Jytky sylissä

Työttömyysturvan ns. aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 68 000 nimeä, joten se tulee eduskunnan käsiteltäväksi ainakin periaatteessa. Valmisteltavaksi sen on pakko tulla, mutta se voidaan haudata valiokuntaan. Hallitus voi myös ilmoittaa, että niistä, näistä ja muista erinäisistä syistä sitä ei nyt tällä vaalikaudella ennätetä käsitellä. Toisaalta hallitus voi myös ottaa järjen näppiin ja esittää aktiivimallin kumoamista itse.

Tähän järjen käyttöön en usko tämän hallituksen kykenevän. Hallitus on jääräpäisesti hakannut päätään jopa perustuslain kiviseinään, ja on uskonut nuristen ja otsa kuhmuilla vasta sitten, kun perustuslakivaliokunta on suoraan estänyt perustuslainvastaisten lakien säätämisen. Aktiivimallissa hallitus ei uskonut edes perustuslakivaliokunnan muutosesityksiä, vaan jyräsi oman esityksensä läpi hallituspuolueiden edustajien äänin. Iso osa näistä napinpainajista ei tunnu tietävän hyväksymänsä lain sisällöstä mitään eikä se heitä kiinnostakaan, sillä heillä oli liian kiire vouhottaa nelosoluen puolesta tai sitä vastaan.

Tähän vouhotukseen media yhtyi auliisti. Kaljakeskustelusta uutisoitiin näyttävästi, ja aktiivimallin käsittelystä lähes vaiettiin. Siitä julkaistiin korkeintaan pikku-uutisia, ja nekin näyttivät olevan väkisin tehtyjä. Niissä jätettiin kertomatta aktiivimallin todellinen sisältö. Sehän on se, että työttömiä rangaistaan työttömyystuen alentamisella, jos he eivät löydä palkkatyötä tai eivät mahdu työllistymistä edistäviin palveluihin. Kyseessä on ihan selkeästi kiky-sopimuksen vastainen etuuksien leikkaus, joista hallitus pyhästi lupasi pidättäytyä sopimuksen solmimisen yhteydessä. Tämän hallituksen sanaan ei voi luottaa yhdessäkään asiassa.

Jos iso osa kansanedustajista ei välittänyt ottaa selvää lain todellisesta sisällöstä, niin sitäkin paremmin sen tietävät mallia puolustavat kellokkaat. Kokoomuksen Juhana Vartainen sanoi suoraan, että tarkoitus on tehdä työttömyydestä entistä epämukavampaa, jotta epämieluisakin työ kelpaisi. Tällä hän tarkoittanee nollatuntisopimuksia, provisiopalkkaista krääsän puhelinmarkkinointia ja alle kaikkien sopimusten palkattuja pätkätöitä, joilla kukaan ei pysty elämään. Tämä ei sinänsä ihmetytä, sillä onhan sama mies aiemmin verrannut työttömiä rikkaruohoon.

Nyt siis saatiin sekä kansan raivostuttanut aktiivimalli että nelosoluet, lonkerot ja limuviinat jokaiseen kauppaan. Tämä on niin vaarallinen yhdistelmä, että voisi epäillä hallituksen menettäneen itsesuojeluvaistonsa. On hallitus kuitenkin ymmärtänyt, että tämä perusteellisesti lobattu alkoholilain muutos aiheuttaa väkivaltaa ja järjestyshäiriötä. Niihin hallitus varautuu palkkaamalla lisää poliiseja. Ehkä hallitus ajatteli ihan vanhanaikaisesti, että känninen kansa ei piittaa hallituksen tekemisistä, mutta varaudutaan nyt kuitenkin suojelemaan ainakin oma persaus.

Vuodenvaihde toi mukanaan hallituksen hävyttömyyden paljastumisen koko kansalle. Tai no, lasketaan pois ne trollit, jotka yhä yrittävät epätoivoisesti vähätellä aktiivimallin todellista sisältöä. Saa nähdä ymmärtääkö hallitus kansan sen syliin pudottamaa uudenvuodenjytkyä.

 

 

 

Kommentit (40)
  1. Seijasisko Riski
    29.12.2017, 09:04

    Go Saku ☺

  2. Minä olen raivoissani kun näen tuon rikkaruoho-Vartiaisen naaman jossain. Todella vastenmielinen tyyppi.

Kommentointi suljettu.