Epäonnistuneen Marin kyyneleet

Kyllä tässä aika isoja asioita käydään läpi. Tämä kaksiviikkoinen on ollut yksi uran vaikeimmista. Paljon haaveita ja työtä on kaatunut tähän. Minun suorituksiin saa olla pettynyt ja minulle saa olla vihainen. Se ei satuta minua, sanoi Mari Laukkanen.

Yllä oleva on suora lainaus YLE:ltä ampumahiidon viestin jälkeen. Sama uutispätkä, josta tuo on lainattu, päättyy seuraavasti:

“Ehkä voin joku päivä todeta, että tälläkin on joku merkitys.”

YLE:n haastattelu päättyy siis suomalaiskansalliseen kohtalo -teemaan. Asioilla on merkitys, vaikka emme ehkä tiedä mikä.

Sen sijaan Eurosportin/ Discoveryn haastattelussa sama Mari Laukkanen totesi haastattelun lopuksi, että “tästäkin asiasta pitää päästä yli, jos urheilua haluaa jatkaa”.

Elämässä menestymisessä on erittäin tärkeää se, miten suhtautuu epäonnistumisiin.

Suomalainen perinteinen kohtalo -ajattelu lähtee siitä, että asiat ovat annettuja. Se että sinulle käy paskasti, johtuu jumalan kirouksesta tai vastaavasta sinua suuremmasta asiasta. Perimmäinen ajatus on se, että tämä oli väistämätön lopputulos.

Näin me suomalaiset ajattelemme pikkuisen turhan usein. Meidät on vain tuomittu häviämään ja sitä viestiä me haluamme kerrata, kuten tapahtui YLE:n haastattelussakin.

World Economic Forum julkisti vastikään referaatin psykologi Carol Dweckin tutkimuksesta. Hänen havaintonsa oli se, että ratkaisevaa ihmisen menestykselle on hänen asenteensa.

Yksinkertaistaen; Mari Laukkanen antoi ehkä ensimmäisen lausuntonsa YLE:lle. Sen haastattelun lopputulemalla hänen elämässään ei mentäisi paljoa eteenpäin. Se oli juuri maaliin tulleen todella turhautunut kommentti. Mutta se haastattelu, minkä hän antoi Eurosportille, kertoo ihmisestä, joka ei jää jumiin ongelmien kohdalla.

Älykäskin ihminen voi menestyä huonosti, jos hänen asenteensa on pielessä. Jos hän näkee vastoinkäymiset pelkästään ongelmina, juttu on siinä.

Vastaavasti ne monet ihmiset, jotka vähäisilläkin lahjoilla ja vähäisellä koulutuksella menestyvät, menestyvät pitkälti pelkän oikean asenteensa vuoksi.

Heille ongelma ei ole ongelma, vaan haaste.

Siksi meidän suomalaisten tulisi ajatella ongelmien kohdalla niitä useammin vain haasteina, jotka voidaan ratkaista. Ei kohtalona, jonka käsikirjoituksen ovat laatineet aivan muut ihmiset.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *