Analoginen Aivokylpy
Analoginen Aivokylpy

Työpaikkojen katoaminen on valheellinen väite

Työpaikkojen suurimittainen katoaminen Suomessa on mahdollista vain siinä tapauksessa, että meillä on tulevaisuudessa yhtä huono palvelukulttuuri ja yhtä vähän kuluttajatuotteiden ja palveluiden vientiä kuin tänään.

Asiantuntija toisensa perään on väittänyt, että teknologia vie työpaikkoja. Se on valhe. Teknologia on aina muuttanut työn muotoa, mutta maailmassa on enemmän ihmisiä töissä kuin aiemmin. Ainoa este uusille työpaikoille on se, että me eurooppalaiset olemme itsekeskeisiä valittajia, emmekä osaa muuttua riittävästi.

Mitä enemmän teknologia tulee korvaamaan ihmistä eri tehtävissä, sitä enemmän ihmisille tulee uusia tehtäviä. Kyse ei siis ole työpaikkojen katoamisesta. Sellaiset asiantuntijat, jotka vielä väittävät, että työpaikat katoavat, pitää pistää vastuuseen sanoistaan.

Kun keinoäly ja robotiikka ottaa otteen ajatteluakin vaativista töistä, ihmisen tehtäväksi tulee olla entistä inhimillisempi toiselle ihmiselle. Tulevaisuuden ammateissa hyödynnetään psykologiaa, käyttäytymistieteitä, filosofiaa ja muita tämän päivän ihmiselle turhanpäiväisiä asioita. Tottakai silloin elämänsä insinöörin tai ekonomin silmin näkevä sanoo, että työ katoaa, koska he eivät tähänkään saakka ole pitäneet pehmeitä asioita arvokkaana työnä.

Ihmisten tarpeet eivät uudessa maailmassa katoa mihinkään. Mutta yhdessä asiassa Suomi on erittäin kriittisen päätöksen edessä.

Miten me suhtaudumme kuluttajamarkkinaan? Ihmisten vapaa-aika kasvaa ja sille kasvavalle vapaa-ajalle tarvitaan virikkeitä. Niin kauan kuin olemme pohjoismaiden mutasarjaa kuluttajatuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa, meidän pitää pelätä tulevaisuutta kuin eräs pieni gallialaiskylä pelkäsi taivaan putoamista niskaansa.

Tämän investointituotteita valmistavien korporaatioiden ja leveällä tussilla piirretyn vientipolitiikan suunnittelijoiden maan on opittava ymmärtämään homo sapiensia. Eli ajattelevaa olentoa, jolla on tunteet ja tarpeet.

Siksi isoin kysymyksemme ei ole se, katoavatko työpaikat, vaan osaammeko luoda ne työpaikat, joita muuttuva maailma kaipaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *