Asiaton lehdistökatsaus
Asiaton lehdistökatsaus

Verotetaan ihmisiä, ei yrityksiä

Vero-oikeuden professori avasi Hesarin vieraskynässä ajatuksiaan yhteisöverosta. Professorin mukaan yhteisöveron poisto johtaisi merkittäviin haittoihin. Poisto loisi kannustimia verosuunnitteluun holdingyhtiöjärjestelyiden avulla, kun tuloja ohjattasiin verovapaasti yhtiöihin, jolloin staattiset verotuottolaskelmat… Zzzz.

Verojuridiikan sijaan pohditaanpas jotakin mielenkiintoista eli sitä, miksi yhteisövero on ylipäänsä olemassa.

Usein yhteisöveroa perustellaan sillä, että myös yritysten on osallistuttava hyvinvointivaltion rahoittamiseen. Ongelma tässä ajattelussa on se, että vain ihmiset maksavat veroja, eivät yritykset. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta näin ei tunnu olevan. Jopa taloustieteen Nobel-palkittu voi joskus unohtaa tämän tosiasian, kun ajettavana on tarpeeksi tärkeitä poliittisia agendoja.

Yritys toki tilittää veron valtiolle, mutta yritys ei kanna veron rasitusta. Osa yhteisöveron kannattajista tietenkin ymmärtää tämän ja heidän logiikkansa onkin se, että yhteisöverolla päästään verottamaan rikkaita yritysten omistajia. Valitettavasti tämäkään ei pidä paikkaansa. Markkinataloudessa lainsäätäjä ei nimittäin voi määrätä sitä, kuka minkäkin veron rasituksen lopulta kantaa.

Kuka yhteisöveron sitten lopulta maksaa? Yllätys yllätys: pääasiassa työntekijät. Tämä johtuu siitä, että pääoma voi virrata vapaasti maasta toiseen. Korkean yhteisöveron maahan ei kannata investoida, mikä lopulta johtaa työn tuottavuuden ja palkkojen laskuun.

Me täällä Asiattomassa emme täysin ymmärrä, mihin yhteisöveroa tarvitaan, kun ihmisiä voi verottaa suoraan. Todennäköisesti yhteisöveron suosio liittyy edellä kuvattuihin harhakäsityksiin verorasituksen jakautumisesta.

Kommentit (29)

  1. Anonyymi

    Nimimerkki Herrasmieshymy kirjoittaa tutkittua tietoa Suomen verotuksen suuruudesta verrattuna OECD-maihin.

    Minulle maallikolle olisi hyödyllistä nähdä miten Suomen valtion vero kertyy eri verolajeista euroina ja samalla saada itselle mielikuva eri verolajien merkityksestä valtiontaloudelle. Verokertymän luokitus vois olla vaikka Herramieshymyn kirjoituksen mukainen.

    Minua kiinnostaa tämä tieto vaikka onkin selvää, että verot maksaa se, joka ei niitä pysty siirtämään eteenpäin (kuten Anonyymi 16.12. hyvin selkein sanakääntein toteaa)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *