Sananvapaus ja käytöstavat

Perussuomalaiset etsivät kunnallisvaaliehdokkaita sananvapauden teemalla. Sananvapaus on kuulemma rikki ja se pitää korjata.

16114449_10210929067677719_8809610214853158872_n

En tiedä millaista sananvapautta tässä haetaan kunnanvaltuustoihin. Ainakin yhdessä kunnassa on kunnanhallituksessa nimitelty virkamiestä räkänokaksi ja käsketty hänen tukkia turpansa. Toisessa kunnassa valtuutettu on kokouksessa moksauttanyt nyrkillä mahaan toisen puolueen valtuutettua.

Tänään oikeus antaa päätöksen perussuomalaisten nuorten entisen puheenjohtajan ja nykyisen kunnallisvaaliehdokkaan Sebastian Tynkkysen sanomisista. Olipa päätös millainen tahansa, niin en aio sitä kommentoida. Luotan siihen, että oikeus tuomitsee tai jättää tuomitsematta lakikirjan mukaan, ei Tynkkysen oikeudessa esittämän uhrinäytelmän perusteella. Oikeudenkäynti ei ole käsikirjoitettua tosi-tv:tä, joten hyväkin näytelmä saattaa mennä hukkaan.

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja Terhi Kiemunki aikoo valittaa tuomiosta, jonka hän sai oman esitutkintapyyyntönsä perusteella. Hän vetoaa siihen, että muualla maailmassa puhutaan samalla tavalla kuin hän on puhunut ja että kyse oli pelkästä poliittisesta retoriikasta.

Hänelle voin siteerata Olaus Petrin tuomarinohjeita:

Paha tapa älköön ketään auttako, se on: ei kukaan voi asiaansa sillä auttaa, että sanoo monta olevan, jotka tekevät samoin kuin hän on tehnyt, koska se, mitä hän tehnyt on, havaitaan olevan vastoin lakia. 

Nyt kun sananvapautta ruvetaan korjaamaan valtuustoissa, niin kannattaisi muistaa myös valtuuston toimivalta. Yhdessäkään Suomen kunnanvaltuustossa ei säädetä lakeja uusiksi eikä myöskään muuteta tuomioistuinkäytäntöjä. Kuntalain 69 §:n 2 momentissa opastetaan hyvään käytökseen:

Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Tällä pitäisi pärjätä ja sananvapaus on edelleen jokaisella. Jokaisella on myös vastuu sanomisistaan ja jos jonkun on mahdotonta kommunikoida muuten kuin solvaamalla tai uhkailemalla, niin hän ei ole oikea henkilö valtuustoon. Ylilyönnit käsitellään edelleen oikeudessa.

Ei sananvapaus ole rikki, vain käytöstavat ovat joiltain hukassa. Koulukiusaaja uhriutuu ja kantelee heti, jos joku asettuu häntä vastaan. Tuo löi takaisin. Valituksellaan hän häiritsee kaikkien muiden työskentelyä oikein asioiden parissa. Hän häiritsee myös omia kavereitaan.

sananvap

 

Kommentit (28)
  1. Mirjami Virtanen
    16.1.2017, 10:58

    On taas niin osuvasti kirjoitettu.

  2. “ei kukaan voi asiaansa sillä auttaa, että sanoo monta olevan, jotka tekevät samoin kuin hän on tehnyt, koska se, mitä hän tehnyt on, havaitaan olevan vastoin lakia. ” Persut ovat hallitusvastuussa ja voisivat säädättää sananvapautta koskevan uuden Mutkunoiki-lain.
    Kiitoksia taas päivän pelastamisesta.

Kommentointi suljettu.