Sinunkin lapsellasi on luokkakaveri, jota pahoinpidellään kotona

Viimeisen viikon aikana mediassa on ollut hämmentäviä tarinoita tavallisten suomalaisten vanhempien omien lastensa pahoinpitelyistä.

Jyväskylässä pienen pojan vanhemmat eivät käyttäneet lasta neuvolassa vauvaiän jälkeen. Eikä lapsi oppinut lukemaan, sillä häntä ei muiden perheen lasten tavoin laitettu koskaan kouluun. Tekojen tullessa ilmi 2015 lähes lukutaidotonta jo 10 vuotta täyttänyttä poikaa ei oltu koskaan käytetty lääkärissä.

Ei edes hammastarkastuksissa.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vanhemmat ehdolliseen vankeuteen oman poikansa pahoinpitelystä ja tämän tarpeiden laiminlyönnistä, kertoo MTV.

Myös Helsingissä käydään parhaillaan oikeutta pöyristyttävässä tapauksessa. Tapahtuma-aikaan 5 – 6 -vuotiaan pojan isä on myöntänyt pitäneensä lasta nälässä, pakottaneensa hänet syömään lattialta ja silloin tällöin teipanneensa lapsen kädet. Äitikin on myöntänyt, että välillä lapsen kädet on teipattu koko yön ajaksi.

Äitiä syytetään myös poikansa törkeästä pahoinpitelystä.

Hänen epäillään lyöneen lasta saksilla kyynärvarteen. Syytteiden joukossa on myös vapauden riisto. Syyttäjän mukaan poika suljettiin perheen veneen kajuuttaan jopa tuntikausiksi.

Ilta-Sanomien mukaan kihlakunnansyyttäjä vaatii äidille vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeustuomiota ja isälle kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

Nämä käsittämättömät tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uunituoreen vuoden 2017 kouluterveyskyselyn perusteella voidaan sanoa, että  jokaisella koululuokalla on yksi tai kaksi oman vanhempansa väkivallan kohteeksi joutunutta lasta.

Näin, sillä viisi prosenttia suomalaisista nuorista kertoo, että heitä on lyöty, ravisteltu, tönitty, tukistettu tai jopa potkittu.

Ja tekojen takana on ollut oma isä tai äiti.

Kotona.

Siellä missä lapsen pitäisi tuntea olevansa turvassa pahalta maailmalta.

Kouluterveyskyselyyn vastasi liki 100 000 neljännen ja viidennen luokan oppilasta, n. 75 000 kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilasta ja 35 000 lukion ykkös- ja kakkosvuosikurssilaista sekä ammatillisen koulutuksen ensimmäiseltä ja toiselta vuosikurssilta reippaasti yli 30 000 nuorta.

Otosta voidaan siis pitää huomattavana.

Joka toinen vuosi toteutettavan kouluterveyskyselyn tuloksissa kerrotaan myös henkisen väkivallan yleisyydestä.

Ikävä kyllä henkinen väkivalta elää ja voi vielä fyysistäkin paremmin suomalaisissa perheissä.

THL:n kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti kertoo HS:lle olevansa yllättynyt henkisen väkivallan määrästä.

THL määrittelee henkiseksi väkivallaksi esimerkiksi puhumattomuuden, haukkumisen, esineiden heittelyn ja fyysisellä väkivallalla uhkailun.

Tällaista suomalaisista 8.- ja 9.-luokkalaisista teineistä kertoo kokeneensa peräti 25 prosenttia, ja lukion 1. – 2.-vuosikurssilaisista peräti 28 prosenttia.

Siis useampi kuin joka neljäs 15–18 -vuotias teini kokee olevansa kotona harjoitetun henkisen väkivallan uhri.

Kun lasta jatkuvasti nimitellään tai nöyryytetään, hänen tekemisiään ja mielipiteitään mitätöidään tai hänet tehdään naurunalaiseksi, lapsi ahdistuu ja kokee pelkoa sekä turvattomuutta. Aivan kuten fyysisenkin pahoinpitelyn kohteet.

Ulla Korpilahti summaakin:

Tutkimusten mukaan henkinen väkivalta on lapsille aivan yhtä haitallista kuin fyysinenkin. Lapsuuden väkivallan kokemuksilla on löydetty yhteys myöhempään terveyskäyttäytymiseen kuten tupakointiin, päihteiden käyttöön ja riskien ottoon, jopa pitkäaikaissairauksien riskiin aikuisuudessa.”

Väkivaltaa kokeneen lapsen tasapainoinen kehitys vaikeutuu ja hän altistuu muun muassa psykosomaattisille ja psyykkisille sairauksille.

Sellaisille kuten masennus.

Psykologi Kaisa Lumijärvi kertoo Kodin Kuvalehdelle, että kun joku vitsailee käyttävänsä kasvatuskeinonaan uhkailua, kiristystä ja lahjontaa, hän tunnustaa henkisen väkivallan.

Lumijärvi jatkaa, että tutkimusten mukaan jopa puolet vanhemmista kertoo haukkuneensa lastaan tyhmäksi viimeisen vuoden aikana.

Toivottavasti en ole moiseen tyhmyyteen syyllistynyt.

Tässä ajattelemisen aihetta alkavalle viikolle.

Minullekin, kolmen tyttären isälle.

 

Anzio

Keskustelu jatkuu täällä.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *