Analoginen Aivokylpy
Analoginen Aivokylpy

Somen Grand Slam

Päätin kesän aikana toteuttaa sosiaalisen median Grand Slamin, eli käydä tiukkaa keskustelua uskonnosta, lasten hankkimisesta ja kasvatuksesta, maahanmuutosta sekä feminismistä. Ne ovat tunnetusti somen räjähdysherkimpiä aiheita.

Olen nyt käynyt nämä kaikki neljä keskustelua pitkän kaavan mukaan ja ensimmäiset tuntemukset ovat ristiriitaisen innostuneet.

Kaikki keskustelut, paitsi keskustelu feminismistä, päättyivät parempaan ymmärrykseen toistemme ajatuksista ja yleinen tunnelma oli toisiamme kunnioittava. Ymmärsimme paremmin mistä eri näkökulmat tulivat ja pystyimme punnitsemaan toistemme näkemyksiä monelta kantilta.

Positiivisin yllätys oli se, että maamme pahimpana räyhänhenkinä pidetyt maahanmuuttovastaiset olivat valmiit tulemaan äärimmäisistä näkemyksistään pari piirua maltillisempaan suuntaan ja hyväksymään myös heille vähän vieraampia ajatuksia.

Negatiivisin kokemus oli se, että arvostellessani feminismin hyökkäävää julkikuvaa, minua kohtaan hyökättiin henkilökohtaisuuksilla ja yksikään toinen keskusteluketjussa oleva ei sitä myöskään tuominnut. Päin vastoin. Muutamista kommenteista päätellen, he näyttivät pitävän kyseisiä purkauksia oikeutettuna.

Kaikki keskustelut käytyäni voin sanoa, että se joka väittää, että keskustelu on vaikeaa tai jopa mahdotonta, voi useammin syyttää ongelmasta itseään kuin muita. Aina kun keskustelija on valmis ymmärtämään vastapuolen ajatuksia ja menemään häntä pari askelta vastaan, avautuu uusia mahdollisuuksia puhua entistä syvemmin ja avoimemmin ja lopulta havaita yhteisiä tavoitteita.

Suomalaisella keskustelukulttuurilla on mahdollisuutensa. Opetellaan parempaa keskustelua ja käytetään sen tuomat mahdollisuudet lisätä yhteistä ymmärrystä.

Kirjoitan jossakin vaiheessa syvemmän analyysin siitä ,mitä nämä neljä keskustelua opettivat.

Nyt pidän täältä Image blogista ainakin viikon tai parin tauon.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *