Jos luottaa voit sä ihmiseen…

”Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään. ” Kirjailija Ernerst Hemingwayn teosta Kenelle kellot soivat on lainattu erityisen ahkerasti viime päivinä erilaisissa kirjoituksissa  ja sitä lainaan nyt itsekin. Olen viikon aikana miettinyt paljon hyvää ja pahaa, ja sitä ovatko kaikki ihmiset aina hyvän asialla.

Viikko sitten maanantaina olin tyttöjeni kanssa matkalla Helsingin Kampista metrolla Kalasatamaan. Tytöt olivat mukanani, koska lastenhoitaja oli sairaana ja otin Main ja Livin mukaan palaveriini. Juttelin metrossa niitä näitä kirjailija Miika Nousiaisen kanssa, jota en ollut nähnyt vuosiin. Olin niin keskittynyt jutteluun ja siihen, että jäimme tyttöjen kanssa oikealla pysäkillä poisa, että unohdin käsilaukkuni metroon. Käsilaukussa oli tärkeitä papereita, lompakkoni, passi, auton avaimet, kodin avaimet jne. Voin kertoa, että kauhusta täysin jäykkänä kun tajusin kaksi sekuntia metrosta ulos astumisen jälkeen, että laukku oli tipotiessään. APUA!!!! Soitin heti HSL:n palvelunumeroon, jossa hyvin ystävällinen naisihminen alkoi auttaa minua. Hän lypasi soittaa hetken päästä takaisin kun saisi kiinni vartijan, joka voisi käydä metron vaunuissa katsomassa löytyisikö laukkua. Hetken päästä nainen soitti takaksin ja kertoi, että laukkua ei ollut näkynyt. Vartija oli kai noussut Itäkeskuksessa ja koska olin osannut kertoa tarkalleen oikean vaunun, oli laukun etsiminen ollut helppoa. Laukku ei vain ollut enää siellä. Itketti, ahdisti ja oksetti. Soitin miehelleni, joka lähti kotiin laittamaan ovia takalukkoon. Aloin miettiä mitä kortteja pitäisi alkaa kuolettaa. Tytöt katsoivat minuun huolissaan ja surivat Frozen- pipojaan, jotka myös katosivat kassissa. Keskellä hätääni puhelin soi. Siellä oli Itäkeskuksen HSL-palvelupisteen asiakaspalvelija, joka kertoi jonkun tuoneen kassini sinne heille. Uskomatonta! Rupesi taas itkettämään! Matkustimme tyttöjen kanssa Itäkeskukseen ja haimme kassin. Lompakko oli yhä avoimessa kassissani päällimmäisenä. Mitään ei oltu viety. En tiedä kuka tämä ihana ihminen oli ollut, mutta lähetän hänelle sydämiä ja ison kiitoksen. Hän oli Lähimmäinen isolla L:llä. Ja Luotettava isolla L:llä. Ja pakkohan sitä on luottaa, vaikka välillä tuleekin näpeille. If there is no trust- there is no us.

2aacd8b46a4561e00f24dc74855d8c72

Minulle kipeä asia on ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamiin ja luotettavuuteensa kohdistuvat epäilyt. Olen itse ollut kuukausilahjoittajana Suomi-Syyria Yhditykselle haluten tukea Syyrian orpoja. Olen kehottanut muitakin lähtemään kuukausilahjoittajiksi. Välimereen hukkuvat ja raunioihin pommotuksissa Aleppossa hautatuvat lapset ovat saaneet minut välillä ihan hulluksi. Lasten kuvat tulevat uniini ja olen halunnut auttaa kaikin keinoin. Olen uskonut Ramin haluun auttaa kansaansa ja ehkä joskus kritiikittömästikin ottanut vastaan kaiken hänen jakamansa infon.  Toisaalta onko ihme jos miehellä on Syyrian tilanteesta vahva mielipide? Tietysti on. Hänhän eli lapsuutensa ja nuoruutensa maassa, joka on nyt raunioina. Voin ymmärtää hänen halunsa tehdä kaikkensa, että maailman katseet kääntyisivät Syyriaan. Ja pystyn jopa ymmärtämään sen, että päästäkseen sota-alueelle joutuu hengailemaan jos jonkinlaisten ihmisten kanssa ja silloin saattaa päätyä samoihin kuviin vaikka minkä jihadistin kanssa. Sitä en kuitenkaan koskaan pystyisi ymmärtämään enkä hyväksymään jos poliisin tutkimukset kertoisivat avustusrahojen päätyneen vääriin tarkoituksiin. Se olisi surun päivä ja hirveä tappio ennenkaikkea Syyrian orvoille. Mutta en myöskään voi ymmärtää niitä ihmisiä, jotka lähettelevät nyt vihaviestejä Ramin lapsille. Mikä hemmetti teitä vaivaa?! Onko lapsi vastuullinen vanhempansa teoista tai oletetuista teoista?! Skarpatkaa nyt isot ihmiset.

expensive-trust

Annetaan poliisin tutkia ja oikeuslaitos hutkii jos on tarvetta. Se ei ole meidän maallikoiden tehtävä.

Hemingwayn hengessä luotan siis yhä hyvään ja siihen, että yksin emme pärjää. Joskus toiseen pettyy, mutta vielä pahempaa on jos joutuu pettymään omaan itseensä.

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *