”On ihan ok olla mies ja fiksu. Moni nainen pitää sitä jopa viehättävänä”

Sunnuntaisuomalainen kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) haluavan lopettaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden käytön.

THL:n Tasa-arvotiedon keskus ohjeistaa vielä tämän kevään aikana, kuinka esimerkiksi viranomaisten ja median tulisi käyttää sukupuolta koskevaa sanastoa. Keskuksen kehittämispäällikkö Reetta Siukolan mukaan ohjeissa suositetaan mies-päätteisten ammattinimikkeiden korvaamista sukupuolineutraaleilla vaihtoehdoilla.

Ja työsarkaa pisaa: mies-päätteisiä ammattinimikkeitä on Tilastokeskuksen mukaan nimittäin yli 600. Ja toisin kuin saattaisi kuvitella, niiden määrä on kasvanut kasvamistaan.

Kielen sukupuolittuneisuutta tutkinut Mila Engelberg kommentoikin, että mieskeskeisyys on suomen kielen seksismin peruspiirteitä.

Kielemme on myös piilomaskuliininen.

Piilomaskuliinisuus tarkoittaa, että kuulija tai lukija kokee esimerkiksi juristin useimmiten mieheksi. Näin on tietysti eritoten lakimies-nimikkeen kohdalla.

Meillä tavataan puhua edelleen papeista ja naispapeista tai kuljettajista ja naiskuljettajista. Tulevan ohjeistuksen mukaan nais-etuliitettä tulisi käyttää vain niissä tapauksissa, joissa käytetään myös mies-etuliitettä.

Tilastokeskus julkaisee aakkosellista ammattihakemistoa. Ensimmäinen hakemisto julkaistiin vuonna 1950. Sen jälkeen niitä on ilmestynyt 1970 ja 1990 sekä tuorein laitos vuodelta 2005.

Niistä paljastuu, että sukupuolittuneiden nimikkeiden osuus on noin 5 – 6 prosenttia kaikista titteleistä, kirjoittaa Mila Engelberg Runebergin päivänä 5.2. julkaistavassa hänen väitöskirjatutkimukseensa perustuvassa Miehiä ja naisihmisiä -kirjassa.

Sain kirjan käsiini vähän ennakkoon. Se on mielenkiintoista luettavaa. Aivan kuten @manwhohasitall-niminen twitter-tilikin.

Tilin ylläpitäjä on huomannut sukupuolittumisen myös ihan tavallisessa päivittäisessä kielenkäytössä.

Alun perin tviitit neuvoivat isäksi tulleita miehiä tyylillä, jolla naistenlehdillä ja keskustelupalstoilla on tapana neuvoa äitejä.

Tviiteissä miehiä neuvottiin esimerkiksi olemaan kilttejä kaikille tapaamilleen ihmisille, elämään intohimoisesti ja seuraamaan sydäntään niin pienokaisensa kasvattamisessa kuin elämässä yleensäkin.

Nyttemmin @manwhohasitall postaa 215 000 seuraajansa riemuksi moninaisia ihan oikeita mediasta ja somesta poimittuja tekstejä, jotka muuttuvat hupaisiksi, kun mies-sanat vaihdetaan naiseksi, pojat tytöiksi ja päin vastoin.

Jos nyt “hupaisa” on ihan oikea sana tässä yhteydessä.

Kas näin:

 

 

Tviitissä siis muistutettiin, että “mies-asiantuntija” ei ole loukkaava termi. Se vain yksinkertaisesti helpottaa mies-asiantuntijoiden erottamista niistä ihan oikeista asiantuntijoista.

Toinen tviitti puolestaan pohtii, että mitä haasteita on olla mies ja lääkäri samanaikaisesti. Dilemmaa sietääkin miettiä.

 

 

 

Joku pohtii, pitäisikö 1900-luvun runoilijoista kertovaan kirjaan tehdä oikein erillinen luku miesrunoilijoista. Niinpä.

 

 

Claire-niminen toimitusjohtaja äityi joulun aikoihin kadehtimaan miesaivojen valtavaa kapasiteettia: miten mies voi ostaa osuvia lahjoja, koristella kodin, puunata kylpyhuoneen, näyttää himoittavalta ja valmistaa vielä herkullisen jouluillallisen. Ovat ne miehet vaan eteviä ja ehtiviä!

 

 

Aikansa miesten pätevyyttä taivasteltuaan samainen Claire riemuitsee omista taidoistaan. Hänpä pyykkäsi jarruraitaiset pikkarinsa ihan itse ja pyytämättä! Syystäkin tviittaaja antaa positiivista palautetta: “Bravo, Claire. Juuri tuollaisia ihmeellisiä naisia me tarvitsemme!”

 

 

Taloudenpito pohdituttaa myös raha-asioissa. Tämä tviitti nosti puheenaiheeksi päivänpolttavan aiheen: Tulisiko miesten olla taloudellisesti riippumattomia naisista? Siitäpä debatoimaan!

 

 

Ja tähän rohkaisevaan neuvoon onkin hyvä lopettaa:

“Miehet! Älkää näytelkö tyhmää naisten seurassa. On ihan ok olla mies ja fiksu. Monet naiset pitävät sitä jopa viehättävänä ”

 

 

 

Hyvää alkavaa viikkoa koko rouvasväelle.

Anzio

Osallistu keskusteluun täällä.

 

puheenaiheet ihmissuhteet yhteiskunta tasa-arvo
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *