Saako toisen murretta fanittaa? AKA oodi savolaismurteille

Kuulin eilen ratikkapysäkillä keskustelun säästä. Sisällöllisesti ei mitään erityisen mielenkiintoista, kuten saattoi odottaa, mutta ah, kauneinta karjalaa!

Naiset olivat vain tuntemattomia vanhuksia, joiden kasvoja en nähnyt. Silti ajattelin mummia. Tuntui kuin olisin saanut vieraan menneisyydestä.

Se on typerää. Elämäni savolaismurteiden parissa ei päättynyt mummin kuolemaan, mutta silti jokin siinä hetkessä muistutti juuri hänestä. Ja millainen syli avautuikaan keskelle työpäivää!

Jotakin samanlaista tapahtui viime vuonna, kirjaa varten tekemilläni haastattelumatkoilla. Matkustin  pitkin itärajaa keskustelemassa kalastuksesta, ja olin kotona joka hetki. Oli onnekasta, että ne olivat haastatteluja ja minulla oli hyvä syy vain keskittyä kuuntelemaan.

Paluujunassa Helsinkiin tulin ajatelleeksi sitä muumien tarinaa, jossa Surku-niminen pikkukoira kokee sielunyhteyttä susiin, mutta laumaan liittyminen ei sujukaan ihan mutkattomasti. Alkoi hillittömästi naurattaa. Minua tuskin syötäisiin, jos yrittäisin espoolaisässälläni (vai kumottiinko se teoria jo?) itämurteisten porukoihin, mutta surku minua varmaan tulisi.

Saako toisten murteita edes fanittaa tällä tavalla, vai onko se epäkorrektia? No, meni jo. Minkäs minä mummilleni voin.

Onneksi on edelleen suku. Sieltä minua ei voida käännyttää, vaikka kuinka epäilyttävänä istuisin synttäreillä pöydän päässä ja vaivihkaa kirjaisin huulipunalla murreilmaisuja lautasliinaan.

Jos luet tätä, ja sinulla on savolaismurteinen porukka, jossa tämä myöskin olisi sallittua, niin ilmoittele! Haluan uskoa, että pystyisin vastavuoroisuuden nimissä kehittämään myös espoolaismurteesta jotakin lievästi kiintoisaa jaettavaa, oli sitä kuuluisaa sihiässää olemassa tai ei.

Fanitan myös syksyä, siksi asiaankuulumaton kuva.

Kommentit (2)
  1. Saatan kuvitella: stadilaistuneen kirjailijan lapsi isoäidilleen raitsikka-ajelulla (kovaan ääneen)
    – Mummo, sinä out mualta!

    1. No juurikin näin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *