Poliitikkojen valvojaksi kansalaisten hallintoneuvosto

Yleisradion ongelmien kasvaessa, hallitus päätti lisätä YLE:n valvontaa vahvistamalla hallintoneuvoston asemaa. Poliitikot eivät vain tyydy sanomaan mitä he haluavat YLE:ltä vaan mitä he odottavat sen tekevän.

Olen sitä mieltä, että politiikka tuhoaa niin monessa asiassa hyvät yritykset tehdä hyviä päätöksiä, että poliitikot sekä kunnissa että eduskunnassa tarvitsevat kansalaisista tehdyn hallintoneuvoston. Ei riitä, että neljän vuoden välein äänestetään, vaan kansalaisten pitää päästä päättämään siitä, mitä poliitikot tekevät.

Viimeksi tänään HS:ää lukemalla oli havaittavissa selkeä esimerkki siitä, kuinka politiikka tuhoaa. Yksityisten taloyhtiöiden putkiremonteista kertovassa artikkelissa todettiin ”putkiremontit valmistuvat aikataulussa, laatu on hyvää ja kustannusarviot pitävät paikkansa”. Samassa lehdessä puhutaan tänään Vantaan Mikkolan koulun vakavista kosteusongelmista. Eilen TV uutisissa puhuttiin Helsingin kaupungin pari vuotta sitten valmistuneen ja palkitun vuokrakerrostalon kosteusongelmista.

Ei voi olla niin, että kaupungin rakennusten rakentaminen vaatii eri ammattitaitoa. Kyse ei voi olla muusta kuin siitä, että poliittinen päätöksenteko ja väärin mitoitetut säästöt aiheuttavat ongelmat.

Samoja esimerkkejä näkyy olevan monella muullakin osa-alueella sotesta elinkeinopolitiikkaan.

Näyttää siltä, että politiikasta on tullut optimointia, jossa optimoidaan seuraavien vaalien ääniä. Politiikka on muuttunut julkiseksi mielistelyksi, jossa pitkäjänteisyys huutaa poissaolollaan. Ja jos jotakin pitkäjänteisesti vaikuttavaa tehdäänkin, se tehdään hätäillen, koska jokainen asian puolella oleva pelkää, että seuraavat vaalit peruuttavat käyntiin pistetyt hankkeet.

Politiikka vaatii parempaa kansalaisvalvontaa, koska politiikka ei kykene toimimaan riittävän pitkäjänteisesti.

Tähän loppuun vielä sarkasmivaroitus. Tämä esittämäni idea on aivan yhtä hyvä, kuin se, että poliitikot valvovat yritysten ja yhteisöjen toimintaa koskevaa yksityiskohtaista päätöksentekoa. Keskimääräisellä poliitikolla ei ole riittävää ammattitaitoa siihen tehtävään.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *