Mikä koira sinun pomosi on?

Professorit Susan Meriläinen ja Janne Tienari kirjoittivat Hesarin vieraskynässä, että työmarkkinoilla johtajan kyvykkyyttä arvioidaan nykyään osaamisen ja tulosten ohella myös ulkoisten ominaisuuksien, elämäntyylin ja esiintymisen perusteella. Siis sen, miltä pomo näyttää.

Meriläisen ja Tienarin mukaan johtajan ulkonäöstä on tullut yrityksille strateginen kysymys. Että johtajan on näytettävä ajokoiralta: nuorekkaalta, sopusuhtaiselta ja atleettiselta. Sirpakalta hauvalta, joka säteilee energiaa, kestävyyttä ja elämänhallintaa ja viihtyy estraadeilla ja lehtien palstoilla.

Muistin virkistämiseksi, ajokoira voi näyttää esimerkiksi tältä:

file_23028_ibizan-hound

Mutta jos pomosi ei parhaalla tahdollakaan muistuta sulavalinjaista ja terhakkaa ajokoiraa, millainen piski hän sitten olisi? Johtajatyypeistä on tehty lukemattomia luokituksia, ja tässä vielä yksi, jonka perustuu löyhästi useampaankin googlettamaani malliin, joista olen luokitukset vapaasti ja rennoin rantein kasannut ja niihin passaavat kuvat valinnut.

Kun kohta mallailet mielessäsi oman pomosi figuuria näiden hurttien potretteihin, muista että puhdasrotuiset johtajat ovat kuitenkin selkeä vähemmistö. Että sinunkin pomosi on mitä suurimmalla todenäköisyydellä sekarotuinen, hänessä on kahta tai kenties jopa useampaakin allaolevista arkkityypeistä.

 

Mutta mikä seuraavista ihmisen parhaista ystävistä muistuttaa siis sinun pomoasi?

Hirmu

wharton-doberman2

Näyttääkö pomosi tältä? Johtajuuskonsultit kutsuvat näitä koiria autoritäärisiksi johtajiksi. Hirmut käyttävät alaisiaan vain vallan välikappaleina laumansa hallitsemisessa. Hirmu haluaa näyttää kaikissa mahdollisissa tilanteissa olevansa pomo: hän päättää kuka puhuu, mistä puhutaan, ja on omasta mielestään poikkeuksetta oikeassa.

Jos alainen palvoo häntä, alainen palkitaan, jos häntä arvostellaan, hirmu katkaisee narinan puremalla kurkun poikki. Siksipä hirmun johtamassa laumassa vallitsee pelko.

 

Neuvokas

betman-funny-dog-picture_images-386x450

Vai muistuttaako pomosi tätä veijaria? Silloin hän saattaa olla neuvokas. Neuvokas uskoo olevansa muita parempi. Siksipä hän toistuvista pyynnöistä huolimatta jakaa auliisti neuvojaan, vaikka neuvottavat alaiset osaavat asiansa neuvokasta paremmin. Neuvokas kerjää kannatusta omille mielipiteilleen ja loukkaantuu verisesti, jos häntä tukevia kommentteja ei esitetä. Ja kun ei, neuvokas tuntee itsensä marttyyriksi, väärinymmärretysi neroksi. Poistuu häntä koipien välissä nuolemaan haavojaan.

 

Laumuri

funny-dog…-yorkshire-terrier-i-4683

Jos pomosi on puolestaan tämän näköinen, hän on todennäköisesti laumuri. Laumuri johtaa laumaansa jämäkästi ja osaa kuunnella kaikkien mielipiteitä. Hän luottaa laumansa jäseniin ja ohjaa heidät tekemään omat työnsä itsenäisesti nipottamatta yksityiskohdista.

Laumuri on taitava vuorovaitustustaidoissaan. Siksipä hän loihtii esimerkiksi palavereista tehokkaita ja tuloksellisia, hän laatii hyviä ja selkeitä ohjeita sekä kommunikoi suorasti ja avoimesti. Laumuri on laumansa hyväksymä johtaja, kuin moottoripyöräkerhon presidentti.

 

Vai muistuttaako hän tätä puuhastelijaa?

dog-graphics-dog-funny-223565

Liideri ei korosta johtajuuttaan. Hän kuuntelee sujuvasti pyrkien tasavertaisuuteen. Ja myös arvostaa muidenkin mielipiteitä. Joskus ongelmaksi saattaa muodostua se, ettei muut välttämättä huomaa liiderin olevan esimies. Liideriä kuitenkin arvostetaan. Hän luottaa oman esimerkkinsä voimaan. Tiimityössä esimiehen rooli parhaimmillaan on juuri tällainen. Liideri keskittyy vetäjän rooliinsa, mutta osallistuu keskusteluun yhtenä tiimin jäsenenä. Hän korostaa aina tiimin suoritusta, ei itseään tai muita yksilöitä.

 

Kiltti

funny-dog-pictures-0005

Jos pomosi muistuttaa tätä älykköä, vaiha duunia. Pomosi saattaa olla kiltti pomo, joka on nimellisesti johtaja, mutta ei tee mitään johtaakseen. Työpaikka on kuin laiva ilman kapteenia. Pomo voi olla asiantuntija työssään, mutta on usein pohjimmiltaan itsestään, osaamisestaan ja asemastaan epävarma ihminen.

Hän sotkeentuu pitkään ja ruskeaan kieleensä.

Kiltti ei hallitse ongelmatilanteita eikä hän yksinkertaisesti osaa johtaa muita ihmisiä. Hän pyrkii miellyttämään kaikkia. Kiltin johtajan alaisuudessa tilanne saattaa levitä käsiin, jos ryhmään ilmaantuu vahva persoona, joka haistaa kiltin heikkouden ja haastaa hänet johtajuudessa. Muut eivät enää tiedä toimiako nimetyn johtajan vai ryhmän varsinaisen johtajan. Ryhmän työstä ei tule mitään.

 

Mutta muistuttipa pomosi mitä tahansa edellä esitettyä hauvaa, ei hätä välttämättä ole tämän näköinen. Koira kun on tunnetusti oppiva eläin. Esimies-alaissuhteessa tulee alaisen tietysti tuntea tiettyä hienotunteisuutta pomonsa kouluttamisessa, mutta kokemuksesta voin sanoa, että vanhakin koira saattaa oppia istumaan, kun hänen annetaan keksiä se ihan itse.

Mainittakoon, että alainen ja esimies ovat termeinä kuopan reunalla. Kuten myös kehityskeskustelut, jotka eivät enää perinteisessä muodossaan kuulu nykyaikaisesti johdetun firman protokollaan. Molemminpuoliset arvioinnit kylläkin kuuluvat. Eli juttutuokiot, joissa hierarkiasta vapaina voidaan arvioida toinen toistemme vahvuuksia ja eritoten yhteenlaskettuja avujamme yhteisen asian edistämiseksi.

Onpa tällaisissa tilaisuuksissa joku pomo joskus oppinut istumisen lisäksi ihan antamaan tassuakin.

Hyvää alkavaa työviikkoa.

Ei sitten haukuta.

Keskustelu jatkuu täällä.

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *