Luvattomat maassaolijat ja toimeentulotuki

“Perjantaina haastattelin poliisia, joka työskentelee maasta poistamiseen liittyvien asioiden parissa. Haastattelussa poliisi kertoi mielenkiintoisia asioita. Hän kertoi, miten Suomen “sosiaaliviranomaiset” vaikeuttavat poliisin työtä. Poliisin mukaan heidän tietoonsa on tullut tapauksia, joissa laittomasti maassa oleville on maksettu toimeentulotukea ja asumistukea. Eräässäkin tapauksessa laittomasti maassa olevalle oli kuulemma maksettu asunto yhteiskunnan varoista parin vuoden ajan.”

Näin kertoo Iltalehden kolumnisti Mika Koskinen. Meidän kaikkien harmiksi haastateltu poliisi halusikin vetää valtaosan sanomisistaan pois ja korvata sen virkakielellä kirjoitetulla tekstillä, mutta se ei estänyt kolumnistia kirjoittamasta alkuperäisen haastattelun mukaisesti. Minua olisi ainakin kiinnostanut tietää missä kunnassa sosiaaliviranomaiset maksavat asumistukea, koska sitä myöntää vain Kela.

Pakkopalautuksia hoitavan poliisin työtä siis hankaloittavat niin sosiaaliviranomaiset kuin kirkkokin. Jätän nyt tuon kirkon toiminnan käsittelemättä, koska en sitä tunne. Sen sijaan tiedän tarkkaan, mistä sosiaaliviranomaisten aiheuttama ongelma johtuu. Se ei johdu hyysäävistä sosiaalityöntekijöistä, vaan maan hallituksesta itsestään. Siitä samasta hallituksesta, joka nyt kiirehtii pakkopalautuksia.

Ongelmat alkoivat siitä, kun Migri hallituksen määräyksestä tiukensi turvapaikan myöntämisen kriteereitä. Jo silloin arvattiin, että osa oleskeluluvatta jäävistä turvapaikanhakijoista katoaa viranomaisilta. Hallitus reagoi käynnistämällä neljän ministerin laatiman valvonta- ja ilmiantokampanjan, jossa jopa suomen kieltä muutettiin. Sekä sosiaali- että terveysviranomaiset velvoitettiin ilmoittamaan poliisille luvatta maassa oleskelevista henkilöistä.

Samaan aikaan sama hallitus laati toisella kädellä linjauksen ilman oleskelulupaa maassa olevien kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden oikeudesta toimeentulotukeen. Sen mukaan kunnat velvoitettiin antamaan välttämätön toimeentulo ja huolenpito myös ilman oleskelulupaa maassa oleville. Hallitus kuitenkin linjasi vastoin lakia, että rahaa ei saa antaa, vain ainostaan välttämätöntä “hätäapua”.

Perustuslain 19 §:n mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. 

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

 Ja huomatkaa, että jokainen tarkoittaa perustuslain esitöiden mukaan oikeasti ihan jokaista maassa olevaa. Tästä asiasta on ihan turha väitellä.

Perustuslaki edellyttää, että oikeus perustoimeentulon turvaan taataan lailla. Se laki on nimeltään Laki toimeentulotuesta. Sen 2 §:n mukaan jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla.

Koska luvatta maassa oleskelevat eivät kuulu Kelan etuuksien piiriin, niin heidän osaltaan kunta toimii perustuslain edellyttämän toimeentulotukilain täytäntöönpanijana, ja sen on noudatettava lakia. Kunta hoitaa sille laissa säädetyt tehtävät lain edellyttämällä tavalla, ei poliitikkojen määräysten mukaisesti.

Jos kunnat olisivat hallituksen vaatimalla tavalla myöntäneet vain tavarana annettavaa hätäapua, niin ne olisivat rikkoneet lakia. Toimeentulotuen määrä on lain 6 §:n mukaisesti menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja varojen erotus. Toimeentulotukilaki määrittelee tarkasti perustoimeentulotuen rahana annettavan määrän. Mistään tavarana annettavasta hätäavusta ei laissa puhuta. Ministereillä ei ole sellaista perustuslain ja lain tulkintavaltaa, että he voisivat määrätä toimeentulotuen sisällöstä.

Näin hallitus ampui pistoolilla itseään jalkaan määrätessään luvattomasti maassa oleville myönnettävän toimeentulotuen annettavaksi vain tavarana. Toiseen jalkaan se ampui itseään haulikolla unohtaessaan sosiaalityöntekijöiden vaitiolovelvollisuuden. He eivät saa antaa tietoja toimeentulotukiasiakkaista syyllistymättä itse rikokseen.

***
Minulle on sitten ihan turha tulla rähisemään luvatta maassa olevien saamasta toimeentulotuesta. Minä vain kerron mitä laki sanoo. Kysykää hallitukselta mitä se ajatteli ampuessaan itseään molempiin jalkoihin sekavilla linjauksillaan.

 

Kommentit (31)
  1. Turo Mustakallio
    27.8.2017, 16:02

    Kekkonen takaisin!
    Tumpelo hallitus nurin!

    Mutta, mutta…
    Kansa äänestää kuitenkin Kokoomusta ja Keskustaa…..

    1. Markku Luukkanen
      27.8.2017, 17:41

      On se tuo Perustuslaki tässäkin vaan niin hankala!

    2. Jouko Norvapalo
      27.8.2017, 18:12

      Miksiköhän, ehkä siksi, että on hienoa olla Kultapossukerhon jäsen. Kukapa nyt vihervasemmsitoa äänestäisi????

      1. Jouko Norvapalo
        27.8.2017, 18:13

        Edit vihervasemmistoa, vanhalla miehellä menee sormet solmuun.

    3. Kekkosen haudalla Hietaniemessä on niin jumalattoman iso hautakivi, että sen siirtäminen ei onnistuisi tavalliselta jäppiseltä.

      Vaikka Kekkonen tulisikin takaisin, niin muuttuisiko silti mikään? Ja minkä ikäisenä? 18-vuotiaana valkokaartilaisena, joka teloitti punaisia Haminassa? Vaiko 77-vuotiaana, jolloin hänellä alkoi “pätkiä”?

      Turhaa…

      1. Matti Meikäläinen
        28.8.2017, 09:36

        Mitenkäs se Helismaa runoili:

        “… ostin haudalleen
        suuren kiven järkäleen,
        varmuuden vuoksi!”

  2. Rikollisjengiin kuuluminen voi olla rangaistuksen koventamisperuste. Kuinkahan lienee hallituksen “jengin” kanssa. Lakia muutetaan vaan ei noudateta?

Kommentointi suljettu.