Kuinka saada persu-pojat ja vihreät tytöt lisääntymään ja täyttämään maa?

Viime aikoina on julkaistu muutamia mielenkiintoisia tutkimuksia, kyselyjä ja ansiokkaita artikkeleita. Niitä yhteen ynnäämällä voi löytää yhden selityksen kansakuntamme näivettymiselle.

Ehkäpä vähän kieli poskessa, mutta kuitenkin.

Ensinnäkin

Se on nyt tutkittu: syntyvyyden väheneminen Suomessa ei johdu lapsen saannin lykkäämisestä, vaan siitä, että yhä useammat eivät hanki lapsia lainkaan.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisnaisten lopullinen lapsiluku pienenee voimakkaasti ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

1970-luvulla syntyneet naiset saivat vielä keskimäärin 1,9 lasta. Mutta 1980-luvulla syntyneiden lapsiluku näyttää romahtavan jopa 1,6:een.

Syntyvyys Suomessa on valahtanut 1800-luvun nälkävuosien tasolle. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 Suomessa syntyi enää 45 597 lasta.

Aiemmin suomalaisnaiset lykkäsivät lapsen hankintaa, mutta nyt myös yli 30-vuotiaat naiset saavat vähemmän lapsia kuin muutama vuosi sitten. Ja tulevat entistä harvemmin äideiksi ensimmäistä kertaa.

Ensimmäisiä lapsia syntyy nyt selvästi vähemmän kuin ennen. Tämä näkyy myös yli kolmekymppisillä naisilla”, kertoo tohtorikoulutettava Julia Hellstrand Helsingin yliopistosta HS:lle.

Suomalaisnaisten lapsiluku laskee siis kuin lehmän häntä. Lähestymmekin jo kokonaishedelmällisyyttä kuvaavilla luvuillamme Etelä-Euroopan alhaisen syntyvyyden maita: Espanjan ja Italian kokonaishedelmällisyysluvut ovat niukin naukin yli 1,3.

Toiseksi

Syntyvyytemme on laskenut jo vuodesta 2010 lähtien kaupungeissa ja eritoten maaseudulla.

Ihmekös tuo. Sillä tytöt muuttavat maalta pois opiskelemaan ja pojat jäävät tehtaalle töihin ja kylillensä mopojaan rassaamaan. Ja kun tehtaalla pannaan lappu luukulle, jää jäljelle vain mopojen rassaus.

Yle selvitti tahollaan parinkin jutun voimalla maakuntien naispulaa ja tuli siihen tulokseen, että tytöt eivät perähikiöillä viihdy.

Mitä kauempana kaikesta ja pienemmät kuviot, sitä varmemmin pitäjä tyhjenee nuorista naisista. He muuttavat opintojen perässä suuremmille kirkoille ja jäävät niille teilleen.

Kun on trendikkäiden kahviloiden erikoiskahvien makuun päässyt, ei keppana käpykylän tunkkaisessa baaripahaisessa enää likkoja inspiroi.

Monissa maakunnissa naisten määrä on suorastaan romahtanut. Esimerkiksi Kainuun ja Etelä-Savon 15–44-vuotiaiden naisten määrä on vähentynyt yli 30 prosentilla viimeisten parin vuosikymmenen kuluessa. Kymenlaaksossa ja Satakunnassa vähennystä on 20 prosenttia.

”Muutos on ollut todella raju lyhyessä ajassa”, arvioi johtava asiantuntija Timo Aro konsulttitoimisto MDI:stä Ylelle.

Kainuussa tilanne on lähes toivoton, kuten voimme lukea tästä. Maakunnan jokaisella paikkakunnalla nuoria naisia on rutkasti vähemmän kuin raitilla rallattavia peräkammarin poikia, joille ei opiskelu mamman puurojen ulottumattomissa maittanut. Eikä niillä todistuksilla opinahjon ovet olisi usein avautuneetkaan, vaikka hakupaperit olisikin värkätty.

Kolmanneksi

Poikien kouluhommelit menevät yhä useammin päin prinkkalaa.

Tilastojen mukaan lukutaidossa tyttöjen ja poikien välinen osaamisero Suomessa on suurin kaikista OECD-maista. Lue vaikka.

On suorastaan häpeällistä, että peräti joka kahdeksas peruskoulun päättävä suomalaispoika ei osaa lukea kunnolla.

Siksi ei olekaan yllätys, että pojat ovat aliedustettuina lukioon jatkavien joukossa, mutta yliedustettuina täysin ilman toisen asteen tutkintoa jäävissä.

Pisa-tutkimuksen mukaan suomalaisista tytöistä vain 6 prosenttia, mutta pojista jopa 16 prosenttia saavuttaa vain alimmat taitotasot lukutaidossa.

Eipä siis ihme, että tytöt ovat vallanneet enemmistöt korkeakouluissa.

Tytöt ovat viime vuosina porhaltaneet poikien ohi myös poikien perinteisesti vahvoissa aineissa, kuten matematiikassa ja luonnontieteissä.

Niissäkin tyttöjen ja poikien väliset osaamiserot ovat suurimmillaan kaikkein kehnoimpien oppilaiden keskuudessa.

Yllättävän suuria eroja tyttöjen ja poikien välillä on oppimisasioissa. Mutta on niitä muitakin eroja.

Neljänneksi

Tuoreen Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksen perusteella myös puolueiden kannatus on perin sukupuolittunut.

Perussuomalaisten sanoma koetaan päräyttäväksi mopopoikien keskuudessa ja Vihreiden agenda uppoaa otolliseen luomu-maaperään nuorten naisten parissa. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, persut keräisivät lähes 30 prosenttia 15 – 29-vuotiasta suomalaisten miesten, mutta vain 10 prosenttia naisten äänistä.

Vihreitä sen sijaan äänestäisi 24 prosenttia nuorista naisista, mutta pahaiset 8 prosenttia miehistä.

Eli jos kainuulaisella pojalla onkin vaikeaa löytää pariutumisaltista seuraa omilta kyliltä, vähintään yhtä haastavaa vihreitä kannattavalle tytölle on löytää mieluisaa kumppania lisääntymismielessä omiensa joukosta.

Jatka siinä sitten sukua.

Viimeinen sammuttakoon mopon. Tai espressokeittimen. 

Anzio

Ps. Vielä viidenneksi:

Jatka keskustelua kahtiajakautuneesta kansasta täällä.

puheenaiheet politiikka kolumnit koulutus
Kommentit (7)
  1. Onneksi on pohjoisen lestadiolaiset. Suomen toivo. Ovathan he muutenkin arvot kohdallaan ja perheissä eletään rikasta elämää sisarustenkin kanssa. Epäkohtiakin on. Mutta niin on muuallakin. Kuten yksinäisyys, huumeet, alkoholi,rikokset. Niitä tuossa porukassa on marginaalisesti.

  2. Heimo Laukkanen
    26.10.2020, 15:51

    Hyvä kirjoitus. Uskoisin että maatilojen jatkajaksi nykyäänkin jää lapsista poika ja tytär poistuu.Toki vanhemmat myös ohjaavat tässä. Siinä varmaan yksi syy kehitykselle.
    Oma poikani (teini) nautti juuri kolmannen lounaansa – kahdesti lihapullia koulussa ja nyt lihagulassia heti perään. 14 vuotias POIKA, joka matemaattisesti erityislahjakkaiden Lumaluokalla (luonnontieteet ja matikka), puhuu jo 5 kieltä ja suuntana lääkis lukion jälkeen… ja siellä varmaan löytää vihertytön jonka opettaa syömään lihaa ja lisääntymään. Kyllä maailma vielä kestää.

    1. Mikko Rintasaari
      28.10.2020, 19:51

      Uh… “jonka opettaa syömään lihaa ja lisääntymään”. >.<

      Toivottavasti jälkikasvu on asennemaailmaltaan terveempi kuin vanhempansa. Hitto mitä tekstiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *