Hyvin manipuloitu

– Haluan myös muistuttaa, että suurin osa suomalaisista haluaa tätä. He haluavat osaltaan kiristää työttömyysturvan ehtoja. Me olemme nimittäin saaneet tänäkin vuonna lukea useita lehtiartikkeleita sellaisista ihmisistä, jotka ovat vapaaehtoisesti valinneet niin sanotun työttömyyden polun.

Näin puolusti työttömyysturvan aktiivimallia kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) toissapäivänä eduskunnassa. Tämä oli ihan odotettavissa, sillä kesästä lähtien eräät mediat ovat nostaneet työttömän prototyypiksi laiskan, työtä välttelevän lusmun, joka käyttää työttömyysturvaa hyväkseen voidakseen jatkaa laiskottelua tai tehdäkseen jotain kivaa. Toinen iltapäivälehtemme oikein pyysi laiskureita ilmoittautumaan.

Ja löytyihän heitä; juttuja syntyi pahimmillaan päivittäin. Kukaan ei ole väittänytkään etteikö työttömissä olisi myös systeemin väärinkäyttäjiä. Mediarummutuksen tarkoitus oli kuitenkin tehdä tästä marginaalista työttömän vakiomalli ja lietsoa kansan raivoa. Sekin onnistui. Mikään ei ole niin helppoa kuin saada kohkaamishaluiset iltapäivälehtien kommentoijat kohkaamaan milloin mistäkin.

Samaan aikaan löytyi tietenkin työnantajia, jotka nimettöminä ja firmansa nimeä kertomatta valittivat työvoiman saamisen vaikeutta. Työttömät kuulemma kieltäytyvät suoraan sanomalla, että tienaavat paremmin työttöminä. Jokaiselle asioita vähänkään ymmärtävälle on selvää, että kieltäytyjä menettää korvauksensa. Myös syy työnantajien esiintymiseen nimettömänä on selvä. Työssä, firmassa tai molemmissa on jotain pahasti vialla, jos rekrytointihalukas työnantaja ei halua käyttää lehden tarjoamaa ilmaista mainostilaa hyväkseen löytääkseen työntekijöitä.

– Meillä on todella kolmannen polven työttömiä, perheitä löytyy, joilla on juuri se, että heillä ei ole mallia siitä, että he lähtevät kotoa. Siinä on ollut työttömyyttä alueella, mutta tilanne on kääntynyt eri tavalla, ja jos me emme kannusta työn vastaanottamiseen, niin me kyllä todella teemme moraalittoman teon, varsinkin nuorelle polvelle. (kansanedustaja Marisanna Jarva, kesk.)

Samaan aikaan työttömien laiskoiksi leimaamisen kanssa heitä on leimattu myös syrjäytyneiksi, alkoholisoituneiksi ja mielenterveysongelmista kärsiviksi. Työministeri Jari Lindström sanoi syyskuussa kyselytunnilla, että pitkäaikaistyötön ei ole ainoastaan työtön vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia. Hän pyysi myöhemmin sanojaan anteeksi asiallisesti, mutta lipsahdus paljasti negatiivisen perusvireen. Työttömissä on pakko olla jotain vikaa, koska he ovat työttömiä. Jos he eivät ole laiskoja pinnareita, niin sitten he ovat muuten moniongelmaisia jo toisessa ja kolmannessa polvessa. Tätä menoa joku keksii väittää sosiaalidarwinismin hengessä työttömien olevan geneettisesti heikompaa ainesta.

Puoli vuotta kestänyt manipulointi tuotti tulosta, ja nyt hallituspuolueiden kansanedustajat pääsevät vetoamaan kansan tahtoon. Kansahan se haluaa antaa työttömille keppiä, eivät kansanedustajat.

Hallitus varmaan kiittää ilpäivälehtiä hyvin sujuneesta manipuloinnista ja iltapäivälehdet kiittävät hallitusta klikkauksilla hankituista mainostuloista. Työttömät eivät kiitä, mutta eihän heiltä ole ennenkään mitään kysytty.

Kommentit (88)
  1. Samppa Haapavaara
    13.12.2017, 11:37

    On se surullista, että iltapäivälehdet vedättävät hyvätahtoisia kansanedustajia. Ei kansanedustaja parat saa tietoa mistään muualta, kuin keltaisesta lehdistöstä.

    1. V. Laulajainen
      14.12.2017, 21:45

      Toinen näkökulma on se, että media ja kansanedustajat vetävät yhtä köyttä.

      Toki löytyy heitä, joille ei kelpaa työ missä palkka pienempi mitä liiton työttömystuki.
      Sitten löytyy heitä, jotka eivät KELAn tuelle tippumisesta huolimatta ota työtä vastaan, koska palkka on edellistä palkkaa pienempi.

      Miksiköhän ei mainosteta seuraavaa asiaa, itse teen tuolla kaavalla pieniä keikkoja laillisesti. Työeläkettä se ei kartuta, mutta auttaa taloudellisesti tällä hetkellä.
      Tuosta puuttuu tieto, ettei asiakkaan luona paikallakäyntejä on muistaakseni 10 kertaa vuodessa. Mikäli tilaaja sitten haluaa useammin, on hänen velvollisuutensa maksaa ne.

      “Milloin ei vakuuteta TyEL:n mukaan?
      Alle 58,19​ euron kuukausipalkkoja
      Yli 68-vuotiaan eläkkeensaajan palkkaa
      Yrittäjiä, maatalousyrittäjiä ja merimiehiä”

      https://www.etera.fi/tyonantaja/tyeltyokalut/tilapaisen-tyonantajan-vakuutuspalvelu?gclid=EAIaIQobChMI-9qa76CK2AIVhpPtCh18jg-aEAAYASAAEgJSOPD_BwE

  2. Mikko Seppälä
    13.12.2017, 11:42

    En osaa muuta sanoa kuin tuntevani syvää surua siitä miten asiat ovat edenneet.

Kommentointi suljettu.