Irtisanoin tänä kesänä muutamia ystävyyksiä. Suosittelen samaa muillekin

Helsingin Sanomien mukaan suhtautuminen maahanmuuttoon ja ympäristökysymyksiin kulkevat Suomessa käsi kädessä.

Suopeammin maahanmuuttoon asennoituvat ihmiset ottavat esimerkiksi ilmastonlämpenemiseen liittyvät asiat vakavammin kuin vaikkapa oikeistopopulistit, jotka eivät oikein jaksa huolestua edes tuoreesta IPCC:n ilmastoraportista, mutta muutamista maahanmuuttajista senkin edestä.

Suhtautuminen maahanmuuttoon ja ilmastonmuutokseen heijastelee universalistisia perusarvoja.

Sosiaalipsykologi Shalom Schwartz kirjoittaa viljalti lainatussa arvoteoriassaan universalismin merkitsevän sitä, että kaikkien ihmisten tasa-arvoa ja hyvinvointia sekä ympäristön suojelemista pidetään kunniassa.

Asenteet universalistista arvomaailmaa kohtaan ovat polarisoituneet viime vuosina selvästi, kuten Helsingin yliopiston keväällä julkaisemasta tutkimuksesta saatamme lukea.

Tutkimuksen mukaan erimielisyys maahanmuutosta ja ilmastonmuutoksesta tarkoittaa myös erimielisyyttä ihmisten perusarvoista.

Eli tasa-arvo, hyvinvointi ja vastuullisuus eivät kuulu meidän kaikkien arvoihin.

Mutta mitä arvot sitten oikein ovat?

Suomen mielenterveysseuran mukaan arvot ovat uskomuksia ja käsityksiä arvokkaista, hyvinä ja tärkeinä pidetyistä asioista. Ja siten ne muodostavat keskeisen osan ihmisen minäkuvaa.

Tietoisuutta omista arvoista tarvitaan, koska ne suuntaavat kohti omannäköistä elämää. Arvot ovat ikään kuin henkilökohtainen kartta, joka auttaa pysymään valitsemallaan tiellä.

Arvonsa tunnistanut ja niitä noudattava ihminen ei ole hukassa.

Kun on kartta, jonka mukaan suunnistaa elämässä, on helpompi tavoitella itselleen tärkeitä päämääriä. Määränpäitä.

Shalom Schwartzin innoittamana määrittelin kesän kynnyksellä omat henkilökohtaiset arvoni. Arvoja ei määritellä keksimällä niitä. Eivätkä ne ole toivelista siitä, millainen haluaisin olla.

Arvot löydetään.

Omien arvojensa löytämiseksi tarvitaan melkoisesti pähkimistä. Oman ajatusmaailmansa penkomista. Aikaakin siihen menee, itsensä kuuntelemiseen ja analysointiin.

Jotta arvoja olisi hallittava määrä, päätin pitäytyä kolmessa arvossa: sellaisiksi muodostuivat oikeudenmukaisuus, vapaus ja nautinto.

Lisäksi kirjasin noiden kolmen arvon merkitykset ja ilmenemismuodot.

Oikeudenmukaisuus

Nykyisin yleisesti hyväksytty oikeudenmukaisuusteoria on John Rawlsin (1921-2002) käsialaa. Teoksessaan A Theory of Justice (1971) Rawls hahmotteli, että oikeudenmukaisuus on reiluutta. Että hyvän jakaminen epätasa-arvoisesti voidaan hyväksyä vain, jos se parantaa kaikkien ja aivan erityisesti heikommassa asemassa olevien asemaa. Muussa tapauksessa epätasa-arvoisuus on aina yksinkertaisesti epäoikeudenmukaista.

Vapaus

Isaiah Berlin (1909-1997) mukaan vapaus voidaan luonnehtia toimijan ideaalisen itsen, todellisen minän tai tietyn elämäntavan vapaaksi toteuttamiseksi.

Nautinto

Ihminen voi kokea nautintoa, eli saada mielihyvää monenlaisista asioista, kuten liikunnasta, musiikista, syömisestä, seksistä ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Kaikki edellä mainitut ovatkin lähellä sydäntäni, viimeisessä eniten petrattavaa.

Henkilökohtaiset arvoni kertovat, mikä minua motivoi, mistä innostun, mikä on lähellä sydäntäni.

Kun toimin löytämieni arvojeni mukaisesti, itsekunnioitukseni ja -arvostukseni kasvaa, kuten Marika Salosen ja Tommi Utriaisen laatiman arvotestin saatesanoissa pohditaan.

(Löydät visuaalisesti hieman viimeistelemättömän ja kömpelön, mutta sisällöltään mielenkiintoisen testin täältä. Voit selvittää omia arvojasi myös esimerkiksi Helsingin Sanomien European Social Survey -selvitykseen perustuvan arvotestin avulla täällä.)

Jos taas toimin arvojeni vastaisesti, koen syyllisyyttä ja itsekunnioitukseni rapautuu.

Siksi teenkin pienimuotoisen remontin elämääni.

Minulla on nyt muutama ystävä vähemmän kuin oli ennen arvojeni määrittämistä.

Tympäännyin joidenkin henkilöiden näkemyksiin, joiden universalistisuus on vähintäänkin kyseenalainen.

Nyt joku voi sanoa, että en kestä muunlaisia mielipiteitä, että kuplaannun entistäkin pahemmin.

Voi olla, mutta yksi arvoistani on nautinto.

Enkä nauti kusipäiden seurasta.

Oikein hyvää alkavaa viikkoa kaikille ystävilleni.

Sekä entisille sellaisille.

Anzio

Keskustelu henkilökohtaisista arvoista jatkuu täällä.

terveys-ja-hyvinvointi ihmissuhteet ilmastonmuutos politiikka
Kommentit (5)
  1. Hohoijaa on mielen köyhyyttä jos ei kykene käsittelemään pää kopassaan sitä että meitä nyt vain on joka junaan ja kaikkien kanssa pitää pystyä kommunikoimaan ja käsittelemään asioita asioina ja politiikkaa politiikkana jne. Jos me kaikki olisimme samanlaisia niin silloinhan se olisi ihan sama kenen muijaa panee.

    1. anssijarvinen
      20.8.2019, 18:48

      Kiitos korkeatasoisesta ajatelmastasi. Etenkin tuo viimeinen virke muijineen ja penemisineen oli mainio oivallus.
      Anzio
      Ps. Pää koppa kirjoitetaan yhteen. Kas näin: pääkoppa.

      1. Timopekka Sillantaus
        21.8.2019, 20:07

        Mitä on taas peneminen?

        T. Timopekka Sillantaus

  2. Eipä sinulla ole vara arvostella kun et itsekään kykene muihin sinulle osoitettuihin kommentteihisi vastaamaan tuonkaan vertaa vaan pelkästään sensuroit ne. Chickeshit.

    1. anssijarvinen
      20.8.2019, 22:17

      Ihan vaan tiedoksi dfeee44errt, etten vastaa sellaisten vellihousujen kommentteihin, jotka eivät uskalla esiintyä omalla nimellään.
      En niitä myöskään yleensä julkaise vaan merkitsen roskaposteiksi.
      Sinä ole olet poikkeus, rakas dfeee44errt.

      Anzio

      Ps. Mitä tarkoitat ilmaisisulla vara arvostella?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *