Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara, olen käytettävissä!

Luovan työn tekijät ovat tottuneet siihen, että työsuoritteita kyllä halutaan, mutta niistä ei haluta maksaa.

Muusikoille, kuvataiteilijoille, kuvaajille tai meille kirjoittajille tarjotaan usein vastineeksi työpanoksesta jotakin ihan muuta kuin käypää valuuttaa.

Minulle on vuosien varrella tarjottu rahan sijasta ainakin lounaita ja illallisia, hotelliyöpymisiä, seminaariosallistumisia, vip-kortteja, autovahaa ja hammastahnaakin.

Se on ihan ok, jos näin on sovittu. Ja toisin kuin monilla muilla itsensä luovalla työllä elättävillä, minulla on kuitenkin rakas, monin tavoin palkitseva ja kohtuullisen hyvin palkattu vakitoimikin.

Mutta silloin tällöin käy niin, ettei työn tilaajalla ole tarjota palkaksi edes sitä hammastahnatuubia.

Silloin tilaaja yleensä perustelee nöyryyttävää tarjoustaan sillä, että vastikkeeksi luovasta suoritteesta saa näkyvyyttä.

En ole yksin. Muistamme viimevuotisen Vuosisadan kulttuurigaalan, jonka järjestänyt Life Style Invest Oy yritti saada  taiteilijoita esiintymään ilmaiseksi, kuten Yle asiasta uutisoi. Mainittakoon, että tapahtuma sai myös julkista tukea ja että gaalalippu maksoi 300 euroa. Palkaksi esiintyjille luvattiin näkyvyyttä.

Myös ministeriöt ovat kunnostautuneet ilmaisen työpanoksen kärttämisessä. Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriö lähestyi taannoin sarjakuvataiteilija Kaisa Lekaa ja pyysi kahden päivän keikalle ilmaiseksi, näkyvyyttä vastaan. Ministeriö lupasi kyllä hengen pitimiksi piirtäjäpoloiselle päivittäisen ruoka-annoksen.

Aiheesta nousi aiheellinen älämölö. Esimerkiksi MTV Uutiset, jonka vastaavana päätoimittajana toimi tuolloin muuan Merja Ylä-Anttila, tarttui aiheeseen.  Ministeriötä epäiltiin lähes orjatyöksi luokiteltavan keikan tarjoamisesta. Näin aiheesta MTV.

Työtä tarjottiin siis ruokapalkalla ja bonuksena näkyvyyttä.

Näkyvyydestä on tullut valuutta, joka on siinä mielessä kehno, ettei sillä voi maksaa ruokakaupassa eikä lyhentää pankille lainojaan.

Minäkin olen tehnyt ja teen ilmaistyötä sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön että Sosiaali- ja terveysministeriön hankkeille. Mutta nämä projektit ovat minun ”Nälkäpäiväni”. Panokseni hyväntekeväisyyteen.

Luovan työn palkkiot nousivat esille lauantaina, kun iltapäivälehdet repivät otsikoita Kaarina Hazardin ja Mikko Roihan tuottamista ja Liikenne- ja viestintäministeriön tilaamista kännykkävideoista.

Ministeriö on tilannut kymmenen videota, joilla Hazard ja Roiha esittelevät liikenteen infrakohteita. Pari seikkailee muun muassa Saimaan kanavalla, Porin satamassa ja Nelostiellä.

Yhteensä ministeriölle 50 000 euroa maksavat videot julkaistaan Youtubessa.

Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara kertoo Iltalehdelle, että videot ovat kotikutoisuudesta huolimatta editoituja, ja summa sisältää käsikirjoituksen, matkat, esiintymispalkkiot, kuvaamisen ja kaiken muunkin tuotantoon liittyvän, kuten majoitukset ja palaverit.

En ota tässä kantaa luovan työn tasoon, mutta työmäärään ja kuluihin nähden Hazardin ja Roihan laskutusta voidaan pitää varsin kohtuullisena.

Kaisa Lekan ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kärhämän jälkeen Merja Ylä-Anttila on siirtynyt sisältöjen parista MTV Uutisten päätoimittajan paikalta Ylen toimitusjohtajaksi exelien ääreen.

Hänen kommenttinsa paljon puhutusta palkkiosta on mielenkiintoinen. Suomen suurimman mediatalon toimitusjohtajan twiitti on tulkittu siten, että Ylä-Anttila pitää Hazardin ja Roihan työstään saamaa korvausta kohtuuttoman korkeana.

Onpa joku pitänyt toimitusjohtajan kommenttia jopa Ylen linjauksena freelancereille maksettaviin palkkioihin.

Näin Ylä-Anttila twiittasi:

“Mitähän tähänkin sanoisi? Ministeriö maksaa 50 000 euroa Kaarina Hazardin kännykkävideoista – ”Ei missään nimessä maksettu ylihintaa””

 

 

Ja näin Kaarina Hazard vastasi:

“On Ylen toimitusjohtajan arvoa alentavaa päivitellä luovan puolen tekijöiden palkkoja iltapäivälehtien kohuotsikoinnin perusteella. Älä alennu moiseen, @merjaya . Meidän palkkamme tästä on 600€/päivä/pää. Luova ala: be aware. @Elliv”

 

 

Hienoa tässä kännykkävideogatessa on se, että Liikenne- ja viestintäministeriö tarjosi rehdisti hammastahnan tai näkyvyyden sijasta ihan oikeaa rahaa.

Eikä sitä näkyvyyttä totisesti ennen eilistä tullutkaan.

Kiitos iltapäivälehdistön, somen ja edellä mainittujen rouvien debatin, videoiden katsojamäärät ovat nousseet.

Suorastaan räjähtäneet.

Ilta-Sanomien mukaan heinäkuun lopussa julkaistu Kävely ja pyöräily -video oli saanut perjantaiaamuun mennessä 539 näyttökertaa.

Mutta tätä kirjoitettaessa sunnuntaina klo 18.00 videolla oli näyttöjä jo lähes 42 000.

Viikko sitten julkaistulla Porin satama -videolla oli näyttökertoja perjantaiaamuun mennessä 142, mutta kohta niitä on jo 14 000.

Kukaan ei varmasti ollut kertonut viestintäjohtaja Niinivaaralle, että somenäkyvyyden ostaminen videoille on perin helppoa ja vieläpä kohtuullisen edullista. Jo parilla satasella on mahdollista saada videoille tuhansia katsojia.

Ministeriö siis maksoi videoiden tekemisestä, mutta ei siitä, että kukaan näkisi niitä. Ministeriö ajatteli pitää 50 000 arvoiset videot pienen piirin silmiteltävinä.

Mutta pienimuotoisen kohun ansiosta Kaarina Hazard ja Mikko Roiha saivat nyt siis tuplaliksan. Sekä rahapalkkion että sen näkyvyyden!

Mainittakoon vielä, että eräs toinen ministeriö oli taannoin kiinnostunut kirjoituksistani ja pyysi minua laatimaan asiantuntija-artikkelin.

Kun tiedustelin palkkiota mittavahkosta ja vaativasta kirjoitusrupeamasta, sain ministeriön edustajalta vastauksen:

”Emme maksa palkkioita, sillä kirjoittajina on yleensä julkishallinnon toimijoita, joille se kuuluu työhön. Vähitellen olemme ottaneet mukaan myös yksityisen sektorin kirjoittajia, jotta näkökulmat monipuolistuisivat. Mutta heitä varten emme ole budjetoineet palkkioita. Eli vastauksena kysymykseesi: emme maksa palkkioita.”

Koska Liikenne- ja viestintäministeriö on aivan toista maata, ilmoittaudun tässä ja nyt palvelukseen:

Viestintäjohtaja Niinivaara, jos luet tämän, olen käytettävissä.

Laadin mielelläni artikkelin, kolumnin tai vaikka blogimerkinnän vallitsevan palkkiopolitiikkanne mukaista korvausta vastaan.

Eikä tuotostani tarvitse edes näyttää kenellekään.

Anzio

Keskustelu jatkuu täällä.

puheenaiheet viihde yhteiskunta kolumnit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *