Hevosenleikkiä ja harjausta

Fasisti on oiva lyömäsana. […] Sama harrastus on virkoamassa henkiin, Puolustusministeri Jussi Niinistöä yritetään pistää kepin nokkaan. Perusteetta. Tunnen Jussin pitkältä ajalta, hän ei ole fasisti.

Näin puolustaa puolustusministeri Jussi Niinistöä puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini plokissaan. Hänelle tuli kiire ruveta harjaamaan todennäköistä seuraajaansa puhtaaksi heti, kun tutkijat Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Aapo Roselius sanoivat Niinistön vähättelevän ja puolustelevan Lapuan liikkeen harjoittamaa poliittista terroria vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan. Siinä Niinistö piti kyydityksiä aseettomana sissisotana, jota perusteltiin suoralinjaisella, diplomatiasta piittaamattomalla talonpoikaisjärjellä ja jota höystettiin juurevalla kansanhuumorilla.

Aika omituista, että puoluejohtaja puuttuu tutkijoiden välisiin erimielisyyksiin ja puolustelee Niinistön 13 vuotta sitten ilmestynyttä kirjaa. Vuonna 2006 silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja palkittiin Tieto-Finlandialla isoäitiään Hella Wuolijokea käsittelevästä teoksesta Häivähdys punaista. Jos Tuomiojaa olisi syytetty historian selittämisestä parhain päin, niin tuskinpa silloinen SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma olisi puuttunut akateemisiin kiistoihin ja puolustellut ministeriään. Tutkijat tutkivat ja poliitikot politikoivat.

Perussuomalaisilla kaikki on toisin ja kansalle pitää selittää vanhojenkin tutkimusten poliittisesti oikea tulkinta. Tiede on heille myös politiikkaa ja Soinin ulostulo pistää epäilemään, että tutkijoiden sanomiset taisivat nyt osua kipeään paikkaan.

Tosiasia on, että Niinistö kirjoitti kirjaansa mitä kirjoitti eli piti poliittista terroria hevosenleikkinä. En viitsi miettiä mitä vaikkapa Heinävedellä valtuuston kokouksesta kaapatun ja julmasti murhatun Onni Happosen mahdollisesti elossa olevat sukulaiset ajattelevat tällaisesta hevosenleikistä.

Tosiasia on myös, että 1990-luvulla filosofian yo. Jussi Niiinistö kirjoitti ihailevaan sävyyyn Lapuan liikkeestä ja sen johtajasta Vihtori Kosolasta. Julkaisualusta oli Kansallinen kulttuuririntama -nimisen äärioikeistolaisen järjestön julkaisu Valkoinen rintama. Hän kutsui Lapuan liikkeen toimijoita aktivisteiksi ja sanoi liikkeen yhdistäneen kansan. Italian fasistien talonpoikaismarssia muistuttanutta Suomen talonpoikaismarssia Niinistö kuvaili kansanliikkeen ja valtiovallan näyttäväksi kädenlyönniksi.

12717214_10153416102478310_3912471929336846965_n

Kuva: Veikka Lahtinen

Tosiasia on, että Niinistö on signeerannut kirjansa ”sinimustalla tervehdyksellä” ainakin yhdelle henkilölle. En laita Facebookissa näkemääni kuvaa, koska en tiedä onko kuva julkinen, mutta tervehdys on kirjoitettu 28.9.2003.

En minä Jussi Niinistöä fasistiksi sano, vaan jätän asian itse kunkin tykönään päätettäväksi. Signeerauskin saattaa olla sitä hevosenleikkiä. Soinin plokiin palaan vielä sen verran, että hänen mukaansa kansan vaalitahto ei ole fasismia. Tässä asiassa voimme tehdä jokamiehen vertailun historiaan.

12744362_10153415523358310_1653136276670156404_n

Kuva: Veikka Lahtinen

Tuosta kuvan taustasta vielä sen verran, että korviini aina särähtää virallinen totuus, jonka viimeksi taisi sanoa Sampo Terho Pressiklubissa: Olli Immonen oli paikalla sattumalta eikä tiennyt, että avoimeen tilaisuuteen tulleet miehet olivat SVL:n natseja. Kun kerroin asiasta totuuden tuoreeltaan tässä 2.8.2015 kirjoittamassani jutussa, niin blogini kaadettiin palvelunestohyökkäyksellä. Ainakin minä muistan sen oikean totuuden, vaikka virallista versiota kuinka tuputettaisiin.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Nimikään ei takaa kommentin näkymistä.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Jore Puusa sanoo

  Ilman historiaa ei ole nykyisyyttä. Kytkentäkaaviot ovat olleet ja ovat selkeitä ja kun niitä ilman ”biased” asennetta seuraa, näkee mistä maassamme on kyse minkäkin ryhmän suhteen.
  Miltei kaikki lehdet ovat kirjoittaneet viime kuukauden sisällä että vihaposteista ja vainosta pitää ilmoittaa poliisille. Niin pitääkin, tosin poliisi ei tee juuri mitään ilmoituksille eikä syyttäjäkään syytä. Vai onko joku lukijoista kuullut -että olisi saatu ennakkotapaus ja siten kouriintuntuva sanktio esim mitävitun solvaussaasteelle.
  Ei ole. Poliisi tuki aikanaan poikkeuksetta Lapuan liikkeen ja IKL:n toimintaa, kun vasemmistolehtien painoihin hyökkäsi oikeistolainen roskajoukko ja tuhosi paikat.
  Siksi olen aina ihmetellyt kansan luottamusta poliisiin. Poliisi toimii tänään, kuten silloinkin, Sakun mainitseman Lapuan liikkeen aikoihin. Polisii on Suomessa useimmiten fasistien ja tänään rasistien puolella heitä tukien ja heidän tekonsa häivyttäen.
  Aivan mainio kirjoitus Saku.

  • 1.1

   Markku Perttula sanoo

   Poliisihan on aina sen puolella kuka palkat maksaa.

 2. 2

  Jari Kähkönen sanoo

  Onpas selitelmät puoluejohtajalla. Rehellisintä olisi Niinistön puhua itse tehden tiliä entisestä ja nykyisestä kannasta, sekä miksi ne mahdollisesti tai toivottavasti ovat kaksi eri asiaa. Ei historioitsija voi tuollaisia konspiratiivisia vallankumoushaikailuja natsilehteen kirjoittaa, sellaista epätieteellisyyden ja historianväärennyksen rajoilla kulkevaa toimintaa tuo nimittäin on. Aiheeseen liittyvän leimallisen poliittisen kiistanalaisuuden vuoksi sen käsittelyssä voisi saada jonkin verran narua juostakseen, mutta ei vähättelevien selitelmien tekemiseen, johon Soini ryhtyi pännämiehen itsensä vaietessa. Todettiin jo, mutta toistettakoon silti, että nyt pitäisi kyetä keskustelemaan. Mikä ihmeen suojelukohde Jussi Niinistö on? Seuraajuuteen en erityisesti tartu, jos hypoteesi suojelukohteen asemasta pitää, seuraajuus luhistuu. Jotenkin tästä vain tulee mieleen koko nimeltään mainitun änkyröinti a-studiossa, kun oli triumfin/-firaatin saadakseen kipannut täysin kelvollisen kansliapäällikön maksimaalisen halpamaisessa pitkän salaisen esittelymuistion teemapäivässä. Jos tämä on totuudenmukainen todistus perussuomalaisten johtavien poliitikkojen tasosta, puolue on köyhä sekä Timo Soini jo mausoleumissa kyljellään pötköttävä entisyys vaikka kansi onkin yhä auki ja ääni kuuluu. Entisyys, jolla on enää karismaatikon hurmoksen vetämät harvat ja puupyssyt tanassa paradeeraavat kolkkapojat. Soini on itse Hindenburg, mutta pitää muistaa että kun se äijä kelpasi enää mainosjulisteen naamaksi, oli siinä samassa jullarissa vierellä jo joku toinenkin naama.

 3. 3

  Mirjami Virtanen sanoo

  Kesällä törmäsin pariin selitykseen Immosen selityksissä, mikä mielestäni antoi oudon kuvan rehellisyydestä.

  1. Suomen sisun kutsu oli avoin kaikille, mistä me tiesimme, keitä tulijat ovat.

  2. Minkä me sille mahdoimme, että toinen ryhmä sattui samaan aikaan muistomerkille

  eli ensin ollaan samaa ryhmää, sitten ollaankin eri ryhmää. (tosin patrioottien selitys ehkä tukee tuota, he tulivat ainakin valkopaitaiset henkilöt edellä haudalle, oliko sitten persut perässä vaiko jo loitsujaan haudalla lukemassa.

  Nämä Suomen piirit ovat niin pienet, että ihan taatusti niin Lahtinen kuin Immonenkin tiesivät ihan tarkalleen nämä vastarintaliikkeen heput. Kuten Hännikäinenkin, hänhän siellä oli myös tosiaan. myös netissä oli kuva, missä Kai Murros, Immonen ja oliko Hännikäinen vai Lahtinen ”tekemässä toimintasuunnitelmia.”

  Statukseni vain netin seuraaja neljän seinän sisältä, ei mitään poliittista yhteyttä mihinkään suuntaan.

 4. 4

  Joni Pelkonen sanoo

  Miksi selkeästi (ääri)oikealle kallellaan, tai peräti siellä oleskeleva Niinistö haluaa valkopestä menneisyyden rikoksia? Koska hän haluaa että samalla linjalla jatketaan ja tulevaisuuden vaikuttajat puolestaan valkopesevät hänen sanomisiaan ja tekemisiään.

  Eräs fasistien mielisanonnoista kuuluu, että viattoman ei tarvitse pelätä tutkittavaksi joutumista. Jostakin syystä Niinistö ei tutkintaa halua, ainakaan itselleen.

 5. 5

  Minna Ylitalo sanoo

  Miksi ihmeessä äärioikeiston fanittajat hyssyttelevät natsiaatetta ja omia kytköksiään järjestöihin? Seisoisivat nyt ihailemansa aatteen takana, kun kerran ovat sen tien valinneet. Mikä siinä nyt on niin vaikeaa?

  Merkillistä kyllä, nämä ovat Suomessa kaiken lisäksi ainut kansanryhmä, joka ei oikein ole selvillä näistä äärijärjestöistä eikä niihin kuuluvista henkilöistä. Immonen esimerkiksi ei huomannut seisovansa SVL:n natsien vieressä. Perussuomalaisvaltuutettu Helin kävi lahjoittamassa vaasalaiselle uusnatseille Hitler-kellon, mutta ei huomannut vierailleensa uusnatsien kerhotilassa. Hän ei itse asiassa ole koko natsiaatteesta mitenkään erityisesti selvillä. Voi olla, ettei Niinistö huomannut kirjoittaneensa sinimustaa tervehdystä, tai tiennyt mikä se sellainen on. Eikä Hakkarainen huomannut kunnioittavansa natsi-Saksan maihinnousua Pegida-tilaisuudessa, kunhan kävi lavalla puhumassa kun kutsuttiin.

  • 5.1

   liisa hirvonen sanoo

   Kaikilla mainitsemmillasi henkilöillä on sopeutumisvaikeuksia, eivätkä ne vaikeudet hellitä, sillä maapallolta ei juuri löydy sellaista paikkaa jossa voisi elää joutumatta tekemisiin vieraiden kielien ja kulttuurien, elämäntapojen tai uskontojen kanssa.

  • 5.2

   Merja Nurmi sanoo

   Oletko sinä Tauno Virtanen vakavissasi sitä mieltä, että kaikki tuo uusnatsien ym seuraan joutuminen on ollut ihan vain vahinkoja?

   • 5.2.1

    Tauno Virtanen sanoo

    Kuule Merja, se että yksi tai kaksi julkisuudessa ollutta henkilöä on ollut jossakin tilaisuudessa on on lukunsa mutta se että koko maahanmuuttokriittinen kansan oma leimataan rasisteiksi on aivan jotakin muuta.

    Liisalle vain tiedoksi ettei yksikään listani blogisteista vastusta maahanmuuttoa vaan kritisoi haittamaahanmuuttoa. Siis sitä maahanmuutonmuotoa minkä ongelmat ovat nyt luettavissa tutkimuksissa.
    Jos joku muuttaa työnperässä (siten että ensiksi on se työpaikka, jonka vuoksi muuttaa) on aikalailla eri juttu kuin lähes lukutaidottomat elintasosurffarit.

  • 5.3

   Minna Ylitalo sanoo

   Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.

   • 5.3.2

    Tauno Virtanen sanoo

    Niin…. Kyseessä oli ”vain” hallituksen tilaaman ja poliisi ammattkorkeakoulun tekemä tutkimus. Onhan se ikävää, että teillä oleva unelma rakoilee ikävien tutkimusten puristuksessa.

    “Never let the truth get in the way of a good story.”
    -Mark Twain-

    • 5.3.2.1

     Saku Timonen sanoo

     Ei se ole tieteellinen tutkimus, vaan valtioneuvoston kanslian tilaama selvitys. Sanoilla on iso ero. Sen kirjoittajat ovat samat henkilöt, joiden edellisen selvityksen mukaan perussuomalaisten kannatuksen lasku vaarantaa demokratian. Että semmoisia ”tutkijoita”.

     • 5.3.2.1.1

      Mika Manninen sanoo

      Siis nollaatko näkemyksensä, koska ovat väärää mieltä? Tai ovat vääriä henkilöitä?
      Selvityksensä on täynnä tilastotietoa, joka ei katoa sen takia, että olivat väärää mieltä persujen kannatuksesta.

     • 5.3.2.1.2

      Saku Timonen sanoo

      En ole nähnyt selvitystä. En myöskään tiedä tutkimusmetodeista tai tukimuksen kysymyksenasettelusta. Selvitystä ei tietääkseni ole vielä edes julkaistu. Sitä et siis ole nähnyt sinäkään. Siinä mielessä lienee ihan turha enempää vedota selviytykseen kuin lytätäkään sitä.

 6. 6

  Turo Mustakallio sanoo

  Kysymys.

  Kumpi olisi parempi johtamaan Suomea Niinistö vai Terho?

  Kaakkois-Aasiasta Välimerelle on potentiaalisia vaeltajia, kunhan merivesi nousee.
  Oisko 300 000 000. Kumpi noista estäisi paremmin.

  Tosin, kun Kaakkois-Aasian joukot lähtevät vaeltamaan, ei niitä pysäytä Venäjä.

  Saa nähdä kuinka Suomi pärjää.

 7. 7

  Pertti Lampola sanoo

  Ymmärsinkö nyt oikein? Soini toteaa ettei hänen mielestään Niinistö ole fasisti, toisin kuin tutkijat päättelevät Niinistön vuonna 2003 ilmestyneen kirjan perusteella. Sitten vedät täysin hatusta vuodelta 1991(!) Niinistön kirjoittaman artikkelin josta vedetään lisää johtopäätöksiä.

  Päätelmiä 13-25 vuotta vanhoista kirjoituksista! Oikeesti nyt.

  Jätän jokaisen itsensä pääteltäväksi vieläkö allekirjoittaa 10 vuotta vanhat mielipiteensä.

  • 7.1

   Joni Pelkonen sanoo

   Ettäkö ministerin tasoisen poliitikon ei tarvitse vastata kysymyksiin kirjasta jonka kirjoitti 10 vuotta sitten? Mikä sitten on sopiva aikaraja? 3 vuotta vai?

  • 7.2

   timo harju sanoo

   Jussi Niinistön kirjallinen tuotanto aivan väitöskirjasta lähtien on syvästi Lapuan liikettä ja oikeistoradikalismia ymmärtävä. Se on sitä riveillä ja rivien välissä. Tässä asiassa ei ole mitään epäselvää. Hänellä ei taida olla ensimmäistäkään kirjallista julkaisua tai artikkelia, joka ei jollakin tavalla tätä aihepiiriä sivuaisi. Niinistö tuntuu myös kovin lyhytpinnaiselta mieheltä. Se ei kerro hyvää paineensietokyvystä eikä ole meriitti puolustusministerille.

   Ja aivan muusta asiasta: kattokaa telkku ykköseltä Ulkolinja 22.55. tänään keskiviikkona. (TTIP) . Anteeksi Saku, en voinut olla mainostamatta. Blogillasi on lukijoita ja asia on tärkeä.

 8. 8

  Jukka Peltonen sanoo

  Entäs jos Soinin seuraaja onkin nuori nainen, joka on nostettu näkyvälle paikalle, mutta ns. siisteihin sisähommiin? Perusteluna on Jusulan Jukka. Jusulahan katosi Soinin viereltä ja on nyt puhemies Lohelan kouluttajana.

 9. 9

  P.Niemi sanoo

  Ennen näitä Timosen blogeja oli mukava lukea, koska ne käsittelivät kiperiä kysymyksiä vähäosaisten (yleensä työttömien) oikeuksista virkakoneistoa vastaan. Nykyään tämä blogisivu on mennyt täysin tuubaksi ja mielenkiinnottomaksi. Jos jotain kiinnostaa päivästä toiseen joku äärioikeisto, rasistit tai natsit niin hän varmaan löytää itsensä sellaisille sivuille. Pidä Saku tämä blogi siinä perimmäisessä aiheessa ja jätä tälläinen, nyt trendinä oleva natsi/mamu/äärioikeisto/odini yms häröily vähemmälle.

  • 9.1

   Jore Puusa sanoo

   Yhteiskunnassamme tapahtuu juuri nyt murtuma, joka johtuu populististen rasistien murtautumisesta esiin ja älymystön haviämisestä verbaalin ja fyysisen pelon muurin taakse.
   Fasismin nousu on myös yleisesti hyväksyttyä. Ne aiheet ovat merkittäviä – koska jos fasismi pääsee valtaan- ei kenelläkään ole enää oikeuksia kirjoittaa mistään vapaan valintansa pohjalta.
   Tässä maassa on vain muutama jäljellä, jotka uskaltavat kirjoittaa tämän threadin asioista. Hyvä että joku, eikä Niemi halausi sitäkään vähää. Sitäpaitsi en käsitä miksi P. Niemi tai mikä feikkilieneekään voi katsoa olevansa oikeutettu ohjaamaan blogistian aiheenvalintaa. Yhtä vähän siedän tällaista käytöstä omassa blogissani. Jos ei kestä lukea jotain – tyytyköön hiljaa. Sitten kun Suomessa vallitsee fasistinen hallinto – voi P.Niemi sanella, mitä kukin saa kirjoittaa. Toistaiseksi kirjastostakin saa lainata minkä kirjan haluaa tai….olla lainaamatta.

   • 9.1.1

    Mika Manninen sanoo

    Mitä fasistisuudesta kertoo se, että niin harva uskaltaa omalla nimellään sanoa vastaan sinunlaisillesi? Suurin osa minunlaisistani haluaa pysyä anonyymeinä, jottei joutuisi suvaitsevaisten vainoamiksi. Harva haluaa tulla ristiinnaulituksi rasistina Hesarin sivuilla. Siitä on haittaa sosiaalisille sekä taloudellisille suhteille. Ruotsissa anarkistit ovat myös väkivaltaisesti vainonneet maahanmuuttokriittisiä.

    • 9.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Eivät sinun anonyymit kaverisi mitään vainoa pelkää, vaan he häpeävät omaa ideologiaansa niin paljon, että eivät uskalla julistaa sitä omalla nimellään.

 10. 10

  Jukka Peltonen sanoo

  Muistan Soinin vastanneen useaan kertaan että hän ei kommentoi puolueen jäsenten puheita. Ei Toni Halmeen, eikä muitten. Tietysti kyse on ollut aina vastuunvälttelystä, mutta silti pitäisi olla johdonmukainen.
  Terhon mielestä Lapuan liike oli reippaita poikia joilla huumori hersyi, entä sitten? James Hirvisaari otti kuvia eduskunnassa kaveristaan joka teki natsitervehdyksen, Immonen puhuu verkossa kuin Breivik, Halla-Aho on tuomittu v 2012 puheistaan oikein korkeimmassa oikeudessa. Ainoastaan Hirvisaari on puolueesta poissa, eli Suomen Sisussa.
  Eiväthän nämä hahmot puolueeseen ole yllättäen tulleet, eikä Soini tätä kokonaisuutta pysty millään kiistämään. Uskon että Soini puolustaa ministeriään etukäteen, sillä aihehan tulee automaattisesti kiinnostamaan kansainvälistä mediaa, ja sinne kerätään kaikki vanhakin taustaksi.

 11. 11

  Anukatariina Solonen sanoo

  Jussi Niinistö masinoi Joensuun lyseon/taidemuseon juhlasalin seinälle reliefin IKL:n marttyyrisankarista, heimoaatteen hengessä riehuneesta ja sen politrukkina (=aateveljiensä nimittämänä nimismiehenä) Repolassa vaikuttaneesta Bobi Sivénistä. Teko oli mielestäni äärettömän loukkaava tilassa, jossa on myös muistolaatat sodissa kaatuneista lyseolaisista. Innokkaan tällaisen laatan puolesta toimimisen jälkeen on kovasti turhaa kiistää fasistisympatioita.

 12. 12

  Saku Timonen sanoo

  Mika Manninen kommentoi juuri itsensä ulos blogistani. Tämä ei ole heimoaatteen ja fasismin julistusalusta eikä tästä sellaista tehdä. Itse asiassa Mika Manninen sulki juuri tämän jutun kommentinnin heimoaatteellaan. Seuraavsksi olisi varmaan tullut Suur-Suomea.