Typerää maahanmuutto- ja syntyvyyskeskustelua

Vihreiden Antero Vartia twiittasi: ”Ilman tehokkaasti toimivia työmarkkinoita ja merkittävää maahanmuuttoa suuria ikäluokkia odottaa paljon nykyistä kurjemmat eläkepäivät.” Jos tämän twiitin lukee erillisenä, ilman tietoa muista twiiteistä, heitto tuntuu typerältä yleistykseltä.

Vartia lähetti samaan aikaan kuitenkin myös muita twiittejä, joista yksi oli esimerkiksi: ”Jos 70-luvulla olisi ollut korkeampi syntyvyys niin olisiko meiltä nykyään avoimet työpaikat loppu? Ei olisi. Eivät lopu maahanmuutollakaan.” Ja vielä yksi twiitti samalta päivältä: ”Ilman tehokkaasti toimivia työmarkkinoita ja merkittävää maahanmuuttoa suuria ikäluokkia odottaa paljon nykyistä kurjemmat eläkepäivät.”

Näistä twiiteistä minun silmiini ja luultavasti monen muunkin, osui lähinnä tuo ensimmäinen. Se sai ihmiset – myös minut – joko esittämään jatkokysymyksiä tai arvostelemaan. Itse kysyin tuohon ensimmäiseen twiittiin liittyen, ”Ei kai se ole joko tai…?” Twiitti tuntui siinä tilanteessa melkoiselta yleistykseltä ja asioiden oikomiselta.

Antti Rinne lanseerasi synnytystalkoot ja samalla lensi kasa lantaa tuulettimeen. Hra Rinne käytti väärää sanaa ja koko homman ydin hukattiin saman tien.

Isojen asioiden käsittely sosiaalisessa mediassa on kulmikasta, koska ihmiset reagoivat ensimmäiseksi siihen mikä suututtaa. Se vie keskustelun usein sivuraiteille. Anarkistiset tai muuten vahvasti ideologiaan nojaavat yksilöt ja ryhmät saavat polttoaineensa havaitsemistaan keskustelun epäkohdista ja polarisoivat keskustelua entisestään.

Tosiasiassa suuri osa keskustelijosta hakee samaa suuntaa. Turvallisempaa, hyvinvoivempaa ja iloisempaa yhteiskuntaa. Tarjolla on eri keinovaihtoehtoja. Haaste vain on siinä, että täyttä puhdasoppisuutta vaativat odottavat saavansa oman vaihtoehtonsa kaikkien vaihtoehdoksi.

Parempaan lopputulokseen päästään, jos meillä on malttia rakentaa luottamusta toisiimme ja antaa hieman toleranssia erilaisille termeille ja erilaiselle tavalla ilmaista asioita. Niitä termejä voidaan sen sijaan määritellä yhdessä.

Luodaan mielummin jotakin yhteistä kuin pakkokäännytetään vastustajia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *