Heikot eväät

Viime päivinä olen alkanut epäillä, että ministereitä on vaihdettu kansalta salaa. Työministeri Jari Lindströmin ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan ovat tainneet syrjäyttää kokoomuksen ministeri Kai Mykkänen ja saman puolueen kansanedustaja Juhana Vartiainen. He nimittäin ovat puhuneet työttömyysturvan aktiivimallin puolesta, mutta vastuuministereitä ei ole julkisuudessa näkynyt.

Ei näkynyt juuri äsken päättyneessä A-studiossakaan.  Studiossa Kai Mykkänen osoitti, että ei tiedä kovasti kannattamastaan asiasta mitään. Hän toisteli ulkoa opitun tuntuisesti liturgiaa, johon sisältyi ontto väite siitä, että aktiivimalli luo paineita sekä työttömälle että Te-viranomaisille. Niin varmasti luo, mutta työpaikkoja se ei luo yhtään.

Mykkänen näkee kannustinloukkujen purkamisena työttömän asemaa heikentävät toimenpiteet, kuten koeajan pidentämisen ja palkattoman työkokeilun. Epävarmuudessa eläminen pitemmällä koeajalla ja palkaton työ hyödyttävät vain työnantajaa, eivät työntekijää. Kannustinloukkuihin niillä ei ole mitään vaikutusta.

Mykkänen ei tunne tai ei ole tuntevinaan myöskään ylistämänsä Tanskan mallin todellisuutta. Tanskassa alin työttömyysetuus on noin 1 100 euroa kuukaudessa, ja yhtä työvoimavirkailijaa kohti on 12 työnhakijaa. Suomessa työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä, ja siitä ennakonpidätys on 20 %. Yhtä virkailijaa kohti on 166 työnhakijaa. Näillä luvuilla Tanskassa voidaan oikeasti vaatia työttömältä enemmän aktiivisuutta, mutta Suomessa toteutettavaksi aioittu köyhän miehen Tanskan malli on pelkkää työttömän kiusaamista.

A-studiossa aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen alullepanija päihitti kirkkaasti heikoin eväin esiintyneen ministerin. Heikoin eväin on liikkeellä myös eräs jo pitemmän aikaa minua sähköpostitse häirinnyt hallituksen fanaattinen kannattaja. Viime aikoina hän on alkanut lähetellä viestejä myös Apu-lehden päätoimittajalle. Jos hän kuvittelee onnistuvansa sananvapauteni rajoittamisessa paremmin kuin kokoomuksen puoluetoimisto, niin hän erehtyy. Eihän hän uskalla kertoa edes nimeään.

karri-kt-3-1-18

 

Kommentit (123)
  1. Racine jauhotti ministerin rauhallisella otteella ja faktoilla. Kansalaisaloitteen tekijän ei tarvinnut hermoilla, koska työttömän asiat olivat hänelle läpikotaisin tuttuja, toisin kuin ministeri Mykkäsellä. Oli oikein ilo katsoa näytelmää.

    1. Stunned ! Olin täysin väärässä! Racine selvitti homman hienosti.

      Sitä vain nykymenolla tulee epäluuloiseksi kaiken suhteen. Tämä on niitä hetkiä, jolloin on ilomielin väärässä 🙂

  2. Samppa Haapavaara
    3.1.2018, 22:16

    Että kommaribloggaajan väitteet kaikkiin medioihin. Sehän on mukavaa, koska tieto lisää tuskaa. Varsinkin oikea tieto. Jota muuten Racine välitti tänään. On myöskin mukavaaa, että tuleva kahden päivän pätkätyöni, ei lasketa tulevien pätkien kanssa yhteen. Pitää tehdä sitten 9 tunnin päivät.

    Racine oli täysin oikeassa siitä, että korttisirkuksen pyörittäminen, jota vaaditaan työmailla, tulisi kustantaa TE palveluiden.

Kommentointi suljettu.