Vaihtoehto tarjolla

Valtiovaraiministeriö julkaisee tänään budjettiehdotuksensa ja mielien muokkaus aloitettiin hyvissä ajoin. Ensin valtiosihteeri Martti Hetemäki kertoi naama peruslukemilla, että Suomen työllisyysaste on vain 68,5 prosenttia tavoitteena olevan 72 prosentin sijaan. Tosiasiassa työllisyysaste on jo nyt 72 prosenttia, kertoo toimittaja ja kirjailija Putte Wilhelmsson blogissaan.

Hetemäki tekee virkamiehenä ihan selkeää hallituspolitiikkaa kertoessan kansalle vaihtoehdottomana tosiasiana, että kasvavat tuloerot on vain hyväksyttävä ja saa vahvaa tukea Sammon konsernijohtaja Kari Stadighilta. Siinäs kuulitte, kansalaiset. Tehkää enemmän työtä pienemmällä palkalla, jotta rikkaat saavat enemmän rahaa.

Vielä tänään hallitus ei julkaise työllistämispoliittisia toimenpiteitään, vaan ne kerrotaan joskus myöhemmin. Hallituksen linja on kuitenkin selkeä. Suurin ongelma nähdään kohtaannossa eli työttömät ja työpaikat eivät kohtaa. Tämä on yksiselitteisesti työttömien vika, sillä he kaikki yli 366 000 eivät millään suostu mahtumaan tällä hetkellä avoinna oleviin 15 026 työpaikkaan. Siksi heille tullaan antamaan keppiä vaikeuttamalla työttömyysetuuden saantia, velvoittamalla heitä palkattomiin töihin ja antamalla karenssia.

Voisihan asiat tehdä toisinkin, mutta tämä hallitus pysyy keppilinjalla. Sen sijaan SDP:llä olisi tarjolla vaihtoehto, joka julkaistiin jo eilen. Lukekaapa se ensin täältä, niin katsotaan muutamia kohtia sitten tarkemmin.

Ensimmäisenä ehdotuksena on työmarkkinatuen muuttaminen aktiiviseksi työllistämisrahaksi. Se tarkoittaa sitä, että mahdollistettaisiin työttömyysturvan käyttäminen palkkatukena. Työttömän palkkaava työnantaja saisi tukena työttömyysetuutta vastaavan summan ja maksaisi ite loput niin, että palkka olisi TES:n mukainen. Kuulostaa järkevämmältä kuin nykyinen käytäntö maksaa työttömälle työttömyysturva käteen ja pakottaa hänet sitä vastaan siihen samaan yritykseen palkattomaksi työkokeilijaksi.

Kunnat osaavat käyttää palkatonta työvoimaa hyväkseen, mutta ne osaavat myös palkkatukityöllistää, jos niille annetaan siihen mahdollisuudet. Jos kuntien maksuosuus työmarkkinatuesta eli ns. sakkomaksu puolitettaisiin ja kunnat velvoitettaisiin käyttämän säästyvä raha palkkatyöllistämiseen, niin työtä löytyisi varmasti. Löytyy sitä nytkin palkatonta työtä vastoin lakia tekeville kuntouttavassa työtoiminnassa oleville terveille ja työkykyisille. Ruvetaan maksamaan heille palkkaa niistä rahoista, jotka nyt menevät suoraan Kelan pohjattomaan kukkaroon.

Välityömarkkinoita ja kolmannen sektorin töitä on haukuttu tuottamattomaksi puuhasteluksi. On totta, että ei niillä mitään konkreettisia kulutustavaroita tai suuhunpantavaa tuoteta, mutta niissä tuotetaan paljon erilaisia tukipalveluja ja kulttuuria. Se on sitä henkistä pääomaa, jonka tuottamisesta myös voitaisiin ruveta maksamaan palkkaa palkkatuen muodossa.

Ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä ja jopa tosiasiallisesti työkyvyttömiä kiusataan ihan turhaan työvoimapoliittisilla pilipalikursseilla, työkokeiluilla ja kuntouttavalla työtoiminnalla. He eivät enää koskaan tule työllistymään ja heidät voidaan päästää eläkkeelle. Jos joku eläkkeelle päässyt sitten jostain kumman syystä saisi itselleen sopivan työtarjouksen, niin eläkeläisen työssäkäynti on jo nyt mahdollista. Tärkeintä on, että turhaan hirressä roikotettu saisi olla huolehtimatta jokapäiväisestä leivästään ja voisi suunnitella loppuelämäänsä vapaammin.

Erityisen iloinen olen esityksestä suunnata kuntouttava työtoiminta oikein. Tästä olen jankuttanut vuosikausia. Kuntouttava työtoiminta on jo aikoja sitten muuttunut palkkatuetuksi työksi, mutta se tuki menee kokonaan työnantajan ja kunnan hyväksi. Työntekijä saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen ylläpitokorvauksen, työpanos menee työnantajalle ja valtion työllistämisraha 10,09 euroa/päivä kunnalle.

Kuntouttava työtoiminta on hyvä asia oikein toteutettuna, mutta sitä on toteutettu väärin koko sen olemassaolon ajan. Siitä on tullut kuntatalouden tasapainottamisen väline ja työttömien hyväksikäyttöautomaatti. En nyt viitsi taas edes aloittaa puhumista siitä, millä kaikilla tavoilla lakia rikotaan joka ikisessä maamme kunnassa.

Ihan oikein, nyt puhuin työllisyyspolitiikan lisäksi myös puoluepolitiikkaa. Se johtuu siitä, että olen demari ja tämä demareiden esitys vastaa myös minun ajatteluani. Miettikää itse tätä SDP:n ehdotusta viimeistään silloin, kun työministeri seuraavan kerran tulee kertomaan, että työttömyysetuuksien saamista on vaikeutettava, karensseja on annettava enemmän ja palkatonta työtä on lisättävä, jotta työttömät saadaan patistettua töihin.

Työ on parasta sosiaaliturvaa vain silloin, kun siitä maksetaan palkkaa.

 

Kommentit (32)
  1. Hanna Sipponen
    11.8.2016, 10:13

    Täsmälleen samaa mieltä.

  2. Katriina Wilska
    11.8.2016, 10:22

    Ohjelman 6. kohta olisi napannut tilanteeseen, mutta onneksi Tampereella oli mahdollisuus aikuisten sosiaalityön kautta päästä eläkearviointiin, ja pääsin sairaseläkkeelle noin vuoden kuluttua siitä kun terveystutkimukset aloitettiin. Helpompi tiekin olisi siis olemassa, ja eläkkeen ansaitsevia pitkäaikaistyöttömiä on vain noin 5000. Muutkin ehdotukset toki ovat todella tärkeitä, mutta kun oppi tulee oppositiosta niin sitä EI voi edes HARKITA, pelkään ma.

Kommentointi suljettu.