Asian päärunnarit

Ja tosiaankin! Kaikkensa menettäneet eivät enää pelkää menetyksiä. Mullistus on heille tervetullut, toiveita herättävä asia. Siksi saattaa kommunistikin, jolta isänmaalliset äskettäin nilistivät punaisen paidan ja jolle ojentavat nyt mustaa, vetää sen ylleen. Tyytymättömyys kuin tyytymättömyys, paita kuin paita, suuri isänmaa kuin suuri isänmaa. Kunhan vain kumous tulisi.

Mutta useimmat kansanmiehet raapivat vielä korvallistaan: kovasti isänmaallisia ja uskovaisia poikiahan te kyllä olette! Kunhan eivät vain nuo herrat olisi asianne päärunnareina! Sillä asiat ovat aina olleet niin, että mikä on hyvä herroille, se ei ole hyvä yhteiselle kansalle. Jos he tämän ns. kansanvallan aikana, jolloin köyhimmilläkin on muka puheoikeus, ovat saaneet ikeemme raskaaksi, niin eikö ole pelättävä, että suola on kahta kauheampi silloin, kun meillä ei ole nokan koputusta, vaan herrat ja johtajat tekevät mitä tahtovat?”

Näin kirjoitti Pentti Haanpää muistiinpanoissaan oman aikansa fasisteista ja ihan samat ovat merkit ilmassa nytkin.

Kovasti isänmaallisia ovat ainakin omasta mielestään Odinin sotilaat, Rajat kiinni -mielenosoittajat ja jopa MV:n lukijat. He ovat mille tahansa ideologialle välttämätöntä massaa, helposti yllytettäviä ja helposti uhrattavia. Monet ovat menettäneet kaikkensa; on mennyt työpaikka, ihmissuhteet ja usko tulevaisuuteen. Loput pelkäävät menettävänsä kaiken maan hallituksen jatkaessa  kurjistamispolitiikkaansa. Jäljelle jäävät katkeruus ja viha. Juuri he vetävät mielellään mustan paidan ylleen. Paita kuin paita, vallankumous kuin vallankumous.

He luulevat ilmeisen vilpittömästi puolustavansa isänmaata. Siksi he ovat ihan 30-luvun fasistien rivimiesten tapaan halukkaita käymään myös kotimaista vihollista vastaan. Kun vihollista ei ole, niin se tehdään. Vihollisiksi kelpaavat kaikki, jotka eivät myönny tai ainakin vaikene heidän edessään.

Eivät he olisi omin päin mustaa paitaa keksineet ylleen vetää, vaan se on ojennettu heille. Ojentajina ovat olleet poliitikot, joista yksi on ideologialtaan musta kuin sepänakan perse ja toinen juhlistaa syntymäpäiväänsä Akateemisen Karjala-Seuran vaakunaksi koristellulla kakulla.

12593697_10153914058404847_4779967807208981029_o

Eivä he suinkaan ainoita ole. Jo vuosia fasismi on noussut vähitellen monenlaisia ihmisiä yhdistäväksi aatteeksi. Ennen niin sekalaiset milloin minkäkin asian vastustajat ovat liittyneet yhteen konservatiivisiksi voimiksi, jotka kokoontuvat yhdistämään tavoitteitaan jopa yliopistolta vuokratuissa tiloissa. Näin yrittävät hankkia itselleen akateemiselta kalskahtavaa arvovaltaa islamofoobikot, tasa-arvoisen avioliiton vastustajat ja ihan vain netissä hävyttömyyksillä kunnostautuneet turhanpäiväiset suunsoittajat. Toimintansa ylevöittämiseksi he ovat nyt valjastaneet sotaratsukseen isänmaallisuuden, vaikka armeijakin on saattanut itseltä jäädä käymättä.

Yksikään näistä poliitikoista, suunsoittajista ja kadulla marssijoista ei ole heidän oikea johtajansa. Vai uskooko joku ihan oikeasti, että tuntematon kemiläismies olisi yksin polkaissut tyhjästä hintaviin, yhdenmukaisiin asusteisiin pukeutuvan joukkoliikkeen kaduille marssimaan, osannut rekisteröidä sen yhdistykseksi ja saanut laajennettua sitä muihinkin maihin? Uskooko joku oikeasti, että oululainen ikuinen opiskelija on omin voimin raivannut tiensä yhdeksi johtavaksi äärioikeiston äänitorveksi?

Mistä ne asian päärunnarit sitten löytyvät? En minä tiedä. Minä olen tuo Haanpään korvallistaan raapiva kansanmies, joka epäilee tarkoituksena olevan kansanvallan lopettamisen kauhean suolan syöttäminen.

***

Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole sovittu nimimerkin käyttämisestä.

Kommentit
 1. 1

  Esko Mäkinen sanoo

  Muun hirvityksen muassa puolustusministerin toiminta näyttää siltä, että hänella olisi jonkinlainen suunnitelma fasismin nostamisesta vallanpitäjien rivinväleihin. Ja jos kohta otsikoihinkin. Ihmisten ulkomuotoa en yleensä arvostele, mutta tässä tapauksessa totean Hra Niinistön (ps) näyttävänkin 30-luvun puhtoisia rodullisia aatteita kannattavalta. Ihminen viestii niin monin keinoin.

 2. 2

  Sisko Helsti sanoo

  Kiitos jälleen kerran. En tiedä, mikä olisi tärkeämpää kuin sinunlaistesi kirjoittajien julkistukset. Selvittää ainakin minun päätäni ihan säännöllisesti, ja antaa toivoa ja voimaa.

 3. 3

  J Okainen[Erkki Weurlander] sanoo

  J Okainen on niin usein lakitekstissä(kin) mainittu, että ajattelin ”omia” koko nimen.

  Saku – samaa mieltä kanssasi. Aina on ollut ”yksinkertaisia”, useimmiten juuri noita väliinputoajia, joita on ns vedätetty.
  Suomenkin pienin mies muuten on juuri se väliinputoaja 😉

 4. 4

  Anssi Lähde sanoo

  Kovasti on sotaisaa meininki, kun on kiihkoilija saatu puolustusministeriksi. Vieraan armeijan ajoneuvot mylläävät kohta metsissämme ja suihkivat sinitaivaallamme sotaharjoituksissa. Kenenkään kyseenalaistamatta. Viimeksi niitä on tänne yhtä innolla haalittu vuosina 1918 ja 1941. Miksi muuten yleensä tarvitaan puolustuministeri kun sotahommissa patsastelevat jo puolustusvoimien komentaja ja ylipäällikkökin? Kun nyt on muutenkin näitä ministerin hommia yhdistelty vapaalla kädellä.

  Säästökohteista ei paljon tohdi sanoa. Kai nyt uudet hävittäjälaivueet tarvitaan tässä isänmaallisuuden kumussa. Niin perseaukisia ei olla koskaan etteikö siihen muutamaa miljardia järjesty. Edellisillä on poltettu löpöä taivaalla jo vuosikaudet. Ei niillä enää kehtaa ajella.

  Ai niin ja löytyihän tällä viikolla kuitenkin se säästökohde kuntien tehtävistä kun oikein kammattiin. Ei nyt sitä miljardia ihan mutta 400 miljoonaa. Ja osa otetaan vaikeavammaisten palveluista. Ja kenenkä vaikeavammaisten? Yli 75-vuotiaiden. Siis esimerkiksi sokeiden mummojen. Niin lähtee taksikortti mummon taskusta kun on isänmaan asia kyseessä. Tällaista tällä viikolla.

  Vaan tulee aika toinenkin. Viimeksi kun sitten sotaseikkailu oli saatu päätökseen, niin meillä oli pasifisti Yrjö Kallinen -fiksu mies- puolustusministerinä 1946-48 ja kouhojärjestöt lakkautettu. Kyllä tämäkin tästä vielä taittuu mutta mikä lie hinta.

  • 4.1

   Rauno Kallinen sanoo

   Hyvin sanottu. Noin se nykyään menee.
   Ja Saku jatka kirjoittelua. Auttaa jaksamaan!

 5. 5

  Jari Anttila sanoo

  ”Toimintansa ylevöittämiseksi he ovat nyt valjastaneet sotaratsukseen isänmaallisuuden, vaikka armeijakin on saattanut itseltä jäädä käymättä.”

  Monet ovat valjastaneet myös kristinuskon ja kristilliset arvot, vaikka kirkosta on saatettu erota, Raamattua pidetään satukirjana, eikä käyttäytymistä ja elämäntapoja voi parhaalla tahdollakaan kutsua ”kristilliseksi”.

 6. 6

  Jore Puusa sanoo

  Koska kirjallisuus on bloggauksen lähtökohta, suosittelen kaikille Hans Falladan kirjaa ”Yksin Berliinissä”. Kaikki siinä kertoo kuin tästä ajasta. (No giljotiini poislukien). Rasistien ja fasistien käyttäytymismallit 40-42 ja tapa luoda pelkoa ovat kuin suoraan Odineiden ja mitävittulaisten käsikirjasta. Lue ja…kauhistu. Sillä tuo meitä odottaa, ellemme pian nouse väkivallan uhkaa vastaan joka jo nyt rajoittaa mm.
  1. Haastateltavat eivät enää halua antaa kuvata itseään peläten, että kuva joutuu MV lehteen solvattavaksi.
  2. Herkimmät toimittajista eivät uskalla kirjoittaa enää mistään, joka kosketaa äärioikeistoamme tai pakolaisia.
  Muistakaa sammakkovertaus, se joutui kylmään veteen ja kuoli kiehuen kun lämpöä nostettiin hitaasti. Jos tilanne jatkuu, suvaitsevaisia — lue hyviä ja empaattisia ihmisiä aletaan tappaa oikeasti.

 7. 7

  Samppa Bernelius sanoo

  Hieno kirjoitus jälleen, kiitos tästä ja aiemmista. Ensi kertaa koen asiakseni kommentoida, sillä vaikutatte nostavan armeijan käymisen jonkinlaiseksi isänmaallisuuden mittariksi, kun sanotte että: ”Toimintansa ylevöittämiseksi he ovat nyt valjastaneet sotaratsukseen isänmaallisuuden, vaikka armeijakin on saattanut itseltä jäädä käymättä.”

  Mielestäni on erikoista tuolla tavoin asettaa armeija isänmaallisuuden määreeksi, aivan kuin todellinen isänmaallisuus vain siellä syntyisi. Onhan kuitenkin maassamme sallittua valita siviilipalvelus tai jopa kieltäytyä kokonaan palveluksesta (rangaistuksen uhalla) – eikä nämä teot mielestäni tee kenestäkään sen enempää tai vähempää isänmaallista. Itse valitsin siviilipalveluksen eettisistä syistä, enkä ole sitä katunut. Koen antavani kuitenkin paljon ja tahtovani antaa yhä enemmän tämän maan rakentamiseen ja yhteiskunnan ylläpitoon, huolimatta siitä etten ole viettänyt aikaa metsässä ase kädessä toisten komennossa.

  Tämän kaiken lisäksi on syytä ottaa huomioon se yli puolikas kansasta jota asevelvollisuus ei koske. Mikä tekee naisista tai ahvenanmaalaisista sen vähempää isänmaallisia? Ei, väitän että armeijan käyminen ei ole hyvä mittari sille kuinka isänmaallinen joku on. Parempi olisi ehkä katsoa yleisesti mitä he tekevät maansa eteen.

  Mutta yhdyn täysin siihen mielipiteeseen, ettei isänmaallisuuden käsitettä ole syytä antaa mustapaitojen määritettäväksi.

  • 7.1

   Saku Timonen sanoo

   Olen täysin samaa mieltä siviilipalveluksesta enkä sinänsä aseta armeijan käymistä isänmaallisuuden mittariksi. Tarkoitus oli keljuilla muutamille siviilipalvelusmiehille tai kansalaisvelvollisuuttaan vältelleille, jotka sittemmin huomasivatkin olevansa innokkaita taistelemaan jopa oman maan kansalaisia vastaan.

   • 7.1.1

    Samppa Bernelius sanoo

    Kiitos, tämä oli mielestäni hyvä selventää.

 8. 8

  Minna Ylitalo sanoo

  Näin hiljattain ulkomaalaisen dokumentin äärioikeiston liikehdinnästä Euroopassa. Siinä eräs ruotsalainen kommentoi, että vaikka hänen kaltaisensa ovat periaatteessa omissa maissaan patriootteja, niin se ei nykyisin riitä. Heidän oli pakko verkostoitua kansainvälisesti, sillä myös ns. suvaitsevaiset ovat kansainvälisesti verkostoituneita.

 9. 9

  sanoo

  20-30-luvuilla päärunnarit olivat fasisteja rahoittivat valtionyhtiöt, työnantajajärjestöt ja sellaiset teollisuuspamput kuten Walden, Haarla, Petteri Forström, von Julin, Serlachius, Hackman ja Fazer.

 10. 10

  Tero Paananen sanoo

  ”Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.”

  Itse en usko fasististen rasistien kiihottamisessa olevan mitaan jarjestelmallista masinointia.

  Ennemmin uskon, etta se on syntynyt vahingossa Perussuomalaisten opportunismin jalkimainigeissa. Perussuomalaiset nousivat valtaan aivan etukateen arvaamatta, eivat taatusti itsekaan etukateen uskoneet aivan samanlaiseen menestykseen. Taman jalkeiset tapahtumat voidaan selittaa naiden jarjen jattilaisten taydellisen kadettomyyden seurauksina. Kun heilla ei ole mitaan oikeaa ohjelmaa suomalaisten elintason parantamiseksi, niin pinnalle kohoaa alymolo, joista sitten hairiytyneet taparikolliset ottavat irti kaiken mita voivat kayttaa omien tarkoitusperiensa edistamiseksi (kuten MV, Soldiers of Morons, jne.).

  • 10.1

   Minna Ylitalo sanoo

   Minä taas olen havaitsevinani molempia. Vähän samaan tapaan kuin rikollisissakin on kansainvälisesti järjestäytynyttä rikollisuutta ja yksittäisiä paikallisia näpistelijöitä.

   Jos esimerkiksi joku Hollannin Geert Wilders matkustaa Euroopan halki amatöörien toritapahtumaan puhumaan, niin ei hän sitä ilman järjestäytynyttä organisaatiota ja palkkiota tee. Tulee aina mieleen, että mikähän taho nämä spontaanit amatöörit aivan tarkalleen sponsoroi. Raskaan ja teknisen kaluston roudaaminen kun ei ole aivan ilmaista. Eikä myöskään vakuutukset, tiedotus ja painettu infomateriaali. Asianajajatkin heillä on, samoin omat kokoontumistilat. Vihan tai inhon tunne ei yksistään motivoi kovinkaan montaa ihmistä tekemään vuosikausia täysipäiväistä työtä ilmaiseksi tai peräti maksamaan siitä, paitsi jos on ihan vinksahtanut vihanlietsoja. Maailmantilanne on epävakaa ja toki sitä käytetään poliittisesti hyväkseen. Esimerkiksi Donald Trump voisi kaikessa hiljaisuudessa sponsoroida järjestäytyneen viharyhmän, mutta narsistisena typpinä riekkuu mielummin itse julkisuudessa.

   Yleisössä on tietysti mukana myös yksityishenkilöitä, joita on yllytetty mukaan vaikkapa somen kautta. Heidät on värvätty sinne esittämään, että kyse olisi pelkästä ”kansan mielipiteestä” ja moni heistä uskoo siihen itsekin.

 11. 11

  Minä mietin sanoo

  Joka kerta, kun netissä tai uutisissakin kerrotaan ns. spontaanista mielenilmaisusta, katson mitä ihmiset kantavat mukanaan. Ei – en skannaa mahdollisia pesäpallomailoja tai takinliepeeseen piilotettuja teräaseita, vaan kylttejä, banderolleja, ihmisten päällä olevia asuja.

  Jos mielenilmaus on spontaani, ihmisillä on ihan itse väsäämiä kylttejä. Tiedättehän, niitä vinoon tekstattuja liian pieniä pahvin paloja, ihan ite maalattuja ylijäämälakanoita ja sekalainen vaatetus.

  Vaan kun kuvaruutuun ilmestyy taidokkaasti suunniteluja logoja, yhtenäisiä asusteita, ammattitaitoisesti toteutettuja jättibanderolleja ja vaativaa painotyötä edustavia iskulausekylttejä – joissa ne iskulauseetkin ovat selvästi ammattilaisen kynästä – alkaa ainakin minulla hälyytyskellot soida. Kuka organisoi koko operaation? Kuka maksaa kaikki kalliit rekvisiitat? Kuka hoitaa jakelun? Kuka tiedottamisen? Koska koko operaatio on aloitettu, sillä kukaan ei pyöräytä viimeisen päälle suunniteltu logoa iltapuhteella vasemmalla kädellä ihan vain huvikseen. Ja mikä tärkeintä, mitä nämä taustalla piilossa häärivien tahojen omat tavoitteet ovat?

  Puhumattakaan tämän erään järjestön nopea levittäytyminen naapurimaihin ja kauemas. Ihan oikeasti – keskivertojamppa ei saisi tällä aikataululla levitettyä kyseistä järjestöä edes naapurikylään.

 12. 12

  Jari Kähkönen sanoo

  Oikea aika, oikea sanoma ja oikeat välineet, sen vaikeampi asia ei kyseessä ole.

  Aika on talouden, työttömyyden ja vaikka sun minkä ahdistama, mikäpä on sen parempaa menekkiä juuri nyt kuin ihmisarvoeroosion tai ihmisvihan salonkikelpoistava näsäviisasteluretoriikka missä vain kyllin vihjataan sanojan mielestä oikeaan suuntaan. Tai sellainen vastenmielinen laskutikku-ukkoilu, jossa johdonmukaisesti kiihtyvään tahtiin argumentoidaan etteivät kaikki ole yhtä hyviä kuin kaikki muut, vaikkeivät lähtökohdat olleet sinne päinkään samanveroiset ja ettei sellaista toisin toimimisen mahdollisuutta ole mikä olisi hyväksyttävää (toivottavasti) kansanmurhien ajan jälkeisessä maailmassa. Tavoitteena on vihareaktio eikä sen saamiseksi tarvitse tässä ajassa edes suuremmin yleisöään kutitella.

  Osa pysyy sanomisissaan hyväksyttävän rajoissa ja osa ei, ainakin tällä hetkellä näyttäisi olevan oikeusrintamalla hiljaista. Niin, mikä osa kaikesta heidän yleisönsä reaktiossa on alhaisimman yhteisen nimittäjän seurauksena syntyvää silkkaa masturbaatiota missä työstetään omaa pelkoa&vihaa, ja mikä osa voisi vakavasti uhata vallitsevaa yhteiskuntajärjestystämme? Kysymys on sanoman suhteen yhä relevantti, koska olihan natseillakin aikanaan ylätyylinen Völkische Beobachterinsa ja alatyylinen Der Stürmerinsa(sekä monta muutakin yhtä kehnoa). Keskeistä lienee se, että toteutuuko kansalaisyhteiskunnan ja vapaan mielipiteenvaihdannan kapeutuminen vai ei. Aivan yhtä hyvin sanoma voidaan nauraa kierimällä suoraan marginaaliinkin.

  Välineestä lienee sopivaa sanoa, että kun katsoin taannoisen Kioskin Halla-aho -haastattelun ja luin Niinistön blogimerkinnän Mustan sarastuksen airueista, huomioin etteivät ne riidattomasti ole näiden poikien hallinnassa vaikka muuta voisikin luulla. Halla-aho änkyröi, venkoili, vei kysymyksiä siellä missä vain voi ja mahtanee se Niinistökin melkoisen historiatribunaalin tuomion siihen ”totuuteensa” tarvita. Jätkähän jukolauta kirjoittaa kuin joku Sovien Storyn konnista! Ehkäpä KRP:n pitää lähettää kiireellinen virka-apu Ruotsin UR:n Historiepolisenille? Hymiö. Kupla on kupla vaikka itsenäisen ja välittäjättömän nettiseuraajakunnan olemassaololla vuosituhannen alussa vähän retosteltiinkin.

  Siinä suhteessa Sakari nostaa esiin hyvinkin relevantin kysymyksen, että kuka näistä monista hahmoista on päämies itse ja kuka silkka tahdissa marssiva ruskeapaita. Onko ehkä kaikessa kysymys Timo Soinin väsähtäneesta tuskan parahduksesta lopun alun hetkellä, jolloin myös yksi myöskin Ouluun asemoitunut tulevain aikain Horst Wessel -liedien innoitus lähti liikkeelle mutta laski väärin ja mahalaskua seurasikin poliittinen kastraatio? Aivan yhtä hyvin voisi olla, että pihalla ne on nyt itsekin eivätkä tunne päämiehiä, koska ensimmäinen sukupolvi on jo make or break -hetkensä nähnyt eikä tiedä toisesta mitään. Voi myös olla että, koska selitys perustuu suviannesiimesmäisen elinkeinopolitiikkaan, se on naiivi.

  Tekniikka meillä on jo ja ihmiset ovat mielikuvituksen tuotetta, kirjoitti kaksi dekkarikirjailijaa yhdellä ja samalla pseudonyymillä julkaistun teoksensa saatesanoiksi. Valppaasti pitää näitä poliittisia ilmiöitä seurata, koska kaikenkaikkiaan pelin henki on luikuruus ja oman edun tavoittelu, jossa kyllin tilaa myös vähemmän kuin demokratiaan sekä oikeusvaltioon sitoutuneille suuntauksille.

 13. 13

  sanoo

  Näistä päärunnareista vielä. Tämä äärioikeistolainen liike on verkostoitunut jo vuosia sitten koko Euroopan yli. Esimerkiksi kun julkaisin Journalistissa kirjoituksen, jossa kaipasin kollegoiltani objektiivisempaa kirjoittelua vuoden 2006 Libanonin sodasta, kirjoitus löysi tiensä aika pian unkarilaisen äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen Kuruc.info -verkkolehteen. Joku suomalainen pikkuapulainen oli kääntänyt juttuni pääkohdat unkariksi.