Kyllä suututtaa! Prkl#

Annoin joku aika sitten puheenvuoron tässä blogissa cp-vammaiselle Eerolle, joka kertoi haasteistaan Validia-talon asukkaana. Odotusajat ovat pitkiä ja monia asia ei pelaa. Kirjoitus poiki paljon kommentteja ja Validian johto haluaa tavata Eeron. Eero lupasi kertoa miten tapaaminen meni. Eilen sitten silmiini sattui juttu Turun Sanomista, joka käsitteli samaa aihetta, mutta eri Validia-taloa: ”Invalidiliitto-konserniin kuuluvassa Turun Validia-talossa on työntekijöiden mukaan jatkuvia hoitajien alimiehityksestä aiheutuvia ongelmia. Työntekijöiden mukaan ongelmat ovat jatkuneet Hippoksentie 29:ssä sijaitsevassa vammaisten palvelutalossa jo vuosia, ja ne ovat vuosien saatossa vain pahentuneet.Hoitajia, erityisesti koulutukseltaan päteviä hoitajia, kerrotaan olevan vuoroissa liian vähän. Tämä on johtanut muun muassa siihen, että lääkkeitä jakavat asukkaille työntekijät, joilla ei ole lääkehoidon antamiseen vaadittavaa koulutusta…..Hoitajien vähyyden takia asukkaiden avunpyynnön ja -saannin välinen odotusaika on kasvanut työntekijöiden mukaan varsin yleisesti jo 2–4 tuntiin. Aamulla tehtyihin soittoihin kyetään usein reagoimaan vasta iltapäivällä.Hippoksentien Validia-talossa on 63 asukaspaikkaa.Nimettömänä pysyttelevä asukas myöntää välillä jo miettineensä muuttoa jonnekin muualle…..”

Siis ihan oikeasti: Aamupäivällä tehtyihin kutsuihin kyetään reagoimaan iltapäivällä?! Taitaa Valiadian johdolla olla tapaaminen myös Turussa ja keskustelun paikka kyseisen palvelutalon asukkaiden kanssa. Ehkäpä johto osaa selittää miksi ihminen laitetaan odottamaan apua 2-4 tuntia?!  Johto voi itse testata myös se miltä tuntuu odottaa vessaan pääsemistä 2-4 tuntia. Tulen mielelläni kellottamaan aikaa. Onko niin, että ajatellaan, että vammaisten hoito voi olla vähän sinne päin kun eihän ne osaa pitää ääntä omista asioistaan ja ryhdy meuhkaamaan vaikka somessa. Siellä ne tyytyväisinä istuvat ja odottavat, että joku ”vaivautuu” heitä hoitamaan. Olen niin vihainen tästä, että tekisi mieli huutaa. Kertokaa minulle mitä tälle asialle voisi tehdä? Kaikki eivät saa ääntään kuuluviin kuten Eero, ja henkilökuntaa kielletään puhumasta epäkohdista ulospäin.

1455494723-0

Olo on kun tällä kissalla. Olen vihainen! En sano, että millä olisi töitä…..hitto vie!

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta. On hienoa, että ongelmista puhutaan, mutta etenkin talon ja liiton johtoportaan olisi myönnettävä aidosti, että ongelmia on eikä selitellä asioita itselleen parhain päin. Kyseisen talon entisenä asukkaana tiedän, että nämä nyt uutisoidut henkilökunnan alimitoitusongelmat ovat jatkuneet jo yli kaksikymmentä vuotta. Eivät harvoin, vaan usein ja toistuvasti. Ikävä tosiasia on se, että vain tiedostetut ongelmat voidaan ratkaista siten, että kaikki osapuolet ovat lopulta tyytyväisiä. Nyt olisi jo korkea aika siirtyä kootuista selityksistä konkreettisiin tekoihin paremman ja inhimillisemmän asumisen puolesta. Pitkä ”vuodatukseni” aiheesta löytyy täältä: http://jarjenjuoksua.blogspot.fi/2016/08/validia-asumista-mutta-miten-ja-missa.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *