Verotetaan ihmisiä, ei yrityksiä

Vero-oikeuden professori avasi Hesarin vieraskynässä ajatuksiaan yhteisöverosta. Professorin mukaan yhteisöveron poisto johtaisi merkittäviin haittoihin. Poisto loisi kannustimia verosuunnitteluun holdingyhtiöjärjestelyiden avulla, kun tuloja ohjattasiin verovapaasti yhtiöihin, jolloin staattiset verotuottolaskelmat… Zzzz.

Verojuridiikan sijaan pohditaanpas jotakin mielenkiintoista eli sitä, miksi yhteisövero on ylipäänsä olemassa.

Usein yhteisöveroa perustellaan sillä, että myös yritysten on osallistuttava hyvinvointivaltion rahoittamiseen. Ongelma tässä ajattelussa on se, että vain ihmiset maksavat veroja, eivät yritykset. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta näin ei tunnu olevan. Jopa taloustieteen Nobel-palkittu voi joskus unohtaa tämän tosiasian, kun ajettavana on tarpeeksi tärkeitä poliittisia agendoja.

Yritys toki tilittää veron valtiolle, mutta yritys ei kanna veron rasitusta. Osa yhteisöveron kannattajista tietenkin ymmärtää tämän ja heidän logiikkansa onkin se, että yhteisöverolla päästään verottamaan rikkaita yritysten omistajia. Valitettavasti tämäkään ei pidä paikkaansa. Markkinataloudessa lainsäätäjä ei nimittäin voi määrätä sitä, kuka minkäkin veron rasituksen lopulta kantaa.

Kuka yhteisöveron sitten lopulta maksaa? Yllätys yllätys: pääasiassa työntekijät. Tämä johtuu siitä, että pääoma voi virrata vapaasti maasta toiseen. Korkean yhteisöveron maahan ei kannata investoida, mikä lopulta johtaa työn tuottavuuden ja palkkojen laskuun.

Me täällä Asiattomassa emme täysin ymmärrä, mihin yhteisöveroa tarvitaan, kun ihmisiä voi verottaa suoraan. Todennäköisesti yhteisöveron suosio liittyy edellä kuvattuihin harhakäsityksiin verorasituksen jakautumisesta.

Kommentit (29)
  1. Kyllä kai eläkeläisetkin maksavat yhteisöveroa? Onhan eläkevarallisuutta sijoitettu yhtöisöveroa maksaviin assetteihin. Mikä lie sitten nykyisten työntekijöiden ja eläkeläisten jako-osuus?

    1. Eläkeläiset ovat myös entisiä työntekijöitä.

  2. Ongelmaksi voi ehkä muodostua se, jos työtä verotetaan raskaasti ja yritystuottoja ei veroteta lainkaan. Tässä tilanteessa monille voi tulla mieleen perustaa oma pienyritys, jonka kautta tosiasiallisesti tehtäisiin ns. palkkatyötä, mutta kuitenkin laitettaisiin tulot yritykselle ja saataisiin siten huomattavaa veroetua verrattuna perinteiseen palkkatyöhön. Toki rahan siirtäminen yrityksestä henkilökohtaiselle tilille ei olisi täysin ongelmatonta, mutta sitä voisin hyvin kuluttaa kaikkiin niihin menoihin, jotka eivät ole täysin puhtaasti henkilökohtaisia, ja sitten nostaa palkkana vain välttämätön minimimäärä rahaa.

    1. Tuollainen olisi helppo torpata, esim Briteissä vuonna 2000 tuli voimaan "IR35" jolloin esim jos konsultoi oman yhden miehen/naisen firman kautta vain yhdelle(?) asiakkaalle niin ei voi nostaa osinkoina vaan verotetaan kuin palkkatuloa, koska toiminta lähempänä "palkkatyötä".

      Toki Suomessa kun ollaan niin pitäisi keksiä se pyörä taas uudelleen ja miettiä tämä alusta asti vaikka maailmalla on jo vastaavaa lainsäädäntöä jota voisi kopioida Pölhölän lainsäädäntöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *