Soveltamisohjeeton laki

Eilen eduskunnan kyselytunnilla käyty keskustelu työttömyysturvan aktiivimallista pisti miettimään, että hallitus olisi voinut käyttää osan joululomastaan vaikkapa miettimällä uusia puolusteluja säädetylle mallille. Vastaukset kysymyksiiin olivat saman vanhan toistelua: eduskunnan hyväksymä lausuma velvoittaa seuraamaan lain vaikutuksia ja tarvittaessa korjaamaan lakia. Soveltamisohjeita laaditaan, ja ne tulevat aikanaan, luki lain valmistelusta ja soveltamisohjeiden laatimisesta vastuussa oleva ministeri Pirkko Mattila suoraan paperista.

Pitäisi olla itsestään selvää, että jokaisen lain vaikutuksia seurataan ja tarvittaessa lakia muutetaan, mutta nyt hallitus piiloutuu tämän erikseen hyväksytyn lausuman taakse.

Keskustelusta kävi selvästi ilmi, että hallitus ei tiennyt itsekään mitä lakiin kirjasi. Pääministeri Sipilä jopa tunnusti suoraan, että aktiivimallin koskeminen myös sairauspäivärahakauden maksimin saavuttaneita työkyvyttömiä tuli yllätyksenä. Kun edes tätä ei selvitetty, niin luultavasti jäi selvittämättä paljon muutakin.

Jo hallituksen esityksen eduskuntakäsittelyssä tuotiin julki kaikki ne ongelmat, joita hallitus nyt sanoo pohtivansa valmistellessaan soveltamisohjetta jo yli kuukauden voimassa olleeseen lainsäädäntöön. Niitä ongelmia ei haluttu kuulla. Ei viitsitty olla edes paikalla, kuten muistamme. Samoin hallitus nyt kertoo, että se tulee lisäämään lain soveltamisen tarvitsemia resursseja. Normaali lainsäädäntömenettely on, että lain vaikutukset ja sen mahdollisesti tarvitsemat lisäresurssit otetaan huomioon jo lakia valmisteltaessa. Tällainen hyvä lainsäädäntötapa on tälle hallitukselle vieras. Siksi tuloksena on ollut ennätysmäärä huonoa ja korjauksia tai kokonaan peruuttamista vaativaa lainsäädäntöä.

Kiire on tämän hallituksen silmiinpistävin toimintatapa. Esitykset laaditaan vauhdilla, eikä asiantuntijoiden lausunnoista piitata. Lait hyväksytetään eduskunnalla enemmistöön luottaen puolivalmiina tai jopa täysin raakileina. Tehdään tällainen laki ja katsotaan, mitä siitä seuraa, kuten Sipilän motto kuuluu. Kun lakia ei pystytä asiallisesti perustelemaan, niin lähetetään julkisuushakuisia kansanedustajia puolustamaan lakia arveluttavin keinoin.

Tästä esimerkkinä ovat Juhana Vartiaisen yhä oudoimmiksi käyvät puheet. Viime perjantain mielenosoitukseen osallistuneiden hän väitti olleen juovuksissa, vaikka ei ainakaan tv:stä katsoen siltä näyttänyt. Ei Vartiainen ole ainoa, vaan vielä pahemmaksi pisti sinisten Matti Torvinen kutsumalla mielenosoitusta mellakaksi. Tällaiset puheet kertovat ylimielisyydestä ja oikeiden perusteluiden puuttumisesta. Kun asiaansa ei pysty puolustamaan järkiperustein, niin sitten hyökätään. Ei se auta, sillä totuus näkyy hämäysyritysten läpi.

Totuus on, että laki on ollut voimassa jo yli kuukauden työttömiä velvoittavana, mutta soveltamisohjeita vasta laaditaan. Tämä on niin anteeksiantamaton virhe, että vastuuministerin olisi syytä harkita uudelleen omaa pätevyyttään ministeriksi. Kun hänet nyt viimeinkin saadaan kommentoimaan huomisen Ykkösaamuun, niin hänelle kannattaa lähettää kysymyksiä tämän linkin kautta.

Kun minulta aina vaaditaan rakentavia korjausehdotuksia, niin tässä tulee yksi. Hallitus voisi päättää, että aktiivimallia ei sovelleta ennen kuin soveltamisohjeet ovat valmiina, eli käytännössä meneillään olevalla ensimmäisellä tarkastelujaksolla. Näin vapautettaisiin sekä työttömät että lakia soveltavat viranomaiset epätietoisuuudesta näiden ensimmäisten kolmen kuukauden ajaksi.

Vartiaisen ja muiden julkisesti työttömiä ja ay-väkeä solvaavien kannattaisi sitten muistaa vanha viisaus, jonka mukaan tahallaan vastatuuleen kusevan ei pidä valittaa naamalle roiskumista.

sira

Kuva: Sira Moksi

 

Kommentit (61)
  1. Turhauttavaa
    9.2.2018, 10:42

    Kiva joutua tukileikkurilimboon kelan ja hallituksen yhdistelmähyökkäyksellä. Kukaan ei nimittäin puhu siitä, miten kelan alkuvuodesta lisää kiristetyt lääkkeiden maksusitoumuseväämiset vaikuttavat aktiivimallin kanssa. Jos esimerkiksi kroonista väsymysoireyhtymää tai kilpirauhassairautta sairastavalta evätään kelasta toimiva lääkityksen maksatus, miksi silti voidaan olettaa henkilön voivan täyttää aktiivimallin ehdot. Tämä koskee varsinkin kipupotilailta/adhd-potilaita joillta on evätty opiaatti/kannabis/amfetamiinipohjainen lääkitys, koska kelan pääjohtajan mukaan “huumeiden väärinkäyttöä ei tueta”. Ongelma on vain siinä, että kun fimea myöntää reseptin erikseen väärinkäyttöepäilyä ei ole ja muutenkin reseptin käyttöä seurataan tarkkaan. Kela laittaa itsensä fimean yläpuolelle systemaattisesti hylkäämällä kaikkien erityismyyntiluvallisten lääkevalmisteiden maksusitoumukset.

    Moni tuttu on menettänyt tän takia nyt terveytensä, opiskelu ja työpaikkansa. Media ei puhu asiasta ja vaikka aktiivimallin yhteydessä puhutaan sairaista, pitäisi muistaa myös me lääkityksellä työkykyiset joilta kela on nyt jo vienyt pohjan päästä eteenpäin elämässä tai pahimmassa tapauksessa tuominnut taudin etenemiseen niinkuin joidenkin MS-potilaiden lääkityksen eväämisellä.

    1. Faktantarkastaja
      9.2.2018, 11:54

      Tämä aktiivimalli on aivan hirveä laki. Silti yli 60% kannatti viime vaaleissa ehdokasta, joka sen allekirjoitti.

      Lennukoiran mukaan laissa on eduskunnan perustuslakivaliokunnan ponsi, jonka mukaan kenelläkään ei pitäisi aiheutua kohtuutonta haittaa.
      Katsokaa vaikka Ylen viimeinen presidentinvaalitentti.
      Vedotkaa siihen, ja haastaakaa kela ja lain laatijat oikeuteen perustuslain rikkomisesta.

      1. Iivo Suvanto
        13.2.2018, 09:17

        Presidentti ei voi estää säädetyn lain voimaantuloa, viivyttää voi.

    2. Eikö tämä nyt olisi sen verran vakavaa, että siitä voisi valittaa jonnekin? Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen? Vai voiko sinne valittaa vain yksittäisistä tapauksista, jolloin tämä ei käy, kun näitä työkyvyttömäksi pakotettuja on iso ja moninainen ryhmä. Ainakin nuo MS-potilaiden tapaukset vaatisivat jonkinlaista puuttumista joltain ylemmältä taholta. Voisiko esim. yhdenvertaisuusvaltuutettu ottaa asian hampaisiinsa?

      1. Turhauttavaa
        10.2.2018, 12:16

        Oikeusasiamiehelle on koko viime vuoden tehty asiasta useita valituksia. Hän odottaa edelleen kelan selvitystä asiaan 11kk sen jälkeen kun ensimmäiset maksusitoumusten eväämiset alkoivat. Hallinto-oikeuden mukaan kelan tulisi maksaa lääkitys, mutta kela haki tapaukselle valituslupaa jonka saamisessa/hylkäämisessä menee vielä 4kk. Itselläni on ollut tästä vetämässä oikaisuvaatimus kelalle jo kohta 3kk, jota ei ole edes käsitelty, sekä seuraavaksi joudun hankkimasn juristin voidakseni vetää myös sosiaalitoimisto hallinto-oikeuteen, koska he eivöt myöskään voi auttaa lääkemaksuissa. Kaverillani lääkkeet loppuivat viime vuonna viikko sen jälkeen kun kela lopetti maksut tämän vuoksi, ja itse olen saanut lääkkeitä vain sukulaisten avulla. Sekin apu kohta loppuu. Kipupotilailla ei usein ole jaksamista valittaa edes kelan päätöksistä, saati euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Yhdenvertaisena käytäntönä pidetään nyt sitä, että kun esim. Lääkekannabista käytetään vaikka fibromyalgiaan kela ei korvaa sitä, ja näinollen se on vastinut myös ms-potilailta nyt lääkityksen muuttamista. Useaan mediataloon on otettu tosiaan yhteyttä ja kukaan ei halua julkaista juttua tästä. Todella raskasta ja olen koko viime vuoden miettinyt itsemurhaa, mutta tässä vielä ollaan.

      2. Iivo Suvanto
        13.2.2018, 09:15

        Eduskunnan säätämistä laeista ei voi valittaa, koska Eduskunta käyttää kansanvaltaa. Valitusoikeus on seuraavissa vaaleissa vuoden päästä.

  2. Ea Mannerkorpi
    9.2.2018, 10:44

    Olen esittänyt ratkaisumallin aktiivimalliin blogissani, joka löytyy osoitteesta proliitto.fi.

Kommentointi suljettu.