Missä olet, ei-rasistinen poliisi?
Long Play julkaisi tänään jutun, jossa kerrotaan lehdelle vuodetuista poliisin salaisen Facebook-ryhmän rasistisista viesteistä.
Keskustelujen perusteella avoimen rasistinen kommentointi on poliisien ryhmässä yleistä. Jutun pidempi versio julkaistaan huomenna.
(Päivitys: Jutun pidemmän version julkaisua aikaistettiin ja se löytyy nyt täältä.)
Kirjoitin yli vuosi sitten siitä, että en enää luota Suomen poliisiin. Vuoden aikana tilanne ei valitettavasti ole parantunut vaan pahentunut. Erityisesti ne toiveet, joita minulla oli poliisin kyvystä ja halusta kohdella ihmisiä tasapuolisesti, ovat hiipuneet.
Tämä johtuu siitä, että julkisuuteen tulee uusia ja uusia tapauksia, joissa poliisit ovat käyttäytyneet väärin, esimerkiksi rasistisesti. Long Playn esiin nostama salainen Facebook-ryhmä viesteineen on tapauksista viimeisin. Toisin kuin joillakin muulla ammattiryhmillä, poliisilla ei ole oikeutta käyttäytyä rasistisesti edes vapaa-aikanaan, sillä poliisilaissa mainittu käyttäytymisvelvoite koskee myös työn ulkopuolista käytöstä.
Toiveiden hiipuminen johtuu myös toisesta asiasta. Siitä, että emme kuule tavallisten poliisien vastustavan rasismia tai tuomitsevan virkaveljiensä perseilyä. Missä ovat kaikki fiksut, ei-rasistiset poliisit?
Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen on haastatteluissa hokenut, että poliisissa on nollatoleranssi rasismille. Se on selvästi vale.
Olen kuitenkin varma, että rivipoliiseissa on paljon fiksuja, ei-rasistisia ihmisiä. Mikseivät he sano mitään? Missä ovat rivipoliisit, jotka julkisesti myöntävät ongelman ja sanovat, että eivät hyväksy tällaista meininkiä? Luulisi, että tässä vaiheessa olisi vaikka kuinka paljon tavallisia poliiseja, jotka haluavat sanoa, että ”not in my name”. Poliiseja, joita todella inhottaa olla töissä rasistien kanssa. Poliiseja, jotka haluavat rasismista vapaan työpaikan. Poliiseja, joiden mielestä rasistinen käytös ei ole poliisissa hyväksyttävää ja jotka eivät halua, että ammattikunta leimaantuu rasistien takia. Missä he ovat?
Nähdäkseni vaihtoehtoja on kolme.
1. Ei ole olemassa poliiseja, joiden mielestä rasismi ei ole hyväksyttävää. Kaikki poliisit hyväksyvät rasismin.
2. On poliiseja, jotka eivät hyväksy rasismia, mutta eivät uskalla tai muusta syystä halua astua esiin.
3. On poliiseja, jotka eivät hyväksy rasismia ja haluaisivat astua esiin, mutteivät ole löytäneet sille sopivaa väylää.
Vaihtoehto 1 voidaan nähdäkseni sulkea heti pois. On erittäin epätodennäköistä, että koko ammattikunta olisi rasistista, eivätkä anekdotaaliset todisteet myöskään tue tätä.
Vaihtoehto 3 on mahdollinen mutta vapaan tiedonvälityksen aikana epätodennäköinen. Sanottakoon kuitenkin, että mikäli tätä lukee ei-rasistinen poliisi, joka ei ole saanut ääntään kuuluviin ja haluaa puhua asiasta, hän voi tehdä sen tässä blogissa joko omalla kirjoituksellaan tai siten, että haastattelen häntä. Sinä ei-rasistinen poliisi, mailaa minulle, image.avemaria@gmail.com.
Vaihtoehto 2 on mielestäni todennäköisin. Joko ei-rasistiset poliisit eivät halua tulla esiin (esimerkiksi koska asia ei heidän mielestään ole kovin tärkeä) tai eivät uskalla tehdä sitä.
Jos kyse olisi pelosta, mitä se kertoo?
Esimerkiksi sen, että rasistinen toiminta on poliisissa niin laajaa ja hyväksyttyä, että siitä huomauttaminen aiheuttaisi vähintään sosiaalisia seuraamuksia. Että rasismin esiin tuominen ja tuomitseminen aiheuttaisi työyhteisössä esimerkiksi syrjintää tai syytöksiä jengipetturuudesta. Jos asia on näin, on tilanne todella vakava. Voi myös olla, että poliisit pelkäävät nettirasistien vainoa tai muuta julkista reaktiota. Sellaisen uhriksi emme toki voi velvoittaa ketään asettumaan.
Vakava asia on myös siinä tapauksessa, että ei-rasistiset poliisit eivät välitä rasististen virkaveljiensä toiminnasta tarpeeksi puuttuakseen siihen ainakaan julkisesti. Kuka tietää, ehkä joku sanoo jotain yksityisesti, työyhteisön sisällä. Toivon todella että näin on, vaikka minulla ei ole siitä todisteita. Päinvastoin: esimerkiksi Marko ”Fobba” Forss lopetti omien sanojensa mukaan rasistisen ryhmän moderoinnin siksi, että moderointi voisi näyttää pahalta – ei siksi, että rasismi on väärin, tai siksi, ettei moderaattorina olisi onnistunut hillitsemään rasismia.
Yksityinen puuttuminen ei kuitenkaan auta meitä poliisin asiakkaita, jotka ihmettelemme, onko koko Suomen poliisi rasistinen ja miksei ammattikunnan rasismi kiinnosta tavallista rivipoliisia. Siispä vetoan teihin Suomen ei-rasistiset rivipoliisit: Kertokaa, että olette olemassa ja että haluatte tehdä ammattikunnastanne paremman.
Kommentteja? Kommentointiohjeet löytyvät tuttuun tapaan täältä!
Markus ”Fobba” Forsshan on sitä mieltä, että poliisin käyttäytymisvelvoite ei koske vapaa-aikaa ja sananvapauden nojalla poliisillakin olisi oikeus esittää noita mielipiteitä, jotka itse tulkitsin avoimen rasistisiksi ja vihapuheeksi. Olisi kiva tietää, mitä mieltä poliisijohtaja Seppo Kolehmainen on tästä Fobban tulkinnasta?
Pidän myös aika ongelmallisena sitä, että edes poliisi (esim. M. Forss), joka toimii vihapuhetutkintaryhmässä ei tunnista rasismia rasismiksi ja vihapuheeksi eikä näe siinä ongelmaa. Että jos Forss edustaa sitä ”terävintä kärkeä” vihapuherikosten suhteen, niin miten on sitten muun poliisikunnan laita?
M. Forss Longplayn artikkelissa: ”Poliisin käyttäytymisvelvoitteen osalta voisi todeta, että myös poliisilla on sananvapaus. Erityisesti kun toiminta tuossa ryhmässä tapahtuu kaikkien osalta vapaa-ajalla, eikä viran puolesta.””
Sen sijaan että Forss olisi tuominnut rasistiset mielipiteet ja vedonnut siihen, että ”poliisissa on nollatoleranssi rasismille”, ja että poliisilain käyttäytymisvelvoite koskee myös vapaa-aikaa, hän näki ongelmana sen, että jutut vuotaisi ulkopuolella… Ja vielä julisti, että ”kyse ei ole laittomasta viestinnästä”.
Poliisihallituksen tiedotteessa ainakin sanotaan selvästi, että poliisin sananvapaus on rajoitettu.
http://www.poliisi.fi/poliisihallitus/tiedotteet/1/0/facebook-ryhma_ei_ole_poliisin_viestintakanava_-_havaittuihin_epakohtiin_puututaan_60139
Aika vähillä tiedoilla sitä voikin toimia poliisina ja laukoa totuuksia! Marko Fobba on myös tutkinnanjohtajana kommentoinut kansalaiselle joka on kertonut saamistaan tappouhkauksista että ”hänellekin tulee kaikenlaista”. Tulisiko yksittäisten kansalaisten siis alkaa selvittää Fobban saamia tappouhkauksia? Vai olisiko asia kuitenkin niin päin, että poliisi selvittää rikosasiat ja vaikenee omasta mahdollisesta uhriasemastaan ja käsittelee omat rikosasiansa erikseen.
Minusta nykypoliisit kaljuineen ja varusteineen ovat uhkaavan näköisiä. Paremminkin pelottavia kuin luottamusta herättäviä.
Ei Reinkaisia…
Onhan se maailmakin muuttunut ”Reinikaisen” ajoista. Vähillä resursseilla tehdään vaikeaa työtä ja palkkana kaikki moittii että väärin tehty..