Hanna Sumari
Hanna Sumari

Hanna vastaa blogikohuun: Säännöt ja rajat rauhoittavat lapsia

Kummastuneena seuraan Tirolista käsin blogikirjoitukseni (Lapset ravintolassa) aiheuttamaa kohua.

Kommentointia, lehtijuttuja, TV- ja radiokeskusteluja blogin tiimoilta käydään kiivaasti. Tuntuu, että moni asia on ymmärretty väärin ja osa kommentoijista ei selvästi ole lukenut tekstiäni.

DSC01892Kysymyshän on vain siitä toiveesta, että vanhemmat pitäisivät lapsistaan huolta, kun käyvät ravintolassa näiden kanssa. Kuten blogissanikin kirjoitin, joskus lapset itkevät, saavat raivareita eivätkä suostu mihinkään, se on ymmärrettävää, lapset ovat lapsia.

Ne tilanteet, joissa lasten annetaan juosta ja huutaa ravintolassa, taas ovat muille asiakkaille ikäviä. Niistä pääsee sillä, että on läsnä lapselle siellä. Seurustelee hänen/heidän kanssaan ja selittää miksi siellä ei voi juosta. Opettaa lapselle muiden huomioimista ja varaa mukaan tekemistä, joka auttaa tiukan paikan tullen.

Toki lapsi voi valita itse mitä haluaa syödä, sehän on kivaa. Mutta vaihtoehtojen täytyy olla sellaisia, että lapsi kykenee niistä valitsemaan. Ja ruoka-aikaan on myös hyvä syödä. Jos lapsella kurnii vatsa ja nälkä tyydytetään sokerilla, se voi olla lapsen mielestä ihanaa, mutta aikuinen tietää, ettei se ole hyvä asia.

Erityislapset ovat eri asia, heistä en ole kirjoittanut sanaakaan ja jos lähdetään siitä, että blogikirjoituksessa tulisi ottaa huomioon kaikki erikoistilanteet ollaan hankalassa paikassa. Esimerkiksi yhtään reseptiä jossa on lihaa, ei voisi julkaista.

Perheet safkaa –päivänä ravintoloissa on varmaan oletettavastikin kova meteli, koska kyllähän lapsista ääntä lähtee, mutta huomioni siellä oli se, että aikuiset keskustelivat siellä monessa pöydässä keskenään ja lapset juoksivat pöytien välissä sen sijaan, että heidän kanssaan oltaisi todella oltu siellä ravintolassa. Kerrottu kuinka siellä käyttäydytään ja seurusteltu heidän kanssaan. Nyt fiilis oli enemmänkin se, että jee voimme olla lasten kanssa täällä ja he viihtyvät muiden lasten kanssa ja me aikuiset voidaan syödä rauhassa ja seurustella.

Omien lasteni kohdalla huomasin, että selkeät säännöt ja rajat rauhoittivat lapsiani ja tekivät heille turvallisen olon. Kiukkua ja luonnetta heilläkin riitti, mutta kun uhmakäytöksessä tuli raja vastaan, heidän hartiansa laskeutuivat ja olo rentoutui. Aha – tämä oli tässä, okei mennään vanhempien säännöillä.

Kaiken kaikkiaan olen hämmästynyt aiheen herkkyyttä. Pienten lasten vanhemmat ovat kovilla, kun on niin paljon mihin tulisi pystyä, ehtiä ja jaksaa. Sen huomaa usein viiden aikaan ruokakaupassa. Muistan itsekin sen, kun haki naperot päiväkodista ja oli mentävä kaupan kautta kotiin. Se oli usein hermoja kysyvä reissu. Kuraiset, väsyneet lapset, jotka ovat koko päivän käyttäytyneet hyvin, ovat vanhempien seurassa ’turvassa’ voidakseen kiukutella, väsyneitä ja nälkäisiä. Vanhemmat koettavat kiireessä keskittyä siihen mitä ruokaa tehdään ja mitä kotiin tarvitaan. Väsyneen joukkueen räjähdysalttius on käsin kosketeltavaa. Se on kovaa aikaa. Saattaisiko siinä olla syy joidenkin lapsiperheiden loukkaantumiseen?

Hanna

Kommentit (45)

  1. Jonna

    Olen suurimmaksi osaksi täysin samaa mieltä Hannan kanssa. Olen joskus itsekin lähtenyt ravintolasta 5-vuotiaani kanssa ulkopuolelle jäähylle, kun homma ei ole onnistunut. Sen jälkeen ei ole ollut muuten ongelmia. Lasten täytyy osata käyttäytyä paikoissa, joissa on muitakin ihmisiä. Toisaalta, aina he eivät tee niin ja on täysin vanhemmista kiinni kuinka he tilanteen hoitavat. Toiset hoitavat ja toiset ei. Mikä on kenenkin kasvatustapa. Itse kuulun niihin, joka ojentaa lapsensa, koska en pidä siitä että muita ruokailijoita häiritään.

    Mutta tarkoittaako se, että jos lapsi saa ravintolassa harvoin käydessään päättää mitä syö, että hän päättää kaikesta elämässään? Ei todellakaan. Kyllä meidän 5-vuotias saa tasan päättää mitä hän ravintolassa syö. Yleensä riittää kun kysyy otatko kalaa, kanaa vai lihaa. 99% tapauksista hän valitsee kalaa. Myös buffetissa hän saa itse valita. Mieluummin niin kuin että puolet ruuasta heitettäisiin roskiin. En ymmärrä tätä haloota. Miksi ihmeessä lapsi ei saisi itse valita mitä syö? Ymmärrän sen että pari kolme vuotiaille laitetaan ruoka valmiiksi lautaselle, mutta kyllä 4-vuotias ja siitä ylöspäin jo tietää mistä pitää ja mistä ei. Kotona sitten syödään juuri sitä mitä on valmistettu. Joskin kerran viikossa meillä on päivä jolloin tytär saa päättää mitä syödään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *