Herkullisia makuja ja joulun tunnelmaa – matkalla Tallinnassa

Kaupallinen yhteistyö: Eckerö-line

Karattiin Jarin kanssa yhtäkkiä pikku reissulle Tallinnaan joulun tunnelmaa etsimään. Lähdettiin Eckerön M/S Finlandialla perjantai-iltapäivänä sopivasti klo 15.15 niin, että ehdittiin tehdä ensin lyhyt työpäivä ja sitten vatsa kurnien ja kieli pitkällä kohti M/S Finlandian buffet Eckerön jouluista juhlapöytää. Tallinnassa päämääränä oli juuri avattu, tunnelmallinen Tallinan joulutori. Vietimme yön L’ermitage –hotellissa, jossa meitä odotti ihana yllätys ja lauantaina minä tein lahjaostoksia sekä maissa, että merellä. Ihana pikku loma!

M/S Finlandian noutopöydän herkut

Eckerön buffa on huippuluokkaa. Ruoka valmistetaan laivan omassa keittiössä huippuravintolan intohimolla. Tämän joulun ensimmäiset kinkkuviipaleet maistuivat ihan tolkuttoman hyviltä. Ja se sinappihuntu…! Arvatkaa muuten, kuinka monta joulukinkkua laivalla paistetaan päivittäin? Luku on kreisi. Paljastan sen blogin lopussa, niin ehdit miettiä vastausta.

Pidän myös siitä, että kasviksia on paljon eri tavoin valmistettuna, vaikka olihan joulupöydästä otettava lautaselle myös lusikalliset ihan perinteisiä porkkana- ja lanttulaatikoita. Pitkään uunissa hautuneet laatikot ihan sulivat suussa.

Menu on koottu yhtä aikaa modernilla ja perinteisellä otteella tosi kivasti. Kaikkien perinteisten herkkujen lisäksi pöydässä on esimerkiksi vegaanista lasimestarinsilliä ja mustaa caviartia, kaviaaria, joka on siis tehty merilevästä.

Eckerö-Line M/S Finalndia
M/S Finlandian ruokasali on juhlava.
Jälkiruokapöydässä riittää makeita herkkuja jokaisen makuun.
Joulukinkku, yllään sinappihuntu!
Alkupalapöydän kalaisia herkkuja. Kirjolohenmätiä, caviartia, kylmäsavulohta, kananmunan puolikas, majoneesia ja katkarapuja, vegaanista lasimestarinsilliä ja suutarinlohta. Lasimestarin silli tähän tapaan oli todella hyvää. Lihaa ja kalaa tulee syötyä niin paljon, että tämä ilahdutti ja yllätti.
Kylmästä lihapöydästä minä valitsin appelsiiniankkapateeta, marinoitua leipäjuustosalaattia, säilöttyjä juureksia ja mummonkurkkuja.
Jarin valinta oli aladobi, paahtopaisti ja keltainen rosolli
Joulukinkkua, lanttu- ja porkkanalaatikkoa, muhennettua lehtikaalia, herneitä sekä paneroitua kukkakaalia, voissa paistettuja porkkanoita hunajapaahdettujen hasselpähkinöiden kera ja tietysti laivan keittiön kuuluisia lihapullia.
Turskanseläkettä, ruskistettua voita ja paahdettua pekonia, sitruunalohta, paneroitua kukkakaalia, voissa paistettuja porkkanoita ja hunajapaahdettuja hasselpähkinöitä.
Jälkiruokapöydästä lautaselle valikoitui suklaamoussea, maustekakkua, glogipäärynöitä aurajuustomoussen ja pähkinöiden kera, suolapähkinäfudge, karpalomannavaahtoa ja mustaherukkakakkua.
tillisäilöttyjä juureksia, sinappimarinoitua leipäjuustosalaattia, sienisalaattia ja keltaista rosollia.
Maksapateet kuuluvat joulupöytään! Appelsiiniankkapatee on suussasulavaa!
Kalkuunaa – kumpi maistuu paremmin -kinkku vai kalkkuna?

Mutta vaikka pöytä notkuu herkkuja jokaiseen makuun, niin M/S Finlandian ruokajätteen kokonaismäärä on pienentynyt 2017 ja 2018 välisenä aikana 25 prosentilla! Se on hienoa ja niin tärkeää ja siihen ovat osaltaan vaikuttamassa myös matkustajat, jotka ymmärtävät, että ruokaa ei tarvitse kasata lautaselle enempää kuin jaksaa syödä. Ruokaa voi santsata, vaikka kuinka monta kertaa. Alussa pöydän ympärillä voi olla paljon ihmisiä ja joskus joutuu hiukan jonottelemaan, mutta alun jälkeen tilanne tasoittuu ja buffetpöydän ääreen on helppo palata hakemaan lisää.

Hyvän maun lisäksi laivalla halutaan painottaa vastuullisuutta ja kestävyyttä. Eckerö Line palkittiinkin Luomu SM -kilpailussa yksityisen sektorin luomun käytön nousijana. Laivayhtiö on kasvattanut luomun osuutta Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivän m/s Finlandian ruokatarjonnassa vuoden 2018 aikana 70 prosentilla kilomääräisessä tarkastelussa. Onnea! Se on huimaa ja tuntuu hyvältä! Kiitos tästä!

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori on valittu Euroopan parhaaksi joulutoriksi European Best Destinations –sivuston äänestyksessä. Äänestykseen osallistui yli 200.000 ihmistä

Laivassa loppuu aina kiire niin ihanasti ja olo rauhoittuu. Vatsa täynnä lähdimme sitten kohti Tallinnan joulutoria, joka oli juuri avattu. Tunnelmallinen musiikki kuului kauas pitkin vanhankaupungin katuja ja siitä tuli juuri se joulufiilis, jota olimme hakemassa.

Ostin käsiä lämmittämään mukillisen glögiä, jota on tarjolla montaa sorttia, eri tavoin terästettynä ja maustettuna. Jos vatsa ei olisi ollut jo aivan täynnä, olisin maistanut myös makkaroita, koska virolaiset makkarat ovat tooodella maukkaita. Ostin joululahjoja sekä muille että itselleni. Parasta antia torilla minusta ovat pitkät kudotut sukat, lampaankarvatossut ja hansikkaat sekä piparkakkutalot ja muut koristellut jouluherkut. Ja mikä parasta, ostokset voi maksaa kortilla, koska en ikinä muistaisi ottaa käteistä mukaani. Tori on auki joka päivä klo 10-19 tammikuun seitsemänteen päivään eli loppiaiseen saakka.

Tätä minä niin odotin! Ja siinä se on – niin kaunis ja tunnelmallinen joulutori ja sen kojut, joissa on kiinnostavia aitoja virolaisia tuotteita! Rakastan tätä toria!
Ostin kokoelmaani kaksi uutta koristetta. Sinisen peuran ja kultaisen hiiren.
Kuumaa glögiä! Tietenkin!
Jos vatsani ei olisi ollut pinkeänä laivan herkuista, olisin takuulla syönyt tällaisen kuuman makkaran. Ja ehkä hapankaaliakin. Virolaiset makkarat ovat huippuhyviä!

Romantiikkaa ja hyvää ruokaa

Torilla kiertelyn jälkeen suunnistimme hotelli L’Ermitageen, jonne kävelee Raatihuoneen torilta vain viisi minuuttia. Sisääntulo hotelliin oli lämmin ja kotoinen, koska aulan takassa paloi tuli. Huoneessamme meitä odotti pikku ylläri! Kun tulimme sisään, näimme ensin kivan ja raikkaan huoneen. Mutta kun astuimme muutaman askelen pidemmälle, näimmekin romanttisen modernin katosvuoteen, joka oli koristeltu ruusunterälehdistä tehdyllä sydämellä. Pöydällä odotti pullo kuohuvaa ja rasia käsintehtyjä suklaakonvehteja!

No – mehän ollaan oltu naimisissa jo parikymmentä vuotta ja ollaan hyvin romanttisia tietenkin, mutta tämä oli ihka ensimmäinen kerta, kun meitä odotti tällainen yllätys. Ihanaa! Eikä se siihen loppunut. Kylpyhuoneessa oli amme, joka sekin oli  ruusunterälehdillä koristeltu ja sen reunoilla odottivat sytyttämistä kynttilät. Se oli niin suloista.

Päätimme mennä syömään pienen iltapalan hotellin ravintolaan, joka osoittautui erittäin laadukkaaksi. Ravintola L’Ermitage oli hyvä valinta. Ruoka ja palvelu olivat huippuluokkaa.

Illalla en tietenkään voinut vastustaa ajatusta vaahtokylvystä ja kuohuvasta kynttilänvalossa. Se oli vähän kuin elokuvassa olisi ollut ja tuntui ihanalta pulahtaa suureen ammeeseen nauttimaan tuoksuvasta kylvystä. Täydellinen rentoutuminen takasi osaltaan hyvät unet.

katsokaa nyt! Onhan tää nyt aivan ihanaa! kiitos L’Ermitage!
L’Ermitagen ravitnolassa söimme illalla kevyet salaatit. Kanasalaatti sekä mango-avocadosalaatti olivat erinomaisia ja palvelu erittäin miellyttävää. Tähän ravintolaan kannattaa tulla syömään, vaikka ei hotellissa asuisikaan.
Kuuma kylpy kynttilöiden valossa ja pullo kylmää kuohuvaa! Ihan luksusta! Tuleehan tällaisesta nyt ihana fiilis!
Kylvyn jälkeen maistuivat suklaakonvehdit sängyllä kynttilänvalossa.

Viihtyisä huone oli mukavan tilava ja kylppäri oli valtava. Suuri ilo oli myös hyvä sänky ja se, että huone oli  hiljainen. Mikään ei häirinnyt, oli täysin hiljaista ja nukuimme makoisat unet. L’ermitagessa on kokonainen kerros allergikoille ja koko hotelli on savuton, mikä on minusta ihanaa. Hotellissa on myös perhehuoneita.

Runsas aamiainen oli raikas. Aamiaishuone oli sisustettu skandinaaviseen tyyliin. Valoisa tila oli kodikas. Sen syötyämme lähdin seikkailemaan yksin kaupungille joululahjaostokset mielessäni ja Jari taas suuntasi Saarenmaalle edestakaiselle pikakäynnille.

Aloitin kiipeämällä Toompean mäelle. Kävin Kohtu-kadun päässä näköalapaikalla, josta avautuu upea näkymä yli koko Tallinnan ja vierailin matkamuistoja myyvissä kaupoissa. Olen himoinnut jo vuosia hienoa käsinmaalattua maatuskanukkea, mutta en raaski ostaa sellaista, ne hienoimmat maksavat satoja euroja. Mutta ehkä vielä kerran sen hankin. Ylipäätään virolaiset matkamuistoja ja käsitöitä myyvät kaupat ovat minusta maailman mittakaavassakin aivan ainutlaatuisia. Niissä myydään aitoja  Virossa valmistettuja käyttötavaroita. Myymälät ovat täynnä persoonallisia ja hyviä lahjaideoita sekä vaatekaappiin että keittiöön.  Neuleet, leikkuulaudat ja muut puiset keittiövälineet on taitavasti ja kauniisti tehtyjä. Niitä on ilo antaa lahjoiksi. Upean lahjan voi ostaa myös kristallikaupasta. Kuusi värillistä kristallilasia maksaa noin 60-70 € ja komistavat juhlapöydän upealla tavalla.

Näitä rakastan! Ja mikä upea joululahja onkaan kuusi tällaista eriväristä viinilasia!

Vanhakaupunki on jo monille kuitenkin tyystin tuttu – minulle myös, joten päätin lähteä Telliskiven alueelle, jossa on paljon  kiinnostavia putiikkeja. Ostin R-kioskilta vihreän matkakortin (vir. ühiskaart, engl. smartcard) johon voi ladata rahaa tai matkalippuja. Raitiovaunut 1 ja 2 kulkevat Viru-hotellin editse ja Telliskiven pysäkki on Balti Jaamasta seuraava pysäkki. Matka kestää 10 min.

Telliskivessä aika kuluu kuin huomaamatta. Kauppojen tarjonta on niin erilaista, kuin muualla. Katsottavaa riittää ja tuntuu mukavalta, kun valikoima on freessiä ja jotain muuta, kuin se mitä olet jo nähnyt kaikissa ketjuliikkeissä jokaisessa kauppakeskuksessa. Löysin pukinkonttiin paljon laitettavaa mutta herkku-, juoma- ja kosmetiikkaostokset säästin kuitenkin suoritettaviksi kotimatkalla laivan myymälästä.

Lahjoja laivalta!

Kosmetiikkalahjat ovat suosikkejani, niitä on mukavaa antaa, koska kaikki käyttävät jotain kosmetiikkaa, vähintään deodoranttia! Parfymeriassa on valmiita lahjapakkauksia, joihin on koottu vähän enemmän, vähän edullisemmin. Niistä löytyy tarpeellisia juttuja ihan kaikille, mutta niin, että pakkauksessa on mukana myös hitunen elämän sietämätöntä keveyttä. Vaikka kimaltava meikkipussi tai voiteet kätevässä matkakoossa. Myös suloista luksusta on tarjolla esimerkiksi kosmetiikkajoulukalenterin muodossa. Ritualsin joulukalenteri olis just mulle ihan paras lahja – jo ennen joulua kiitos!

Clarinsin miesten kosmetiikkaa. Ihonhoitotuotteita sisältävässä lahjapakkauksessa on mukana tyylikäs kosmetiikkalaukku.
Carolina Herreran Good Girl hajuvesi on seksikäs juhlatuoksu, joka hurmaa lasikengässä. Upeassa kultaisessa lahjapakkauksessa on lisäksi bodylotion. Biothermin lahjapakkauksessa on syväkosteuttavia hoitotuotteita ja bonuksena ihana kimaltava meikkipussi.
Ritualsin joulukalenteri on mun lemppari! Jaetaanko pikkujouluna lahjoja?? Pliis! Ihana paketti ja loistava sisältö!
Homma hoidettu! Jokaiselle jotakin!

Laivan myymälästä saa tietenkin hankittua myös kaikki juomat, joulukarkit ja suklaat sekä joulupöytään että lahjoiksi. Ja huom!  juoma- ja kosmetiikkatilaukset voi tehdä jo etukäteen samaan aikaan kun tekee matkavarauksen. Ostokset toimitetaan suoraan autokannelle, josta ne on helppoa siirtää autoon. Täältä näet tiedot ennakkotilauksista.

Niin ja ne kinkut – M/S Finlandialla paistetaan n. 15 joulukinkkua päivässä! Nam! Ja jos päätät lahteä matkaan, muista käyttää tuotekoodia HANNAS saat sillä Päivä Tallinnassa -risteilyn tai Miniristeilyn -20 % edullisemmin. Tarjous on voimassa 31.12.2019 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaa matka täältä: https://www.eckeroline.fi/

Ja siis nyt makaan – mene nauttimaan joulun tunnelmasta – tee  pieni hauska matka naapuriin – ihanaan Tallinnaan!

Love

Hanna

Kommentit (6)
  1. Hei!
    Tori näyttää ihanalta ja tuliaissuositukset herkullisilta, mutta kiinnitin huomioni tuohon lihatuotteita myyvän kojun kuvaan; kotimaisen ruoantuotannon jatkamisen turvaamiseksi kannattaa lukijoitakin muistuttaa siitä, että tällä hetkellä, afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi, Virosta ei saa tuoda sian- eikä villisianlihavalmisteita Suomeen. Edes yksityishenkilöt.
    Ohessa linkki Ruokaviraston tiedotteeseen asiasta:
    https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/afrikkalainen-sikarutto-leviaa-maailmalla–varautuminen-suomessa-paranee-jatkuvasti/

    1. Kiitos Pippa!
      En tiennyt tätä asiaa! Kiitos todella paljon, että laitoit tämän kommentin ja linkin ruokaviraston tiedotteeseen. Poistin kuvan teksteineen. Valitettava lapsus todellakin.
      Kiitollisena,
      Hanna

  2. Arvot kullakin
    22.11.2019, 18:30

    Miten eri maailmassa me ”ilman kaupallista yhteistyötä” elämmekään! Onko tosiaan niin ”ihaanaa” tarjota muille tätä maksettua kulutus”hysteriaa”, jota itse näytät niiin ”rakastavan”? Ehkä elantonsa voi toisiaan näinkin ansaita….

    1. Tämä pohdituttaa minuakin. Hanna on ihan superihana, ja kirjoittaa loistavasti. Mutta nämä hänelle ilmaiset, tolkuttoman useasti toistuvat Viro-ja ostakaa, ostakaa -postaukset rasittaa älyttömästi.
      Kuvittelin että Apu maksaa tai ylipäänsä sisällöntuotanto löisi leiville ilman pökerryttävää määrää mainostusta. Eiköhän kaikille ole nyt todella käyneet laivan sekä lahden toispuoleiset ostos, ajanviete- ja yöpymismahdollisuudet rautalankaselväksi. 😉

      1. Hyvä nimimerkki Nimetön,
        Kiitos viestistäsi ja kohteliaisuudesta. Olen tosiaan kirjoittanut paljon Virosta ja Tallinnasta, koska pidän meidän naapurimaastamme kovin. Meillähän on talo Saarenmaalla ja sekin vaikuttaa asiaan.
        Se että tarjoan vinkkejä siitä mitä Virosta voi ja kannattaa ostaa, johtuu tietenkin siitä, että ihmiset tekevät sinne paljon ostosmatkoja ja haluavat tietää minne kannattaa mennä ja mitä tehdä.
        Ymmärrän, että kaikkia ei tosiaankaan kiinnosta, silloin kannattaa tietysti hypätä sen kirjoituksen yli vaan.
        Mutta ilmaisia nämä matkat eivät ole.Maksan matkat, teen työn ja laskutan sen. Ymmärrän että se voi näyttää siltä, että meikä vaan saa kaikenlaisia matkoja ja sitten kirjoittaa niistä. Mutta ei se ole sellaista.
        Tällaisenkin jutun tekeminen on parin päivän työ. Koko matka on työtä, siinä ei ole lomaa lainkaan. Koko laivamatkan kuvaamme ja kirjoitan muistiinpanoja. Sama homma perillä sekä torilla ja hotellissa. Lomaa oli se kun nukuin – mutta olisin toki nukkunut kotonakin. Seuraava päivä meni samaan tahtiin. Kuvaamista ja haastatteluja sekä muistiinpanoja. Koetan tehdä jutut niin hyvin kuin mahdollista, että niistä tosiaan olisi iloa lukijoille. Olen esitellyt erilaisia kohteita Virossa, jotta ihmiset tutustuivat laajemmin siihen kuin ainoastaan Tallinnan vanhaan kaupunkiin.
        Kun sitten palaan kotiin tällaisen jutun kirjoittamiseen ja kuvien käsittelyyn menee vähintään kahdeksan tuntia, usein enemmänkin. Eli työtä se on ja työstä sitten saan palkan, jolla maksan elämääni.
        Hyvä tietenkin jos kaikki on jo ihan selvää, mutta hitsi vieköön kun siellä on vielä niin kauhean paljon esiteltävää! Ja joka tapauksessa ihmiset ostavat asioita. Kyllä mun jutuissa niihin ostoksiin on aina joku hyvä syy. Edullinen hinta, korkea laatu, käsityö jne.

        Mainiota marraskuuta Sinulle ja hyvää joulunaikaa myös.
        Lämmöllä
        Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *