Isäntä soittaa hanuria

Juha Sipilän hallitus aloitti rehvakkaasti. Piti näyttää kansalle, että Suomi nousee leikkauksilla ja kovalla työllä. Hallitus itse päätti näyttää esimerkkiä ja aloittaa säästämisen leikkaamalla ministereiden määrää. Salkkuja yhdisteltiin, ja kaikkien järjettömin keksintö oli yhdistää oikeus- ja työministerin salkut. Vielä sitäkin pahempi virhe oli antaa se salkku Jari Lindströmille.

Minä nimittäin pidän Lindströmiä hallituksen rehellisimpänä ja tunnollisimpana ministerinä. Arvostan ihmistä, joka myöntää suoraan omat puutteensa ja tekee valtavasti töitä korjatakseen niitä. Lindström on monta kertaa myöntänyt, ettei ymmärrä kaikkia juridikan koukeroita, mutta osaa kysyä virkamiehiltä neuvoa. Monesti Lindström on näyttänyt selvästi ahdistuneelta selittäessään medialle hallituksen työvoimapoliittisia toimenpiteitä, jotka ainakin tähän asti ovat näyttäneet työttömien kyykytykseltä.

Maassa on virallisesti 350 000 työtöntä ja tosiasiassa heitä on puolisen miljoonaa. Samaan aikaan hallitus rupesi sysäämään perustuslain kannalta arveluttavia lakihankkeita, joista monet ovat kaatuneet omaan mahdottomuuteensa. Lindström on oikea mies väärässä paikassa. Hänen tilalleen olisi pitänyt valita tyhmä tai psykopaatti, koska tyhmä ei ymmärtäisi ja psykopaatti ei välittäisi. Lindström ymmärtää ja välittää, joten ei ihme, että verenpaine nousi vaarallisiin lukemiin.

Nyt hallitus yrittää paikata tämän yhden salkkujaon virheen ottamalla kolme ministeriä lisää. Näin on pakko tehdä, koska jokaisen hallituspuolueen on saatava saman verran. Kimmo Tiilikainen ja Sanni Grahn-Laasonen eivät ole valittaneet yhdistelmäsalkun painoa, mutta se ei merkitse mitään. Jos yksi saa, niin kaikkien on saatava.

Lindströmin sairastumista en epäile, mutta se pakotti hallituksen muuttamaan käsikirjoitusta sopivasti juuri silloin, kun ministerinpestiinsä rakastunut Timo Soini ilmoitti jättävänsä puoluejohtajan tehtävät, mutta haluavansa jatkaa ulkoministerinä. Hänellä näyttää olevan sellainen käsitys, että 20 vuoden kovalla työllä saavutettu ministeriys on syytinkioikeus. Niinpä uudelle puheenjohtajalle on saatava paikka hallituksessa ja se tarkoittaa sitä, että muidenkin hallituspuolueiden on saatava yksi paikka lisää.

Se siitä säästämisestä sitten. Hallitus toimii kuten vanha isäntä heinäpellolla eli näyttää kansalle mallia työvauhdista, mutta uupuu itse hetkessä. Huohottaen hän vetäytyy syrjään ja sanoo, että näin niitä töitä tehdään. Jatkakaapa te siitä, niin minä rupean huilaamaan.

Kun nyt vanhoista isännistä rupesin puhumaan, niin puhutaan vielä Timo Soinista. Tv:n puoluejohtajien vaalikeskustelussa hän oli kuin vanha ja leipääntynyt stand up -koomikko, jolle kukaan ei enää naura, mutta joka uskoo voivansa vetää shown vanhasta muistista ja entisellä suosiolla. Markkinamatkat tämä vanha isäntä haluaa hoitaa itse hanuria soitellen. Varsinaiset talon työt hän jättää muille. Kyllä kansa maksaa.

 

Kommentit (34)
  1. Tanja Takalo
    11.3.2017, 08:24

    Pidin ministerisalkkujen yhdistämistä alunperinkin järjettömänä. Jos salkut yhdistämällä olisi saatu jotain hyvää aikaan,se olisi tehty jo aikapäiviä sitten. On totta, että on syrjäytyneitä ihmisiä, jotka jatkavat syrjäytymistä tukien avulla. Heitä vain ei auteta eteenpäin kepittämällä puolta miljoonaa ihmistä. Kuten niin osuvasti kirjoitit, vanhaisäntä itse vetäytyy huilimaan ja huutaa pellonreunalta, ettei ne nuoret osaa enää töitäkään tehdä kuten hän itse nuorena teki.

    1. työtöntyötön
      11.3.2017, 11:57

      Ketään ei auteta kepittämällä, ei sitä syrjäytettyäkään. Tämä olisi hyvä muistaa.

      1. Ei ketään. Nimenomaan näin.

        Se mihin kiinnitämme (ihmisessä) huomiota, se lisääntyy. Toisin sanoen jos keskityt heikkouksiin, ne korostuvat, jos taas vahvuuksiin, ne puolestaan näyttäytyvät päälimmäisinä ominaisuuksina, saavat tilaa ja alkavat kasvaa.

        Näin se menee. Sitä niittää mitä on kylvänyt. Ja niin metsä vastaa kuin sille huudetaan.

      2. Jarno Kääriäinen
        12.3.2017, 03:26

        Näinpä. Jos joku haluaa tässä työtilanteessa olla tekemättä töitä ja maata tuilla, niin keneltä se muka on pois? Jos töitä ei löydy tarpeeksi edes halukkaille miksi noita nyt pitäisi pakottaa kilpailemaan mukaan niistä.

        1. työtöntyötön
          12.3.2017, 11:01

          Juurikin näin. Itse en ainakaan panisi pahakseni jos joku haluaa viettää aikaansa työmarkkinatuella. Vielä parempi olisi jos yhä useampi eroaisi työstään, se parantaisi omia mahdollisuuksiani saada töitä ja palkkaa. Tosin vain teoriassa mutta kuitenkin.

        2. Tanja Takalo
          15.3.2017, 14:46

          Tuilla makaaminen ei ole edes yhteiskunnalta pois. Verottaja ottaa omansa heti päältä ja loput kulutuksen kautta.

  2. Marko Rantaiso
    11.3.2017, 08:32

    Joukkovoimaa hallituspolitiikkaa vastaan -ryhmässä ehdotin, että palautetaanpa oikeusministerille ennen vuoden 2000 perustuslainmuutosta ollut pätevyysvaatimus. Eräs keskustelijoista oli sitä mieltä, että sellainen olisi akateemisesti koulutettujen suosimista ja elitismiä. Kaikilla on oikeus mielipiteeseen.

Kommentointi suljettu.