Kruununkyytiä

Kuten toissapäivänä kerroin, niin netin törkyjulkaisu MV on poliisin tutkittavana ja jutusta näyttää tulevan melkoisen laaja. MV:n julkaisija Ilja Janitskin on ihan odotetusti tehnyt asiasta sananvapauskysymyksen. Hän ei ole ymmärtänyt, että sananvapaus ei ole vapautta ilman vastuuta ja että sanomisistaan voi joutua tutkittavaksi ja tuomiolle. Asiassa on tietysti ihan oikeasti kyse myös sananvapaudesta suhteessa rikoslakiin ja lisäksi pitää miettiä myös moraalinen puoli.

Moraalinen puoli mietityttää kuitenkin eniten niitä, joilla itsellään ei sen suhteen ole mitään pidäkkeitä. Sananvapauden perään huutavat kovimmalla äänellä ne, jotka luulevat sen tarkoittavan oikeutta solvata ihmisiä ja kansanryhmiä, kiihottaa ja yllyttää vihaamaan. Laillisuuden, kohtuuden ja käytöstapojen vaatiminen on mielipidevainoa. Tästä uskonnollista hurmosliikettä muistuttavasta uhriutumisesta voitte lukea tästä Jori Eskolinin blogista.

Tähän asti Janitskin on luullut olevansa lain kouralta suojassa, koska hän asuu Espanjassa ja MV:n palvelimet ovat ties missä. Hän ei ole ottanut selvää siitä, mikä Suomen lain mukaan on rikoksen tekopaikka. Rikoksen tekopaikaksi katsotaan se paikka, missä rikollinen teko suoritettiin, sekä se paikka, missä rikoksen seuraus ilmeni. Vaikka MV:n jutuista todennäköisesti löytyvät rikokset on tehty Espanjassa, niin niiden seuraukset ilmenevät Suomessa. MV on kohdennettu juuri Suomeen ja suomalaiselle yleisölle, joten sitä koskee Suomen lainsäädäntö.

Janitskin on myös luullut, että häntä ei saada Suomeen. Siinäkin hän on väärässä, sillä eurooppalainen pidätysmääräys mahdollistaa tarvittaessa hänen nopean palauttamisensa Suomeen. Pidätysmääräys korvaa palauttamismenettelyn ja sitä voidaan käyttää silloin, kun on kyse rikoksesta, josta voi seurata vähintään vuosi vankeutta. Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi enimmillään seurata vankeutta kaksi vuotta, joten pidätysmääräystä on mahdollista käyttää. Poliisille ei varmasti tuotä minkäänlaista ongelmaa löytää MV:n jutuista kiihottamista kansanryhmää vastaan, koska eihän siellä juuri muuta ole viime aikoina julkaistukaan.

Janitskin luulee vieläkin meneillään olevan jonkinlainen peli, jossa pelikumppania voi yrittää bluffata ja voiton vie se, jonka pokka kestää parhaiten. Sen hän toi selkeästi esille Helsingin poliisilaitoksen Fb-sivulla käydyssä keskustelussa.

ij

Poliisia on ihan turha yrittää huijata ja uhkailla paljastuksilla. Ihan yhtä turhaa kuin oli Janitskinin erittäin rivo ilmaisu samassa keskustelussa. Siitä en viitsi julkaista kuvaa, vaan voitte halutessanne käydä tutustumassa koko keskusteluun. Jo se yksin todistaa, että poliisit ovat tottuneet kuulemaan kruununkyytiläisiltä ja muilta asiakkailtaan kaikenlaista eivätkä paljon Janitskinin ja hänen seuraajalaumansa purkauksia hätkähdä.

 

Kommentit (35)
  1. gunilla holmberg
    5.5.2016, 19:13

    Kaikelle on aikansa ja on aika Ilja Janitskin vastata sanomisistaan käräjillä. Tuomittakoon ympäristösaasteesta.

  2. Antero Pönni
    5.5.2016, 19:29

    Saa sitten nähdä, pakeeneeko Ilja Venäjälle? Tunnetusti Venäjä ei luovuta rikollisia oman maan passin omaavia muihin maihin. Missä ne rikokset on tehty.

    1. Hannu Ala-Olla
      5.5.2016, 20:07

      Tärkeintä lienee kuitenkin näyttää Iljan lukijoille, missä on kaapinpaikka. Saattaa hillitä monen kielenkäyttöä jatkossa, jos näkevät ettei Espanjassakaan ole turvassa.

Kommentointi suljettu.