Voihan vammainen!

Meidän perheessä on viime viikot luettu iltasatuna uutuustietokirjaa, jonka saimme yläkerran naapuriltamme Kalle Könkkölältä. Meidän lapset rakastavat Kallea ja hänen koiraansa Doorista. Olemme olleet juhlimassa Dooriksen synttäreitä ja Dooris on käynyt meillä kylässä. Kalle antoi meille kirjansa Voihan vammainen luettavaksi ja siitä on pidetty, vaikka se onkin aluneperin tarkoitettu meidän lapsia vähän vanhemmille lapsille.

Se soveltuu hyvin myös opettajien ja erityisopettajien tai sairaalahenkilökunnan käyttöön. Siitä saa apua myös vammaisen omainen, aikuinen tai lapsi. Se soveltuu hyvin oppikirjaksi niille, joille vammaisuus on täysin vierasta tai niille, jotka tuntevat vain jonkin alueen vammaisuudesta, mutta eivät kaikkea.

IMG_5237(1)

Mitä tarkoittaa allergia, afasia,  kuurosokeus, kehitysvammaisuus ja esteettömyys-  Down tai puheterapia? Tiesitkö, että rullatuoli ei ole kiva sana? Lasten kanssa emme ehdi kovin montaa käsitettä käydä illassa läpi, koska  niistä viriää heti todella syvälliset keskustelut ja pohdinnat esim. siitä miksi joku syntyy vammaisena tai miten elää ihminen, joka istuu joka ei näe eikä kuule.

Kirjassa on kuusi alakouluikäistä keskushenkilöä – Myrsky, Jaakob, Kalle, Leila, Siiri ja Ansa –, jotka esittelevät aakkostettujen hakusanojen kautta eri tavoin ilmenevää vammaisuutta, vammaisten tarvitsemia apuvälineitä, hoitotoimenpiteitä, kuntoutusta ja tavallisia arkisia asioita
Tietokirjailija ja toimittaja Heini Saraste on kirjoittanut monia kirjoja ja artikkeleita vähemmistöistä.

IMG_5236(1)
Kirjan kuvittaja Väinö Heinonen on graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Tällä hetkellä Heinonen työskentelee Kynnys ry:n graafikkona. Hän on kuvittanut useita kirjoja, esimerkiksi selkokielisen lasten tietokirjan Ihminen napakasti.

Kirja on tehty yhteistyössä Kynnys ry:n kanssa.

Vahva suositus kirjan lukemiseen.

Hola! Rakas, rakas päästä sisään ole kiltti- anna patja sekä viltti!

Hei kaikki! Minun nimeni on Noa! Olen amstaffi ja olen syntynyt Espanjassa arvion mukaan n. 5 vuotta sitten- ihmisten iässä laskettuna siis. Koiranvuosissa minulle on viisautta kertynyt jo paljon.

20900768_10155667070347863_2666390554458835423_o

Olen tullut kotihoitoon Suomeen ja minulle oli loppuelämän perhe katsottuna MUTTA : Perhe joutui kuitenkin perumaan varauksensa ilmitulleen sairauden vuoksi. Peruutus ei siis johdu minusta, sillä perhe ei vielä edes ehtinyt edes tavata minua. Ja kuten näkyy, minä olen hurmaava otus. Olen sisäsiisti ja en turhia hauku. Annan hoitaa itsenäni hyvin ja mm. kynsien leikkaus sujuu leikiten. Tykkään kun minua silitetään ja paijataan.

14615769_10154683598492863_6117388420746454029_o

Minä suorastaan rakastan ihmisiä ja erityisesti pieniä sellaisia, joita lapsiksi kutsutaan. Tulen hienosti toimeen myös muiden koirien ja kissojen kanssa Osaan ottaa rennosti, mutta tarvittaessa minusta saa reippaan lenkkikaverin. Tykkään uida ja peuhata vedessä.

21314773_10155122291123049_4749688041694729639_n

Tässä kuvassa poseeraan autossa, jossa matkustaminen sujuu myös oikein mallikkaasti. Mikäli onnistuin kiinnittämään huomiosi suloisuudellani niin laita viestiä ihmisystävälleni Lenitalle. Hänen mailiosoitteensa on lenita.lehtonen@gmail.com. Lenita on yhteyshenkilö Animales Sin Suerteen Espanjaan, joka pelasti minut kurjalta kohtalolta  mukavan tarhansa suojaan. Siellä on viettänyt nämä vuodet ennenkuin matkustin Suomeen. Toivon kovasti, että joku teistä lukee ilmloitukseni ja haluaa ottaa minut luokseen asumaan koko loppuelämäni ajaksi.  ps. Meitä on muitakin kodittomia suloisuuksia. Lenita osaa vinkata myös niistä lajitovereistani- minustahan ei riitä seuraa teille kaikille eläinrakkaille ihmisille:)

 

 

Tätäkö on vammaisen arki tämän päivän Suomessa?! #eimyytavana

Olen kirjoittanut jo aiemmin Ei myytävänä -kansalaisaloittesta ja sen allekirjoittamisen tärkeydestä.

Ei myytävänä -kanslaisaloitteella vastustetaan sitä, että vammaisten henkilöiden koko elämän mittaisia, välttämättömiä palveluja järjestetään hankintalain mukaisesti palvelujen kilpailutuksen kautta.

Nyt taas luettuani Facesta erään äidin päivityksen, jossa hän kipuili oman vammaisen lapsensa asumisolojen puolesta päätin, että on taas pakko avata suu ja huutaa: ”Herätkää nyt prkl pahvit!!!!!! Kaikki ei voi olla myytävänä!”

Tässä äidin päivitys:

”Jeren kanssa vietimme illalla pizza-perjantaita ja kattelimme virtuaalimaailmaa. Tosin äiti katsoi järkyttyneenä ihan totista totta…. se koti johon poikani meni, ei ole enää se sama koti, josta äitikin saattoi lähteä kevein mielin. Keväällä vaihtuvan palveluntuottajan myötä, poikani ei ole enää puhdas ja raikkaan tuoksuinen, hänen huone on sekainen ja likanen. Wc-pönttö oli ruskean kuoren kuorruttama sisäpuolelta, vaatekaappi aivan sekaisin. Huoneesta oli hävinnyt kaikki ruokailuvälineet, joten lähdin kysymään niitä ohjaajilta. Ennen keittiöön oli ulkopuolisilta pääsy kielletty hygieniasyistä, nyt minulle sanottiin, että mene vain itse etsimään… whaaat?! Keittiö oli likainen, lattia täynnä kaikenlaista. Etsimällä löysin pojan omat ruokailuvälineet, osittain keittiöstä ja osittain yleisestä ruokailutilan korista, jossa puhtaiden seassa oli märkiä ja likaisia aterimia. Pojan sähköpyörätuoli on hajalla monesta kohtaan, pojan isä ja isoisä ovat korjanneet sitä hitsaamalla ja teippaamalla. Tää ei oo todellista, onhan meillä apuvälinekeskus! Kyselin omaa ohjaajaa, jotta oisin tiennyt miksi huone on siinä kunnossa ja mitä pojalleni kuuluu. Kukaan ei tiennyt kuka se omaohjaaja on, eikä se kukaan koskaan ilmoittautunut huoneeseen.
Käyn pojan luona n. joka toinen vko, välillä useemmin välillä pidemmällä ajalla, pikkuhiljaa olen huomannut keväästä muutoksen, mutta koitin ymmärtäväisesti laittaa tämän kaiken sen piikkiin, mut nyt se totuus on kohdattava. Tätä tämä nyt on! Tämä on nyt just sitä mitä olen joutunut näkemään työssäni vanhusten parissa, liian vähän henkilökuntaa ja huonosti toimiva organisaatio.
Joka kerta kysyn pojaltani, että onko sinun hyvä olla täällä ja nyt se pelkäämäni vastaus tuli, ”ei ole”. Surullinen katse seurasi lähtevää äitiä vielä ikkunastakin, pää puistaen poika näytti, että älä jätä minua tänne. Sydän särkyneenä itkin kotimatkan, olo oli kuin olisin jättäny lapseni heitteille…😢😢💔”

Tämä ei ikävä kyllä ole poikkeustapaus. Ruvettuani kirjoittamaan aiheesta blogissani olen saanut valtavan määrän palautetta vammaisilta itseltään suoraan tai heidän vanhemmiltaan. Perheet, joiden voimavarat ovat jo usein äärimmillään laitetaan taistelemaan vammaisen lapsen asumiolojen puolesta. Ihan kauhistuttaa jos vammaisella ei ole ketään, joka rumpua rummuttaa ja taistoa käy.  Vammaista henkilöä itseään ei näissä päätöksissä tunnuta kuuntelevan lainkaan vaan heitä kohdellaan kuin toisen luokan kansalaisia.:( Miksi vammaisella olisi sen vähempi oikeus valita itse omaa asuinpaikkaansa kuin ei vammaisellakaan?

Kilpailutetaan, kilpailuletaan ja kilpailutetaan. Näissä kilpailussa ei kuitenkaan voittaja ole se hoidon saaja vaan maksaja. Normaaliin vessassa käyntiin kykenevä ihminen alistetaan suolen tuhjennyksille, että hoitajien ei tarvitse kiireidensä keskelllä olla vahtimassa, koska hoidettavalla olisi kakkahätä. Tai resurssipulan takia laitetaan vessahätäinen ihminen odottamaan vessaan pääsyä yli tunnin ajan! Minulla nousee ihan vihan kyyneleet silmiin kun kirjoitan tätä. Eivätkö päättäjät tiedä totuutta kentällä vai voiko sitä nukkua yönsä hyvin senkin jälkeen kun lukee ja kuulee siitä mihin kilpailutus hoivapuolella voi johtaa.?  Toivon, että jokainen, joka tällaista menoa tukee ja kannattaa saa itse maata vanhuksena vaipoissaan hieman kauemmin kun olisi tarpeellista:(

Yleensä emo hulehtii erityisen hyvin ja hellästi siipirikosta poikasestaan. Niin sitä toivoisi myös Suomen neidon kantavan vastuuta heikommistaan.  Kansakunnan tilan näkee ikävä kyllä siitä miten lapsia, vanhuksia ja vammaisia kohdellaan ja miten heitä hoidetaan.

Suomi ratifioi kesäkuussa 2016 vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen, joka korostaa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta kaikessa päätöksenteossa. Sopimuksen mukaan vammaisella ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa eikä häntä saa velvoittaa käyttämään tiettyä asumisjärjestelyä.

19400252_241220776378545_249098281903383321_o

Kilpailutus on vastoin ihmisoikeuksia ja tulee pitkällä tähtäimellä sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti kalliiksi.

Nämä elämälle välttämättömät palvelut tulee rajata hankintalain soveltamisalan ulkopuolelle.

Monissa Euroopan Unionin maissa näin on tehty.

Ole kiltti ja auta omalta osaltasi eli allekirjoita kansalaisaloite:

http://www.eimyytavana.fi/