Aamu-uinilla pintaan nousi muistoja

Kun olin pikkutyttö minlla oli kaksi asiaa joita tein isäni kanssa. Heitin palloa ja kävin uimassa. (Lisäksi isä opetti paljon puutarhasta äiti taas niityistä)

Uimareissut oli meidän oma juttu. Muuta perhettä se ei mitenkään kiinnostanut, sillä me harrastimme aamu-uinteja, oli sää mikä hyvänsä ja veden lämpötilalla ei ollut mitään väliä. Joka aamu jäiden lähdöstä, jonnekin myöhään syksyyn, me hypättiin uikkareissa isän autoon ja ajettiin Jollaksen yhteisrantaan, jonne oli siis matkaa kotipihalta ehkä 700 metriä. Emme kuitenkaan ikinä kävelleet. Rantaan ei saanut ajaa autolla. Isä ajoi joka ikinen aamu. Mutta ei sillä väliä, Jollaksen ranta on pieni yksityinen paratiisi, jossa kävi vain pienen yhteisömme jäseniä ja aikaisin aamulla siellä ei koskaan ollut ketään.

IMG_9712

IMG_9615

IMG_9616 IMG_9618

Muistan nuo aamut niin tarkkaan, tuoksut, auton peruuttamisesta kuuluvan äänen, kylmyyden ja suolaisen, märän ihon tuoksun uinnin jälkeen. Myöhemmin, kun olin 17-vuotias, muutimme tien toiselle puolelle ja saimme ikioman rannan, siellä en juuri uinut aamuisin. Mutta luultavasti syynä oli ikä. Kapinavaihe!

Isä ui aina ensin rintaa rannasta poispäin ja selkää takaisin. Ja puhkui mennessään, kuin mursu. Isä oli pitkä ja hoikka ja poltti kaksi tai kolme askia Kenttiä joka päivä ja samalla hoiti terveyttään liikkumalla ja popsimalla vitamiineja ja merilevätabletteja.

Omasta uimisestani en muista mitään, mutta rakkaus aamu-uinteihin jäi. Ja kylmään veteen. Sillä oikeasti se ei ole kylmää, jos vaan muistaa hengittää.

Kävin sunnuntaina ja eilen järvessä uimassa aikaisin aamulla, kun missään ei vielä ollut ketään. On ihanaa kävellä vehreää polkua veden äärelle ja jännittää kylmyyttä ja sitten vain mennä. Kun hengittää, voi uida vaikka kuinka kauan. Vesi oli ehkä 14 maksimissaan.

Loiskis ja molskis ystävät – mitä sinä teit oman isäsi kanssa?

Hanna

Kommentit (1)
  1. http://www./
    26.11.2016, 18:12

    Sevsinler onu,gösterdiÄŸi özeni çok taktir ettim ama bravo ona Bir erkek annesi olarak bu kahramanları tanımıyorum ama bizde de baÅŸka türevleri var malumm..Bizde çok istediÄŸi ÅŸeyleri ödül olarak koyuyoruz önüne hakettiÄŸi zaman..Yoksa çocuklarımızdaki oyuncak tüketimini dizginleyemeyiz deÄŸilmi..Ä°yi yapmışsınız..öpüyorum canım…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *