavat. Täällä määrään minä ja minä edellytän, että ennen kommentoimaan ryntäämistä juttu ja sen linkit on luettu. Poistetuista kommenteista on ihan turha tulla itkemään. Eivät teidän ajatuksenne niin kuolemattomia ole, että ne pitäisi säilöä ikuisiksi ajoiksi.

 18. 18

  Jari Kähkönen sanoo

  En oikeasti osaa sanoa, että mikä on säälittävämpää: Suomen Uutiset perättömien huhujen levittäjänä vai Helsingin Sanomat kopioimassa Facebookista päivityksiä tapahtumattomista asioista ja Iltalehti soittamassa päivien päästä ylikomisariolle tapahtumattomien asioiden levittelyn tahallisuudesta. Ei ole journalistinen taso korkealla missään, ei edes hyväksyttävälläkään sellaisella.

 19. 19

  Pauli Sivonen sanoo

  Oletteko muuten huomanneet, että me kantasuomalaiset miehet olemme kokonaan lopettaneet naisten raiskaamisen? Hyvä me! Minä ainakaan en muista, koska viimeksi olisin lukenut raiskausuutisen, jossa meitä ei olisi päästetty vastuusta. Tilastot ehkä kertovat toista, mutta #näinpelkoatehdään

 20. 20

  timo harju sanoo

  Jocke Rantanen. Perehdy nyt sen verran asioihin että tiedät mistä kirjoitat.
  Poliisin 4.2. päivätyllä twiitillä ei ollut mitään tekemistä pakolaisten kanssa. Kyseessä oli omituisen Daryush Valizadehin facebookissa kokoon kutsuma pro-raiskaus tapahtuma, joka lisäksi peruttiin. Seuraavana päivänä 5.2. Suomen Uutiset julkaisi sepitetyn juttunsa VOK:ssa kiertävistä kokoonkutsuista ja kohu alkoi nimen omaan tämän jutun jälkeen. Tämä on moneen kertaan todistettu tässäkin ketjussa.

  • 20.1

   llisa hirvonen sanoo

   Huhun laittoi liikkeelle hallituspuolueen verkkolehti.
   Tämä harha levisi muuallekin, ja hyvin laajasti, blogeissa ja muualla sosiaalisessa mediassa. Ne, jotka ovat tätä harhaa levittäneet, eivät ole sitä erityisesti pahoitelleet. Tämän kaiken lisäksi: valtakunnan suurissa toimituksellisissa medioissa harha sai vallan ja päätyi lopulta poliisilaitokseen asti.
   Voi hyvin kysyä: mitä tässä yhteiskunnassa todella tapahtuu?

 21. 21

  Jussi Jokinen sanoo

  Eli Hommafoorumi juoksuttaa Suomen mediaa ja poliiseja kuten tahtoo? Seems legit.