Auttaminen kielletty

Maan hallituksen halla-aholainen toiminta jatkuu, vaikka Jussi Halla-aho ei arvoja korostavaan hallitukseen kelvannutkaan. Hänen kirjoittamansa hallitusohjelman kohta kuitenkin kelpaa ja voi hyvin, joten Halla-aho johtaa hallituksen turvapaikkapolitiikkaa oppositiosta.

Nyt hallitus päätti budjettiriihessä kiristää turvapaikkalainsäädäntöä . Se aikoo muuttaa kansalaisuuslakia niin, että Suomen kansalaisuus otetaan pois niiltä kaksoiskansalaisilta jotka ovat syyllistyneet terrorismiin. Poliisille annetaan kaikki mahdolliset voimankäyttösäännökset, ja kriminalisoidaan laittomasti maassa olevien suojeleminen ja piilottelu. Kielteisen päätöksen saaneet aiotaan ottaa säilöön ilman että he ovat syyllistyneet mihinkään rikokseen. Tämä on selkeästi vastoin perustuslakia, mutta eipä ole ensimmäinen kerta, kun tämä hallitus juoksee täysillä päin perustuslain kiviseinää.

Hallitus on hankkimassa itselleen epäinhimillisen maineen lisäksi myös rutkasti juridisia ongelmia. Kansalaisuuden poistaminen kaksoiskansalaiselta ei liene iso ongelma, mutta kuulostaa lähinnä näpertelyltä tai hätävarjelun liiioittelulta. Terrorismiinkaan syyllistyneen syntyperäisen kansalaisen kansalaisuutta ei voida poistaa, jos hänellä ei ole minkään muun maan kansalaisuutta. Valtio ei voi tehdä kenestäkään ilman minkään maan kansalaisuutta olevaa. Turistina terroristi voi edelleen tulla maahan vapaasti, jos matkustusasiakirjat ovat kunnossa.

Maassa luvattomasti olevien auttamisen kriminalisointi tulee aiheuttamaan enemmän ongelmia. Ensinnäkin ulkomaalaislakia on muutettava siten, että luvattomasta maassaolosta tulee rikos, josta on mahdollista tuomita yli kuuden kuukauden vankeuteen. Vasta sitten voidaan soveltaa rikoslain 15 luvun 11 §:n 1 momenttia, jossa säädetään rikoksentekijän suojelemisesta:

Joka saatuaan tietää rikoksen tehdyksi edistämällä rikoksentekijän pakoa tai hävittämällä todisteita estää tai yrittää estää rikoksentekijän saattamista vastuuseen rikoksesta, on tuomittava rikoksentekijän suojelemisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. 

Saman pykälän 2 momentin mukaan rikoksentekijän suojeleminen ei nimittäin koske rikosta, josta ei säädetä ankarampaa rangaistusta kuin kuusi kuukautta vankeutta. Tällä hetkellä luvaton maassaoleskelu on sakolla sovitettava ulkomaalaisrike.

Mikä sitten mahtaa olle hallituksen tuleva linjaus kriminalisoidusta auttamisesta? Onko ihan kaikenlainen auttaminen rikos? Jos on, niin siinä tapauksessa tuomioistuimet tulevat täyttymään sosiaalityöntekijöistä, jotka voimassaolevaa lakia noudattaen myöntävät toimeentulotukea laittomasti maassa oleville. Jos he kieltäytyvät myöntämästä tukea, niin he joutuvat oikeuteen virkavelvollisuuksien rikkomisesta.

Seurakseen he tulevat saamaan kirkon työntekijöitä luultavasti piispoista alkaen. Kirkko on vakaumuksensa mukaisesti ruokkinut ja majoittanut hädässä olevia, mutta hallitus ilmeisesti aikoo kriminalisoida tämän kristilliseltä arvopohjalta lähtevän vakaumuksen toteuttamisen.

Ei tässä nyt sentään niin aiota toimia, niinkö? No miten sitten? Mihin vedetään raja? Saavatko sosiaalityöntekijät myöntää toimeentulotukea lain mukaisesti, vai muutetaanko toimeentulotukilakia? Jos muutetaan, niin sitten on muutettava myös perustuslakia ja tehtävä ihmiset eriarvoisiksi lain edessä ihan virallisesti. Jos tälle tielle lähdetään, niin kuka on enää turvassa lainsäätäjien mielivallalta? Mikä kansanryhmä julistetaan seuraavaksi laittomaksi?

Saako kirkko edelleen majoittaa ja ruokkia paperittomia? Jos ei saa, niin sitten pitänee varmaan muuttaa kristinuskon perusteita.

Kuten huomatte, niin vaikeaa tulee olemaan ja tulokset jäävät laihoiksi. Joku yksittäinen kansalainen voidaan saada kiinni ja tuomita, mutta siihen se sitten jääkin. Jos hallitus olisi edes pikkuisen miettinyt edessä olevaa juridista suota, niin se jättäisi esityksillään rehvastelun vähemmälle. Paljon melua tyhjästä ja paljon toivotonta lainsäädäntötyötä, mutta erittäin vähän tuloksia.

Jos olisin ilkeä, niin rupeaisin miettimään mikä maa aikoinaan julisti osan ihmisistä laittomiksi ja kriminalisoi heidän auttamisensa. Mutta antaa olla.

 

 

 

Kommentit (38)
  1. Hannele Hietala-Spaskos
    31.8.2017, 17:40

    Olet varmaankin oikeassa: Raamatun keskeiset opit on kirjoitettava uuteen uskoon, jotta kirkkokin saadaan mukaan persujen sävellykseen.

    1. Kirkoissa (ei siis vain evlut) on niin paljon turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia puolustavia ihmisiä aina piispoista lähtien, että varmasti ei lähdetä kirkon näkökulmia tai yhtä peruskivea (rakkauden kaksoiskäsky) muuttamaan mihinkään suuntaan. Eikä voikaan. Eikä saakaan. Kirkko ei ole silloin enää kirkko.

  2. Margareta Blåfield
    31.8.2017, 17:48

    Eikö Virossa ole paljon Virossa syntyneitä ilman kansalaisuutta

    1. Saku Timonen
      31.8.2017, 17:53

      En tunne Viron lakia ja tilannetta, mutta Suomen lakien mukaan ihmisestä ei voi tehdä kansalaisuudetonta.

      1. Voisiko tuomioistuimet tukkia tulevaisuudessa ilmiantamalla itsensä? Eli kertomalla syyllistyneensä kriminalisoituun maassa luvattomasti olevien auttamiseen.

        Vanhempi polvi muistanee 1960/1970-lukujen vaihteessa ns.yllytysoikeudenkäynnit.

Kommentointi suljettu.