Poliitikon ahterista, merivedestä, sen tyrskystä sekä ahterin kestävyydestä

Kittilän vt. kunnanjohtaja Timo Kurula sairastui äkillisesti. Akuutti vaiva iski oitis, kun hän sai syytteet mm. törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja virka-aseman väärinkäytöstä, työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta. Lue Kittilä-sotkuista laajemmin Suomen Kuvalehdestä.

Moiset syytteet tekivät niin kipeää, että kunnanjohtaja jäi sairauslomalle.

Sairausloman kirjoittanut lääkäri ennakoi Kurulan tervehtyvän tähän viikonloppuun mennessä. Sairausloman viimeiseksi päiväksi kirjattin perjantai 27.10.

Ja viime viikolla kunnanhallitus päätti puolestaan myöntää Kurulalle vuosilomaa maanantaista alkaen, eli 30.10 – 13.12.

Olipa onni, että vt. kunnanjohtaja tervehtyi sopivasti juuri ennen lomia.

Ja sitten joulukuussa, kun omat on lusittu, alkaakin virkavapaa loppuvuoodeksi, 14.12 – 31.12.2017.

Aivan kuten Kurula oli kunnanhallitukselta anonutkin.

Virkavapaan päättymispäivänä päättyy sitten myös Kurulan viransijaisuus Kittilän kunnanjohtajana.

Raskas vastuunkanto on vihdoin ohi.

Kurula otti sairauslomaa, vuosilomaa ja virkavapautta siinä mielessä etukenossa, että Kittilän kunnanvaltuusto käsittelee ylimääräisessä kokouksessaan syytteeseen asetettujen luottamushenkilöiden asemaa vasta 31.10. Päivänä, jolloin kuntapomo lokoilee hyvin ansaitulla vuosilomallaan jo toista päivää.

Saattaa siis hyvinkin olla, että Kittilässä kirjoitellaan pian enemmänkin saikkuja. Kurula ei ole näet ainoa riskiryhmään kuuluva kittiläläispoliitikko.

Lähes 30 kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää vastaan on nostettu rikossyytteitä samoilla rikosnimikkeillä, joihin vt. kunnanjohtajakin tulee vastaamaan.

Työkyvyttömyyttä aiheuttava tauti saattaa siis puhjeta suoranaiseksi epidemiaksi.

Asiaa pohti Hesarin kirjoituksessaan 23.10. professori, emeritus Olavi Ylikorkala otsikolla:

”Minkä taudin virkamiehen syyte aiheuttaa?”

Arvostettu lääkäri hämmästeli, että ”on muodostunut maan tavaksi, että virkarikoksesta tai muusta rötöksestä syytteeseen joutunut virkamies jää täydellä palkalla sairauslomalle.”

Ylikorkala sanoi kovasti ihmettelevänsä, ”minkä taudin syyte aiheuttaa. Tämän taudin merkillinen piirre on myös, että se puh­keaa vain riittävän kor­keaa virkaa hoitaneilla tai julkista valtaa käyttäneillä. Lääketiede tai tautinimistö ei tällaista tautia tunne.”

”Nyt täytyy toivoa, että uusi uljas sote nostaa tautinimistöön ­korkean virkamiehen, poliitikon tai muun julkista valtaa käyttävän henkilön syytteen sairauslomaan oikeuttavaksi syyksi.”

 ”Se olisi edes rehellistä toimintaa.”, Ylikorkala pohtii.

Ja syystä, onhan näitä erikoisia sairastumisia tapahtunut aiemminkin.

Viime keväänä joukko Akaan kaupunginvaltuutettuja kyseenalaisti kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren ammattitaidon. Kaupunginjohtajalle tuli paha mieli, hän syytti valtuutettuja kiusamisesta ja jäi sairauslomalle. Ensin 2,5 kuukaudeksi, ja kun häntä odotettiin vapun jälkeen saapuvaksi kustannuspisteeseensä, ymmärtäväinen tohtori kirjoitti kuntapamppupoloiselle pari kuukautta lisää lepoa, kuten Yle avaa kimuranttia tapausta.

Sittemmin valtuusto antoi Viitasaarelle kenkää puolen vuoden irtisanomisajalla. Eli saikkua täydellä palkalla 4,5 kuukautta ja siihen palkallista irtisanomisaikaa 6 kk päälle.

Professori Ylkorkalan viittaama mielensäpahoittaminen ja sen aiheuttama akuutti työkyvyttömyys tuntuukin riivaavan aivan erityisesti poliitikkoja.

Muistamme varmasti, kun Toimi Kankaanniemi (PS) töppäsi pari vuotta sitten. Kiimainen poliitikko lähetteli hotellista ehdottelevia seksiviestejä naiselle, ja viestit tupsahtivat julksisuuteen. Toimille tuli paha mieli, ja hän jäi sairauslomalle pohtimaan edesottamuksiaan ja sanavalintojaan.

Tämmöisiä toimelias-Toimi kirjoitteli.

Ilkka Kanervalle kävi ministerinä ollessaan jotakuinkin samoin. Ilekin tunaroi. Parinkin sairausloman verran.

Näin aiheesta kirjoitti Ilta-Sanomat.

”On inhimillistä, että työkyky saattaa tilapäisesti alentua esimerkiksi perhepiirissä sattuneen tragedian takia.”kirjoitin aiheesta pari vuotta sitten.

”Mutta kun on hakeutunut julkiseen toimeen, kuten poliitikko, pitäisi ahterin kestää merivettä myös silloin, kun se tyrskyää”,

Etenkin, jos kyseessä ei ole henkilökohtaista töppäilyä kummoisempi tragedia.

Vai mitä sanotte tästä:

Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki otti virkamatkalleen mukaansa aidon sijasta ”virkaatekevän” vaimonsa, jonka kanssa asiain hoito osoittautui viranhoitoon liittyviä tehtäviä mielekkäämmäksi, käry kävi ja seurauksena oli kuukauden sairausloma.

Näin se kävi.

Paitsi että Peltomäki otti avioliiton ulkopuolisen vastakkaisen sukupuolen edustajan mukaansa virkamatkoille, hän otti heilaltaan vastaan myös lahjuksia, kuten voimme lukea tästä.

Peltomäki tuomittiinkin viime kesänä törkeästä lahjusrikoksesta 2,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Tuommoisen tuomion tuottamasta mielipahasta saisikin jo varmaan kunnon saikun.

Keskustelu jatkuu täällä.

 

Tervettä alkavaa viikkoa

 

Anzio

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *